Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Bella Italia door Suzanne Vermeer

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Bella Italia
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 882 woorden
  • 22 januari 2012
  • 105 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
105 keer beoordeeld

Boekcover Bella Italia
Shadow
Bella Italia door Suzanne Vermeer
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Gegevens
Titel: Bella Italia
Schrijver: Suzanne Vermeer
Aantal blz. : 226

Genre
Bella Italia is een vakantiethriller. Het is een spannend boek wat zich afspeelt op vakantie. Het is ook niet verassend dat dit boek hoog genoteerd stond op de schipholvakantieboekenlijst.

Inhoud
De familie Kolwijn besluit dit jaar op vakantie te gaan naar het Gardameer in Italië. Hans, Petra en hun zoontje Niels van elf, vermaken zich prima op camping. Op een avond treft Hans een vriendje van Niels dood aan in de struikjes, Niels zelf zit stilletjes gehurkt toe te kijken. Over het dode jongetje staat een man gebukt. Hans rent de man achterna. Als de man dan in het water springt en verdrinkt lijkt de moordzaak opgelost.
Nadat familie Kolwijn weer in Nederland is, lijkt het minder te gaan met Niels. Hij is erg stil en heeft agressieve buien. Petra en Hans sturen hem op karate les en laat een therapeute met hem praten. Helaas lijkt niks te helpen, hij lijkt iets verborgen te houden. Als ze horen dat er weer een jongetje is vermoord bij het Gardameer, besluiten ze terug te keren en te helpen met het onderzoek.

Als ze dan nietsvermoedend op een terrasje zitten, ziet Niels de dader. De dader Salvatore weet nu dat hij weinig tijd meer heeft. De buurt is afgezet, hij kan nergens naar toe. Hij besluit in te grijpen. Het is hij of de familie Kolwijn.
Salavatore slaat toe, hij sluipt het hotel van de familie Kolwijn binnen met een mes, schakelt al zijn obstakels uit en weet hun hotelkamer te bereiken. Hans en Petra verdedigen Niels met hun leven. Het lukt hun nog net om aan het mes te ontsnappen. Gelukkig stormen dan twee politiemannen binnen en schieten Salvatore neer.

Personages
De hoofdpersonen in dit verhaal zijn: Niels, Petra, Hans en de dader Salvatore. Niels is een vrolijk jongetje van elf, na de heftige gebeurtenissen in Italië verandert hij echter in een stil, gesloten en soms agressief jongetje. Zijn moeder Petra, is een zorgzame moeder, ze droomden van een groot gezin, maar dit was niet voor haar weggelegd. Hans haar man, die werkt als fysiotherapeut, is een typische vader. Hij houdt er van om leuke dingen met zijn gezin te doen. In het boek zie je ook hoofdstukken waar de dader aan het woord is. De dader genaamd Salvatore is nare man, hoogst waarschijnlijk een pedofiel en psychopaat. Hij kickt er op kleine jongetjes te vermoorden.

Decor
De camping Regina di Garda aan het Gardameer is een belangrijke plaats voor het begin van het boek. Hier wordt het vriendje van Niels vermoord. Suzanne Vermeer beschrijft deze camping tot in details, hierdoor krijg je, vooral als je al een keer bij het Gardameer op vakantie bent geweest, erg vakantiekriebels door. En klein deel van het boek speelt zich af in de woonplaats van de familie Kolwijn. Het slot van het boek wordt afgespeeld in Verona. Deze stad wordt afgezet om Salvatore te pakken.

Tijd
Het verhaal begint in februari 2010, dan besluiten Hans en Petra om in de zomervakantie naar het Gardameer te gaan. Dan keren ze dezelfde zomervakantie nog terug. Nadat Hans heeft gehoord dat er nog een moord is gepleegd, gaan ze weer terug naar Italië. Dit moet ongeveer een jaar later zijn, want op het einde van het boek zegt Niels dat hij naar de vakantie naar de brugklas gaat.

Afloop
Deze thriller heeft een gesloten einde. De moord wordt opgelost en de dader gepakt. Eind goed, al goed. Er zijn weinig aanknopingspunten om nog een vervolg te schrijven, want de dader is dood.
Titelverklaring

‘Bella Italia’ is een logische titel voor dit boek. Het is enigszins sarcastisch bedoeld. Het is een verhaal wat zich in ‘het mooie Italië’ afspeelt, maar dan ruw wordt verstoord door een psychopaat.

Thema
Het is een thriller, dus er is vaak een moord gepleegd, wat hier ook het geval is. Het probleem van het verhaal is dan ook: wie is de dader? De politie maakt dan ook een grove fout door te denken dat de verdronken zwerver de dader was. Doordat dan een andere moord wordt gepleegd met dezelfde kenmerken als die van het vriendje van Niels, weet ook de politie dat ze fout zitten en starten het onderzoek weer opnieuw.

Beoordeling
‘Bella Italia’ is heerlijk om te lezen als je op vakantie bent. Het is dan ook een gemakkelijk boek, met niet te veel diepgang. Je leest het verhaal gemakkelijk door en hoeft niet veel na te denken. Ik vind, vergeleken de andere vakantiethrillers van Suzanne Vermeer, dit boek wel het minst. De andere boeken, bijvoorbeeld ‘All Inclusive’ en ‘de Suite’, vind ik spannender. Hier worden de verhalen meer opgebouwd, en krijg je meer van de personages te weten. In ‘Bella Italia’ is dit minder, je krijgt alleen de basis dingen te weten, hoe oud ze zijn, hun hobby’s wat voor werk ze doen, maar je leert ze niet persoonlijk kennen. De spanning wordt ook niet opgebouwd, het middenstuk is niet spectaculair, en dan volgt de korte heftige ontknoping, die vrij voor de hand liggend is.
Heel lang is bekend geweest dat de naam Suzanne Vermeer een pseudoniem was. Iedereen verwachtte een vrouwelijk auteur. Dus ik vond het verassend dat het de mannelijk auteur Paul Goeken bleek te zijn. Op 21-06-2011 is helaas deze auteur op vakantie in Grancanaria overleden aan de ziekte kanker.

REACTIES

N.

N.

Een heel goed boekverslag. Ik heb er heel veel aan gehad en alles was vrij duidelijk. Heel erg bedankt :)

12 jaar geleden

R.

R.

Goede samenvatting! Niet lang, maar gewoon lekker kort en duidelijk! Alle belangrijke dingen staan er in.

12 jaar geleden

S.

S.

Goed boekverslag, veel aan gehad ! thnx

11 jaar geleden

K.

K.

TOP

10 jaar geleden

N.

N.

het is een heel goed boekverslag. heb er erg veel aan gehad. thnx

9 jaar geleden

S.

S.

je hebt me gered!

8 jaar geleden

E.

E.

hoofdstukken heb ik nodig en gauw wrm niet zeggen jullie dat

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bella Italia door Suzanne Vermeer"