Le petit prince door Antoine de Saint-Exupéry

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
Boekcover Le petit prince
Shadow
 • Boekverslag door een scholier
 • 4e klas vwo | 1839 woorden
 • 24 juni 2021
 • 9 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
9 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De kleine prins
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1943
Pagina's
96
Geschikt voor
bovenbouw havo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Frans
Literaire thema's

Boekcover Le petit prince
Shadow

Dit prachtige moderne sprookje, geschreven voor jong en oud en schitterend geïllustreerd door de auteur, wordt over de hele wereld tot de klassieken gerekend.

De verteller, een piloot, verhaalt hoe hij na een noodlanding in de Sahara de kleine prins ontmoet.  De wijze van betoverende verhalen die de kleine prins vertelt over de planeet waar hij woont met …

Dit prachtige moderne sprookje, geschreven voor jong en oud en schitterend geïllustreerd door de auteur, wordt over de hele wereld tot de klassieken gerekend.

De verteller,…

Dit prachtige moderne sprookje, geschreven voor jong en oud en schitterend geïllustreerd door de auteur, wordt over de hele wereld tot de klassieken gerekend.

De verteller, een piloot, verhaalt hoe hij na een noodlanding in de Sahara de kleine prins ontmoet.  De wijze van betoverende verhalen die de kleine prins vertelt over de planeet waar hij woont met een hooghartige bloem, over de andere planeten en hun heersers en zijn gevecht met de slechte zaadjes, maken de kleine prins tot een verrukkelijke en onvergetelijke figuur.

Antoine de Saint-Exupéry was schrijver en vliegenier. Hij schreef de kleine prins een jaar voor zijn dood. In dienst van de geallieerden werd hij in 1944 tijdens een verkenningsvlucht boven bezet gebied neergeschoten. Voor al diegenen die van zijn boeken houden, is Antoine de Saint-Exupéry nog steeds in ons midden en leeft de kleine prins, met miljoenen verkochte exemplaren en circa tachtig vertalingen, meer dan ooit.

Le petit prince door Antoine de Saint-Exupéry
Shadow
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Le Petit Prince

06.01.2021-15.01.2021

Inhoudsopgave:

 1. Inleiding
 2. Informatie
 • Samenvatting
 • Plaatsen
 • Tijd
 • Personages
 • fragment
 1. Achtergrond
 2. Wat vind ik er van?

Inleiding

Het boek Le petit prince is voor het eerst verschenen in 1943. 

Het boek Le petit prince is geschreven door Antoine de Saint-Exupéry. Het was een Fransman. De man was geboren in Lyon op 29 juli in 1900 en is gestorven op 31 juli 1944 boven de Middellandse Zee. Men vermoedt dat hij is omgekomen tijdens een vlucht op een verkenningsmissie vanuit Corsica. Naast schrijver, deed hij nog vele andere dingen. Zo was hij een dichter, aristocraat en een baanbrekende vliegenier. Naast Le Petit Prince schreef hij ook Terre des hommes en Vol de Nuit. Hij schreef het boek Le Petit Prince tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij vluchtte naar New York. In sommige manieren weerspiegelt het boek zijn leven. Hij wilde namelijk ook graag weer naar zijn huis in Frankrijk en hoopte op een tijd waarin er vrede was. 

Ook de illustraties zijn door meneer De Saint-Exupéry gemaakt. Hij heeft ze in kleur getekend. Ze geven een goed beeld van wat er verteld wordt en zijn daarom ook erg belangrijk.

Le Petit Prince is een filosofische roman en een sprookje. Dit omdat er allemaal wijze lessen uit gehaald kunnen worden en omdat het verhaal over de liefde voor zijn roos gaat (ook al beseft hij dat eerst niet) en totaal niet realistisch. Het is een fictief jeugdboek. 

INFORMATIE

Samenvatting

De kleine prins woont op een asteroïde, ongeveer zo groot als een huis. Daar heeft hij een roos. De roos is erg veeleisend en hij is haar gemopper zat dus besluit te gaan reizen. Hij reist door het heelal. Uiteindelijk verteld hij zijn verhalen aan Antoine, de piloot op aarde. Hij kwam eerst op een asteroïde met een koning zonder onderdanen. Hij was slim. Hij vroeg namelijk wat je kon en baseerde daar zijn gezag op. Stop nummer twee duurde kort, die vond hij saai. Daar woonde een ijdeltuit. Daarna kwam hij bij een dronkaard die dronk omdat hij ongelukkig was en vice versa. De vierde stop was bij een zakenman die sterren telde omdat ze dan van hem waren. Prinsje vond dat gek. Op de vijfde planeet kon alleen maar een lantaarnpaal-en aansteker staan. Hij was druk met het aan en uitzetten van de paal. Daarna bij een  werkloze aardrijkskundige omdat er geen ontdekkingsreizigers waren. Toen kwam hij in de Sahara aan. Hij sloot een deal met een slang en ontmoette daarna een vos. Die leerde hem dat als je iemand temt, zijn leven nuttig wordt en je anders dan alle anderen wordt. Net zoals zijn roos dus. Hij kwam ook nog een wisselwachter en een koopman tegen op zijn reis,

 maar Antoine en de prins moesten nu echt water zoeken. Precies een jaar na zijn aankomst, vertrok de prins en gaf als cadeau zijn lach en het idee dat alle sterren bijzonder waren omdat hij er op een was. 

251 woorden

Plaatsen

Het verhaal speelt zich in de Sahara-woestijn af. Het maakt niet uit waar maar alleen over de omstandigheden die er zijn in een woestijn. Er is namelijk amper water en bijna geen leven. Dit is ook de plek waar het prinsje Antoine, ook wel de ik-verteller, ontmoet. Tevens de plek waar hij na een jaar weer terug naar zijn eigen planeet gaat. Het verhaal van het prinsje begint op zijn eigen planeetje. Een komeet waar 2 actieve vulkanen en één gedoofde op staan, een bloemetje en het gevaarlijke onkruid: de apenbroodbomen. Die kunnen namelijk zijn planeet verwoesten met hun wortels. Daarna gaat het prinsje door het heelal langs nog wat planeten maar de locatie is daarvan onbelangrijk. Alleen de mensen die daar op leven. De prins had geen eindbestemming maar keerde nadat hij een jaar op de aarde was weer terug naar huis op asteroïde B 612. Hij is op 7 planeten geweest.

Tijd

Dit wil je ook lezen:

Het boek is Le Petit Prince is in 1942 geschreven. Het verhaal speelt zich niet duidelijk in het verleden, heden of de toekomst af dus ga ik er vanuit in 1942. De gebeurtenissen vinden plaats in chronologische volgorde maar er wordt wel gebruik gemaakt van flashbacks. Bijvoorbeeld wanneer het prinsje voor de eerste keer een tekening ging maken. Vooral voor in het boek. Je begint wel in het midden van het verhaal. Er wordt namelijk aan Antoine verteld over de gemaakte reis door het prinsje en daarna komt hij op het punt dat hij bij Antoine was aangekomen en zo gaan ze  samen verder. Sommige evenementen worden maar heel kort beschreven of erg globaal. Bijvoorbeeld toen hij bij de ijdeltuit was. Dat vond hij saai namelijk. Ook tussen de verschillende planeten door heb je zo een verspringing. Dingen die Antoine leuk vond over het prinsje hebben juist dan weer wat meer verteltijd. Dit komt denk ik omdat als je iets leuk vindt je er automatisch meer over kwijt wil dan wanneer iets je niet zo heel erg raakt.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Personages

In het verhaal Le Petit Prince zijn er twee hoofdpersonen. Dit zijn: de kleine prins en Antoine.

De kleine prins is erg nieuwsgierig. Hij stelt altijd een hoop vragen maar beantwoord er geen. Wel kan je soms de antwoorden uit zijn verhalen halen. Hij vertelde namelijk toen hij op de aarde was zijn hele reisverhaal aan Antoine. Het is een blond jongetje van ongeveer tien jaar. Daarnaast is het prinsje een beetje een dromer. Volgens hem begrijpen volwassen kinderen niet omdat ze geen fantasie hebben en veel te serieus zijn. Desalniettemin probeert hij hen wel te begrijpen. De kleine prins komt over het algemeen over als een vrolijk en pienter jongetje. 

Antoine is een piloot. Hij was gecrasht in de Sahara met zijn vliegtuig. Antoine vond tekenen vroeger leuk. Hij maakte een boa die een olifant opslokte alleen dachten de volwassenen dat hij een hoed tekende. Er werd tegen hem gezegd dat hij moest stoppen met tekenen en aardrijkskunde moest gaan leren. Dat kwam goed van pas toen hij piloot werd. Antoine doet zelf niet heel veel in het verhaal maar is de luisteraar van de kleine prins’ zijn verhaal. Hij doet zijn best zich zo goed mogelijk in hem te verplaatsen om hem te begrijpen. De piloot is erg behaaglijk en sentimenteel. Ze zijn vrienden geworden.

Verder heb je ook nog de roos, die op de planeet van het prinsje woont en de vos, die de prins helpt zijn weg naar huis te vinden. Alle andere personages zijn wel belangrijk maar spelen lang niet zo een grote rol als deze twee. Hij ontmoet op elke planeet één iemand. De hoofdpersonen ontwikkelen zich door het verhaal heen.

Fragment

Ik heb een zin die mij erg aansprak. Natuurlijk vind ik de zin waarin hij zegt dat het wezenlijke niet met de ogen te zien is maar met je hart ook heel mooi maar er is er nog één waar wat mij betreft een grote waarheid in verschuild. 

Dat is namelijk deze zin: ‘Ce qui embellit le désert, c'est qu'il cache un puits quelque part.’ Deze zin naar het Nederlands vertaald is: ‘Wat de woestijn zo mooi maakt, is het feit dat hij ergens een waterput verschuilt.’ De schoonheid van de woestijn is niet makkelijk te vinden maar hij is er wel. Op het eerste gezicht misschien niet maar als je langer gaat kijken en nadenken dan zie je het. Ik vind dat dit ook toepasselijk is in het dagelijks leven. De mooie dingen zitten namelijk in kleine dingen die je waarschijnlijk niet merkt op het eerste gezicht maar naarmate de tijd verstrijkt wel.

Achtergrond

Het verhaal van Le Petit Prince wordt door de ik-verteller Antoine verteld. Antoine, de piloot, vertelt over het verhaal dat het prinsje hem verteld had over zijn reis naar de aarde. Je leest vanuit zijn ogen het verhaal.

In het boek Le Petit Prince wordt er gebruikt gemaakt van een indirecte schrijfstijl. Antoine vertelt namelijk wat het prinsje hem allemaal verteld heeft. Er worden wel citaten gebruikt van de prins. Het boek wordt informeel verteld. Er zit helemaal niets zakelijks aan, wat het ook wat meer een kinderboek maakt. Verder gaat hij soms wat meer in detail ergens over praten. Dat doet hij bijvoorbeeld als hij het over het prinsje heeft. Het zijn namelijk goede maatjes geworden. Daarnaast is het een poëtisch verhaal. Er worden allemaal wijsheden in verteld. Dat maakt het dan juist weer interessanter voor de jeugd en de volwassenen.

De thema’s van het boek zijn: opgroeien, inspanning, avontuur. Ook is het prinsje erg nieuwsgierig. Dat zie je eigenlijk het hele boek door. Verder is het belangrijk dat je verder moet kijken dan de buitenkant om de echte waarheid en betekenis van iets te vinden. De vos had namelijk gezegd dat je met je hart moet kijken. Helaas doen volwassenen dat niet vaak vond het prinsje.

De titel Le Petit Prince past heel goed bij het boek als je het mij vraagt. Het boek gaat namelijk over de verhalen die het kleine prinsje aan Antoine heeft verteld. Hierin speelt Antoine geen grote rol vandaar denk ik de keuze Le Petit Prince

Wat vind ik er van?

Ik verwachtte dat het een ietwat kinderlijk boek zou zijn. Ook dacht ik dat het super lang zou duren voordat ik het boek uit had en dat ik er helemaal niks van zou kunnen begrijpen.  Het kinderlijke dacht ik omdat het een erg fantasierijk verhaal is, een soort sprookje dus. Daarnaast dacht ik nog niet op hetzelfde niveau met mijn Frans te liggen er er daarom heel lang over zou doen en het niet zou kunnen begrijpen. Uiteindelijk vond ik het wel fijn dat het een wat simpeler boek was, want daardoor kon ik het verhaal wel begrijpen en ik deed er zeker niet zo lang over als dat ik verwacht had. 

Het boek heeft mij geleerd dat je met je hart moet kijken en niet alleen met je ogen. Daarnaast dat er in alles iets moois verschuilt zit. Net zoals de waterput in de woestijn. Ook is dit goed geweest voor mijn Frans en merk ik dat ik veel vaker als ik iets zeg, het naar het Frans ga vertalen. De hoofdpersonen zijn erg aangenaam. Ze geven om elkaar en anderen en dat is fijn. Ik vind het leuk dat ze in de Sahara zijn maar dat je eigenlijk het idee hebt dat je op heel veel plaatsen geweest bent. De prins vertelt namelijk over zijn reisverhaal. Je merkt er niets van dat  het zo lang geleden geschreven is. Dat komt misschien ook omdat het een fantasieverhaal is. Toen ik het boek las kreeg ik een vermakelijk en leergierig gevoel. Dat komt omdat het boek vol wijsheden en leuke ervaringen van het kleine prinsje zit. Bijvoorbeeld toen de vos hem leerde dat zijn roos belangrijk voor hem was vanwege wat ze samen doorgemaakt hebben en dat ze ‘tam’ zijn. 

Het boek heeft mij geleerd dat je met je hart moet kijken en niet alleen met je ogen. Daarnaast dat er in alles iets moois verschuilt zit. Net zoals de waterput in de woestijn. Ook is dit goed geweest voor mijn Frans en merk ik dat ik veel vaker als ik iets zeg, het naar het Frans ga vertalen. De hoofdpersonen zijn erg aangenaam. Ze geven om elkaar en anderen en dat is fijn. Ik vind het leuk dat ze in de Sahara zijn maar dat je eigenlijk het idee hebt dat je op heel veel plaatsen geweest bent. De prins vertelt namelijk over zijn reisverhaal. Je merkt er niets van dat  het zo lang geleden geschreven is. Dat komt misschien ook omdat het een fantasieverhaal is. Toen ik het boek las kreeg ik een vermakelijk en leergierig gevoel. Dat komt omdat het boek vol wijsheden en leuke ervaringen van het kleine prinsje zit. Bijvoorbeeld toen de vos hem leerde dat zijn roos belangrijk voor hem was vanwege wat ze samen doorgemaakt hebben en dat ze ‘tam’ zijn. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Le petit prince door Antoine de Saint-Exupéry"