Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Le petit prince door Antoine de Saint-Exupéry

Beoordeling 7.1
Foto van Robin
  • Samenvatting door Robin
  • 3e klas havo | 1009 woorden
  • 14 februari 2016
  • 34 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.1
  • 34 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De kleine prins
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1943
Pagina's
96
Geschikt voor
bovenbouw havo
Punten
2 uit 5

Boekcover Le petit prince
Shadow

Dit prachtige moderne sprookje, geschreven voor jong en oud en schitterend geïllustreerd door de auteur, wordt over de hele wereld tot de klassieken gerekend.

De verteller, een piloot, verhaalt hoe hij na een noodlanding in de Sahara de kleine prins ontmoet.  De wijze van betoverende verhalen die de kleine prins vertelt over de planeet waar hij woont met …

Dit prachtige moderne sprookje, geschreven voor jong en oud en schitterend geïllustreerd door de auteur, wordt over de hele wereld tot de klassieken gerekend.

De verteller,…

Dit prachtige moderne sprookje, geschreven voor jong en oud en schitterend geïllustreerd door de auteur, wordt over de hele wereld tot de klassieken gerekend.

De verteller, een piloot, verhaalt hoe hij na een noodlanding in de Sahara de kleine prins ontmoet.  De wijze van betoverende verhalen die de kleine prins vertelt over de planeet waar hij woont met een hooghartige bloem, over de andere planeten en hun heersers en zijn gevecht met de slechte zaadjes, maken de kleine prins tot een verrukkelijke en onvergetelijke figuur.

Antoine de Saint-Exupéry was schrijver en vliegenier. Hij schreef de kleine prins een jaar voor zijn dood. In dienst van de geallieerden werd hij in 1944 tijdens een verkenningsvlucht boven bezet gebied neergeschoten. Voor al diegenen die van zijn boeken houden, is Antoine de Saint-Exupéry nog steeds in ons midden en leeft de kleine prins, met miljoenen verkochte exemplaren en circa tachtig vertalingen, meer dan ooit.

Le petit prince door Antoine de Saint-Exupéry
Shadow
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

Samenvatting de kleine prins

Hoofdstuk éénToen de hoofdpersoon zes jaar was zag hij een boa constrictor in een boek staan die zijn prooi heelhuids verslond, zonder te kauwen. Zo slaagde hij erin zijn eerste tekening te maken.Hij liet zijn tekening aan de grote mensen zien en die vonden zijn getekende hoed niet erg angstaanjagend. Maar het was natuurlijk een boa constrictor die een olifant verteerde. Dus maakte hij een tekening waarop je de binnenkant van de boa zag.De grote mensen zeiden dan de hoofdpersoon niet moest doorgaan met tekenen. Zo liet hij zijn schilderscarrière achter zich en werd piloot. Hij kwam met veel grote mensen in aanraking, maar die waren helemaal niet aardig, vooral niet over zijn eerste tekening die nog altijd een hoed was volgens hun. Daarom praatte de hoofdpersoon maar gewoon over politiek, zodat de grote mens hem een verstandig man vond.

Hoofdstuk tweeOp een dag stortte de piloot neer in de Sahara woestijn. Eerst dacht hij dat er niemand was en dat hij maar moeilijk zou overleven in zijn eentje. Tot hij, toen hij wilde gaan slapen, een klein stemmetje hoorde.Er stond een klein mannetje voor hem die vroeg of hij een schaap wilde tekenen. Het mannetje zag er niet bang of hongerig of angstig uit, wat de piloot verbaasde. De piloot wist niet of hij een schaap kon tekenen. Hij had alleen maar schilderen geleerd en de boa constrictor.De piloot zei dat hij helemaal niet kon tekenen. Toch moest de piloot een schaap tekenen. Toen tekende hij een olifant in een boa constrictor, waarop het mannetje zei dat hij geen boa constrictor wilde, omdat die veel te gevaarlijk was. En ook een olifant, want hij woont klein. Toen tekende de piloot een ziek schaap, een ram, een oud schaap en toen maakte hij een kist waarin het schaap volgens hem zat. Dat was precies wat het mannetje wilde. Het mannetje vraagt of het schaap veel gras nodig heeft, omdat hij een heel klein tuintje heeft. Gelukkig is het schaap een heel klein schaapje.Dit was de ontmoeting met de kleine prins

Hoofdstuk drieHet was moeilijk te begrijpen waar de kleine prins vandaan kwam, omdat hij zoveel vragen stelde en de piloot bijna niets kon vragen of geen antwoord kreeg. Toen vertelde de piloot dat hij kon vliegen. De kleine prins zei dat hij dan uit de hemel was gevallen en hij lachte daarom. De kleine prins dacht dat de piloot van een andere planeet kwam en meteen vroeg de piloot waar hij vandaan kwam. De prins gaf geen antwoord, maar zei dat het schaapje zo mooi een huisje voor de nacht had. De piloot raadde hem een paaltje aan voor overdag, maar de kleine prins vond dat een gek idee, omdat het bij hem zo klein was en je nauwelijks rechtdoor kon.

Hoofdstuk vierHele kleine planeetjes, ofwel asteroïde, werden met nummers aan geduid. Misschien kwam de kleine prins wel van de B 612 die door een Turkse man werd ontdekt.Zo komt de piloot op een betoog over de volwassenen. Alles moet in materiaal of geld uitgedrukt worden, want dan geloven ze het pas. Dan komt hij op het verdriet van hem om zijn kleine prinsen vriendje die al zes jaar geleden is vertrokken. Hij eindigt met het idee dat hij oud is geworden en op de grote mensen lijkt.

Hoofdstuk 5Elke dag hoorde de piloot wat meer over de planeet van de kleine prins. Er was één drama op het planeetje van de kleine prins. Dat waren de apenbroodbomen. De aanleiding hiervan was weer een vraag over het schaap die ik beantwoordde met dat schapen ook struikjes eten. De kleine prins vroeg of het schaap dan ook apenbroodbomen at, want een apenbroodboom is een heel drama op het planeetje. Als die snel weg kunnen gehaald worden door een schaap zou dat geweldig zijn.

Hoofdstuk 6De enige afleiding die de kleine prins had was het opgaan van de zon. Dit vond hij heel mooi. De kleine prins kan alleen heel vaak de zon onder zien gaan, een keer zelfs drieënveertig keer.

Hoofdstuk 7De kleine prins vroeg of het schaap ook bloemen at. De kleine prins vroeg of het schaap ook bloemen met doorns at, maar dat wist de piloot niet goed en de piloot werd geïrriteerd en zei dat hij met ernstiger zaken bezig was, namelijk zijn vliegtuig. De prins werd boos en gaf een hele tirade. Op het laatst zei hij dat er één bloem was op zijn planeet die zo weg gevaagd kon worden door het schaap. De kleine prins hield namelijk van de bloem. Daarom barstte hij in tranen uit. De piloot nam hem in zijn armen en wist niets meer te zeggen.

Hoofdstuk 8Deze bloem was een bijzondere bloem. Uit een zaadje kwam een klein sprietje wat er erg lang over deed een bloem te vormen. De bloem deed er zo lang over, omdat ze zich heel mooi wilde maken. Ze was een beetje ijdel. De bloem was zo ijdel dat ze van alles vroeg aan de kleine prins wat veel eisend was. De kleine prins vond het zo ingewikkeld dat hij tegen de piloot zei dat hij nog te jong was om van haar te houden.

Hoofdstuk 9De kleine prins is misschien ontsnapt met een groep wilde trekvogels. Eerst heeft hij zijn vulkanen geveegd, ook de slapende, want je weet maar nooit. Ook heeft hij de laatste apenbroodboom sprietjes weg gehaald. Uiteindelijk zei hij gedag tegen de bloem, waardoor hij moest huilen. De bloem maakte haar excuus. De bloem zei ook dat ze van hem hield. De bloem wilde dat hij gelukkig werd. De stolp wilde de bloem niet meer, want ze was niet echt zo verkouden en ze had waarschijnlijk alleen wat last van rupsen die prachtige vlinders zouden worden. Snel zei ze dat de prins moest gaan, want ze wilde niet dat hij zag dat ze moest huilen.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Le petit prince door Antoine de Saint-Exupéry"

Ook geschreven door Robin