The lion, the witch and the wardrobe door C.S. Lewis

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 1425 woorden
  • 31 juli 2007
  • 174 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.4
  • 174 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Het betoverde land achter de kleerkast
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1950
Pagina's
176
Oorspronkelijke taal
Engels
Verfilmd als

Boekcover The lion, the witch and the wardrobe
Shadow
The lion, the witch and the wardrobe door C.S. Lewis
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Zakelijke Gegevens
Mijn naam is Wendy en ik zit in klas H2E. De titel van het boek is De kronieken van Narnia; De leeuw, De heks en de Kleerkast (The lion, the witch and the Wardrobe).
C.S. Lewis heeft het boek geschreven en het is naar het Nederlands vertaald door Madeleine van den Bovenkamp-Gordeau.
Hierna volgden nog zes boeken, die samen een mooie serie vormden. Het waren zijn enige kinderboeken, daarna schreef hij nog vele boeken voor volwassenen, waaronder fantasieverhalen en verzamelde brieven. Hiermee werd C.S. Lewis best wel beroemd in Groot-Brittannië en daarbuiten.
C.S. Lewis is in 1898 geboren.

Hij verhuisde later naar Oxford en kreeg daar zijn ideeën over De kronieken van Narnia. In 1950 kwam zijn eerste Narniaboek uit: Het betoverde land achter de kleerkast.
De Kronieken van Narnia waren Lewis's eerste poging tot het schrijven van kinderboeken, iets wat hem in eerste instantie aangeraden werd door zijn vrienden en uitgever. Het eerste boek in de serie, Het Betoverde Land achter de Kleerkast, werd niet echt bekend gemaakt. Dat deden de mensen via vertellen enz. enz.
De eerste druk van dit boek in het Nederlands was in Augustus 2005, de tweede druk in Oktober 2005.
De uitgever is Callenbach.
De Kronieken van Narnia bestaan uit:
• Het neefje van de tovenaar
• De leeuw, de heks en de kleerkast
• Het paard en de jongen
• Prins Caspian
• De reis van het drakenschip
• De zilveren stoel
• Het laatste gevecht

Hoofdpersonen
Hoofdpersonen uit dit boek zijn Peter, Susan, Edmund en Lucy. Vooral Lucy,
want zij ontdekt de kleerkast en begint met het hele verhaal.
De belangrijke bijpersonen van dit verhaal zijn Professor Kirke waar de kinderen blijven logeren, de vriendelijke faun (een ander soort wezen) meneer Tumnus die Lucy ontmoette, Aslan de grote mooie leeuw, de Witte Heks die tégen Aslan is, de kerstman die de kinderen cadeaus geven, de bevers en de wolven.

Belangrijke Gebeurtenissen
Belangrijke gebeurtenissen uit dit verhaal zijn, dat Lucy de kleerkast ontdekt en in een heel andere wereld terecht komt. Meer een sprookjesachtige wereld met rare mensen en rare dieren. Maar de broers en zus van Lucy wilden het niet geloven, maar Lucy bleef maar doordrammen totdat de vier kinderen zich moesten verstoppen voor Professor Kirke, toen gingen ze met zijn alle in de kleerkast en kwamen zo in de wereld van Narnia.

De Witte Heks was tegen Aslan en wilden hem vermoorden, wat gelukt is omdat Edmund iets verkeerds had gedaan, waar Aslan zich voor opofferden. Maar Aslan kwam weer tot leven omdat het geen goede afspraak was. Toen werd Peter koning van Narnia en werd er flink gevochten. Op het einde werd de Witte Heks gedood en werden de vier kinderen tot Koning/Koningin gekroond. Toen ze een ritje maakten op de paarden in het bos, kwamen ze weer terug bij de paal die ze herkenden, de paal van de weg naar de kleerkast. Ze gingen terug in de kleerkast en vertelde nooit iemand het verhaal wat zij hadden meegemaakt.

Plaats en Wanneer
De plaats van dit verhaal was in de kleerkast en wanneer het allemaal gebeurden wordt niet duidelijk gemaakt in de tekst.

Mijn Mening
Ik vind het een heel mooi boek en spannend, het is mooi omdat het best romantisch is enz. en spannend omdat er ieder moment weer iets kan gebeuren.
Ik vind ook dat het voor iedere leeftijd is maar wel moeilijk, er worden veel moeilijke woorden gebruikt maar dan wel op een manier dat je als je verder leest, wel kunt begrijpen wat het betekende.
Sommige stukken van het boek zijn best ontroerend, het loopt dan niet goed af… maar later komt het wel weer goed.
Je kunt ook af en toe echt merken dat het een onecht (niet-realistisch) verhaal is, een voorbeeld is de faun meneer Tumnus en dat de dieren kunnen praten.

Bronvermelding
Ik heb een paar sites gebruikt:
www.kok.nl/narnia, http://www.hetbetoverdelandachterdekleerkast.nl/narnia.htm
Sommige gedichten heb ik van www.ledi.nl.
Er bestaat ook een site over Narnia, maar die heb ik niet gebruikt; www.narnia.com

De samenvatting van de inhoud:
In het begin van het boek maken de kinderen zich klaar om Londen te verlaten. Al op de eerste dag dat de kinderen in het huis van Professor Kirke zijn, sloeg de verveling toe. Lucy glipte toen weg en ontdekt de kleerkast, Maar de broers en zus van Lucy wilden het niet geloven, maar Lucy bleef maar doordrammen totdat de vier kinderen zich moesten verstoppen voor Professor Kirke, toen gingen ze met zijn alle in de kleerkast en kwamen zo in de wereld van Narnia, met heel veel sneeuw. Lucy had ondertussen meneer Tumnus al ontmoet. Edmund had ondertussen de Witte Heks en haar dwerg ontmoet, die ook al eerder in Narnia was geweest.
Toen ze met z’n alle in de wereld van Narnia waren gingen ze eerst naar meneer Tumnus, toen niemand keek glipte Edmund weg om naar de Witte Heks te gaan.
Toen ze erachter kwamen dat Edmund weg was, kwamen de 3 andere kinderen de bevers tegen die hun hielpen om Edmund terug te vinden.
Toen de bevers en de drie kinderen weer terug gingen naar meneer Tumnus’ huis, was hij verdwenen. Hij was meegenomen door de Witte Heks, dat een vogel had gezien.
Er mocht namelijk niet gesproken worden met mensen of nog sterker, er mochten geen mensen komen in de wereld van Narnia volgens de Witte Heks. De Witte Heks had daarom ook wolven op de 3 kinderen afgestuurd.
Toen de kinderen en de bevers weer in het huis waren van de bevers kwamen de wolven. De wolven probeerde het hol binnen te komen, dat hen pas lukten na een tijdje en in die tijd waren de bevers en de kinderen alweer gevlucht. Ze waren gevlucht naar het andere bos, aan de andere kant van het rivier. Waar de wolven niet overheen durfden. Toen hoorden de bevers een slee aankomen en dachten dat het de Witte Heks was, dus ze verstopte zich goed. Maar het bleek de kerstman te zijn, die de kinderen cadeaus gaf, waarvan een zwaard voor Peter, een klein flesje met sap dat mensen kon genezen en een kleine dolk voor Lucy, en een boog en een koker vol pijlen en een kleine ivoren hoorn waar ze op kon fluiten als ze hulp nodig had voor Susan.
Toen de kerstman weer weg was, liepen ze verder.
Het werd steeds meer lente, en alles werd steeds groener, waar de Witte Heks niet blij mee was. Die ondertussen Edmund als slaaf gebruikte.
Toen de kinderen en de bevers eindelijk bij Aslan waren, groetten ze hem.
Aslan groette terug en vroeg waar Edmund was. Peter vertelde het verhaal over Edmund.
Toen de heks gearriveerd was bij Aslan gaf ze Edmund aan de 3 kinderen die heel erg blij waren dat ze hem weer zagen.
De Witte Heks wilde Aslan wel spreken onder vier ogen. Toen het gesprek klaar was, kwam Aslan weer naar buiten en zei dat ze naar een andere plek moesten gaan.
Iedereen was benieuwd wat ze nou afgesproken hadden, vooral Susan en Lucy. ’s Avonds ging Aslan weg en dat had Lucy gezien. Lucy maakte Susan wakker om te gaan kijken wat Aslan ging doen.
Aslan werd gedood door de Witte Heks. De dag erna was de veldslag tegen Aslan, die Peter nu moest doen.
Maar de stenen tafel waar Aslan op lag werd gebroken en Aslan kwam weer terug in leven. Dat kwam omdat de Witte Heks de regels niet zo goed kenden.
Aslan wilde zo snel mogelijk naar de veldslag toe, die allang begonnen was, om Peter te helpen. Lucy en Susan mochten op de rug van Aslan.
Het lukte Peter en Aslan en zijn leger om de Witte Heks te verslaan.
Toen de Witte Heks verslagen was, kwam alles weer tot leven en verdwenen de boosaardige mensen/wezens.
De gewonden mensen, werden verzorgd door Lucy, die hun een druppel gaf uit het flesje met sap. Zo werd iedereen gelukkig.
Peter, Susan, Edmund en Lucy werden gekroond als Koningen en Koninginnen.
Toen ze op een dag een ritje maakten met de paarden, kwamen ze een paal tegen, die paal kwam hun heel bekend voor.
Het was de paal die de weg wees naar de kleerkast. Ze gingen terug in de kleerkast en kwamen weer terug in de normale wereld bij Professor Kirke. En alles was weer terug naar het normale leven. Ze vertelde hun gebeurtenissen aan niemand, en sloten de deur van de kast.

De kast ging ook maar één keer in de eeuw open…

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

P.

P.

dit is is niet gebaseerd op het boek. dat weet iedere simpele geest als je het boek gelezen hebt. sommige stukken uit de tekst zijn niet waar, in vergelijking met het boek. en er zitten veel typfouten in. ik vind dat dit niet op het internet mag blijven. het is onwaar.

11 jaar geleden

M.

M.

super bedank dit heeft me reuzen geholpen tanks :p

10 jaar geleden

F.

F.

goed gedaan

9 jaar geleden

H.

H.

Je gebruikt de 3 boeken als 1 verhaal en er klopt helemaal niks van, ik zeg verwijderen en opnieuw HET boek gaan lezen

8 jaar geleden

R.

R.

klopt geen hout van!
VERANDEREN!!!!!

7 jaar geleden

R.

R.

Het klopt maar voor een deel kijk het nog ff goed na.

6 jaar geleden

S.

S.

dit klopt helemaal ik heb de film gezien en de samenvatting is goed alleen sommige dingen komen voor in de film en weer niet in het boek zoals met die wolven maar voor de rest klopt het helemaal dus niet zo stom reageren want alles klopt gewoon

6 jaar geleden

H.

H.

klopt niets van domme ****
veranderen dus!!!!!
)=
echt slecht
boe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

5 jaar geleden

Andere verslagen van "The lion, the witch and the wardrobe door C.S. Lewis"