Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De afperser door John Grisham

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover De afperser
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 891 woorden
  • 19 november 2013
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
5 keer beoordeeld

Boekcover De afperser
Shadow
De afperser door John Grisham
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Hallo allemaal, mijn boekpresentatie gaat over ‘De Afperser’  van John Grisham geschreven in 2012 (oorspronkelijke titel: The Racketeer).

John Grisham (geboren op 8 februari 1955 in Arkansas, VS).Tijdens zijn rechtenstudie begon Grisham een dagboek bij te houden, iets dat later hielp bij het schrijven van boeken. Nadat hij was afgestudeerd als jurist aan de Universiteit van Mississippi, in 1981, werkte Grisham bijna tien jaar als jurist. In 1983 werd hij gekozen in het Huis van Afgevaardigden van de staat Mississippi.

In 1984 zag Grisham in de rechtszaal de emotionele verklaring van een 12-jarig slachtoffer van een verkrachting. Hij besloot naar aanleiding hiervan een roman te gaan schrijven. Hij  voltooide zijn eerste boek in 1987.

Waarom  ik dit boek heb  gekozen?

Ik heb dit boek gekozen omdat ik in de recensie las dat het om een spannende thriller gaat waarin de afloop steeds onvoorspelbaar is. Het boek sprak mij dan ook erg aan.

Belangrijke personen in het verhaal zijn:

Vanessa, Malcolms nieuwe vriendin en de zus van Quinn

Quinn Rucker, een oude kameraad van Malcolm uit de gevangenis, waar hij een heel plan mee opgezet heeft.

Nathan Cooley. De man met het bezit over de goudstaven, Malcolm weet ze in het eind van het boek te veroveren.

Victor Westlake. De FBI ‘leider’. Hij gaat over het onderzoek van de vermoorde rechter.

Rechter Fawcett. De vermoorde rechter die eerst het bezit had over de hoeveelheid goud.

Erardi. Een slechthumeurige agent die Malcolm maar niet wil geloven

Hanski. Erg vriendelijke agent, die het meestal eens is met Malcolm.

Directeur Frostburg. De directeur van de gevangenis, die de gesprekken plant tussen Malcolm en de FBI.

Een korte samenvatting

Malcolm Bannister is gevangenisadvocaat. Hij helpt veel medegevangenen met hun juridische problemen. Malcolm zit zelf ook vijf jaar vast, samen met Quinn. Quinn en Malcolm hebben een plan bedacht om te ontsnappen. Nadat Quinn ontsnapt is, wordt er (toevallig ?) een moord gepleegd op een belangrijke federale rechter (rechter Fawcett). Deze Fawcett had voor 11 miljoen dollar aan goudstaven in zijn bezit. Dat bezit heeft hij verkregen in een omkoopschandaal. (Daar kom ik nog op terug). Deze goudstaven zijn na de moord verdwenen, maar aanvankelijk was de FBI daarvan niet op de hoogte. De moordenaar is  Nathan Cooley, maar hier kom je pas veel later in het boek achter!

Malcolm weet dat Cooley de moordenaar is. Maar… tegen de FBI  zegt  hij -na vele gesprekken- dat zijn vriend Quinn de moordenaar is. Malcolm komt vrij, krijgt een identiteitsverschoning en veel plastische chirurgie. Omdat Malcolm (nieuwe naam Max Reed Baldwin) tegen de FBI heeft verteld dat Quinn Rucker de moord heeft gepleegd, moet Max(Malcolm) getuigen tegen Quinn. Hij komt natuurlijk niet en probeert te ontsnappen aan de FBI. Omdat er geen andere getuigen waren tegen Quinn behalve dan de verklaring van Malcolm, wordt Quinn vrijgesproken. Dit was precies de bedoeling van Malcom. Vanessa (de zus van Quinn) wil vervolgens helpen bij het plan van Malcolm en Quinn om het goud van Nathan Cooley (dat hij had buit gemaakt na de moord op rechter Fawcett) te bemachtigen. Maar goed, Malcom (nu Max geheten)  wordt achtervolgd door de FBI en houdt zich overal schuil. Max doet zich voor als documentaire regisseur, en krijgt zo het hele verleden van Nathan Cooley te horen.

Als Max die vroeger dus Malcolm heette) Nathan Cooley op een gegeven moment heeft meegelokt naar zijn zogenaamde studio in Jamaica, zorgt hij ervoor dat Nathan in Jamaica wordt opgepakt door in zijn koffer drugs te doen en een vals paspoort. Nathan kan alleen vrij komen door een borgsom te betalen en zo komt Max er achter dat Cooley zijn goud (dat hij gestolen  had van de rechter) in een schuur verstopt heeft.

Vanessa steelt het goud en stuurt dit in allerlei pakketjes op naar het buitenland. Max vertelt de FBI dat Quinn niet de dader is en hij  wil alleen mededelingen doen aan de FBI als hij immuniteit krijgt. Dit krijgt hij en hij vertelt dan  dat Nathan Cooley rechter Fawcett vermoordt heeft omdat rechter Fawcett voor 11 miljoen aan goudstaven bezat. Quinn, Vanessa en Max zijn nu rijk, en verhuizen naar Antigua (een klein belastingparadijsje).  En ze leefden nog lang en gelukkig.

Het grootste probleem / gebeurtenis in het boek

De centrale kwestie is de moord op rechter Fawcett. De moord was voor Nathan Cooley een middel om aan het goud te komen. Het ging dus echt om een roofmoord. Maar omdat niemand wist dat de rechter zoveel goud had (het gevolg van een omkoopschandaal waarin de rechter betrokken was) dachten de politie en de FBI aan wraak.

Verklaar de titel van het boek

Ik vind dat de titel niet zo goed past bij het boek. Malcolm (Max) perst wel Cooley af, maar dat gebeurt pas in het laatste deel van het boek. Het hele boek zit vol met bedrog en misleiding.

Ik zou de titel ‘Misleiding’ ook wel mooi vinden.

Voorlezen

Mijn mening:

Het boek is heel erg spannend, ik kon dan ook niet stoppen met lezen en ik vond het jammer toen het boek uit was. Het boek is ook erg ingewikkeld maar het leuke daaraan is dat je zelf complot theorieën gaat bedenken wie de moordenaar van rechter Fawcett zou zijn. Je moet blijven opletten om het hele verhaal te volgen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De afperser door John Grisham"