Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De afperser door John Grisham

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover De afperser
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • vwo | 1944 woorden
  • 28 augustus 2013
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
16 keer beoordeeld

Boekcover De afperser
Shadow
De afperser door John Grisham
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titel: De Afperser

Auteur: John Grisham

Aantal bladzijden: 309

a. oorspronkelijke titel:  The racketeer

vertaald uit het: Engels

 c. vertaald door: Jolanda te Lindert

Jaar van uitgave (eerste druk):

De Nederlandse versie van het boek is gedrukt in 2012

Waar speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich grotendeels  af in Amerika,  Frostburg ( federale gevangenis )

De verschillende woningen waar Max (Malcolm) gewoond heeft, De rechtbank, het huis van Rucker, Nathan en Vanessa, het privévliegtuig de kroeg,  Florida en in nog een paar dorpen en steden rondom, deze zijn niet zo belangrijk voor het verhaal.

Dit kun je opmaken uit ;

Ik zit nu in Frostburg, een federale gevangenis, het ligt een paar kilometer ten westen van de stad Cumberland, Maryland, midden op een strook land dat ingeklemd zit tussen Pennsylvania in het noorden en west-Virginia in het westen en zuiden.

Op deze heldere ochtend stijgt de zon op uit het water, ik kijk toe terwijl ik me nog steeds verstopt zit in Florida voor de FBI.

Wanneer speelt het verhaal zich af? 

Het verhaal speelt zich af rond deze tijd omdat er veel nieuwe elektronica in voorkomt en vernieuwde vervoersmiddelen.

Dit kun je opmaken uit ;

Op de grond staan nog een doos volgepakt met de goedkoopste prepaid I-Phone, een i-pad, een scheerapparaat en mijn net nieuw gekochte pistool.

Ik stap in mijn gloednieuwe Audi om vervolgens naar de bank in het westen van Virginia te rijden. Ik pak mijn creditcard en betaal vervolgens mijn huurcontract in Florida.

Wie is/zijn de hoofdpersonen?
De hoofdpersoon is

Malcolm Bannister (Max Baldwin) Malcolm is een 43jarige, zwarte ex-marinier, gevangenisadvocaat in allerlei soorten zaken. Hij heeft een onterechte gevangenisstraf voor een witte boordenmisdaad (=iemand die met een hoog sociale rang een midaad pleegt ) van 10 jaar gekregen. Hij zit in Frostburg (federale gevangenis) .

Malcolm is erg slim, heeft sluwe maar ook goedwerkende plannen. Hij had voor zijn lange gevangenisjaren een vrouw (Dionne) en een zoon die nu 14 is. Nadat ze elkaar te lang niet meer gezien hadden zijn ze uit elkaar gegaan.

Malcolm is in zijn gevangenisjaren bevriend geraakt met Quinn Rucker, samen hebben ze een plan gemaakt om uit de gevangenis te ontsnappen. Vanessa (Malcolms nieuwe vriendin) helpt hier ook aan mee.

Malcolm is erg geniepig en als hij uit de gevangenis komt krijgt hij een identiteitsverandering. Het is dan geen Malcolm meer maar Max. Ook krijgt hij veel plastische chirurgie, een glad gezicht, iets minder bolle wangen, een puntige neus, een iets vooruitstekende kin, geen rimpels, totaal andere ogen en als afsluiting draagt hij een bril met schildpadmontuur. Max liegt veel, hij is erg onvoorspelbaar en wordt rijk door het stelen van goud.

Personen die een grote rol in het verhaal spelen maar minder belangrijk zijn ;

  • Vanessa. Malcolms nieuwe vriendin
  • Quinn Rucker. Een oude kameraad van Malcolm uit de gevangenis, waar hij een heel plan mee opgezet heeft.
  • Nathan Cooley. De man met het bezit over de goudstaven, Malcolm weet ze in het eind van het boek te veroveren.
  • Dionne. Malcolms ex vrouw.
  • Victor Westlake. De FBI ‘leider’. Hij gaat over het onderzoek van de vermoorde rechter.
  • Rechter Fawcet. De vermoorde rechter die eerst het bezit had over de hoeveelheid goud.
  • Darrel. CO, soort bewaker van de federale gevangenis.
  • Barry Rafko (Barry Smeergeld) Huurmoordenaar, en runt een eigen bar
  • Erardi. Een slechthumeurige agent die Malcolm maar niet wil geloven
  • Hanski. Erg vriendelijke agent, die het meestal eens is met Malcolm.
  • Directeur Frostburg. De directeur van de gevangenis, die de gesprekken plant tussen Malcolm en de FBI.
  • Dee Ray Rucker, Sammy (tall man) Lucinda Rucker Broers en zus van Quinn

Is de hoofdpersoon volgens jou een held(in)

Ik vind hem wel een held, omdat hij erg dapper is en heel veel risico’s neemt, zoals tegen de FBI liegen, het stelen van goud en een vliegtuig beroven.  Ik zou totaal niet om hem willen lijken omdat hij in de gevangenis heeft gezeten en erg veel problemen heeft met de regering. Hij is wel een echte crimineel, maar in het verhaal zelf vind ik hem wel een held.

Aan welke persoon uit het boek zou je een vraag willen stellen?
Welke vraag?

Ik zou graag een vraag willen stellen aan Nathan Cooley ; Wat was het vonnis? Ga je als je ooit vrij komt Max Baldwin nog terug pakken voor het stelen van het goud? Ik zou het graag willen weten omdat Nathan in ieder geval alle nog niet uitgezeten gevangenisjaren van Max in de gevangenis moet zitten, en het vermoorden van een belangrijke rechter sleept ook veel straffen met zich mee.

Wat is het belangrijkste probleem in het boek?
Het belangrijkste probleem in het boek is dat Max uit de gevangenis wil ontsnappen met hulp van Quinn Rucker, als ze eindelijk vrij zijn moeten ze vluchten voor de FBI en goud stelen.

Geef een samenvatting van het boek van maximaal 1 A4’tje.

Samenvatting

Malcolm Baldwin is gevangenis advocaat en helpt veel medegedetineerden met hun juridische problemen. Hij heeft vijf volle jaren met Quinn Rucker in de gevangenis gezeten. Quinn en Malcolm hebben  een plan bedacht om te ontsnappen. Quinn loopt weg, er wordt (toevallig) een moord gepleegd op een belangrijke federale rechter (door Nathan Cooley, die er daarna van door gaat met goud), Malcolm vertelt -na vele gesprekken met agenten en de gevangenis directeur- tegen de FBI dat hij weet wie rechter Fawcett vermoord heeft. Hij komt vrij, krijgt een identiteitsverschoning en veel plastische chirurgie. Omdat Malcolm (Max) tegen de FBI heeft verteld dat Quinn Rucker de moord heeft gepleegd, moet Max getuigen tegen Quinn. Hij komt natuurlijk niet en probeert te ontsnappen aan de FBI. Hij ontmoet Vanessa, een aardige vrouw die wel wil helpen bij het plan. Max wordt achtervolgd door de FBI en houdt zich overal schuil. Max doet zich voor als documentaire regisseur, en krijgt zo het hele verleden van Nathan te horen. Max komt er achter dat Nathan de rechter en zijn secretaresse vermoord heeft en het goud heeft verstopt in zijn schuur. Als Max Nathan mee heeft gesleurd in een privévliegtuig, steelt Vanessa het goud en stuurt dit via allerlei pakketjes op naar het buitenland. Ook stopt zij een deel van het goud in verschillende kluizen rondom Florida. Nathan is met een vals paspoort het vliegtuig ingestapt, word opgepakt, in de gevangenis gezet. Max maakt hier gebruik van en vertelt meteen dat hij de rechter vermoordt heeft. Nu is Quinn onschuldig dus mag hij weer vrij gelaten worden. Quinn, Vanessa en Max zijn nu rijk, en verstoppen zich nog steeds voor de FBI Nathan zit achter de tralies. Quinn, Malcolm en Vanessa zullen hun hele leven zich moeten verschuilen voor de FBI omdat ze anders zelf de gevangenis in worden gezet.

Schrijf een stukje uit het boek over dat veel indruk op je heeft gemaakt.

Dit is het stuk dat Vanessa het goud steelt uit Nathans schuur.

Ze verplaatst twee lege verfblikken, schopt een jutezak opzij, duwt de grasmaaier zo ver mogelijk weg, tilt een plaat multiplex op en ziet een lus van een touw. Het luik zit klem, dus ze trekt en rukt tot het luik open gaat. Er zijn geen scharnieren, zodat het luik tegen de muur klapt. Er onder, op de grond, staat een doodkist. Vanessa kijkt er vol afschuw naar, alsof ze onverwacht een kinderlijkje heeft ontdekt. Maar er is geen tijd voor angst of vragen, geen tijd om zich af te vragen ; wat doe ik hier in vredesnaam ? Ze probeert de doodskist op te tillen, maar hij is te zwaar. Ze vindt de klink en draait eraan, waarna de halve bovenkant langzaam opengaat. Gelukkig ligt er geen dode baby in. Integendeel zelfs. Vanessa kijkt even naar de houten sigarendoosjes die allemaal zijn dichtgeplakt met een strook zilverkleurig tape en grotendeels naast en op elkaar staan.
Zet het nummer van de bladzijde erbij.
Bladzijde 254
Ik heb dit stukje gekozen omdat ik het een spannend maar ook onverwacht stukje vind. Je verwacht bijvoorbeeld niet dat er een doodskist in staat. Het is wel wat langdradig om te lezen, maar ik vind het hierdoor spannender worden.

Probeer de titel van het boek uit te leggen.

Afperser = iemand die een ander onder bedreiging dwingt iets af te staan.

De gevangenis dwingt Max om zijn familie achter te laten en Max, Vanessa en Quinn dwingen Nathan op een slimme manier om zijn goud af te staan.

Bedenk zelf een goede titel voor het boek en leg uit waarom je die titel passend vindt.

Ontsnapping ; Bijna iedereen ontsnapt in het boek. Quinn loopt gewoon weg uit de gevangenis, Max weet met een valse reden te ontsnappen en probeert daarna te vluchten voor de FBI. Nathan heeft de rechter vermoordt nadat hij ontsnapt was aan hem. En Quinn en Max zijn samen ontsnapt aan de lange nog tegemoetkomende gevangenisjaren.

Geef je mening over het boek.
Ik vind het een erg leuk, aangrijpend, onverwacht, moeilijk maar ook leerzaam boek. Het is moeilijk om te stoppen als je aan het lezen bent, omdat als er in het boek net een probleem is opgelost, komt er weer een nieuw probleem bij. Het is wel best moeilijk omdat er veel moeilijke zinnen en woorden in gebruikt worden. Je gaat in dit boek wel erg meedenken en meeleven met de hoofdpersonen omdat ze bijvoorbeeld in ruzies zitten of hun familie al lang niet meer gezien hebben. Hij zit al 23 jaar in de gevangenis, mijn blanke maat heeft zijn familie na een vonnis van de rechter niet meer gezien. Zijn vrouw heeft zelfmoord gepleegd en zijn kinderen zwerven nu rond in straten. Het is ook best spannend omdat Max wordt achtervolgd door de FBI en hij ontsnapt telkens op het nippertje.

Hoe vond je het taalgebruik in het boek?
Vertel iets over de woordkeus, de zinsbouw, lengte van de zinnen.

Het taalgebruik in het boek is wat netter en moeilijker dan normaal, maar het is wel goed te begrijpen. Ik vind de woordkeus in het boek goed, alhoewel er best wel veel woorden in zaten die ik niet snapte. De zinsopbouw klopt overal en de zinnen lezen ook goed na elkaar door. De lengte van de zinnen is erg verschillend, de ene zin is lang en de andere is kort. Het is een ‘’ik boek’’ dus soms moet je een zin wel twee keer lezen voordat je hem snapt.

Net zoals veel andere gevangenen was hij ervan overtuigd dat ik een magisch bezwaarschrift kon indienen om hem op vrije voeten te krijgen, maar dat was niet zo.

Er waren minstens drie DEAIagenten  betrokken bij de schietpartij en zoals altijd beweren zij dat ze uit zelfverdediging hebben gehandeld.

Deze zinnen snapte ik na de eerste keer lezen nog niet, maar als je ze nog eens leest begrijp je ze erg makkelijk.

Komt het verhaal langzaam op gang of zit er meteen vaart in?
 Het verhaal komt langzaam op gang omdat het begint met uitleg; wie is Malcolm? Wat doet hij in de gevangenis? Wat voor een gevangenis is het? Waar ligt de gevangenis? Enz. Alle grote misdaden en problemen komen pas voor in het einde van het boek.

Wat vind je van het einde van het boek?
Het einde van het boek is dat Quinn, Vanessa, Dee Ray en Max om het goud zitten en verhalen vertellen over de gebeurtenissen van het goed afgelopen plan, ze verdelen het goud en vallen daarna in slaap om het goud heen.

Ik vind het niet zo erg dat deze zaken onduidelijk zijn omdat het belangrijkste probleem in het boek wel is opgelost en je nu zelf verder kunt bedenken wat er verder gebeurt. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De afperser door John Grisham"