Titel verklaring;

In het Dorpje Oud- Zuid waar de 21- jarige David woont, wonen alleen maar nette mensen.

De onderwerpen die in dit boek worden behandeld zijn;

Cultuurverschillen; David is zelf joods, maar zijn ouders maken er een drama van dat hij met andere geloven omgaat.

Jeugdliefde; David heeft al sinds zijn 12de een relatie met de even oude Naomi

Liefdesrelatie (problemen); David vindt zijn relatie met Naomi te veilig en hij wilt meer spanning in zijn liefdesleven.

 Maatschappijkritiek; Vooral de ouders van David vinden het niks dat David met vrouwen van andere culturen gaat.

School- en Studentenleven; David is een student en heeft een gymnasiumdiploma.

 Seksualiteit; er is seksualiteit tussen David en Naomi, tussen David en Rowanda, en tussen Naomi en Daan.

Sociale problemen; David weet niet wat hij met zijn gevoel voor andere gelovige vrouwen moet doen, of hij wel of niet naar zijn ouders moet luisteren.

Er zijn een aantal personages in het verhaal, de hoofdrol gaat naar David, David is 21 jaar en woont in Oud- Zuid, Hij is van Joodse en van goede afkomst. Naomi is een bijfiguur, Naomi is David zijn eerste vriendin, ze is een tegenstander, omdat ze heel graag wilt dat David bij haar blijft, ondanks dat ze weet dat hij haar niet spannend meer vind, ze blijft hem daarom lieve sms- jes sturen. Een andere bijfiguur is Daan, Hij was vroeger de beste vriend van David, maar nadat David terug komt van zijn reis naar Amerika, betrapt David Daan met Naomi, Daan is ook een tegenwerker, omdat hij met de vriendin van David, Naomi gaat terwijl hij weg is, dit brengt David veel verwarring. Een ander bijfiguur is Bas, hij is de beste vriend van Daan, en staat dan ook achter hem, en helpt hem overal doorheen, hierdoor is hij ook een tegenwerker van David. Rowanda is ook een bijfiguur, zij wordt later in het verhaal het nieuwe vriendinnetje van David, ze is een negerin en dat is wat David zocht, ze is een helper, omdat ze hem laat zien dat een Joodse jongen ook met andere culturen kan gaan. De ouders van David zijn ook bijfiguren, ze zijn bezorgt om David en hebben het liefst alles over hem te zeggen, ze zijn tegenwerkers, omdat ze hem niet laten doen wat David zelf wilt. De ouders van Rowanda zijn ook bijfiguren, zij zijn helpers, omdat ze David helpen waar nodig is.

Het doel van de hoofdpersoon David is om meer spanning te krijgen in zijn relatie, dit gevoel heeft hij namelijk niet meer bij Naomi, en zijn keuze gaat dan ook op andere vrouwen vallen, namelijk dikke negerinnen, en daarom begint hij een relatie met Rowanda. In de relatie met Rowanda heeft hij meer spanning, omdat alles niet zo voorspelbaar gaat.

David verandert in het verhaal. In het begin is hij een nette en beleefde Joodse jongen, totdat de spanning in zijn relatie met Naomi verdwijnt. Hij gaat daarom kijken naar andere soorten vrouwen, bijvoorbeeld van een andere afkomst, hierdoor krijgt hij andere manieren. In het begin volgt hij ook altijd zijn ouders, maar later gaat hij zelf keuzes maken, ongeacht wat zijn ouders ervan vinden.

In het verhaal wordt een ik- perspectief gebruikt. Er wordt vanuit David gedacht en gedaan, het is daarom ook een psychologische roman.

Het verhaal speelt zich in 2007 af. Dit komt doordat ze allemaal hele moderne technologie gebruiken en doordat in het Hotmail- account van Naomi, naomi86 staat. Die 86 slaat om haar geboortejaar 1986. Ze is even oud als David, namelijk 21 jaar. Dus dan kom je uit op 2007, en in het boek wordt bij Koninginnedag gesproken over de 40 jarige prins, en Willem is in 2007 40.

Het boek begint in februari en eindigt in april, er worden dus drie maanden gesproken.

In het boek worden af en toe flashbacks gegeven dat David terug denkt aan hoe hij het met Naomi had.

De eerste open plek is wat hij gaat doen als hij geen spanning meer voelt in zijn relatie met Naomi, of hij er wel of niet iets mee gaat doen. Dit wordt vrij snel opgevuld als David even later met Rowanda gaat.

De tweede is of David wel of niet het uitgestippelde leven van zijn ouders gaat volgen. Ook deze wordt redelijk snel opgevuld, David gaat dat namelijk niet doen en hij verzet zich tegen zijn ouders door de relatie met de veilige Naomi te verbreken, en te gaan voor meer spanning en onvoorspelbaarheid bij de negerin Rowanda.

De laatste open plek is daarmee ook het einde van het boek, het is namelijk een open eind. Het eindigt ermee dat David een Marrokaans meisje ontmoet, genaamd Naima, ze hebben het over eten en David wordt uitgenodigd om bij haar te blijven eten. De vraag is of het wat wordt tussen hun en wat Davids ouders ervan vinden.

De auteur is Robert Vuijsje. Hij is geboren op 12 oktober in 1970 in Amsterdam. Hij is auteur en journalist van beroep. Zijn bekenste werk is Alleen maar nette mensen. Zijn uitgevers zijn Nijgh en Van Ditmar. Hij heeft nog niet veel boeken geschreven, en ook nog niet dit onderwerp. Wel is hij geboren in Amsterdam en daar speelt het verhaal van alleen maar nette mensen zich ook af. Voor de rest is er niks autobiografisch.

De auteur is Robert Vuijsje. Hij is geboren op 12 oktober in 1970 in Amsterdam. Hij is auteur en journalist van beroep. Zijn bekenste werk is Alleen maar nette mensen. Zijn uitgevers zijn Nijgh en Van Ditmar. Hij heeft nog niet veel boeken geschreven, en ook nog niet dit onderwerp. Wel is hij geboren in Amsterdam en daar speelt het verhaal van alleen maar nette mensen zich ook af. Voor de rest is er niks autobiografisch.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.