ADVERTENTIE
Raad jij de studie?

Waarschijnlijk heb je al wat studies op het oog. Maar heb je echt alle studies overwogen? Grote kans dat je wat toffe opleidingen over het hoofd ziet. In deze video gaan Lauren, Lin & Marit raden welke studie wij zoeken! Misschien is dit ook wel wat voor jou?


Meer info

Mijn motivatie

Ik ben door mijn moeder op dit boek gewezen. Ze weet dat ik een hekel heb aan ouderwetse boeken die moeilijk te lezen zijn en vaak over dingen gaan die mij niet interesseren en kwam daarom met dit boek. Ze vertelde dat het een grappig boek was en dat is iets waar ik wel van houd. Op het boek staan allemaal quoten van bekende mensen/tijdschriften die allemaal vol lof over het boek spreken.

Samenvatting

Alleen maar nette mensen gaat over David, een Joodse jongen van het Gymnasium die midden in de kakkerswijken van Amsterdam Oud-Zuid woont. Hij heeft al jaren de perfecte vriendin, Naomi, en een stel vrienden die allemaal netjes studeren. Ondanks deze ideale omstandigheden zit David in de knoop met zichzelf. Hij studeert niet, heeft als enige in zijn omgeving geen succes, voelt zich niet aangetrokken tot zijn vriendin en wordt altijd aangezien als een marrokkaan. Er is maar een ding waar David echt een passie voor heeft en dat zijn negerinnen. Niet zomaar negerinnen maar de echte negerinnen. Zulke met gouden tanden, een te strakke panterprint legging, cup F, dikke billen en een huid zo zwart als de nacht. David moet en zal de intellectuele negerin vinden voordat hij verder kan met het opbouwen van zijn perfecte leventje. Op zijn zoektocht leert David heel veel negerinnen kennen en stapt hij in heel veel (seksuele) relaties. Helaas is er niet een bij zoals hij zich had voorgesteld. De echte negerin is niet intellectueel en de intellectuele negerin is geen echte negerin maar gewoon hetzelfde als iedere Nederlandse intellectuele vrouw.  Wanneer David een eind wil maken aan de zoektocht en zijn vertrouwde succesvolle leven wil oppakken heeft Naomi hem verlaten voor zijn beste vriend.

Mijn mening

Het boek heeft me op enorm veel momenten laten lachen dat begint al op pagina 7 waar je over de ontmoeting tussen David en een typische negerin leest. Het is zo typerend en herkennend dat je spontaan gaat lachen.

Er waren ook heel wat momenten waar ik een ongemakkelijk gevoel kreeg van het boek. Bijvoorbeeld op pagina 85 waar David omschrijft hoe asociaal en discriminerend de Nederlandse samenleving eigenlijk is tegen een negerin en een marrokkaan in de P.C. Hooftstraat. Maar ook op pagina 79 waar je uitgebreid kan lezen hoe David seks heeft met een van zijn negerinnen.

Op sommige momenten kreeg ik ook wel een gevoel van schaamte voor ‘de Nederlander’ op het moment dat de ouders van David op bezoek gaan bij een van Davids negerinnen (pagina 127). Hier wordt genadeloos getoond hoe ver leefwerelden uit elkaar kunnen liggen. Zijn ouders zijn gewend aan Chablis, rijk gedekte tafel, designmeubels etc. Haar familie werkt voor de tv hun eten naar binnen en gaan gewoon door met waar ze mee bezig waren. Geen poespas, geen pochen en gepraal.

Het probleem was dat ik me niet thuis voelde tussen Hollanders, en dat het met negerinnen ook niet ging lukken, dan blijft er niemand over.” Pagina 261. Ik heb deze zin gekozen omdat het een goed beeld geeft over hoe David is. Hij voelt zich nergens thuis en weet niet wat hij met z’n leven wil.

“Allochtonen” pagina 8. Het hele boek gaat eigenlijk over hoe het is om allochtoon te zijn. Of beter gezegd, hoe het is als mensen je aanzien als allochtoon. Je merkt in dit boek hoe onbeschoft Nederlanders vaak zijn tegenover buitenlanders, vaak niet eens expres. Ook gaat het over de aantrekkingskracht die allochtonen (negerinnen) hebben op David.

Personages

Ik vind het lastig om te oordelen over het gedrag van David omdat ik zelf niet buitenlands ben of buitenlands oog. Ik denk dat ik het ook enorm frustrerend zou vinden als ik gediscrimineerd zou worden. Ook heb ik geen aantrekking tot zwarte vrouwen. Wel vind ik het goed dat hij doet waar hij zich goed bij voelt zonder zich te schamen of zich aan te passen aan de rest. Wat ik dan weer jammer vind is dat David begint als een lieve jongen met veel respect voor de vrouwen maar later verandert in een jongen die veel geeft om seks en veel vreemdgaat. Hij wordt steeds egoïstischer en daardoor verliest hij Naomi ook.

De hoofdpersoon is David, hij is een round character met een centrale eigenschap. Die eigenschap is dat hij zich nergens thuis voelt.

Perspectief

De schrijver maakt gebruik van een ik-perspectief. Je staat als het ware in de schoenen van David. Het is een belevend-ik-perspectief omdat het pas gebeurd is en je het echt beleefd.

Structuur

Het fabel is niet gelijk aan het sujet. De schrijver heeft af en toe gebruik gemaakt van flashbacks. Deze gingen vaak over de tijd dat David nog bij Naomi was.

Het verhaal begint in medias res. Je begint midden in een ontmoeting met een negerin, later kom je er pas achter dat David jarenlang in een isolement heeft geleefd en nu naar iets totaal anders zoekt.

De verteltijd is 286 bladzijden en de vertelde tijd is ongeveer 2-3 jaar. Er is nauwelijks sprake van tijdsversnelling of tijdsvertraging. Iedere gebeurtenis is vrij uitvoerig omschreven.

Het einde is wel aardig gesloten; David heeft een nieuwe vriendin en het lijkt een intellectuele allochtoon te zijn, zijn missie is dus geslaagd wat inhoud dat hij kan beginnen met zijn leven opbouwen. Aan de andere kant is David heel onvoorspelbaar en heb je geen idee of zijn nieuwe vriendin Naomi zou kunnen vervangen.

Ruimte

De geografische ruimte is Amsterdam Oud-Zuid tegenover de Bijlmer. David tegenover zijn negerinnen. Amsterdam staat bekend als multicultureel en dat is in dit boek ook erg goed te zien.        

De tijd is wel belangrijk in dit boek. Het speelt zich af in het nu. Je herkent de situatie op gebied van integratie en discriminatie wat ik erg leerzaam aan dit boek vond. Het confronteert je aan hoe de samenleving in elkaar zit, het is brutaal maar eerlijk.

Spanning

De schrijver heeft niet heel erg veel spanning in het boek gebracht. Normaal gesproken zal een boek dan saai worden maar in dit geval is dat niet zo. De inhoud is zo geniaal dat het niet spannend gemaakt hoeft te worden.

Zo is het lastig je in te leven in David omdat hij een uniek persoon is.

Wel is het plot spannend; David zit met een groot probleem en enorm veel keuzes waar hij maar moeilijk mee om kan gaan. Je bent steeds weer benieuwd wat die gek nou weer zou doen.

Stijl

Over de stijl van dit boek ben ik erg te spreken! Het is geweldig geschreven. Brutaal, eerlijk en vol met humor. De zinnen zijn niet al te moeilijk en niet al te lang, dat leest lekker weg. Ook is het modern geschreven met woorden als ‘bakra’ en ‘mattie’. De schrijver heeft ook enorm veel zelfspot  wat ik een hele goeie eigenschap vind.  

Motief en thema

Het thema is de zoektocht naar de zin van het bestaan en bij welke groep je hoort. David wil niet het uitgestippelde leven lijden wat hem in de schoot geworpen wordt maar weet ook niet wat hij wel met zijn leven wil. Ook heeft hij moeite zichzelf te plaatsen, hij voelt zich eigenlijk nergens echt thuis.

Er zijn verschillende motieven zoals seks, de multiculturele samenleving, discriminatie, verzet tegenover ouders en/of omgeving, experimenteren en schaamtegevoel. Dit zijn terugkerende aspecten in het verhaal.

Titel, ondertitel en motto

In Oud-Zuid wonen “alleen maar nette mensen. “ Of zoals in het boek staat: “In Oud-Zuid is ‘alleen maar nette mensen ‘ codetaal. Iedereen weet dat je bedoelt: geen mensen die ze allochtonen noemen en vooral geen Marokkanen.” Pagina 13.

Ook heeft dit “alleen maar nette mensen” iets spottends. Ze vinden zichzelf o zo netjes en keurig maar ondertussen staan ze niet open voor andere culturen en zijn ze vaak enorm discriminerend en onbeleefd. Dit is verre van net, als je het mij vraagt.

Het boek heeft geen ondertitel of motto.

De schrijver

Robert Vuijsje is een Joodse man die is opgegroeid in Amsterdam Oud-Zuid en zijn gymnasium diploma heeft gehaald. Ook is bekend dat hij een jaar in Memphis is geweest. Als je al deze feiten bekijkt lijkt het wel alsof dit een autobiografie is en David dus eigenlijk Robert is. Of dit waar is weet ik niet, ik kan het ook nergens vinden.

Dit boek was Vuijsje z’n fictiedebuut en ik kan zijn werk dus niet vergelijken met andere boeken. Wel weet ik dat hij ook journalist is en erom bekend staat dat hij stukken vaak met veel humor en spot brengt.

Uitwerking van de schrijver

Ik vind de uitwerking van dit boek geweldig en super slim bedacht. Vuijsje komt met confronterende, eerlijke, brutale en uitdagende teksten die hij met veel humor brengt. Dit boek zet je dus aan het denken maar is ook een plezier om te lezen. Vuijsje heeft veel commentaar gekregen op het boek dat het te grof of zelfs discriminerend zou zijn. Ik ben het hier totaal niet mee eens en vind dat hij gewoon de feiten, die voor sommige mensen misschien wat te hard zijn, aan het licht brengt.

Mijn leeservaring

Wat mij het meest is opgevallen aan dit boek is dat wij Nederlanders denken dat wij een heel net volk zijn maar dat dat nog wel aardig tegen valt. Ook is mij opgevallen dat de cultuurverschillen in Nederland nog heel erg groot zijn.

Wat mij het meest is opgevallen tijdens het maken van dit verslag is dat er heel erg veel mensen zijn die hun mening klaar hebben liggen over dit boek. Ik had eigenlijk verwacht dat iedereen dit een geniaal boek zou vinden. Ik denk dat de inhoud misschien wat te confronterend is voor mensen die zich herkennen in bijvoorbeeld de ouders van David.

Het lezen van het boek ging super goed, mede omdat ik er erg veel plezier aan heb beleefd. Ik ben geen goeie lezer alleen dit boek is geschreven in mijn taalgebruik en de zinnen zijn ook niet te lang.

Ik heb van dit boek geleerd dat ik niet zomaar mijn mening klaar moet hebben en dat je niet altijd hoeft te doen wat de rest van je verwacht.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

De vertelde tijd is niet 2 - 3 jaar, maar ongeveer 3 maanden, omdat er kopjes in het boek staan waar staat 'Februari', 'Maart' en 'April'.

7 jaar geleden