Titel:

Chatroom.

 

 

Auteur:

Helen Vreeswijk.

 

 

Uitgever/jaar:

Uitgever is Manteau.

Jaar wanneer het boek uit kwam is 2007

 

 

Genre (soort verhaal):

Thriller, detective en het is een jeugdboek.

 

 

Verklaring van de titel:

Chatroom, past heel goed bij het boek. Want het hele boek gaat erover, het gaat   mis door de chatroom, en de 2 meisjes zijn ook vaak op de chatroom. Op bijna elke bladzijde staat wel iets van de chatroom, dus ik kan niet echt bladzijdes uitkiezen.

 

 

Beschrijf de hoofdpersoon/hoofdpersonen:

*Floor: Is een meisje van 15 jaar oud, ze is de beste vriendin van Marcia.

Floor is een stil meisje.

 * Marcia: Is een meisje van 15 jaar oud, ze is de beste vriendin van Floor. Marcia is veel brutaler dan Floor, en ze durf ook meer te zeggen en voor zichzelf opkomen.   

 

 

Wanneer spelen de gebeurtenissen zich af?

Het verhaal speelt zich af in de tegenwoordige tijd, in de zomer.

 

 

 Wat is het belangrijkste probleem van het boek?

Dat Marcia en Floor de hele tijd op sites zitten waar je kunt chatten. Maar je ziet niet met wie je praat, en hoe diegene eruit ziet. Marcia en Floor gaan op een gegeven moment naar een ‘fotoschoot’. Daar worden ze seksueel misbruikt, en doen ze dingen die ze eigenlijk niet willen, en ze wisten later ook niet meer wat ze gedaan hadden. Maar dan worden Marcia en Floor gevonden, en gaat het boek over hoe ze de dader kunnen vinden, en waarom de dader dat gedaan had.

 

 

Hoe verloopt de tijd in het verhaal?

In chronologische volgorde, flashforwards en met tijdsprongen.

 

 

Wat is het thema?

Misbruik ( loverboys).

 

 

Hoe begint het verhaal?

Het boek begint met een flashforwards, wanneer Marcia en Floor gevonden worden bij het bushokje. Bij de volgende hoofdstukken begint het verhaal pas echt. Daar wordt uitgelegd hoe Marcia en Floor bij het bushokje belandt zijn.

 

 

Hoe loopt het af?

Met een happy end, want de daders zijn gevonden die Marcia en Floor seksueel mishandeld hebben. Maar verder hebben Marcia en Floor ook niks ernstigs op gelopen.

 

 

Samenvatting van het boek

Marcia en Floor zijn al beste vriendinnen sinds de eerste dag op de middelbare school. Marcia zit ook veel op chatsites en doet ook gewaagde dingen voor de webcam bij jongens, ze raad het Floor aan om ook een profiel aan te maken op een chatsite. Floor heeft zich nog maar net aangemeld of de berichtjes stromen binnen, vooral of ze uit de kleren wil voor de webcam, maar daar is Floor helemaal tegen! Dan opeens krijgt Floor een berichtje van een modellensite die haar wel ziet zitten en ze vragen of ze een over een week tijd heeft voor een fotoshoot in een park. Ze vindt het helemaal geweldig en laat het haar moeder lezen. Haar moeder vindt het ook helemaal geweldig en raadt Floor aan om op zijn afspraak in te gaan. Floor schrijft een bericht terug en verteld dat ze nog een mooie vriendin heeft die ook graag mee zou willen gaan. Floor verteld alles aan Marcia en die is helemaal door het dolle heen! Na die fotoshoot maakten ze weer een afspraak nu in de studio van de fotograaf (Teunis) maar al snel moeten ze in een bikini, en al gauw vraagt de ‘fotograaf’ of ze het bovenstukje uit willen doen terwijl ‘Sabrina’ zegt dat een echt model ook zulk werk moet doen. Al snel heeft Marcia de kleren uit, Floor gaat dit te ver en ze wil weg. Sabrina stelt voor om even een pauze in te lassen en iets te gaan drinken. Marcia en Floor vinden het goed, niet wetende dat er drugs in hun drinken worden gedaan. Ze worden gedrogeerd en allerlei dingen worden op de foto gezet en uiteindelijk worden ze bij een bushalte gedumpt. Ze worden bewusteloos gevonden en onmiddellijk naar het ziekenhuis gebracht. Rob van Buren moet de zaak oplossen met nog 3 agenten. Na een lang onderzoek word de dader Teunis Johannes Moersel opgepakt voor zijn daden. Maar het is wel te laat, de foto’s zwerven al op het internet rond, maar hij krijgt nooit weer de kans om hetzelfde bij een ander meisje te doen.

 

 

 Je eigen mening over het boek

Ik vond het boek spannend en ook leerzaam.

Vanaf de eerste bladzijde vond ik het al best wel spannend. Je leest het boek ook zo uit, omdat het zo spannend is en omdat je dus ook wilt weten hoe het afloopt. Maar het is spannend omdat je wilt weten wat Marcia en Floor allemaal op de chatsite´s doen, hoe het afloopt als ze bij het bushokje gedumpt zijn, je wilt weten wie het gedaan hebben en nog veel meer spannende dingen.

 

Het boek is ook best wel leerzaam, omdat je nu wel echt beseft hoe slecht een chatsite eigenlijk is, want je weet dus niet wie er nou echt achter het beeldscherm zit, of die echt zo heet, of die echt zo oud is, of die er echt zo uitziet, en dat weet je allemaal niet. In dit boek kun je dus ook de gevolgen zien van een chatsite, en ik denk niet dat iemand dat mee wil maken!

 

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

D.

D.

echt supergoed, waaw

6 jaar geleden