Oliver Twist door Charles Dickens

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Oliver Twist
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 999 woorden
  • 17 augustus 2010
  • 55 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
55 keer beoordeeld

Boekcover Oliver Twist
Shadow
Oliver Twist door Charles Dickens
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Gegevens
Titel: Oliver Twist                                          Aantal pagina´s: 369
Schrijver: Charles Dickens

2.    Bouw en structuur

a. Wat voor een soort boek zou je dit willen noemen?

Zet een kruisje.
___ liefdesverhaal
X  avontuurlijk verhaal
X  levensbeschrijving
___ detective
___ science-fiction verhaal
___ anders, namelijk: _________________________

b. Wie vertelt het verhaal? (Hoofdpersoon, een van de medespelers, de schrijver?): Er is een auctoriale verteller, d.w.z. de verteller staat   boven de gebeurtenissen en weet alles van de personages en de  gebeurtenissen.


3.    Tijd en plaats

a.    Waar speelt het het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich af in Engeland (Londen).

b.    Wanneer speelt het verhaal zich ongeveer af?

Het verhaal speelt zich in de 19e eeuw af.

c.    Hoeveel tijd is er ongeveer verstreken tussen het begin en het eind van het verhaal?
Ik kan niet uit het verhaal op maken hoeveel tijd er verstrijkt

4.    Hoofdpersonen

Oliver

Oliver is een allerbeste jongen, ook al denkt iedereen zo niet over hem, hij heeft een hart van goud en is er altijd voor in om iedereen te helpen. Hij leeft als een zwerver en is een wees, zijn vader heeft hij nooit gekend en zijn moeder maar een paar seconden. In de loop van het verhaal leert hij de moeilijke kanten van het leven kennen, en op het eind krijgt hij daar een beloning voor, en die is dat hij een vredig leven verder kan leiden met meneer Brownlow.

Fagin

Fagin is een oude, vervelende man, hij mishandelt kinderen en is alleen uit op geld. Deze misdadiger leidt kinderen op tot misdadigers en laat hen stelen.


Bill Sikes

Bill is een jongen van de leeftijd van Oliver, en hij werkt met plezier voor Fagin, Bill is een jongere versie van Fagin en Fagin ziet hij als voorbeeld. Hij is zelfs in staat om uit woede zijn eigen vriendin te vermoorden.

Nancy

Nancy lijkt misschien een slecht meisje, als vriendin van een misdadiger, en met als werkgever een misdadiger, maar ze heeft toch wel een goed hart. Uiteindelijk offert ze haar eigen leven op voor de veiligheid van Oliver. Oliver heeft haar altijd al gemogen, en dat nam ze hem in dank af. Als vriendin van Bill is ze dus eigenlijk een zacht, lief meisje.

5.    Persoonlijk oordeel    Geef met een kruisje jouw keuze aan.
a.    Het verhaal was…            b. Het verhaal was…
___ erg goed                    ___ erg gemakkelijk
X  goed                        ___ vrij gemakkelijk
___ niet goed en niet slecht            ___ precies goed
___ slecht                          X  vrij moeilijk
___ erg slecht                    ___ erg moeilijk

c. Waarom heb je dit verhaal gekozen?
Ik heb dit boek gekozen omdat ik heel vaak de film van Oliver Twist kijk en nu eens het verhaal in het boek eens wou lezen.

d. Zou je een klasgenoot aanraden om het te lezen? Waarom (niet)?
Ik zou een klasgenoot dit boek wel aanraden omdat het een mooi verhaal is. En als je jezelf goed in iemand kan verplaatsen dan is dit een leuk boek. 


6.    Samenvatting

Als Oliver in het armen huis wordt geboren sterft zijn moeder meteen. Dan leeft hij 9 jaar in een weeshuis waar hij als hij 9 is uit wordt gehaald omdart hij te oud is. Hij wordt naar een werkhuis gebracht. Op een dag wordt hij naar Mr. Strowberry getuurd een doodskistkamer. Daar moet hij hele hard werken en als hij er niet meer tegen kan loopt hij weg. Als hij een Londen aankomt, komt hij een jongen van zijn leeftijd tegen die Jack heet en die brengt hem naar een oude man die Fagin heet. Daar zijn nog meer jongens van Olivers leeftijd. Oliver komt erachter dat Fagin de jongens opleid tot zakkenrollers. Als hij op een dag mee gaat met Jack en Charley ziet hij hoe hun zakken rollen bij een oude rijke man die bij een kraampje stond. Jack en Charley rennen weg en Oliver blijft staan. Iedereen verdenkt hem en hij wordt opgepakt door de politie. De eigenaar van het kraampje helpt hem en zegt dat Oliver het niet was. Dan neemt Mr. Brownlow hem mee naar huis en Oliver is dolblij. Hij is daar heel gelukkig. Maar als hij op een dag naar de boekenwinkel gaat om boeken terug te brengen wordt hij door Nancy en Bill Sikes ontvoerd dat zijn 2 mensen die ook altijd bij Fagin kwamen. Oliver wordt terug naar Fagin gebracht. Als hij op een dag samen met Bill Sikes moet gaan inbreken in een groot huis wordt Oliver neergeschoten en Bill rent weg. Oliver wordt door de eigenaar van het huis en haar tante verzorgd. Hij is er heel gelukkig en knapt snel op. Ondertussen zoekt Nancy vanalles uit over zijn verleden. Monks een ruwe man gaat op bezoek bij Fagin en zegt dat hij wil dat Oliver tot een dief opgeleid wordt. Nancy hoort dat. Nancy gaat naar Rose Maylie (de eigenares van het grote huis) en meneer Brownlow en verteld Dat Monks het geheim achter Olivers identiteit weet. Monks hete eigenlijk Edward Leeford en is de zoon van een oude vriend van Brownlow. Fagin en Bill Sikes komen erachter dat Nancy het heeft verteld en Bill vermoordt Nancy. Als Bill wil vluchten hangt hij zichzelf per ongeluk op. Fagin en zijn boevenbende worden gearresteerd. Ondertussen doen Monks ene bekentenis: oliver is zijn halfbroer. Als iemand erachter kwam zou Brownlow de erfenis van zijn vader met Oliver moeten delen en dat wilde hij niet. Toen Monks vader was gescheiden werd hij verliefd op een negentien jarig meisje (Olivers moeder). Voordat zijn vader stierf liet hij hem een paar dingen achter. Ook een schilderij van het meisje. Toen zijn vader stierf ging het meisje er vandoor. Uiteindelijk kwam ze verzwakt aan in het armenhuis waar ze Oliver kreeg. Brownlow wist dit niet totdat Oliver bij hem in huis kwam. Hij zag bijna geen verschil tussen het schilderij en Oliver. Maar nu Brownlow het wist tekende hij papieren waarmee hij een deel van het fortuin aan Oliver gaf en vluchtte hij weg. Brownlow adopteerde Oliver en samen gingen ze in een huis vlak bij Rose Maylie en haar tante wonen. Eindelijk si Olivers zwerftocht voorbij en kan hij een gelukkig normaal leven gaan leiden.

REACTIES

F.

F.

ik wil 5 veschillen weten tussen het boek en de film en ik wil 5 onverschillen tussen het boek en de film

12 jaar geleden

D.

D.

super mooi verhaal!!!!!!

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oliver Twist door Charles Dickens"