Chatroom door Helen Vreeswijk

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 805 woorden
  • 10 maart 2009
  • 33 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.1
  • 33 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2007
Pagina's
327
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Jonge Jury (2009 Genomineerd)

Boekcover Chatroom
Shadow
Chatroom door Helen Vreeswijk
Shadow
Boekverslag.
Bibliografische gegevens:
titel: Chatroom
auteur: Helen Vreeswijk
jaar 1e druk: 2006
gelezen druk: 2e 2007
uitgever: manteu, Brussel.
Blz.:
Titelverklaring:
ze hebben het boek zo genoemd omdat Marcia en Floor in de Chatroom iemand ontmoeten en de verhaallijn draait ook om het chatten.
Inhoud:
Marcia en Floor zijn al beste vriendinnen sinds de eerste dag op de middelbare school. Marcia is een meisje die veel om haar uiterlijk geeft maar Floor boeit het uiterlijk niet zoveel. Marcia zit ook veel op chatsites en doet ook gewaagde dingen voor de webcam bij jongens, ze raad het Floor aan om ook een profiel aan te maken op een chatsite. Floor heeft zich nog maar net aangemeld of de berichtjes stromen binnen, vooral of ze uit de kleren wil voor de webcam, maar daar is Floor helemaal tegen! Dan opeens krijgt Floor een berichtje van een modellensite die haar wel ziet zitten en ze vragen of ze een over een week tijd heeft voor een fotoshoot in een park. Ze vindt het helemaal geweldig en laat het haar moeder lezen. Haar moeder vindt het ook helemaal geweldig en raadt Floor aan om op zijn afspraak in te gaan. Floor schrijft een bericht terug en verteld dat ze nog een mooie vriendin heeft die ook graag mee zou willen gaan. Floor verteld alles aan Marcia en die is helemaal door het dolle heen! Na die fotoshoot maakten ze weer een afspraak nu in de studio van de fotograaf (Teunis) maar al snel moeten ze in een bikini, en al gauw vraagt de ‘fotograaf’ of ze het bovenstukje uit willen doen terwijl ‘Sabrina’ zegt dat een echt model ook zulk werk moet doen. Al snel heeft Marcia de kleren uit, Floor gaat dit te ver en ze wil weg. Sabrina stelt voor om even een pauze in te lassen en iets te gaan drinken. Marcia en Floor vinden het goed, niet wetende dat er drugs in hun drinken worden gedaan. Ze worden gedrogeerd en allerlei dingen worden op de foto gezet en uiteindelijk worden ze bij een bushalte gedumpt. Ze worden bewusteloos gevonden en onmiddellijk naar het ziekenhuis gebracht. Rob van Buren moet de zaak oplossen met nog 3 agenten. Na een lang onderzoek word de dader Teunis Johannes Moersel opgepakt voor zijn daden. Maar het is wel te laat, de foto’s zwerven al op het internet rond, maar hij krijgt nooit weer de kans om hetzelfde bij een ander meisje te doen.
Het verhaal gaat verder vanuit het oog van Rob van Buren. Hij heeft de leiding over de zaak en samen met zijn team gaan ze op zoek naar de daders. De zaak lijkt onoplosbaar en er is tekort aan bewijzen. Rob van Buren wil bijna stoppen met het onderzoek. Totdat zijn collega Heleen met de oplossing komt om de daders te pakken. Door onderzoek wisten ze dat de auto waarin de meisjes vervoerd werden een Daihatsu Applause was. Heleen had alle adressen van de mensen met die auto. Via de computer wordt elk IP- adres van een gebruiker gekoppeld aan het adres van waar diegene woont. Ze hoeven nu alleen maar te kijken of er een adres van de bezoekers van de site van het modellenbureau hetzelfde was als een adres van een bezitter van een Daihatsu. Na lang speuren kwam er uiteindelijk een match. Zo kwam de politie steeds dichter bij de daders. Meneer Moersel dacht dat hij al zijn sporen had uitgewist. Maar dankzij het internet is hij gepakt. Internet is dus hetgeen wat hem in de val gelokt heeft in plaats van geholpen heeft met zijn misdaad. Dit is dus ook een beetje de conclusie van het boek.

Thema:
als je niet goed oppast, dan kunnen er nare dingen gebeuren.
Motieven:
- marcia en Floor spraken af met iemand die ze niet kenden, en toen werden ze misbruikt.
- Floor is een voorzichtig meisje, dus heeft ze dat niet gedaan.
-De politie had veel informatie gevonden en gekregen, dus is de zaak goed opgelost.
Over de auteur:
Op school had Helen Vreeswijk het door haar dyslexie moeilijk, vooral met de saaie boekjes die ze moest lezen. Dus begon zij met het schrijven van haar eigen verhalen. Ze besloot dat ze later schrijfster of politieagente wilde worden. Ze begon als vingerafdrukdeskundige en schrijfster van de kinderpagina van het personeelsblad bij de Centrale Recherche Infodienst, en is nu schrijfster van zeven jeugdboeken en assistent rechercheur bij de Nederlandse recherche.
Commentaar op het boek:
Ik vond het een mooi en leuk boek want het is heel veel realistisch, want je weet dat zoiets wel eens gebeurd met kinderen van je eigen leeftijd. Daardoor leef je helemaal mee met de personen uit het boek, en het is heel mooi geschreven omdat het niet steeds over 1 persoon gaat. De boeken zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen en dat geeft een soort van kick.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

wow. deze is echt heel goed!

10 jaar geleden

Andere verslagen van "Chatroom door Helen Vreeswijk"