Tess of the D'Urbervilles door Thomas Hardy

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Tess of the D'Urbervilles
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 931 woorden
  • 5 december 2007
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 7
11 keer beoordeeld

Boekcover Tess of the D'Urbervilles
Shadow
Tess of the D'Urbervilles door Thomas Hardy
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Tess of the d'Urbervilles
1a.
Thomas Hardy
1b. Tess of the d’Urbervilles
1c.Het is echt een roman. Het gaat over de relaties tussen verschillende personen, en de problemen die daardoor ontstaan.

2. De hoofdpersoon van dit boek is Tess Durbeyfield / Tess of the d’Urbervilles. Haar familienaam is Durbeyfield, ze denken dat ze erachter zijn gekomen dat ze van adel zijn en dat ze eigenlijk d’Urbervilles heten. Dat is niet zo. Tess zoekt een vrouw uit die ook d’Urberville heet, en zegt dat ze haar moet helpen omdat ze familie zijn. Tess komt te werken op de boerderij, waar haar de zoon van de vrouw, Alec ook woont. Alec vind Tess wel leuk en zit de hele tijd achter haar aan, hij valt haar lastig. Hij verkracht haar, en ze krijgt een baby van hem, de baby sterft later. Tess gaat weg, ze gaat als een ‘melkmeisje’ werken bij de melkboerderij van Talbothy. Daar ontmoet ze Angel Clare, die een echte heer voor haar is, uiteraard worden ze verliefd op elkaar. Ze trouwen, zijn een tijdje samen maar dan vertrekt hij naar Brazilië hij moet gewoon weg, hij hoopt dat Tess ooit daar ook zal komen om bij hem te zijn. In de tijd dat Angel weg is, komt ze Alec weer tegen. Ze krijgt wat met hem, hij belooft dat hij voor haar en voor haar familie gaat zorgen. Angel komt terug, hij kon het niet verkroppen dat hij Tess had verlaten en komt terug voor haar. Tess ziet hem, ziet in dat ze bij Angel hoort, en vermoordt Alec (ze steekt hem neer). Ze is daarna gelukkig met Angel
(1 week) totdat ze opgepakt wordt (bij de Stonehenge omsingeld de politie haar) voor moord, en later wordt ze geëxecuteerd.


3.2
Tess Durbeyfield:
Tess is een naïef meisje maar groeit uit tot een vrouw met veel ervaring. Ze heeft geen opleiding gehad, maar ze is niet dom. De liefde die ze voor haar familie heeft is onvoorwaardelijk. In ieder hoofdstuk in het boek is ze bezorgd om haar familie, druk bezig om proberen voor ze te zorgen. Ze haat Alec, maar ze gaat uiteindelijk met hem, omdat hij zegt voor haar familie te zorgen. Het is voor haar een grote beslissing om naar Alec te gaan, maar ze doet het alleen maar voor haar familie. Ik denk dat ze aan het einde Alec vermoord omdat ze zo vol haat zit, vanwege de verkrachting nog, de geboorte en de sterfte van de baby, Angel die bij haar weggaat. Dat reageert ze gewoon af op Alec.

Alec d’Urberville:
Alec denkt alleen maar aan zichzelf, ik vind hem zelfs asociaal. Hij geeft Tess de schuld van zijn fouten, vlak voordat hij haar verkracht zegt hij: ‘For near three mortal months have you trifled with my feelings. Hij zegt in het boek dat zij hem steeds probeert te verleiden, terwijl hij zelf ook wel goed weet dat hij zich opdringt. De liefde die Tess vindt bij Angel is precies het tegenovergestelde van de liefde van Alec. Alec houdt niet van Tess, hij houdt van zichzelf, hoe hij is, en hoe de mensen naar hem kijken. Ik vind Alec geen leuk persoon, ik vond het ook niet zo erg dat Tess hem vermoordt uiteindelijk.

Angel Clare:
Angel is een lieve man, hij is goed voor Tess. Hij is een echte heer, zorgzaam, lief. Maar zijn personage verandert wel in 1x, hij besluit dat hij weggaat, hij gaat weg bij haar. In het begin wordt Angel neergezet als een student, die dingen probeert te leren, in Brazilië komt hij erachter dat hij helemaal niks heeft geleerd, en dat hij terug moet, naar Tess, meer leren, en uiteindelijk te zijn wat hij wil. Aan het einde van het boek is hij nog steeds niet ‘volleerd’ want Tess wordt geëxecuteerd een week nadat ze samen zijn gekomen. Dus hij komt terug naar Engeland omdat hij zijn leven wil leven volgens zijn ideeën, en dan gaat het alsnog fout en is het boek afgelopen.

4.2 Dat Tess de doodstraf krijgt, dat had ik niet verwacht dat de hoofdpersoon zou sterven. Dat ze dan ook nog tegen haar grote liefde (Angel) zegt dat hij naar haar zusje moet gaan, omdat haar zusje nog puur, ongeschonden is. Ze wil dat haar zusje goed terecht komt, en dat Angel goed terechtkomt. Ik vond het wel echt erg, ik had gewoon gedacht dat Tess gelukkig zou eindigen met Angel, dat ze ergens zouden gaan wonen samen, afgezonderd van de rest van de wereld, dat ze alleen elkaar hebben. Maar dat gebeurde dus niet.

5. Het thema van het boek is liefde, mensen die elkaar uit het oog verliezen, elkaar weer tegen komen. Wat liefde met je kan doen, past heel goed bij dit boek vind ik.

Ik vind dit soort thema’s altijd leuk. Maar het is altijd wel een beetje cliché boeken/films over liefde, mensen worden verliefd, gaan uit elkaar, krijgen relaties met een ander, maar vinden elkaar uiteindelijk weer en krijgen weer een relatie, of juist niet. Ze blijven in ieder geval altijd nog met elkaar verbonden op de een of andere manier.

6. De titel van het boek slaat terug op de hoofdpersoon Tess Durbeyfield. Alles in het boek draait eigenlijk om haar, om haar wereld, de wereld van Tess of the d’Urbervilles.

8.
Als de ander die ik het boek aan zou moeten raden ook van drama houdt, dan zou ik dat zeker wel doen ja. Het leest snel het boek, je wilt ook weten hoe het verder gaat aflopen als je eenmaal bezig bent.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Tess of the D'Urbervilles door Thomas Hardy"