Persoonlijke Reactie

Ik heb dit boek gekozen omdat ik dit boek al ken en ik het graag nog een keer wil lezen. Elke pagina van dit boek is interessant, dit is denk ik wel het beste boek dat ik ooit heb gelezen. De vorige keer dat ik het boek las was het natuurlijk leuker om te lezen, maar ook deze keer was het een geweldige ervaring om dit boek te mogen lezen. Toen ik hoorde dat er een boekverslag aan zat te komen, dacht ik meteen aan dit boek. Ik ging naar Wikipedia en zocht op of Helen Vreeswijk een Nederlandse schrijver is, ik was er al zeker van dat het boek meer dan 100 pagina’s heeft.

 

Het leukste aan het boek vind ik de manier waarop dingen worden verteld, alles word gedetailleerd verteld met af en toe een stukje humor er tussendoor. Ik vind het echt een mooi boek omdat er ook een boodschap achter zit: weet waar je grenzen liggen en doe niet wat je zelf niet wilt. In het boek zit Marcia veel te chatten via het internet, dit is oké maar Marcia gaat naakt voor de webcam chatten wat ze eigenlijk niet wil. Er zitten ook veel volwassenen op de site die zich voordoen als een jonger iemand waardoor ze iemand makkelijker uit de kleren kunnen praten.

 

Ook vind ik dit boek een spannend boek omdat de recherche onderzoek gaat doen naar degene die zich voor heeft gedaan als Hans Goesbeek en de meisjes heeft misbruikt, ik was erg onder de indruk van de middelen die de politie gebruikte om je te achtervolgen. De politie kan je telefoongesprekken lezen, je auto volgen en makkelijk aan je informatie komen.

 

Kortom, ik vond het een erg leuk boek om nogmaals te lezen en ik heb wat meer kennis gemaakt met wat voor verkeerde dingen er op chatsites kunnen gebeuren.

 

Woorden: 311

Samenvatting

Marcia Janssens en Floor Kloostermans zijn beste vriendinnen,

Marcia is een meisje van 15 dat veel om haar uiterlijk geeft. Floor is ook 15 jaar maar geeft in tegendeel tot Marcia zeer weinig om haar uiterlijk, Floor denkt dat zij moeilijk een vriendje kan krijgen omdat ze denkt dat niemand haar knap vind. Hierdoor is Floor ook jaloers op haar vriendin omdat zij elke jongen kan krijgen die zij wilt.

 

Marcia chat veel met mensen op een site waarbij je een profiel aan moet maken en vervolgens kun je chatten via de webcam. Marcia heeft een vriendje via die chat site genaamd Erik, Erik woont in Den Bosch en heeft met Marcia afgesproken om elkaar te zien in Den Bosch. Fabian, een vriend van Erik, gaat ook mee tijdens de ontmoeting tussen Marcia en Erik. Marcia vond het leuk als Floor meeging en wilde haar tegelijkertijd koppelen aan Fabian. Marcia had mooie foto’s van Floor gemaakt en deze op het profiel van Floor gezet. Even later werd Floor benaderd door modellenbureau Make-It, ze stuurden een mail waarin werd gezegd dat ze Floor uitermate geschikt vonden voor een fotoshoot. Marcia wilde ook graag mee dus vroeg Floor of Marcia ook mee mocht, dit vonden zij geen probleem. De vriendinnen gingen naar de fotoshoot en lieten daar mooie foto’s van hun maken, omdat dit vlekkeloos verliep werden de meisjes uitgenodigd voor een volgende fotoshoot, dit wilden zij ook graag. Op de dag van de fotoshoot gingen de meiden naar een loods waar de fotoshoot gehouden zal worden. Tot hun grote verbazing werd er steeds gevraagd om een kledingstuk uit te trekken totdat ze naakt voor de camera stonden en niet meer wilden. De meisjes werden gedumpt bij een bushalte en waren buiten bewustzijn. Toen ze bijkwamen kwamen er steeds meer vragen, wie heeft dit gedaan?, wat is er gebeurd en vooral, waarom is dit gebeurd?

 

Woorden : 313

Korte Informatie

  1. Wat is de belangrijkste gebeurtenis uit het boek? De belangrijkste gebeurtenis uit het boek is het moment waarop Floor een bericht krijgt van modellenbureau Make-it om deel te nemen aan een fotoshoot omdat vanaf dit moment steeds duidelijker wordt dat mensen van het internet niet altijd even betrouwbaar zijn als ze lijken.
  2. Wat is het thema van het boek? Het thema van het boek is detective en thriller want het boek is best spannend en in dit boek lees je over een zoektocht naar een misdadiger. Aangezien de recherche in dit verhaal komt kun je het genre detective toewijzen aan dit boek.
  3. Wie is de hoofdpersoon? De hoofdpersonen zijn Marcia Janssens en Floor Kloostermans, Marcia Janssens is een meisje van 15 jaar dat erg veel geeft om haar uiterlijk. Floor Kloostermans is een meisje van 15 jaar dat weinig geeft om haar uiterlijk, hierdoor is ze ook vrij stil en verlegen.
  4. Wat is zijn/haar probleem? Hun probleem is dat ze veel contact hebben met mensen die ze via chatsites/webcam kennen.
  5. Verandert de hoofdpersoon door dit probleem? Ja, de hoofdpersonen veranderen door dit probleem want de meeste mensen die op chatsites zitten proberen de meisjes uit de kleren te praten. Door deze chatsite kregen de meisjes een mail van een modellenbureau dat de meisjes eigenlijk uit de kleren wilden hebben voor de fotocamera.
  6. Waar spelen de gebeurtenissen zich af? De gebeurtenissen spelen zich voornamelijk af in Elst, een dorp de provincie Gelderland. Het verhaal speelt zich vooral af in de huizen van Marcia en Floor en op school.
  7. In welke tijd vinden de gebeurtenissen plaats? De gebeurtenissen vinden rond deze tijd plaats. In dit verhaal lees je over webcams, computers en mobieltjes, dit was er vroeger niet in een ruim aantal dus moet dit verhaal redelijk recent zijn. Ook speelt het verhaal zich af in de  zomer omdat Floor en Marcia samen in de tuin gaan liggen met hun bikini aan

Auteur

Helen Vreeswijk (Den Haag1 maart 1961) is een Nederlands jeugdauteur. Haar boeken worden uitgegeven door de Belgische uitgeverij Manteau

Vroeger had Helen Vreeswijk het door haar dyslexie moeilijk op school, vooral met de saaie boekjes die ze moest lezen. Zo begon zij met het schrijven van haar eigen verhalen. Ze besloot dat ze later schrijfster of politieagente wilde worden.

Door haar werk is ze nauw betrokken geweest bij meerdere onderzoeken bijvoorbeeld naar de ontvoering van Toos van der Valk (lid van de familie van de internationale horecaketen), de ontvoering en moord op Gerrit Jan Heijn (van de distributieketen Albert Heijn), de Makro-afpersingszaak en de moord op de schrijver Paul Harland. Ook kwam ze regelmatig in contact met daders en slachtoffers van gedwongen prostitutie.

Haar ervaringen bij de recherche heeft ze verwerkt in haar boeken, waarin misdaad tegen en door jonge volwassenen een grote rol speelt. De misdaadverhalen zijn speciaal voor jongeren geschreven en zijn gebaseerd op waar gebeurde verhalen over ontvoeringen, jeugdbendes, sektesloverboysstalkersdrugs en de gevaren van chatten. Helen Vreeswijk hoopt zo jongeren bewust te maken van en te waarschuwen voor de gevaren van de hedendaagse maatschappij. Per 1 januari 2010 is ze gestopt met het politiewerk.

Reeds verschenen bij Uitgeverij Manteau zijn Chatroom, Overdosis, De stalker, Eerwraak, Loverboys en Ontvoerd. Ook interessant is dat in deze boeken elke keer hetzelfde politieteam voorkomt. Zo heb je Rob van Buren, maar ook bijvoorbeeld Heleen Ressman. In 2010 verscheen het boek Leugens, en met medeauteur Dirk Bracke heeft ze het boek Over the Edge geschreven.

Helen Vreeswijk is getrouwd, heeft twee dochters en woont in een klein dorpje in Gelderland. Zij geeft ook lezingen op school over werken bij de politie en de onderwerpen van haar boeken.

Verhaal

Rollen: Larissa Koenssen (Ik-persoon)

            Harrie de Smit (mentor van Larissa, hoofdrol)

            Tiny Arts (teamleider)

            Bas Loerakker (Beste vriend van Larissa)

            Kelly Koenssen en Gerrit Koenssen (ouders van Larissa)

            Noelle Gatenkazer en Youp Tandenstoker (politieagenten gemeente Bernheze)

 

Ik tuur naar buiten terwijl ik tranen voel prikkelen in mijn ogen, de andere leerlingen zijn nu lekker buiten aan het spelen en ik zit nu hier op school te werken. Vandaag is studiedag, ik hoor vrij te hebben maar meneer de Smit heeft mij betrapt toen ik een sigaret aan het roken was in de gang bij ons lokaal. Daarom zit ik hier dus huiswerk te maken als straf terwijl het buiten 30 graden is. Ik zou eigenlijk met mijn vriendinnen naar Hemelrijk gaan maar dat moest ik afbellen omdat mijn stomme teamleider mij straf heeft gegeven.

 

Het is kwart over 10, ik moet op school blijven tot 5 uur. Hoe ga ik dit volhouden?

Op mijn computer was ik bezig met het fictiedossier voor Nederlands, dit verslag hoeft pas volgende maand ingeleverd te worden maar al mijn andere huiswerk heb ik al af. Voor Engels moet ik eigenlijk een boekverslag maken, maar van de docent mag ik de les niet meer binnen. Ik moet een boekverslag maken over het ‘Spijt!’ van Carry Slee. Ik heb het boek natuurlijk niet gelezen omdat ik boeken lezen saai vind maar toch ben ik al bij de laatste opdracht van het boekverslag.

 

Om half 12 was ik klaar met mijn verslag, ik wist echt niet wat ik nog te zoeken had op school. Ik graaide in mijn schooltas en haalde een webcam tevoorschijn, ik heb zin om te video chatten op een chat site. Ik sloot de webcam aan op de computer en ging naar de chat site. Toen ik begon met chatten zag ik een oude man in beeld die naakt was en aan het fitnessen was, ik sloot de chat zo snel mogelijk af. De volgende partner was een jongen met een bril, een spencer en een vlinderdas aan. Hij zwaaide naar mij en vroeg of ik zijn postzegelverzameling zou willen bekijken. Daarop heb ik geantwoord dat ik niet geïnteresseerd ben in postzegels dus klikte ik snel weg. Daarna kwam ik een knappe jongen tegen die prachtige ogen had. Ik ging met hem praten maar later kwam ik erachter dat hij homoseksueel is en alleen meiden zoekt die vrienden met hem willen zijn. Ik kreeg nog een hele reeks aparte jongens te zien, totdat ik een jongen tegenkwam die er erg goed uitzag. Ik ging met hem chatten en kwam erachter dat hij dezelfde hobby’s als mij heeft. We waren aan het praten over onze liefde voor muziek, plots onderbrak hij mij en vroeg of ik ooit seks heb gehad, waarop ik nee antwoordde. Hij begon met mij te slijmen en vroeg naar mijn cupmaat. Ik gaf eerlijk antwoord daarop. Vervolgens vroeg hij of ik me uit zou willen kleden, als ik mij uit zou kleden zou hij dat ook doen. Ik heb gezegd dat ik dat liever niet wilde maar hij bleef me vleien waardoor ik geen ‘nee’ kon zeggen. Ik trok mijn shirt langzaam uit, maakte mijn beha los en ging met mijn borsten spelen. Ondertussen dat ik dat deed ging hij zich masturberen voor de camera.

Om half 12 was ik klaar met mijn verslag, ik wist echt niet wat ik nog te zoeken had op school. Ik graaide in mijn schooltas en haalde een webcam tevoorschijn, ik heb zin om te video chatten op een chat site. Ik sloot de webcam aan op de computer en ging naar de chat site. Toen ik begon met chatten zag ik een oude man in beeld die naakt was en aan het fitnessen was, ik sloot de chat zo snel mogelijk af. De volgende partner was een jongen met een bril, een spencer en een vlinderdas aan. Hij zwaaide naar mij en vroeg of ik zijn postzegelverzameling zou willen bekijken. Daarop heb ik geantwoord dat ik niet geïnteresseerd ben in postzegels dus klikte ik snel weg. Daarna kwam ik een knappe jongen tegen die prachtige ogen had. Ik ging met hem praten maar later kwam ik erachter dat hij homoseksueel is en alleen meiden zoekt die vrienden met hem willen zijn. Ik kreeg nog een hele reeks aparte jongens te zien, totdat ik een jongen tegenkwam die er erg goed uitzag. Ik ging met hem chatten en kwam erachter dat hij dezelfde hobby’s als mij heeft. We waren aan het praten over onze liefde voor muziek, plots onderbrak hij mij en vroeg of ik ooit seks heb gehad, waarop ik nee antwoordde. Hij begon met mij te slijmen en vroeg naar mijn cupmaat. Ik gaf eerlijk antwoord daarop. Vervolgens vroeg hij of ik me uit zou willen kleden, als ik mij uit zou kleden zou hij dat ook doen. Ik heb gezegd dat ik dat liever niet wilde maar hij bleef me vleien waardoor ik geen ‘nee’ kon zeggen. Ik trok mijn shirt langzaam uit, maakte mijn beha los en ging met mijn borsten spelen. Ondertussen dat ik dat deed ging hij zich masturberen voor de camera.

Plots hoorde ik een deur opengaan, ik schrok heel erg. Het was meneer de Smit die binnenkwam in het lokaal. Ik sloot de website af en keek met open mond voor me uit. Meneer de Smit keek eerst verbaasd, daarna liep hij met een geniepige blik in zijn ogen naar mij toe. ‘’Ik Ik..’’, stamelde ik terwijl ik naar mijn naakte bovenlichaam staarde. Hij legde zijn vinger op zijn lippen waarna hij een geruststellend gebaar maakte. ‘’Ik zal niks vertellen lief meisje, dit blijft tussen oké?’’, fluisterde hij zachtjes in mijn oor. Hij wreef met zijn handen over mijn wangen waarna hij met zijn handen richting mijn borst ging, dit moest wel een vergissing zijn. Helaas was het geen vergissing, hij greep mijn borsten vast en maakte een kreunend geluid. Hij maakte de riem van mijn broek los en trok mijn broek naar beneden, ik probeerde te ontsnappen maar hij was te sterk. ‘’Als je tegenwerkt gaat dit nog heel veel pijn doen jongedame!’’ schreeuwde hij. Ik deed mijn ogen dicht zodat ik niet kon zien wat voor een gruwelijke dingen hij mij aandeed. Ik voelde zijn vinger rond en in mijn kruis, ik huilde zo hard dat meneer de Smit ervan schrok. ‘’Stil zijn!’’, riep hij boos.

 

Ik deed mijn ogen open en ik zag meneer de Smit die mij op mijn intieme plekjes aan het kussen was, ik was in slaap gevallen. ‘’Wat doe je?!’’, hoorde ik een stem schreeuwen, ‘’Blijf van Larissa af!’’, klonk de stem. Die stem was van Bas, mijn beste vriend. ‘’Bas, ik ben zo blij dat je er bent!’’, zei ik terwijl ik tranen in mijn ogen kreeg van blijdschap. ‘’Mieter op kreng dat je bent!’’, schreeuwde meneer de Smit. ‘’Ik weet dat Larissa zoiets niet vrijwillig doet, donder op jij monster!’’, dreigde Bas.

Ik kan niet uitleggen hoeveel ik van Bas houd, hij staat altijd voor me klaar, luistert naar me, vecht voor me en beschermt me als een beschermengel. En nu komt hij me verlossen van dit monster, ik hou zoveel van hem 

 

Hij stormde op meneer de Smit af, greep hem bij de kraag en duwde hem van mij af. Dit was een perfecte gelegenheid om mijn kleren aan te trekken. Meneer de Smit trok zijn kleren ook aan, hij verkocht Bas een aantal klappen waarop Bas hem zo hard tegen de muur duwde, dat hij ernstig bloedde. ‘’Wat is hier aan de hand?’’, klonk de luide stem van meneer Arts. Ik legde alles uit aan meneer Arts, hij begreep mij en troostte mij van mijn verdriet. Bas belde ondertussen mijn ouders en de politie.

 

Mijn ouders waren binnen een mum van tijd op school, we gingen gezamenlijk in het tussenhokje zitten en een heel gesprek voeren. Ik bood mijn excuses aan voor dat ik op een chat site mijn borsten liet zien. Mijn ouders waren niet al te streng omdat ze begrepen dat het verschrikkelijk is wat ik heb meegemaakt. Ik heb met mijn ouders afgesproken dat ik niet meer op chat sites zal zitten en dat ik het moet laten weten als ik een leuke jongen tegen kom want dan zullen mijn ouders mij beschermen dat ik geen dingen doe die ik helemaal niet wil.

 

Wij hoorden gebonk: ‘’Politie!’’, hoorde ik een man met een zware stem zeggen. Wij liepen naar de gang toe en zagen de politie en meneer de Smit. ‘’Wij zijn Noelle Gatenkazer en Youp Tandenstoker van de politie Bernheze, we hebben gehoord dat je beschuldigd bent van ongewenste intimiteiten?’’, begon Noelle. ‘’Gatenkazer, Tandenstoker Whahahah!’’, schaterde meneer de Smit het uit. ‘’Stilte!’’, beval de politie hem. ‘’We nemen u mee naar het bureau voor een verhoor.’’, zei Youp.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.