Tess of the D'Urbervilles door Thomas Hardy

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 2257 woorden
  • 5 juli 2007
  • 35 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.6
  • 35 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1891
Pagina's
336
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
4 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels
Verfilmd als

Boekcover Tess of the D'Urbervilles
Shadow
Tess of the D'Urbervilles door Thomas Hardy
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Tess of the D'Urbervilles
Auteur: Thomas Hardy
Jaar van eerste uitgave: 1891
Uitgeverij: Bantam Classics.
Aantal bladzijden: 414 bladzijden

Verantwoording van de keuze en verwachting vooraf
Dit boek heb ik gekozen omdat een lerares van mijn oude school dit had aangeraden. Zij zei dat dit boek wel een mooi boek was. Ook waren er een aantal vrienden van mij die dit boek ook gingen lezen, dus dan konden we elkaar helpen.
Ik zag er ontzettend tegen op om dit boek te lezen. Het was heel oud en dik. Ik wist echt niet wat voor een boek het zou zijn. Ik had namelijk een boek waar geen samenvatting op de achterkant stond.


Samenvatting van de inhoud
Het boek begint met een man die halfdronken over de weg strompelt en dan een pater tegenkomt die hem begroet met “Sir John”, de dronken man wil weten waarom de pater hem zo noemt terwijl hij een gewone marktkoopman is en Jack heet. De pater legt hem uit dat hij onderzoek heeft gedaan naar zijn stamboom en hij ontdekt heeft dat Jack van oude adel afstamde die uit Normandië komen maar nu uitgestorven is. Hun achternaam, Durbeyfield, is een verbastering van d’Urbervilles. Als Jack dit hoort gaat hij zich heel wat verbeelden. Hij is getrouwd met een knappe maar wel domme vrouw en samen hebben ze een aantal kinderen. In het verhaal gaat het voornamelijk om het oudste meisje, Tess.
De familie komt erachter dat in de buurt nog welgestelde familie van hen woont. Ze maken het plan dat hun oudste dochter daar moet gaan werken en dan het geld dat ze verdient aan haar ouders geeft.
Jack zou de volgende morgen naar de markt moeten maar hij is veel te dronken en daarom besluit Tess zelf te gaan met haar broertje maar onderweg valt ze in slaap en het paard krijgt een ongeluk en moet worden afgemaakt. Tess vindt dat het haar schuld is en besluit haar ouders te gehoorzamen omdat ze vindt dat zij voor het geld moet zorgen bij haar familie omdat zij hun bron van inkomsten, het paard, heeft vermoord.
Ze gaat naar haar familie toe en moet daar werken met de duiven van de oude mevrouw. Hier woont Alec d’Urbervilles, die zich voordoet als haar neef, maar hij is een ‘vals’ familielid. Alec probeert Tess telkens te versieren en dwars te zitten. Op het laatst verkracht hij haar en zij raakt zwanger van hem, hier werd in het boek zowat niks over gezegd, alleen het hoofdstuk heet “Maiden no more”.
Zij keert terug naar haar ouderlijk huis en zij is flink gekwetst door de wereld, ze heeft er geen vertrouwen meer in en sluit zich op in haar eigen wereldje. Ze krijgt een zoontje die ze Sorrow noemt. Ze doopt hem zelf, niet lang daarna sterft hij. ‘

Dan vertrekt ze naar de melkerij van Talbothay om daar te werken niemand kent haar daar en dat is ook haar bedoeling want ze wil een nieuw leven beginnen.

In die melkerij maakt ze nieuwe vriendinnen en ze komt erachter dat die allemaal verliefd zijn op dezelfde persoon: Angel Clare, de zoon van een strenge geestelijke die nog twee andere zoons heeft maar die, naar het voorbeeld van hun vader, gestudeerd hebben voor dominee. Hij studeert om een goede boer te worden. Zij wordt ook verliefd op hem en hij ook op haar, maar zij draagt haar verkrachting als een groot geheim met zich mee en ze durft het hem niet te vertellen uit angst dat hij haar een slechte vrouw vindt. Uiteindelijk trouwt ze met hem en hij biecht haar op, op hun huwelijksavond, dat hij ooit een fout had gemaakt met een vrouw voor twee dagen en opgelucht, omdat Tess haar ‘zonde’ niet erger vindt dan die van hem, vertelt ze hem wat haar is overkomen maar hij reageert niet zoals zij verwachtte. Hij wordt heel kwaad en is boos. Zij voelt zich heel erg schuldig en doet alles om het goed te maken maar hij is gekrenkt in zijn verstand terwijl hij met zijn hart nog steeds heel veel van haar houdt. Ze gaan uit elkaar omdat hij alleen wil zijn en hij vertrekt naar Brazilië om daar een bedrijf op te zetten.
Hij woont daar voor een geruime tijd terwijl Tess hem smekende brieven stuurt om terug te komen maar dat doet hij niet. Tess werkt in een afschuwelijke plek en daar komt ze haar achterneef weer tegen, Alec d’Urberville. Hij begint haar weer te versieren maar zij weet hem steeds af te weren. Dan wordt ze gehaald door haar zusje Liza-Lu omdat haar moeder op sterven ligt. Het is echter niet haar moeder die overlijdt maar haar vader. Alec d’Urberville blijft aandringen en dan stemt ze toe, ook omdat ze voor haar familie moet zorgen. Ze trouwt met hem maar blijft ongelukkig. Ze houdt nog steeds van Angel.
Angel is teruggekeerd uit Brazilië en ziet nu in dat hij veel te streng is geweest naar Tess toe en hij komt terug om haar te zoeken. Doordat ze ook verhuisd is duurt het een poos voordat hij haar vindt maar dan is het al te laat; ze is getrouwd met Alec. Hij zoekt haar op en vergeeft haar maar zij lijkt wel apathisch en herhaalt telkens weer dat het te laat is. Later steekt ze Alec neer en samen vluchten ze weg maar bij Stonehenge wordt ze gevonden en ze wordt berecht, de doodstraf. Voordat ze sterft zegt ze nog tegen Angel dat hij met haar zusje moet trouwen. Ze zegt dat zij nog onbedorven is.

De verdieping, een analyse van het gelezen boek
Het verband tussen de titel en het boek is meteen duidelijk, het boek vertelt het levensverhaal van Tess, dus draagt het haar naam. Geen Tess Durbeyfield, maar Tess of the d’Urbervilles, omdat het door die naam eigenlijk allemaal begonnen is.
Dit boek is een roman. De gevoelens spelen in dit boek een hele grote rol.

Personages:
Tess Durbeyfield of the d’Urbervilles
Uiterlijk: Tess is een heel knap meisje met een mooi figuur. Ze heeft lang, donkerbruin haar, grote donkere ogen met lange wimpers en volle rode lippen.
Innerlijk: Tess is een intelligent meisje, maar heeft nooit veel geleerd op wetenschappelijk gebied omdat haar ouders maar gewone mensen zijn. Het is een heel emotioneel meisje, ze zit snel in de knoop met haar gevoelens en neemt gebeurtenissen zwaar op. Maar toch zet ze altijd door, al is het nog zo moeilijk, en probeert ze hoop te houden. Ze heeft een eigen wil, die ze alleen voor Angel aan de kant schuift.
Veranderingen: In het begin van het verhaal is Tess nog een meisje, dat eigenlijk nog niets weet van het leven. Aan het eind is ze een jonge vrouw met genoeg levenservaring. Ze is tijdens het verhaal heel erg ‘gegroeid’. Aan het eind is ze veel minder naief en gaat meer voor zichzelf beslissen.

Angel Clare:
Uiterlijk: Angel is een knappe jonge man. Hij heeft een intrigerende blik en dunne lippen.
Innerlijk: Angel is erg intelligent en heeft ook erg veel gelezen. Hij is opstandig, hij is niet gelovig zoals zijn ouders en wil daarom ook geen pastor worden, wat zijn vader en broers wel zijn. Ook Angel heeft een eigen wil, hij wil de wereld ontdekken en uiteindelijk ergens in het buitenland een boerderij opzetten. Hij houdt erg van muziek en is net als Tess heel hartstochtig en emotioneel.
Veranderingen: Door zijn lange reis door Brazilie komt hij er op gegeven moment achter dat zijn denkbeelden misschien toch niet de enige juiste zijn, en dat hij zich niet zoveel hoeft aan te trekken van wat anderen denken. Hij krijgt er spijt van dat hij zo boos op Tess is geworden en veranderd helemaal van gezichtspunt. Als hij terug is gaat hij zo snel mogelijk naar Tess om zijn excuses aan te bieden.

Alec d’Urbervilles:
Uiterlijk: Alec is een jonge man met donker haar en een grote zwarte snor met gekrulde punten. Hij heeft volle lippen en rollende ogen. Hij ziet eruit als een echte ‘gentleman’.
Innerlijk: Alec is een verleider, hij is macho en schept op over zijn rijkdom. Hij heet wel d’Urbervilles, maar eigenlijk is hij helemaal niet van adel, het is een valse naam. Hij wordt verliefd op Tess en is heel opdringering, hij probeert haar op alle mogelijke manieren te versieren.
Veranderingen: Als Tess Alec een paar jaar na hun eerste ontmoeting weer tegenkomt is hij helemaal veranderd. Hij heeft zich bekeerd tot het christendom en trekt prekend door de streek. Hij heeft spijt van zijn vroege gedrag. Maar als hij Tess weer ziet wordt hij meteen weer verliefd. Als Tess hem vertelt van hun kind wil hij het onrecht dat hij haar heeft aangedaan rechtzetten door met haar te trouwen. Maar Tess wil niet, ze is al getrouwd. Alec vindt dit vreselijk en wordt weer opdringerig, hij is bijna een stalker.

Tijd:
Het verhaal speelt zich volgens mij aan het eind van de 19e eeuw af, dus in de tijd dat de schrijver het ook geschreven heeft. Het blijkt duidelijk uit het boek dat normen en waarden een eeuw geleden nog heel anders waren, maar ook zijn er dingen, zoals het gedrag van mensen, die helemaal niet zijn veranderd. Het verhaal speelt zich in chronologische volgorde af. Alle gebeurtenissen gebeuren in de volgorde waarin zij geschreven zijn. Wel worden er soms periodes weggelaten.

Plaats:
Het verhaal speelt zich af in Engeland, in de streek Wessex. Thomas Hardy heeft bestaande plaatsen uit die streek net iets andere namen gegeven. De streek is erg belangrijk, ten eerste omdat de omgeving uitgebreid wordt beschreven en mede de sfeer van het verhaal bepaald. En ten tweede omdat de personages tijdens het verhaal steeds van de ene plaats naar de andere gaan, je kunt je dat beter inbeelden als dat duidelijk beschreven wordt.

Perspectief:
Je beleeft het verhaal door de ogen van Tess. Het verhaal wordt vertelt vanuit de hij/zij verteller.

Thema:
Het thema van dit boek is de tegenstrijdigheid tussen de gevoelens en normen en waarden van de maatschappij.

Spanning:
De spanning in dit boek is vooral bereikt door de heftige gebeurtenissen in het leven van Tess. Haar verkrachting, de dood van haar baby, de scheiding van Angel en uiteindelijk de moord op Alec.

De persoonlijke beoordeling
Dit boek is een romantische tragedie. Er komen een hoop heftige onderwerpen aan bod. Verkrachting, dood, scheiding en moord. Dit zijn niet echt onderwerpen die dagelijks aan de orde komen, maar toch zijn ze wel herkenbaar, want hoewel dit boek al meer dan honderd jaar terug geschreven is, de onderwerpen zijn nog steeds actueel. Ik ken geen enkel boek wat ook over al deze onderwerpen schrijft.
Opvallend aan dit boek is dat de gebeurtenissen net zo’n grote rol spelen als de gevoelens. In de meeste boeken is er een van de twee ondergeschikt. De gebeurtenissen bepalen de gevoelens, maar door de gevoelens volgen er weer gebeurtenissen, bijvoorbeeld een moord.
De gebeurtenissen op zichzelf genomen zijn geloofwaardig en goed te volgen, maar doordat de hoofdpersoon van het boek wel heel veel ongeluk overkomt, neemt de geloofwaardigheid wel af, maar dit past wel bij de stijl van dit boek.
De persoonlijke gevoelens worden in dit boek heel sterk beschreven. Hierdoor kan je je goed inleven in de personen. Dit zorgt er ook voor dat de personen geloofwaardig overkomen. Wel is het lastig dat sommige opvattingen van de personen uit dit boek duidelijk uit een andere tijd komen. Dit maakt het boek minder begrijpelijk voor ons.
De hoofdpersoon uit dit boek is Tess, een heel naïeve vrouw. Die altijd de schuld op zich neemt. Deze eigenschap vind ik op zich positief, alleen keert deze eigenschap zich ook tegen haar en dan wordt deze negatief. Ik bedoel hiermee dat Tess de neiging heeft zichzelf aan te praten dat zij schuldig is, aan iets waar zij helemaal niets aan kan doen.
Het mooiste aan het boek vind ik het einde, en de manier waarop het boek is opgebouwd en naar het einde toewerkt. Het boek bouwt de spanning op door middel van alle gebeurtenissen, dit maakt dat je het boek niet weg kan leggen. Het eindigt heel verdrietig, maar toch precies goed. Een nadeel van dit boek is dat er soms erg lang word doorgedacht over een bepaalde gebeurtenis, wat dan wel een beetje saai wordt, maar je wordt er dan wel bij stilgezet.
Het taalgebruik in dit boek is niet heel erg moeilijk, als je een nieuwe versie van dit boek hebt, als je een oudere versie hebt is het af en toe wel wat moeilijker.
In dit boek kwamen niet heel veel dialogen voor, maar wel een paar, voor mij kwamen deze wel natuurlijk over, maar het kan natuurlijk zijn dat als je een dialoog in het Nederlands leest dat het dan een stuk minder natuurlijk overkomt.
Al met al is dit boek een goed boek om te lezen, want hoewel dit boek honderd jaar oud is zijn de onderwerpen nog steeds actueel en kunnen we misschien nog wat opsteken van Thomas Hardy’s boek. (461wrdn)

Verwachting achteraf
Ik had niet heel veel verwachtingen van dit boek, eerlijk gezegd zag ik er zelfs tegen op. Toen ik eenmaal begonnen as bleek het heel erg mee te vallen. Het was een spannend boek en niet heel erg moeilijk te lezen, wel was het lastig dat ik een oude versie had, maar met hulp van mijn klasgenoten ben ik er wel uitgekomen. Achteraf vind ik het best een mooi boek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

er staat dat ze werd opgehaald omdat haar moeder op sterven lag, maar dat was haar vader

12 jaar geleden

D.

D.

Nee haar moeder lag op sterven maar haar vader ging dood.

11 jaar geleden

Andere verslagen van "Tess of the D'Urbervilles door Thomas Hardy"