Alleen maar nette mensen
Robert Vuijsje

blz.2

De Titel
De titel past bij het verhaal omdat David in Oud-Zuid (in Amsterdam) woont.

Dit is een nette buurt waar iedereen een havo/vwo diploma heeft een goede baan en opleiding heeft.

In deze buurt wonen geen allochtonen of Marokkanen, en is iedereen heel erg netjes.
Genre
Het genre van het boek is een Psychologische Roman.

Het boek hoort in dit genre omdat het over liefde gaat en over dat David uitzoekt wat hij wil doen in zijn leven hij heeft nog steeds geen opleiding of baan.

Toen ik dit boek koos heb ik niet echt op het genre gelet ik kende de fil die ik heb gezien in de bioscoop een paar jaar geleden toen de fil uitgebracht was en was daardoor ook erg nieuwsgierig naar het boek.
Fictie of Realiteit
Ik denk dat het een verzonnen verhaal is maar het wel echt zou kunnen gebeuren.

Want het is wel iets gewoons wat iedereen kan overkomen dat ze nog niet weten wat ze willen doen in hun leven.

Het gedeelte met een vriendin zoeken gaat alleen wel wat anders normaal gesproken maar dat zou ook heel goed kunnen in het dagelijks leven.
 
blz. 3

Tijd & Ruimte
Het verhaal speelt zich af in Amsterdam in het gedeelte Oud-Zuid.

En speelt zich in de 20ste eeuw af dat kun je merken aan de mobiele telefoons, MSN en de IPod.

Het specefieke jaartal wordt niet verteld.

Wel maanden, het boek is verdeeld in 3 delen; Februari, Maart, April.

En duurt dus waarschijnlijk ook drie maanden.

Het spelt zich waarschijnlijk in 2007 af.

Want het vriendinnetje van David (Naomi) heeft een emailadres en daar in staat Naomi86 dat betekent dat ze in dat jaar is geboren.

Dat zou betekenen dat ze nu 29 jaar is dan is ze net zo oud als David want ze hebben bij elkaar in de klas gezeten op de middelbare school het Barleus.
In een van de laatste hoofdstukken laat de verteller de koningin en kroonprins in Amsterdam optreden maar dat is in werkelijkheid niet op 30 april 2007 geweest. Wel vertelt hij daar dat de prins veertig jaar is. Willem-Alexander is in 1967 geboren en is dus in 2007 veertig jaar.
En hij gaat nog op seksvakantie naar Tenessee (VS) Om de queeste af te maken keert hij natuurlijk terug naar Amsterdam. De handeling speelt zich vooral af in de wijk Oud-Zuid waar immers “alleen maar nette mensen wonen.” Alleen David breekt uit dat milieu uit, omdat hij het saaie leven van o.a. Naomi zat is en zijn begeerten naar een zwarte negerin wil vervuld zien. Hij komt dan ook in de mindere wijken van Amsterdam terecht o.a. de Bijlmer.
Het verhaal staat in chronologische volgorde.
 
blz.4

Samenvatting
David Samuels is de zoon van een programmamaker bij de Nederlandse televisie. Ze wonen in Oud-Zuid in Amsterdam en behoren tot de incrowd van de intelligentsia. David heeft twee jaar geleden zijn gymnasiumopleiding gehald aan het Barleus in Amsterdam.

Daar heeft hij ook Naomi leren kennen, met wie hij al jaren verkering heeft. Het is ook het enige meisje met wie hij seks heeft gehad. Zijn vrienden zijn Bas en Daan met hun andere klasgenoten Esther en Annet. Die zijn allemaal braaf aan de studie gegaan, maar David is zoekende naar de zin van zijn bestaan sinds hij het gymnasiumdiploma op zak heeft. Het is het afgelopen jaar dan ook slecht gegaan in zijn relatie met Naomi. De spanning is er van af en het jonge stel komt nauwelijks meer tot seksuele prestaties.
De negerin Rowanda die hij ontmoet, is flink geschapen. Ze is ook heel donker en heeft een breed achterwerk. Ook heeft ze maat 95 F van haar BH-cup. Hij moest namelijk haar nieuwe BH betalen als hij wat met haar wil, want het aanraken van haar lichaamsdelen betekent toch wel het betalen van wat euro’s. Rowanda maakte flink misbruik van het geld van David.

De mannen in de familie van Rowanda hebben allemaal meerdere vriendinnen of vrouwen, en vertellen die verhalen ook nog aan elkaar.

Als zijn moeder op salsa les is bij de buurvrouw moethij met zijn vader een maaltijd klaarmaken. Bij Albert Hein ontmoeten ze een aardig Marokkaans meisje Naima, dat hem vraagt hoe hij aan de verwondingen in zijn gezicht komt. Hij is tegen een deur gelopen, antwoordt hij.
David vertelt aan Naomi via MSN dat hij naar Amerika gaat om tot bezinning te komen. Naomi geeft aan dat het oke is en dat hij maar goed moet nadenken. Tegen Bas vertelt hij dat hij op seksvakantie gaat. In Memphis.
Hij belt met Borstein(zijn psycholoog) om hem te zeggen dat hij een zwarte intellectuele vrouw heeft gevonden, maar dat die eigenlijk net zo is als een witte intellectuele vrouw. Dan kan hij net zo goed met Naomi zijn, vindt hij

Naomi is sinds kort bevriend met Daan. Dat is een dreun in zijn gezicht: hij was er immers in Amerika achter gekomen dat hij beter terug kon gaan naar Naomi.

Dertig April wordt Koning Willem-Alexander 40 jaar en daar

beseft hij dat hij niet bij dit land wil horen. Niemand accepteert David beseft hij: hij voelt zich geen Nederlander, Rowanda en Naomi willen hem niet meer. Alleen Marokkanen mijden hem niet. Hij moet maar Marokkaan worden.                                                      blz. 5

Terug van het Museumplein ziet hij een mooi meisje lopen. Het blijkt Naima van Albert-Hein te zijn. Hij spreekt haar aan. Ze is weliswaar Marokkaanse maar uit Casablanca, waarmee ze wil aangeven dat ze wel ontwikkeld zijn en ook in een betere buurt wonen. Ze praten over eten, maar voordat hij bij haar thuis mag komen eten, zijn er nog heel wat rituelen af te werken.
Personages
De hoofdpersoon is:
David Samuels
David heeft kort zwart krullend haar en  is 25 jaar. En wordt als Marrokaan aangezien maar is Joods.

Hij heeft het gymnasium gehaald op de Barlaues school en is al twee jaar zoekende wat zijn nieuwe studie wordt. Hij voelt zich niet helemaal op zijn plek in de wereld doordat hij vaak voor Marokkaan wordt aangezien terwijl hij Joods is. Hij heeft een seksuele voorkeur voor grote negerinnen maar wil het liefst een intelligente vrouw. Als dit verenigd zou zijn in 1 persoon is hij het gelukkigst. Hij twijfelt veel en heeft moeite met beslissingen te maken. Pas als hij zich realiseert wat hij niet wil, weet hij wat hij wel wil.

Hij woont in het chiqste gedeelte van Amsterdam: De Cornelis Schuytstraat (dicht bij het Vondelpark)
De bijfiguren zijn:
Rowanda Pengel
Rowanda is een grote Surinaamse negerin. Ze heeft een goede band met haar familie en die bemoeien zich met alles. Ze hecht veel waarde aan trouw en openheid en heeft moeite met vergeven. Ze komt uit een arm milieu en is niet erg intelligent.

Ze heeft twee kinderen een jongen van 7 die Tyren heet en een meisje.

Hun woonen in Amsterdam-Oost op de zevende etage met de moeder van Rowande (Janine) haar 2 broertjes (Clifton en Delano) en 2 kinderen.

Haar 2 voortanden zijn goud en daar staat haar naam op.

Ze houd niet van liegmannen en is 24 jaar oud.
 
lz.6

Naomi Oudberg
Is de dochter van de orthodonthist op de Koninginneweg.

Ze is 25 jaar en heeft een relatie met David van af de middelbare school want daar hebben ze elkaar leren kennen.

Naomi is Davids eerste vriendinnetje en een lief meisje. Ze blijft lang hopen en wachten op David maar uiteindelijk krijgt ze toch een andere vriend. Ze is slim en heeft een rustige persoonlijkheid.

Ze houd erg veel van Hello Kitty.

Ze studeerd psychologie.

Naomie is de zogenaamde Joodse prinses, ze woont in een groot huis aan de Valeriusstraat in de buurt van David.
Rosalyn

Ze geeft les op de universiteit en is intelligent, ook is ze groot en donker. Zij laat David realiseren dat intelligentie niks met huidskleur te maken heeft.


Naima

David komt Naima tegen in de supermarket want ze werkt achter de kassa bij de Albert-Heijn. Ze is Marokkaans, slim en lief. Hij voelt dat hij bij haar zichzelf kan zijn en ze gaan een relatie aan.


Perspectief
Het verhaal is geschreven in het ik-perspectief.

Dit weet je omdat je alles door de ogen van David ziet.
 
blz.7

Recensie
Oud-Zuid is ook de buurt waar David, de hoofdpersoon in Alleen maar nette mensen, is opgegroeid. Zijn ouders wonen in de Van Breestraat, zo ongeveer het epicentrum van de wijk. Davids jeugd voltrekt zich Hun kinderen gaan naar het Barlaeus Gymnasium en daarna naar de universiteit. De vrienden en vriendinnen van de kinderen wonen allemaal in dezelfde buurt. Een buurt voor nette mensen, zoals de bewoners graag benadrukken. Maar ‘nette mensen’ is in Oud-Zuid ook codetaal. Insiders begrijpen direct wat je bedoelt: geen mensen die ze allochtonen noemen en vooral geen Marokkanen. Pikant daarbij is dat de joodse David door zijn uiterlijk vaak voor Marokkaan wordt versleten, terwijl hij toch gewoon ‘kaas’ is.

David heeft tot nu toe voldaan aan de verwachtingen van Oud-Zuid. Hij heeft het Barlaeus afgemaakt en hij gaat al sinds z’n twaalfde met Naomi – een ambitieus meisje van vergelijkbare komaf. Alles wijst erop dat zij de Oud-Zuidtraditie zullen voortzetten. Maar David is spelbreker. Hij gaat – anders dan Naomi en zijn vrienden na het gymnasium niet naar de universiteit, maar neemt een tijdje vrijaf om zich op zijn studiekeuze te beraden. Pa en ma betalen zolang voor hem. Hij mag op hun kosten ook naar dokter Bornstein, een vriend van de familie, om over zijn onzekerheden te praten. Het is de ouders er alles aan gelegen dat hij zich weer in het Oud-Zuidgelid voegt.

Maar dat is David niet van plan. Hij heeft andere interesses: zwarte vrouwen. Een die nog nooit met een blanke man heeft gepraat. De bounty moet ik niet.”’ (Een bounty is iemand die zwart is van buiten, maar wit van binnen.) En hij voegt de daad bij het woord. Via-via betreedt hij het zwarte Amsterdamse stadsdeel bij uitstek: de Bijlmer. Daar maakt hij kennis met jonge, alleenstaande moeders. Met één van hen, Rowanda, begint hij iets. Hij komt bij haar thuis, ontmoet haar familie en vrienden. Het is een confronterende en verbijsterende ontdekkingsreis, want zwarte vrouwen zijn compleet anders dan witte. Ze houden bijvoorbeeld graag hun hand op, waarvoor ze als tegenprestatie op elk moment dat hun zwarte mannen dat willen hun benen uit elkaar moeten doen.

Davids ambities gaan verder. Hij wil weliswaar een pikzwarte vrouw, zo dik als een oervenus – maar ze moet ook intellectueel zijn. Onnodig te zeggen dat hij die in het Bijlmermilieu niet vindt. Hij besluit zijn zoektocht voort te zetten in Memphis, Tennessee – een stad die hem vanwege haar muzikale traditie altijd heeft geïntrigeerd. Pa en ma betalen opnieuw. Ook in Elvis’ woon- en sterfplaats ontmoet hij weer zwarte vrouwen – en zowaar is er


blz.8

een intellectuele bij. Maar dan dringt de natuurlijk al lang te voorziene waarheid tot hem door: de intellectuele negerin bestaat niet. De kwaliteiten die zorgen dat een negerin een echte negerin is verdwijnen zodra ze een

intellectueel wordt. De intellectuele negerin is net zo saai als de intellectuele witte vrouw. Terug in Amsterdam moet David nog een klap verwerken: Naomi heeft het aangelegd met zijn beste vriend. Een periode van terugtrekking en zelfverwaarlozing volgt. Of en zo ja hoe David zichzelf herpakt blijft in het midden.


blz.9REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.