Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The cement garden door Ian McEwan

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover The cement garden
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 2226 woorden
  • 4 april 2006
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
29 keer beoordeeld

Boekcover The cement garden
Shadow
First Father died, then Mother. Now the four children are left alone in a house that looks like a castle stranded among grim high-rises. Free of supervision, free of restraint, they can do anything. Be anything. As long as they keep the house's secret. In this tour de force of psychological unease, Ian McEwan excavates the ruins of childhood and uncovers thing tha…
First Father died, then Mother. Now the four children are left alone in a house that looks like a castle stranded among grim high-rises. Free of supervision, free of restraint, the…
First Father died, then Mother. Now the four children are left alone in a house that looks like a castle stranded among grim high-rises. Free of supervision, free of restraint, they can do anything. Be anything. As long as they keep the house's secret. In this tour de force of psychological unease, Ian McEwan excavates the ruins of childhood and uncovers thing that most adults have spent a lifetime forgetting--- or denying. Out of blasphemous wishes and hair-raising games, he construct a novel that is all the more chilling for its offhand approach to the unspeakable.
The cement garden door Ian McEwan
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Boekgegevens:
Auteur: Ian McEwan
Titel: The cement garden
Ondertitel: geen
Verschenen in: 1978
Aantal blz.: 147

Keuzeverantwoording:
Ik voor dit boek gekozen omdat ik het toevallig tegenkwam bij tweedehands boeken. Mijn moeder zei meteen dat ze dat boek nog een keer wou lezen omdat ze de film had gezien.
Het leek me niet een heel moeilijk boek en ook niet al te dik.
Ik vond de voorkant er vreemd uitzien. Allemaal cement en een oog die eruit puilde.

Verwachting vooraf:
Nadat mijn moeder me snel even had uitgelegd en door de achterkant te lezen had ik een klein beeld van waar het boek over ging. Ik vond de beschrijving op de achterkant een beetje mysterieus. Ik wist alleen dat er 3 kinderen alleen thuis waren zonder ouders of leraren. Maar gelukkig had mijn moeder al wel verteld dat hun ouders waren overleden en dat de moeder in kelder lag begraven in een koffer met cement. Het klonk allemaal een beetje vreemd en wou het daarom snel gaan lezen om er achter te komen wat en hoe precies.


Eerste reactie achteraf.
Meeslepend: het boek las erg meeslepend. Hoewel er niet veel gebeurde wou ik de hele tijd weten wat er zou gebeuren. ik wou als eerste weten wanneer de moeder in het cement zou worden begraven. Toen wou ik weten hoe het verder zou gaan, zou iemand er achter komen?
Ik wou er de hele tijd bijzijn en zo snel mogelijk hebben gelezen. Het was echt een ‘in één adem uit’ boek.
Realistisch: ik vond het maar merkwaardig. Ik zou mij niet kunnen voorstellen dat ik mijn eigen moeder zou begraven met cement. Ik had sowieso als moeder mijn kinderen nooit zo alleen gelaten. Ik vind dat een beetje raar. Of dat broer en zus seks met elkaar hebben, en dat broertje wat een meisje en een baby wil zijn. Ik vind het allemaal heel vreemd. Ik denk ook niet dat het zo snel zal gebeuren. maar ongeloofwaardig vind ik het niet, het zo kunnen….
Ontroerend: ik vind het erg zielig wat er met die kinderen gebeurt. Eerst zoals hun vader tegen ze doet, en dan de moeder die ziek is en nooit haar ben uitkomt en de kinderen vervolgend een hele vakantie alleen wil laten. Dat is niet helemaal oke. En dat merk je ook wel aan de kinderen die zijn ook niet helemaal oke. Ik vind dat zielig.

Samenvatting:
Het boek begint met de vier kinderen (Jack, Julie, Sue en Tom) die met hun ouders in een groot oud huis wonen. Het huis is geïsoleerd van de wereld, omdat de huizen in de omgeving zijn afgebroken om ruimte te maken voor een nieuwe snelweg. Om het nog erger te maken hebben ze geen familie of vrienden. De kinderen brachten niet graag vriendjes mee naar huis, omdat hun vader hen altijd voor schut zette, of heel vervelend tegen hen was. De vader houdt van tuinieren, maar sinds hij een hartinfarct heeft gehad, is het te zwaar voor hem. Daarom besluit hij de tuin met cement te bedekken, terwijl hij daarmee bezig is krijgt hij een tweede fatale hartinfarct..
Na de dood van de vader, wordt de moeder ernstig ziek, en drie dagen naar Jacks verjaardag sterft zij ook. De kinderen zijn bang om uit elkaar gehaald te worden, daarom vertellen ze het aan niemand. Ze begraven haar in een grote kist die beneden in de kelder staat. Daarna vullen ze de kist met cement.

Na de dood van moeder wil Tom een meisje zijn, omdat hij vaak op school gepest wordt (en meisjes worden nooit gepest). Zijn twee zussen kleden hem aan als een meisje, en behandelen hem als een baby.
Julie neemt haar vriend (Derek) mee naar huis. Jack vindt Derek niet aardig. Derek vindt de scheur in de cement (die Jack en Sue al eerder hadden gevonden). Hij helpt de scheur op te vullen met cement. De kinderen hadden hem verteld de ze hun hond daarin hadden begraven. Derek ontdekt de waarheid over de moeder.
Wanneer Jack en Julie de liefde bedrijven, betrapt Derek hun. Hij verdwijnt snel uit de kamer. Dan gaat hij naar de kelder om te kijken wat er echt in de kist zit. En een paar minuten later komt hij terug met de politie.

Persoonlijke beoordeling:
Onderwerp:
Ik vind dat het onderwerp is: emotionele ontwikkeling van vier kinderen na de dood van hun ouders. En dat houdt me wel bezig. In dit boek lees het gevolg van het gedrag van ouders. Want kinderen groeien op in hun leefomgeving. En die leefomgeving van deze kinderen was erg klein, aangezien ze nooit vrienden mee naar huis durfde te nemen omdat hun vader niet leuk deed. En ze leefde bijna geïsoleerd, in een wijk waar ongeveer alle huizen al waren gesloopt. En nadat de vader is was overleden de moeder de kinderen aan hun eigen lot overliet. Tja dan denk ik niet dat dat nou een hele goede invloed heeft op kinderen.
Ik zou het me niet kunnen voorstellen dat zoiets in mijn eigen omgeving gebeurd. Dat bijvoorbeeld mijn buurmeisje haar moeder in de kelder heeft liggen. Ik denk ook niet dat het zou kunnen gebeuren. Iemand zou toch iets door moeten hebben.?
Ik heb er nooit echt over nagedacht, en nu ik het boek uit heb verbaas ik me erover dat ouders zou kunnen zijn. Het houdt me wel een beetje bezig. Dat het kan!
Het boek goed overeen met wat ik al had verwacht,alleen had ik niet verwacht dat het zo ‘droog ‘zou zijn. Niet erg dramatisch en ook niet heel erg geheimzinnig.
Het onderwerp werd niet echt behandelt, het gebeurde gewoon, omdat je het volgde via één van de kinderen. Het hoefde voor mij ook niet echt heel veel diepgang te hebben,
Ik ben nu wel benieuwd naar de film dus die ga ik vast nog wel een keer kijken, en ik heb ook al wel een idee van hoe de film eruit zal zien. Alles heel rustig, zonder te veel muziek . geen lange scènes ,alles een beetje natuurlijk.


Gebeurtenissen:
Ik vind zowel de gebeurtenissen als de gevoelens belangrijk,. Door een gebeurtenis krijg je gevoelens. Altijd als je je gelukkig voelt of verdrietig is daar een gebeurtenis aan voor afgebeurt. In het boek gebeurde niet veel gebeurtenissen, de vader overlijdt, de moeder overlijdt en wordt begraven in een koffer met cement. Dat is eigenlijk het belangrijkste. Maar in het boek past het ook niet, het is niet echt een boek vol met actie. Het is allemaal rustig. Ik vond dat er zelf rustig werd gereageerd werd op de doos van moeder, alleen Sue en Tom reageerden met emoties, met huilen, Jullie en Jack niet. Ik zou het afschuwelijk vinden als ik mijn moeder dood vond. Ik zou dagen moeten janken, maar bij Jack komt er geen traantje. En dat ze dan kunnen bedenken om net te doen alsof er niks is gebeurt, en gewoon verder gaan omdat ze anders bang zijn uit elkaar te worden gehaald. Een beetje vreemd allemaal.
Ik word er een beetje misselijk van, alleen bij de gedachte dat mijn moeder in kelder ligt.

Personen:
De hoofdpersoon is Jack, hij is ongeveer 14-15 jaar. Hij heeft een oudere zus Jullie (17-18)
en een jongere zusje en broertje, Sue (12-13) en Tom (6). In het begin dacht ik dat Jack een meisje was, tot hij zichzelf voor de eerste keer masturbeerde. Toen dacht ik even van hé? Maar had al snel door dat Jack dus een jongen was, zijn naam was namelijk nog niet genoemd. Ik vind Jack maar een vreemde jongen. Hij wil geen schone kleren aandoen en zich niet wassen. Want, vind hij, als je me aardig vind moet je me maar nemen zoals ik ben! Ik zou me niet kunnen voorstellen dat ik dat zou doen. Ik vind ook dat ze een beetje rare spelletjes deden vroeger. Sue helemaal uitkleden en onderzoeken. Waarom? Hij komt op mij een beetje over als een oversekste puber. Nadat hun moeder overleden is veranderen ze allemaal zonder dat ze het echt door hebben volgens mij. Tom wil een meisje worden, want die worden niet gepest. Hij krijgt een rok en een pruik van zijn zusjes, Jack vind het maar niets, dat kan ik wel begrijpen. Later in het boek wil hij ook behandeld worden als een baby. En dat gebeurt ook.
Jullie neemt een beetje de rol over van moeder. Zij is de baas in huis. Zij beschikt over het geld. Maar wordt wel veel opener. Praat veel. Sue die verstopt zich een beetje op haar kamer. Schrijft in haar dagboek. En gaat regelmatig beneden in de kelder zitten naast haar moeder om daar in haar dagboek te schrijven. Leest veel boeken. Jack die blijft wel die oversekste puber. Maar toch anders. Op en duur gaat hij zich weer wassen en schonen kleren aandoen. Op het laatst vind ik Jullie en Jack een soort papa en mama, vooral omdat ze ook seks met elkaar hebben. In de tijd dat ze alleen in dat grote huis wonen komen ze allemaal veel dichterbij elkaar dan eerst.
In Jack kan ik geen eigenschappen herkennen van mij, hij is totaal anders. Komt misschien ook wel omdat hij een jongen. Hij lijkt ook niet iemand op mijn omgeving. Zijn gedrag heeft mij niet beïnvloed, ik weet nu alleen wel dat ik blij ben dat ik gewoon mijzelf ben. En hoe gewoon en fijn wij het hier thuis hebben.

Opbouw:
Het verhaal is chronologisch maar met soms een terugblik. Het boek heeft een beetje 2 soorten delen. 1: dat de ouders nog leefde en 2: na de dood van de ouders. Het verhaal speelt zich af tijdens een zomer, en duurt ook ongeveer een hele zomer. Het was best makkelijk en vlot te lezen. Het boek is geschreven in een ik-perspectief met een naam. Alles volgde je via Jack. Er waren in het boek niet echt delen die ik wou overslaan,niet wou lezen omdat ik ze saai waren of niet begreep. In het boek waren niet echt momenten die heel spannend waren. Ze waren het wel, maar werden niet spannend beschreven. Zoals Derk die de kelder ingaat en wil weten wat daar zo ligt te stinken. Of Derk Jullie en Jack betrapt als ze naakt liggen en aan elkaar zitten. Als de politie komt.
Dat vond ik trouwens wel een mooi einde. Ze horen auto’s en zien een blauw zwaailicht. Op dat moment word net Tom wakker die in de zelfde kamer is als Jullie, Jack en Sue. Jullie zegt dan: ‘there!’se said. ‘wasn’t that a lovely sleep?’ ze doet alsof er niks aan de hand is. Maar ondertussen weet ze het maar al te goed. Het is over!


Taalgebruik:
Ik vond de zinnen of woorden op zich niet moeilijk maar vaak wist ik bepaalde woorden niet of begreep ik de zin niet. Maar daar las ik gewoon overheen. Zolang ik het verhaal maar begreep. Ik heb ook geen woorden opgezicht, want dan raak ik zo uit het verhaal. In het begin van het boek had de persoon voor mij wel wat woorden opgezocht en erbij geschreven, dat was wel handig. Het werd allemaal goed beschreven, ik had een duidelijk beeld voor mee.
Hou het huid eruit zag, en de tuin,de staat. In het boek kwamen niet heel veel dialogen voor. soms waren ze heel kort. Maar het was wel zoals het hoorde. Er zijn niet echt fragmenten of zinnen die ik wil onthouden, ik onthoud het boek.

Verwerkingsopdracht:
Maak een nieuwe omslag en schrijf een achterflap.

Ik had niet echt een idee van welke verwerkingsopdracht ik zou moeten kiezen. En aangezien ik nog nooit een creatieve opdracht had uitgekozen besloot ik dat deze keer te kiezen. Ik ben namelijk niet zo creatief.

Omslag:
ik wou voor de omslag sowieso iets doen met cement. Ik wou eerst de hele omslag een foto maken van beton met een scheur erin dat verwijzen moest naar de kist waar de moeder in ligt en waar langzaam een scheur inkomt.
Maar ik had even via google gekeken of die voorkant niet misschien al bestond en dat was ook zo. Zo kwam ik dus op het idee van een cement zak.
Dat toch duidelijk verwijst naar het cement, eerst had ik een achtergrond van een tuin erbij, maar dat vond ik te letterlijk. En zelf zou het mij niet trekken. Ik heb voor grote en opvallende kleur letters gekozen omdat het opvalt. Mij trekt een boek met een titel die groot en opvallend is. Ziet er interessant uit. Vandaar dat ik daar voor heb gekozen.

Achterflap:
Ik vond het best moeilijk om een goede, nieuwsgierige achterflap te schrijven. In wou het begin de aandacht te trekken door de situaties te schetsen waarin het boek zich afspeelt. Vervolgens kort te zeggen waar het boek over gaat, maar te veel zodat je nieuwsgierig moet worden.


Engeland 1978,

In een groot huis, wat verlaten staat in een sloopwijk, wonen deze zomer vier kinderen alleen.

Alleen zonder ouders, alleen zonder enige verplichtingen.

Jullie, Jack, Sue en Tom verliezen na hun vader ook hun moeder. Ze besluiten dit geheim te houden voor de buitenwereld om niet uit elkaar te worden gehaald. Ze verbergen het lichaam.
Tijdens deze zomer verandert alles. De kinderen, eens altijd zo op zich zelf, komen nu erg dichtbij elkaar.

Als alles perfect te lijkt gaan, krijgt de buitenwereld toch wat argwaan.....

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The cement garden door Ian McEwan"