Jongens gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Bella Italia door Suzanne Vermeer

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Bella Italia
Shadow
 • Boekverslag door een scholier
 • 3e klas havo | 1904 woorden
 • 16 februari 2016
 • 19 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
19 keer beoordeeld

Boekcover Bella Italia
Shadow
Bella Italia door Suzanne Vermeer
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag gaat met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor bij jou past? Kom in maart proefstuderen aan de VU.

Meer informatie

Personages

Hoofdpersonen

Niels kolwijn
Niels was de eerste die er was nadat de moord was gebeurd. Hij heeft ook de moordenaar gezien en hij is bedreigt door de moordenaar. Dit is wat hij de hele tijd verzwegen heeft. Hij was bang dat hij gevonden werd en vermoord. Hij is erg agressief op school en zijn karakter slaat snel om, ook is hij snel afgeleid. Irene vindt het een goed idee dat Niels op karateles gaat. Hierdoor zal hij meer zelfbeheersing leren.

Hij gaat een ontwikkeling door. Hij gaat van een vrolijke jongen van 11 jaar naar een in zichzelf gekeerde jongen die snel agressief wordt.

Petra Kolwijn
Is de moeder van Niels en heeft een eigen winkel.  Ze is een zorgzame moeder die voor haar gezin wilt klaar staan hierdoor vergeet ze soms zichzelf. Hier helpt  Liesbeth haar aan herinneren. Ze heeft sinds de moord nachtmerries waar ze met niemand over praat.

Ze gaat een ontwikkeling door, van een onbezorgde moeder/vrouw naar iemand die zichzelf vergeet en  veel aan haar hoofd heeft.

Hans Kolwijn
Is de vader van Niels. Hij vond Niels en Mats na de moord. De politie dacht eerst dat hij schuldig was voor de moord maar dit was al snel van tafel. Hans is een fysiotherapeut. Hij zit ook met het ongeluk, maar hij praat er met niemand over. Eén van zijn cliënten merkt dit op en zegt dat hij met iemand moet gaan praten.  Dit doet hij uit eindelijk met Petra.

Hij gaat geen ontwikkeling door.

Salvatore
Op het oog lijkt het een doodnormale man. Hij werkt bij het gemeentehuis en bouwt websites. Hij is homo, maar hij zegt het niet hardop. Hij is bang dat hij op een soort van zwarte lijst komt voor het maken van websites. Hij heeft door de jaren heen allemaal informatie van de computer in het gemeentehuis verzamelt, zoals inlogcodes en andere informatie. Dit heeft hij gebruikt om na te gaan waar Niels verblijft. Hij krijgt een kick van het vermoorden van jongetjes. Hij is eigenlijk een soort van psychopaat. Hij regelt zijn moorden zo secuur dat hij geen sporen achterlaat. Dit maakt het voor de politie ook zo moeilijk om de dader te vinden. Ook als hij in het hotel inbreekt regelt hij dit zo secuur dat niemand merkt dat hij hier is.

Hij gaat geen ontwikkeling door.

 

 

Bijpersonen

Mats
Mats is een jongen uit Duitsland. Mats is het eerste jongetje dat vermoord wordt door de kindermoordenaar. Mats is een  stevige jongen met blond haar. Hij stond ook op de camping met zijn ouders. Op de avond van de moord was hij op een feestje op de camping toen hij daarna een sigaretje ging roken werd hij vermoord.

  Hij gaat geen ontwikkeling door.

Ottavio Gallie
Is een zwerver die rond de camping woont. Op de avond van de moord sloop hij het terrein op en zat hij,nadat de moord was gepleegd, bij Mats. Toen de vader van Niels eraan kwam rende hij weg en viel in het Gardameer en ging dood. Hierdoor werd hij als schuldige voor de dood gezien. Maar dit is niet zo. Hij is zwerver geworden, doordat  hij te veel is gaan drinken na de dood van zijn vrouw. Hierdoor is zijn dochter bij hem weggehaald en had hij geen geld meer.

Hij gaat voor het boek een ontwikkeling door, van een normale man naar een zwerver die rond het Gardameer woont

 Agent Carlo
Is rechercheur op het Italiaanse politiebureau. Hij was net op tijd  op de nacht dat Niels en zijn ouders bedreigd werden. Hij heeft een 1 kind, een zoontje, Gianni.

 Hij gaat geen ontwikkeling door.

Irene
Ze is Niels zijn psycholoog . Niels gaat elke week naar haar toe en zij zegt ook dat Niels iets achter houdt wat ook zo is. Petra gaat op een geven moment ook naar Irene toe.

Ze gaat geen ontwikkeling door.

Liesbeth
Iemand die in de winkel van Petra werkt. Het is een beetje een forse vrouw die zegt wat ze vindt. Ze heeft Petra aangespoord om met Irene en Hans te gaan praten.

Ze gaat geen ontwikkeling door.

 Thijs en Ouders
Ze staan op zelfde camping als Niels en zijn ouders. Ze gaan al 15 jaar naar dezelfde camping sinds dat ze hun dochter hebben. Die gaat ondertussen al niet meer mee. Op de avond van de moord was Niels met Thijs naar een feestje op camping. Thijs kwam eerder thuis als Niels toen wisten ze dat er iets niet goed was en zijn ze gaan zoeken.
Ze gaan geen ontwikkeling door.

Evan Bellington
Is een Engelse jongetje die ook vermoord is door de kindermoordenaar.

Hij gaat geen ontwikkeling door.

Spanning

Er werd spanning gecreëerd doordat alles wordt beschreven. Als de moordenaar naar binnen komt om Niels te vermoorden/bedreigen wordt elk detail beschreven. Dat maakt het spannender, omdat je er dan een goed beeld bij kan krijgen. Ook de manier hoe de moordenaar aan alle informatie komt is best wel spannend/raar. Hij werkt al jaren voor het  gemeentehuis. Hij maakt daar alle computers. Steeds als hij een computer had gemaakt zette hij alle informatie op een harde schijf, hierdoor kon hij makkelijk weten in welk hotel Niels zat. Hij had namelijk de inlogcodes van de mail van een agent.

 

Eind

Er is een gesloten einde, want de moordenaar is opgepakt/ dood. Ze gaan verder met hun leven. Niels is deels over zijn trauma’s heen en heeft weer meer vrienden. Hij is ook weer de vrolijke jongen zoals hij vroeger was.  Alles is opgelost, ook bij de politie in Italië klopt alles weer.

Het is een realistisch einde, want deze situatie kan ook in het echt gebeuren dat iemand zelfmoord pleegt omdat hij niet de gevangenis  in wilt. Dat Niels al voor een groot deel over zijn trauma’s heen is kan ook in het echte leven.

 

Stijl

Ik vind het een vlot lezend boek. Het is makkelijk door te lezen. Alleen de Italiaanse politie is soms ingewikkeld, omdat ze de ene keer de voornaam van iemand noemen en de andere keer de achternaam. Voor de rest is het een boek wat lekker snel doorleest en er staat geen moeilijk taalgebruik in.

 

Ruimte

In Italië op de camping
het is erg belangrijk omdat op de camping de moord is gepleegd.

In huis
Het is niet de belangrijkste ruimte van het verhaal, maar wel tamelijk belangrijk doordat ze vooral thuis zien dat Niels zich anders gedraagt na de moord op Mats

In het Hotel
Dit is een belangrijke ruimte doordat hier Niels en zijn vader bijna vermoord waren. Hier is ook de moordenaar overleden.

School
De ruimte is niet heel belangrijk, maar toch wel een beetje doordat ze er achterkomen dat Niels agressiever is geworden.

 

Tijd

 

In welke tijd speelt het zich af?
Het speelt zich af  in het heden .Dit zie je aan het taalgebruik wat ze gebruiken, maar ook aan de apparaten die ze gebruiken zoals laptops, telefoons en spelcomputers.

Verteltijd?
Er zijn 226 bladzijdes waarin het verhaal wordt verteld.

De vertelde tijd?
De tijd waarin het verhaal is verteld wordt verteld in 20 maanden. Dit zie je doordat er boven  sommige hoofdstukken de maand  vermeld staat.

Volgorde van het verhaal?
Het verhaal wordt in chronologische volgorde vertelt. Er zijn geen flashbacks. Soms zijn er wel tijdssprongen dan wordt er ineens 2 maanden over geslagen. In het begin van het boek gebeurt dit 1x en in het midden van het boek ook een paar keer.

 

Perspectief 
 

Er is niet 1 perspectief maar er zijn er meerdere. Het is per hoofdstuk anders, de ene keer is het vanuit het perspectief van zijn moeder geschreven en de andere keer van zijn vader of de moordenaar, maar ook een keer vanuit perspectief van de politie. Ik vind  het wel jammer dat het nooit vanuit het perspectief van Niels is. Ik had graag willen weten hoe hij er over dacht.

 

Thema

 Het thema van het boek is moord, omdat er een moorden/ bedreigingen in het boek plaatsvinden.

 1. Hans wist niet wat hij moest doen. Hij moest weten of de jongen op de grond nog in leven was. Of het Niels was…
  Bladzijde 58.
 2. Op de camping aan het Gardameer was er die avond ervoor een twaalfjarige Engelse jongen vermoord.
  bladzijde 133.
 3. Salvatore richtte de loop van het pistool op Niels en Petra.’Stil!’ siste hij in het Engels. Wat is hier  aan de hand? Stamelde Hans. Hij deed een poging om op te staan. Salvatore richtte nu het pistool op Hans die langzaam omhoog kwam.
  bladzijde 267.

 

Motieven

Het verhaalmotief is de moord op Mats. Hier gaat het het hele boek over . Deze gebeurtenis komt steeds terug. Het staat symbool voor de trauma’s van Niels en de moord op Mats.

Het leidmotief is een Braziliaans voetbal T-shirt. Dit had de moordenaar aan tijdens de moord op Mats daarna heeft hij het verbrandt. Dit staat symbool voor de moord op Mats.

Motieven hebben er veel mee te maken, want alles gaat over de moord en heeft met de moord te maken.  

 

Motto

Het boek heeft geen motto.

Als ik zelf een motto zal moeten bedenken dan had ik gekozen voor eerlijkheid duurt het langst, omdat Niels lang niet de waarheid had verteld over wat er die avond echt is gebeurd. Pas als er nog een moord is gepleegd wilt/ durft hij het te vertellen

 

Mijn mening

Ik vond het een leuk boek . Het boek las makkelijk weg, omdat er makkelijk taalgebruik in stond. Ik had het boek alleen wel iets spannender verwacht. Ik vond het een realistisch boek omdat deze situatie in het echt ook kan gebeuren vooral in het hoogseizoen. Dat maakt het boek ook zo leuk. Ik vond het een boeiend boek , omdat het niet voorspeelbaar was,  je bleef lezen, omdat je niet wist wat er ging gebeuren. Ook wie de moordenaar is is tot het einde van het boek onduidelijk. Ik vond het stuk dat ze in Nederland waren soms wel wat langdradig, omdat het er maar steeds over ging dat Niels zo veranderd is en dat z’n ouders ook trauma’s hebben. 

Ik heb dit boek gekozen, omdat iemand mij het aanraadde. Diegene had het boek al een keer gelezen, ze zei dat ze het een leuk en spannend boek vond daarom ben ik het boek gaan lezen. Ik had het boek spannender verwacht  en dat iets meer spanning in voor kwam. Ik denk dat ik dan het boek wat leuker had gevonden. Ook vond ik het einde jammer, die had ik ook iets spectaculairder  verwacht.

Ja, ik vind de titel goed bij het boek passen, want ze gaan naar deze camping in Italië en hier gebeurt de moord ook. Ik snap alleen de voorkant van het boek niet waarom er een meisje op staat terwijl geen enkel hoofdpersonage in het boek een meisje is .

Ik zou het boek aanraden, want het is een leuk niet al te dik boek wat lekker vlot wegleest zodat je hem zo uit hebt . Ook is het wel een spannend boek en dat maakt het ook leuker om te lezen

Ik geef het boek een 7.5 ,omdat ik het spannender had verwacht. 

REACTIES

D.

D.

Het is een erg goed en vooral duidelijk verslag. Je hebt er een goed overzicht van en de informatie klopt.

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bella Italia door Suzanne Vermeer"