Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Cel door Charles den Tex

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Cel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas tto havo/vwo | 2361 woorden
  • 30 oktober 2012
  • 193 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
193 keer beoordeeld

Boekcover Cel
Shadow

Michael Bellicher, hoofdpersoon uit De macht van meneer Miller, is getuige van een raadselachtig auto-ongeluk met fatale afloop. Na te zijn verhoord, wordt hij tot zijn stomme verbazing aangehouden. Waarom is niet duidelijk, maar de politie is ervan overtuigd dat ze hem moeten hebben. Michael weet niet eens waarvoor.
Alles wat hij zegt, lijkt zich tegen hem te …

Michael Bellicher, hoofdpersoon uit De macht van meneer Miller, is getuige van een raadselachtig auto-ongeluk met fatale afloop. Na te zijn verhoord, wordt hij tot zijn stomme verb…

Michael Bellicher, hoofdpersoon uit De macht van meneer Miller, is getuige van een raadselachtig auto-ongeluk met fatale afloop. Na te zijn verhoord, wordt hij tot zijn stomme verbazing aangehouden. Waarom is niet duidelijk, maar de politie is ervan overtuigd dat ze hem moeten hebben. Michael weet niet eens waarvoor.
Alles wat hij zegt, lijkt zich tegen hem te keren. Hij wordt overgebracht naar een politiebureau in het Westland. Daar krijgt hij te maken met twee spijkerharde rechercheurs, een bizarre aanklacht, een onontkoombaar bewijs en een advocate die hem niet gelooft.
En dan moet de ellende nog beginnen.

Cel door Charles den Tex
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titelbeschrijving:

Naam: Cel

Plaats uitgave: Breda

Auteur: Charles den Tex

Druk: 9e

Jaar: 2008

Pagina’s: 378

Uitgever: de Geus

Hoofdstukken: 97

Informatie over de auteur:

Charles den Tex (Australië, 1952) studeerde fotografie en film in Londen, doceerde Engels in Parijs, en keerde in 1980 terug naar Nederland waar hij zich vestigde als reclametekstschrijver en later als communicatie- en managementadviseur. Bijna al zijn thrillers werden genomineerd voor de Gouden Strop. Twee keer won hij deze prijs. Zijn boeken worden in de pers vergeleken met die van John Grisham, Michael Crichton en Michael Ridpath. Met Schijn van kans, zijn vijfde thriller, won hij in 2002 de Gouden Strop. De macht van meneer Miller, zijn achtste thriller, werd bekroond met de Gouden Strop 2006. Hij schreef ook een woordenboekje over kreten uit de moderne organisatieleer, Van aai-instrumenten tot zwaluwstaarten.

Genre:

Literaire Thriller

Verantwoording keuze gelezen roman:

Ik heb voor deze roman gekozen omdat ik hiervoor ook al vaker thillers heb gelzen. Over het algemeen houd ik van spannende boeken en daarom leek deze mij wel leuk.

Samenvatting van de inhoud:

Michael Bellicher is op weg naar een afspraak als de auto voor hem een zwaar ongeluk krijgt. De twee inzittenden zijn op slag dood. Michael belt 112 en hulpdiensten zijn onderweg. Hij pakt een pen op die bij de ongeluk ligt. De politie stelt hem steeds dezelfde vragen (omdat hij de enige getuige was) en als ze zijn naam opzoeken, blijkt dat Michael wordt gezocht. Hij wordt naar het politiebureau gebracht in Monster, maar hij weet nog steeds niet waarom. Eenmaal daar aangekomen, beweert de politie dat een BMW 5 die op Michael’s naam stond, een fietser heeft aangereden en overleed. Michael zegt dat hij in Den Haag was op weg naar Binnenlandse Zaken. Als de rechercheur vraagt of hij dat kan bewijzen, is dat niet het geval. De afspraak waar hij naartoe ging, werd op het allerlaatste moment afgezegd, waardoor niemand hem daar daadwerkelijk had gezien. Hij krijgt een advocate, Guusje van Donnee. Michael zit twee nachten in de cel en wanneer hij vrijkomt, krijgt hij te hore dat Bas Hoogeman en zijn chauffeur in de auto zaten. Bas Hoogeman kwam vaak op tv en was een publiekstrekker. Hij had ook vijanden en de ongeluk is waarschijnlijk een misdrijf. Michael gaat ook naar de politie om aangifte te doen van identiteitsfraude. Michael’s compagnon, Gijs, geeft hem een hele goede advocaat, Klasman. Gijs zorgt er ook voor dat er altijd iemand bij Michael is, om voor een alibi te zorgen. Deze persoon wordt Richard, Gijs’ neefje.

Vervolgens wordt Michael verdacht van een ramkraak in een Santa Fe. De auto stond weer op Michael’s naam, terwijl hij de auto nog nooit gezien had. Richard is zijn alibi en ze beweren dat hij de hele nacht naast hem heeft geslapen.

Een paar dagen later wordt Michael gebeld door de bank. Hij zou een huis van 3 miljoen euro hebben gekocht in Monster een paar maanden eerder. Hij heeft nu dus een schuld bij de bank en moet twee hypotheken afbetalen omdat hij zelf ook gaat verhuizen, maar dan binnen Amsterdam. Richard en Michael gaan naar Monster om te kijken wat hij zogenaamd gekocht zou hebben. Ze gaan eerst ergens even een broodje eten. Als ze naar buiten willen gaan, ziet Richard een auto aankomen  die recht op de zaak afkomt en brengt Michael in veiligheid. Ze rennen naar buiten naar hun auto via een achteruitgang. De twee mannen die in de auto achtervolgen hen. Het wordt duidelijk dat ze iets van Michael willen. Door Richard’s behendig rijden (hij is formule 3 coureur), raken ze de achtervolgers kwijt.

Klasman weet ondertussen wie de BMW 5 heeft verkocht en ze gaan daar naartoe. Hij geeft de naam voor 750 euro. Hij had de BMW 5 aan Danny Zwaal verkocht. Toen Michael en Richard thuiskwamen, wachtte Kirsten hen thuis op. Kirsten was Michael’s zus, zij was vroeger zijn broer. Aangezien er nu alsnog een alibi zou zijn, ging Richard naar Zandvoort om te racen. Vervolgens belde iemand van ‘Post’ aan. Michael bedacht zich ineens dat er geen ‘Post’ meer bestond, maar dat TNT of Select altijd bezorgde. Kirsten hielp Michael zich te vermommen in een vrouw en even later liepen ze naar buiten en gingen ze naar Klasman. De mannen van ‘Post’ waren er de volgende dag nog steeds dus bedacht Richard dat Michael en hij naar de mannen toe zou gaan en Richard de banden leeg zou prikken terwijl Michael de mannen ging vragen waarom ze hem moesten hebben. Zo konden ze ook niet achter de verhuiswagen rijden en wisten ze dus niet waar Michael naartoe zou verhuizen. Michael mag bij van Donnee verblijven. . Vervolgens gaan ze naar Danny Zwaal. Als ze daar aankomen wordt duidelijk dat Danny verstandelijk gehandicapt is. Als ze beginnen over de auto’s, wordt Danny gewelddadig en komen zijn twee broers, Stef en Ruud. Michael en Richard worden in een hoek verdreven maar uiteindelijk lukt ’t ze om Danny in de auto mee te nemen. Ze nemen hem mee naar de huis die Danny onder Michael’s naam zette. Ze binden hem daar vast en dwingen hem te praten. Na een paar keer geweld te hebben gebruikt, begint Danny te praten. Michael en Richard hebben op een gegeven moment alleen niet door dat Stef, Ruud en een paar van hun vrienden achter hen staan. Er volgt een achtervolging, maar door het behendig rijden van Richard ontkomen ze weer.

De volgende dag gaat Michael naar een lotgenotengroep van mensen waarvan hun identiteit ook gestolen is. Wanneer hij weer naar buiten gaat en op Richard wacht. Komen de twee mannen die zich vorige keer als medewerkers van ‘Post’ voordeden. Er volgt een achtervolging tussen de twee mannen en Michael. Hij wordt steeds verder in het nauw gedreven en uiteindelijk rijdt Richard door de muur heen en red Michael. Ondertussen begint er ook iets te bloeien tussen

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Michael en Guusje van Donnee.

Als Michael met de trein naar Amsterdam gaat, is er een terreurdreiging en wordt de trein ontruimt. Michael wordt als verdachte aangehouden omdat er dus zware misdaden op zijn naam staan. Hij wordt nummer 17 genoemd. Bij de ondervraging bljikt dat de pen die hij oppakte bij de ongeluk, geen gewone pen is, maar een USB-stick, waar allemaal belangrijke informatie opstaat. Daarom werd hij dus steeds achtervolgt. Michael maakt een deal met Defensie en hij zal ze helpen de zaak van Bas Hoogeman op te lossen.

Karl, een vriend van Michael, weet ondertussen hoe hij z’n identiteit is kwijtgeraakt. Via Second Life is hij in een Hotel Geweest geweest en daardoor hebben ze z’n gegevens te pakken gekregen. Ruud Zwaal heeft daarvoor gezorgd. Karl en zijn team zorgen ervoor dat zij in bezit komen van het virtuele Hotel en ondertussen wordt Danny opgepakt. Met een beetje druk, bekent Ruud en ruilen ze Danny in voor Ruud op het politiebureau. Ruud heeft identiteiten gestolen om voor zijn familie te kunnen onderhouden, aangezien Danny niet kan werken en ze na de dood van hun vader in de problemen kwamen. Guusje van Donnee heeft blijkbaar de hypotheken rond het 3 miljoen huis opgezet en is er dus in betrokken geweest. Michael voelt zich natuurlijk bedrogen. Nog niet alles is echter opgelost, ze zorgen ervoor dat Stef en Danny nog vijf identiteiten aan de vermoedelijke tussenpersonen verkoopt. Richard en Michael achtervolgen de tussenpersonen. Op een gegeven moment stapt de blonde man uit en koopt een treinkaartje. Michael blijft hem achtervolgen en Richard achtervolgt de auto. Richard belt uiteindelijk de Defensie en ze halen de tussenpersoon in de auto op. In de trein loopt ’t echter niet zo goed. Er komen nog drie mannen in de trein en met z’n vieren sleuren ze Michael in een wc hokje. Ze slaan hem in elkaar, op het eindstation ontsnapt Michael en rent zo hard hij kan. Hij belt Richard op en hij wacht hem bij een achteruitgang op. Als Michael daar uiteindelijk aankomt, ziet hij Richard niet staan. Wanneer hij zich omdraait, ziet hij de vier mannen maar daarachter politie en militairen. De vier mannen worden opgepakt en ze hebben het hele gebeuren ontrafelt. Ruud verkocht Michael’s identiteit aan de tussenpersonen en zij gaven het weer aan illegale mensen die misdaden begingen.

Opbouw van de roman:

De thriller heeft heel veel kleine hoofdstukken: nl. 97. Enkele hoofdstukken zijn zelfs maar één regel lang. Dat zijn meestal zinnen uit het weblog dat de hoofdpersoon bijhoudt. Verder worden de 97 hoofdstukken in sneltreinvaart en in chronologische volgorde verteld.

Soort einde:

Open einde

Beschrijving van taalgebruik/stijl:

Micheal vertelt in de verleden tijd. Alleen de gesprekken en logs worden in tegenwoordige tijd verteld.

Er wordt normaal/alledaags taalgebruik toegepast in het boek.

Beschrijving personages:

Micheal Bellicher: hoofdpersoon

Gijs: compagnon van Micheal

Richard: neefje van Gijs en “bodyguard” van Micheal

Guusje van Donee: Advocate

Klasman: Advocaat

fam. Zwaal: 3 broers die problemen veroorzaken bij Micheal

Beschrijving vertelperspectief:

De verteller vertelt uit de ik-persoon. Hierdoor krijg je beter het idee waarom Michael bepaalde dingen doet. Je krijgt ook een beetje medeleven voor hem

Beschrijving plaats en ruimte:

Het eerste hoofdstuk speelt zich af in de buurt van Staphorst, maar de rest van het verhaal is voornamelijk gesitueerd in het Westland. In het dorp Monster wordt Michael vastgezet en ook daarna zijn veel personages afkomstig uit de bekendste groente -en bloemenstreek van Nederland. Hij woont en werkt in Amsterdam.

Beschrijving tijd:

Aangezien Michael Bellicher in zijn weblog schrijft, is het goed bij te houden wanneer het verhaal zich afspeelt. Hij begint daarin op 20 juli 2006 en het eindigt op 5 oktober 2006. In een periode van ruim twee maanden maakt Michael heel veel mee: vooral beschuldigingen van zaken die hij zou hebben gepleegd omdat in de virtuele wereld zijn identiteit gestolen is.

Titelverklaring:

De titel is eenvoudig te verklaren want nadat Michael getuige is geweest van een auto-ongeluk waarbij de voorzitter van een enquêtecommissie is omgekomen, wordt hij in een cel opgesloten. Er zijn bovendien enkele korte hoofdstukken die “Cel “heten. Ook de andere betekenissen van “Cel “komen in die hoofdstukken aan de orde, zoals een cel in een terroristisch netwerk en een cel waaruit een wezen kan groeien. (eenheid van leven) Naar alle betekenissen kan in dit boek worden verwezen.

Opdracht:

Voor ons.

Thema:

identiteits fraude

Recensies:

1. Inge, juli 2010

Wat moet ik over het boek zeggen? Ik kom er momenteel niet echt uit. Ik vond het eerder grappig dan spannend. De sarcastische humor beviel me wel. Naar het einde toe vond ik het verwarrend worden… de eindjes werden zo vreemd aan elkaar geknoopt dat ik het met momenten ongeloofwaardig begon te vinden.

 

Oke dat Guisje er iets mee te maken had, daar had ik al een vermoeden van… en dat die broers er iets mee van doen hadden was nogal vlug duidelijk… maar dan komt plots de inlichtingendienst op de proppen… En kan het leger mensen van de inlichtingendienst arresteren? Zijn dat niet 2 onderdelen van dezelfde overheid? Je kunt het zelfs niet de rechter- en de linkerhand noemen want ze zouden aan dezelfde kant moeten werken? De rechterduim weet niet wat de rechterpink doet?

Ook heel die historie van die zogenaamde bommelding op de trein, de gevangenschap en ondervragingen door het leger, het helemaal van de kaart verdwenen te zijn,… Het deed me eerder aan een dictatoriaal land denken dan aan een democratisch land als Nederland. Kunnen zo’n dingen in onze landen? Lokken onze landen zogenaamde terreurdreigingen uit om de terroristen uit hun hok te lokken? Kan het dat onze identiteiten door onze eigen “overheid” gestolen worden in naam van het groter belang?

Ook heel die historie van die zogenaamde bommelding op de trein, de gevangenschap en ondervragingen door het leger, het helemaal van de kaart verdwenen te zijn,… Het deed me eerder aan een dictatoriaal land denken dan aan een democratisch land als Nederland. Kunnen zo’n dingen in onze landen? Lokken onze landen zogenaamde terreurdreigingen uit om de terroristen uit hun hok te lokken? Kan het dat onze identiteiten door onze eigen “overheid” gestolen worden in naam van het groter belang?

Het leek me steeds meer en meer een Far-West verhaal. Alles rammelde en werd alsmaar ongeloofwaardiger.

Het behandelt een onderwerp waar we allemaal meer mee bezig zouden moeten zijn. We geven veel te veel prijs over onszelf op internet. Alleen jammer dat er niet realistischer mee omgegaan word. Het boek had met minder Amerikagehalte en meer realiteitszin een groot maatschappelijk probleem kunnen uitdiepen.

2. Marjo, juli 2010

Prettige verrassing. Om de een of andere reden heb ik het niet zo op Nederlandse thrillerschrijvers, maar deze smaakt naar meer. Het is vooral een psychologische thriller, een die je angst aanjaagt. Is het echt zo gevaarlijk op internet?  Het verhaal is herkenbaar: het speelt in een bekende Nederlandse streek, er komen bekende namen voor. Soms zijn hoofdstukken maar één alinea of één zin lang.

Hoofdstuk 58 bijvoorbeeld:

Cel

Eenheid van energieopslag. Aanleg van voorraad. Oplaadbaar en steeds opnieuw te gebruiken. Draagbaar. Onafhankelijk van netwerken. Individueel of in sets.

Stroom in vaste vorm. Tegenstrijdigheid als bron.

Behalve dat er op meesterlijke wijze spanning opgebouwd wordt, zit er ook humor in het verhaal. De hoofdpersoon is duidelijk een intelligente man. De Kafkaiaanse gebeurtenissen die hem overkomen, tekent hij op in een blog, en gezien de gebeurtenissen zitten daar gaten in, die dan later weer opgevuld worden. Met de beeldend beschreven achtervolgingen en het duidelijke actuele gegeven is dit een zeer geslaagd boek.

Het enige dat ik toch moet opmerken is dat een deel van de ontknoping mij ontgaat. Ik zou niet na kunnen vertellen wat er nu precies allemaal achter zit, te ingewikkeld.

Mening:

Cel is een spannend boek omdat er veel in gebeurt en je ontzettend nieuwgierig wordt gemaakt.

Ik kon er in het begin heel moeilijk in komen omdat er anders word geschreven als in boeken die gewend ben te lezen (young adults), en ik was nog niet echt nieuwgierig dus had ook niet het idee dat ik verder wou lezen.

Naarmate ik verder in het boek kwam begon ik het toch wel spannender te vinden en werd toch nieuwsgierig  en heb toen ook met veel plezier zitten lezen.

 

Extra’s:

Cel is kort geleden verfilmd. De film is 28 september 2012 in premiere gegaan, en is sinds 5 oktober in de bioscoop te zien.

REACTIES

K.

K.

typfouten

10 jaar geleden

S.

S.

excuus.

helaas haalt word niet alles eruit en typ ik af en toe te snel.

10 jaar geleden

F.

F.

Op zich wel mooi om te zien hoe de helft van dit verslag gewoon gekopieerd is van een ander verslag over hetzelfde boek op deze site.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Cel door Charles den Tex"