Oscar et la dame Rose door Éric-Emmanuel Schmitt

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Oscar et la dame Rose
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas tto vwo | 583 woorden
  • 30 mei 2011
  • 60 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
60 keer beoordeeld

Boekcover Oscar et la dame Rose
Shadow

Dat was het dan, God. Ik weet niet wat ik je vanavond moet vragen want het is zo'n mooie dag geweest. Of ja, toch. Zorg ervoor dat morgen alles goed gaat met de operatie van Peggy Blue. Niet zoals met de mijne, als je begrijpt wat ik bedoel. 

Tot morgen, kus,

Oscar

De twaalfjarige* Oscar schrijft vanuit zijn ziekbed brieven aan God. In die brieven, die spranke…

Dat was het dan, God. Ik weet niet wat ik je vanavond moet vragen want het is zo'n mooie dag geweest. Of ja, toch. Zorg ervoor dat morgen alles goed gaat met de operatie van Peggy …

Dat was het dan, God. Ik weet niet wat ik je vanavond moet vragen want het is zo'n mooie dag geweest. Of ja, toch. Zorg ervoor dat morgen alles goed gaat met de operatie van Peggy Blue. Niet zoals met de mijne, als je begrijpt wat ik bedoel. 

Tot morgen, kus,

Oscar

De twaalfjarige* Oscar schrijft vanuit zijn ziekbed brieven aan God. In die brieven, die sprankelen van levenslust, vertelt hij over oma Rozerood, een dame die hem regelmatig bezoekt en met hem praat over allerlei kleine en grote levensvragen. Oscars brieven geven een prachtige en ontroerende beschrijving van wat wellicht de laatste twaalf dagen van zijn leven zijn.

*Let op: In het boek is Oscar tien jaar

Oscar et la dame Rose door Éric-Emmanuel Schmitt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Questions

1. Verklaar de titel


Titelverklaring: De titel “Oscar et la dame rose” slaat op de 2 belangrijkste personen die in het verhaal voorkomen, namelijk Oscar en Mamie-Rose.

2. Praat over de auteur

Éric-Emmanuel Schmitt is een Frans toneelschrijver die geboren werd op 28 maart 1960 in Lyon. Zijn toneelstukken in meer dan 50 landen vertoond. Wereldreligies spelen een belangrijke rol in het schrijven van Schmitt. In "Le Cycle de l'Invisible", Schmitt probeert een harmonisatie van de godsdiensten en culturen, zoals boedisme en soefisme. Oscar et la Dame en Rose is het derde deel van deze serie, wat gaat over het christendom. Ook heeft Schmitt een autobiografie geschreven, Ma vie avec Mozart.

3. Welke genre?

Briefroman. Deze roman maakt deel uit van een trilogie over godsdiensten. Het eerste deel, “Milarepa”, gaat over het boeddhisme. Het tweede, “Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran”, gaat over de islam. “Oscar et la dame rose” is het derde deel en gaat over het christendom.

4. Waar en wanneer speelt het verhaal zich af?

Ruimte: Het hele verhaal vindt plaats in het ziekenhuis waar Oscar ligt.

Tijd: De roman bestaat uit 12 brieven. Elke dag schrijft Oscar een brief aan God, dus de vertelde tijd is 12 dagen.

5. Structure???

Schrijfstijl: De schrijfstijl van Eric-Emmanuel Schmitt in dit boek is niet ingewikkeld, omdat het de woorden moeten zijn van een 10-jarig jongetje. Het gebruik van de woorden behoren tot het ‘Français populaire’.

6. Hoofdpersonen:

- Oscar: is de hoofdpersoon in dit verhaal. Hij maakt zich in eerste instantie erg zorgen om zichzelf en om alle problemen die zich voordoen in het ziekenhuis. Oscar is erg verliefd op Peggy Blue, maar hij is niet de enige: er is nog een kaper op de kust, namelijk Popcorn. Popcorn vertelt Oscar dat hij Peggy toch nooit zal kunnen krijgen en dat hij maar beter voor Sandrine kan gaan. Oscar laat zich hierdoor niet van zijn eigenlijke doel weerhouden en verklaart aan Peggy zijn liefde voor haar, nadat hij zijn moed bij elkaar geraapt heeft en een bemoedigend woordje van Mamie-Rose heeft gehad. Uiteindelijk wordt Peggy geopereerd en moet ze het ziekenhuis verlaten.

- Madame Rose: is de belangrijkste bijpersoon in dit verhaal. Zij steunt Oscar met haar wijze raad en haar troostende woorden. Zij is degene die Oscar aanraadt God brieven te schrijven.

- Peggy Blue: is een bijpersoon in dit verhaal. Oscar is verliefd op haar en houdt van haar. En zij houdt van hem.

- Pop Corn (dik), Einstein (waterhoofd), Bacon (brandwonden) en Sandrine (leukemie met pruik, Chinoise), Zijn de vrienden van Oscar en Peggy.

7. Wat is de relatie tussen Oscar en Mamie-Rose?

Oscar wordt door Mamie-Rose bezocht en zij steunt hem en raadt hem aan om God brieven te schrijven.

8. Hoe is de relatie tussen Oscar en zijn ouders?

Oscar heeft een slechte band met zijn ouders. Hij haat ze omdat hij vindt dat ze lafaards zijn sinds hij ziek werd. Door Mamie-Rose wordt het op het einde beter doordat hij het door haar bijlegt met zijn ouders voor zijn dood.

9. Mening over het boek

• Leuk boek, Oscar is erg slim voor z’n leeftijd.

• Het spreekt me aan, ik kan me er in verplaatsen, zelf ook in ziekenhuis.

• Jammer slechte band met ouders, maar snap het wel waarom ouders en Oscar zo reageert. Hierdoor band met Mamie- Rose beter.

• Laatste 12 dagen van zijn leven op god vertrouwd, ik zelf ook gelovig.

• Het leukst was dat hij naar Peggy ging om te zeggen dat hij haar leuk vond. Door de aanmoedigende woorden van Mamie-Rose en zijn vertrouwen in God.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oscar et la dame Rose door Éric-Emmanuel Schmitt"