Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

The cement garden door Ian McEwan

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover The cement garden
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1233 woorden
  • 10 april 1999
  • 497 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
497 keer beoordeeld

Boekcover The cement garden
Shadow
First Father died, then Mother. Now the four children are left alone in a house that looks like a castle stranded among grim high-rises. Free of supervision, free of restraint, they can do anything. Be anything. As long as they keep the house's secret. In this tour de force of psychological unease, Ian McEwan excavates the ruins of childhood and uncovers thing tha…
First Father died, then Mother. Now the four children are left alone in a house that looks like a castle stranded among grim high-rises. Free of supervision, free of restraint, the…
First Father died, then Mother. Now the four children are left alone in a house that looks like a castle stranded among grim high-rises. Free of supervision, free of restraint, they can do anything. Be anything. As long as they keep the house's secret. In this tour de force of psychological unease, Ian McEwan excavates the ruins of childhood and uncovers thing that most adults have spent a lifetime forgetting--- or denying. Out of blasphemous wishes and hair-raising games, he construct a novel that is all the more chilling for its offhand approach to the unspeakable.
The cement garden door Ian McEwan
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel The Cement Garden. Info Het boek is voor het eerst gedrukt in 1978 door Jonathon Cape ldt. Het boek dat ik gelezen heb is in 1980 gedrukt door Pan Book ltd , Cavaye Place, London. Biografische en Bibliografische gegevens Ian McEwan is in 1948 in England geboren. Hij is begonnen met schrijven in 1970. Hij woont en werkt in Londen. Hij heeft gestudeerd op de universiteit van East Anglia. Hij was de eerste en meest beroemde beschermeling van Malcom Bradbury. Zijn verhalen verschenen in American Review, Transatlantic Review, Amazing Stories. De Rivisor and Avenu (Holland), en Nagy Vilag (Hongarij). Zijn eerste boek, First Love, Last Rites, heeft de Somerset Maugham Award in 1976 gewonnen. Dit en zijn tweede boek, In between The Sheets, zijn ook gepubliceerd door Dicador samen met zijn romans The Comfort of Strangers, en The Child in Time. Hij heeft ook een stuk voor televisie geschreven The Imitation Game (1981). Zijn boeken krijgen veel aandacht, omdat hij heel expliciet over seks schrijft. Samenvatting Het boek begint met de vier kinderen ( Jack, Julie, Sue en Tom ) die met hun ouders in een groot oud huis wonen. Het huis is geïsoleerd van de wereld, omdat de huizen in de omgeving zijn afgebroken om ruimte te maken voor een nieuwe snelweg. Om het nog erger te maken hebben ze geen familie of vrienden. De kinderen brachten niet graag vriendjes mee naar huis, omdat hun vader hen altijd voor schut zette, of heel vervelend tegen hen was. De vader houdt van tuinieren, maar sinds hij een hartinfarct heeft gehad, is het te zwaar voor hem. Daarom besluit hij de tuin met cement te bedekken, terwijl hij daarmee bezig is krijgt hij een tweede fatale hartinfarct.. Na de dood van de vader, wordt de moeder ernstig ziek, en drie dagen naar Jacks verjaardag sterft zij ook. De kinderen zijn bang om uit elkaar gehaald te worden, daarom vertellen ze het aan niemand. Ze begraven haar in een grote kist die beneden in de kelder staat. Daarna vullen ze de kist met cement. Na de dood van moeder wil Tom een meisje zijn, omdat hij vaak op school gepest wordt (en meisjes worden nooit gepest). Zijn twee zussen kleden hem aan als een meisje, en behandelen hem als een baby. Julie neemt haar vriend ( Derek) mee naar huis. Jack vindt Derek niet aardig. Derek vindt de scheur in de cement ( die Jack en Sue al eerder hadden gevonden). Hij helpt de scheur op te vullen met cement. De kinderen hadden hem verteld de ze hun hond daarin hadden begraven. Derek ontdekt de waarheid over de moeder. Wanneer Jack en Julie de liefde bedrijven, betrapt Derek hun. Hij verdwijnt snel uit de kamer. Dan gaat hij naar de kelder om te kijken wat er echt in de kist zit. En een paar minuten later komt hij terug met de politie.
Titelverklaring Wanneer de vader van de kinderen sterft, is hij maar net aan zijn project begonnen met het bedekken van zijn tuin met cement. Wanneer hun moeder sterft begraven de kinderen hun moeder in een kist die gevuld is met cement. Genre Het is psychologische roman over puberteit, en de dood. Thema Het verhaal gaat over de emotionele ontwikkeling van vier kinderen na de dood van hun ouders. Ze worden emotioneel sterker en sterker tot elkaar aangetrokken. Na een tijd hebben ze met de buiten wereld bijna geen contact meer, en zien ze alleen elkaar. Ze kunnen en willen ook niet toe geven dat er een andere wereld bestaat, buiten de wereld die ze voor hen eigen hebben gecreëerd. Motieven - Puberteit - De dood - Familie relatie Opbouw Het verhaal is chronologisch verteld, maar vertoont soms een terugblik, het boek valt in twee stukken te verdelen. -De dood van de ouders. -En hoe de relatie onder de kinderen sterker wordt. Personages Jack (14-15 jr). Hij zit in zijn puberteit. Wanneer zijn moeder sterft wordt de broer zus relatie telkens sterker en aan het eind van het boek heeft hij zelfs een seks relatie met zijn oudste zus (Julie). Julie (17-18 jr). Knap en atletisch, oudste van de kinderen. Zij is verantwoordelijk voor het huishouden en voor de rest van de kinderen, maar kan het niet aan.
Sue (12-13jr). Heeft vanaf de dood van de moeder een dagboek bij gehouden. Tom (6 jr). Jongste uit het gezin. Hij wordt vaak op school gepest en wil een meisje zijn (want die worden niet gepest). Derek Hij is de vriend van Julie, en denkt dat hij alles is, en wil bij hen komen wonen om de baas te kunnen spelen. Hij haalt op het laatst de politie erbij. Tijd Het verhaal vindt plaats tijdens een warme zomer, en de verhaaltijd is ook een zomer lang. Perspectief Alle gebeurtenissen worden door Jacks ogen gezien, en ook wordt het verhaal door hem verteld. Ruimte Het huis van de kinderen staat in een straat waar de rest van de huizen gesloopt zijn, om ruimte te maken voor een nieuwe snelweg. Ze wonen geïsoleerd van de buitenwereld. Persoonlijke Tekstbeleving De titel van het boek "the Cement Garden" past bij het boek en een andere titel is moeilijk te bedenken. Dat Jack het verhaal vertelt en tevens de hoofdpersoon speelt is een moeilijke opgaven, en ik zou niet graag in zijn schoenen staan om alle gebeurtenissen te moeten beschrijven en ook nog te moeten meemaken. Voor Tom het jongste broertje kan ik veel sympathiek opbrengen omdat voor hem het hele gebeuren het moeilijkst te verwerken en te begrijpen is.Derek is voor mij de meest gehate figuur, omdat hij langs Julie om de kans krijgt om over de rest van de familie te heersen en misbruik maakt van de omstandigheden, zoals de ontdekking in de kelder en het bespieden van Jack en Julie toen ze aan het vrijen waren. Hij brengt tenslotte alles aan het licht. Er zijn twee passages die ik heel ontroerend vond, en wel die wanneer Tom maar niet kan geloven dat zijn moeder dood is en bij haar in bed wil kruipen en zegt :
`No, no…` Tom squealed, just like he always did, and with his free hand held on to the sleeve of Mother's nightdress.As Julie pulled,Mother toppled sideways in a frightening, wooden sort of way En de passage dat de kinderen met elkaar praten over de dood van hun moeder en de politie voor de deur staan en Tom wakker wordt en Julie voorover buigt en zegt ` There!` she said, `wasn't that a lovely sleep. Dit om Tom gerust te stellen, en net te doen dat er niets aan de hand was. Maar Julie wist dat dit de laatste keer kon zijn dat ze Tom uit bed zou halen en dat de familie voor de laatste keer bij elkaar zou zijn. Als je de plus en min punten van dit boek op een rijtje zet, dan zijn er voor mij meer minnen dan plussen. + Omdat het boek klein is leest het gemakkelijk, de tekst is daardoor makkelijk te onthouden, het taalgebruik is eenvoudig en goed te begrijpen zodat het vertalen niet moeilijk was. _ Het verhaal boeide me niet en leek me een beetje onwaar. Ook de relatie tussen de familieleden vond ik eng, en er gebeurden dingen die je het liefst zo vlug mogelijk wou vergeten. Bronvermelding Het boek, Bibliotheek van Ossendrecht. Internet Engelse versie http://huiswerk.scholieren.com/uittreksels/cementgardenmcewan.html The Cambridge guide to Literature in English

REACTIES

L.

L.

hey
tns voor je tof leesverslag ik heb er veel aan gehad

groetjes leonie

22 jaar geleden

G.

G.

Echt een heel goed boekverslag...
Ik Ben Gino en 13 jaar, zit in de 2e klas en ik doe havo-vwo (vwo) Ik moest een boekverslag make en heb dit boek gekozen..
Door jouw verslag begreep ik het veel beter.... en ik zal me verslag nu ook beter kunnen maken...
Bedankt voor de zogenaamde hulp;)

Groetjes Gino

19 jaar geleden

V.

V.

Het moet zijn 'Derek betrapte HEN', niet 'Derek betrapte hun'.

12 jaar geleden

R.

R.

Ewaaaaaaa matties,

Thanks voor de loesoe samenvatting, yo!!1! Lobi voor degene die deze heeft gefixt, yo. Ik heb les, later.

12 jaar geleden

L.

L.

haha gewoon gekopieerd en geplakt en een 8 gekeregen.
thanks man

12 jaar geleden

_.

_.

Pff, Vin, kritisch... Slechts één letter te veranderen, laten we de schrijver gewoon maar bedanken voor de samenvatting...

12 jaar geleden

R.

R.

Heel erg bedankt, snap het boek nu ook beter.

12 jaar geleden

L.

L.

Goed boekverslag. Je zegt dat de kinderen niet vriendjes mee naar huis brachten omdat de vader hen dan voorschut zette. Kan je ook een voorbeeld geven daarvan?

11 jaar geleden

L.

L.

Prima verslag, die ene spellings foutjes maken niks uit.

10 jaar geleden

L.

L.

Het boekverslag zit goed in elkaar en is chronologisch goed verteld. Er zitten echter een paar kleine foutjes in. Er werd bij hun huis een motorbaan gebouwd en niet een snelweg en de kinderen mochten helemaal geen vrienden mee naar huis nemen.

8 jaar geleden

F.

F.

Goed boekverslag, erg bedankt. Alleen er zitten een paar foutjes in de samenvatting. :)

7 jaar geleden

D.

D.

dit is een saai boek ik zou dit niet baanraden en dit verslag is nog slechter dan het boek ik zou ermee stoppen.

5 jaar geleden

B.

B.

hier ben ik het niet mee eens je weet zelf waarschijnlijk niet eens waar het boek overgaat

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The cement garden door Ian McEwan"