Little Brother door Cory Doctorow

Beoordeling 8.1
Foto van Cees
Boekcover Little Brother
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Docent | 4051 woorden
  • 6 juni 2009
  • 62 keer beoordeeld
Cijfer 8.1
62 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Cory Doctorow
Genre
Jeugdboek
Fantasy & SF
Avonturenroman
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2008
Pagina's
335
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's
Geheim,
Jeugdliefde,
Maatschappijkritiek,
Macht,
Puberteit,
School- en Studentenleven,
Seksualiteit,
Vriendschap,
Wraak

Boekcover Little Brother
Shadow
Little Brother door Cory Doctorow
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Feitelijke gegevens over het boek
Gebruikte druk: 1e
Verschijningsdatum 1e Nederlandse druk: 2009
Vertaling: Piet Verhagen
Aantal bladzijden: 324
Uitgegeven door: De Vliegende Hollander (Dutch Media Group)
Opmerkelijk: Je kunt het boek gratis als E-book downloaden op http://craphound.com/littlebrother/download/ . (zie de Bijlage waarom de schrijver dat wil doen)
Beschrijving van de cover

Op de geheel zwarte opslag staat de afbeelding van een grote stad die getroffen wordt door een aanslag. Onder de groot afgebeelde titel “Little Brother”staat de aankondiging “Big Brother voor de internetgeneratie. Dat verwijst natuurlijk naar de bekende slogan “Big Brother is watching you” uit het nog bekendere boek van George Orwell “1984” De inhoud daarvan heeft overeenkomsten met de jongerenroman van Doctorow.

Opdracht

De opdracht luidt: “Voor Alice, die me compleet maakte”.

Genreaanduiding van het boek

Je zou kunnen discussiëren over wat voor soort roman “Little Brother is”. Natuurlijk heeft het boek sf-achtige trekjes: een geheime organisatie die alles wil controleren onder het mom van de dreiging van terrorisme. In de recensies wordt ook gesproken over een jongerenroman en een politieke thriller. Het boek heeft voor dat laatste genre spanning genoeg.
Een andere genreaanduiding kan zijn: technopunkroman.

De flaptekst

Marcus, alias ‘w1n5t0n’, is slim, snel en wired met het netwerk. Het kost hem geen moeite de bewakingssystemen van zijn middelbare school te omzeilen. Zijn wereld wordt echter op zijn kop gezet als hij en zijn vrienden te maken krijgen met de naschokken van een grote terreuraanslag. Ze zijn op het verkeerde moment op de verkeerde plek, en worden gearresteerd, opgesloten en meedogenloos ondervraagd door Homeland Security. Wanneer hij eindelijk vrijkomt, ontdekt Marcus dat zijn stad een politiestaat is geworden, waar elke burger wordt behandeld als een potentiële terrorist. Niemand gelooft wat hem en zijn vrienden is overkomen, en dus heeft hij maar een uitweg: zelf Homeland Security aanpakken.

Structuur en/of verhaalopbouw

Er zijn 21 hoofdstukken zonder titel en een epiloog. Het verhaal begint op een bepaalde dag en het wordt chronologisch afgewerkt naar een einde dat enkele maandenveder ligt. Er is slechts een enkel hoofdstuk waarin iets over het verleden van Marcus wordt verteld. In de epiloog wordt verteld dat de echte boosdoener in het verhaal vrijuit gaat. Qua structuur is het dus een heel eenvoudige opbouw.
Na de epiloog komen nog twee nawoorden van resp. een internethacker en een beveiligingsdeskundige. Ten slotte geeft Doctorow zelf een opsomming van de bronnen die hij heeft gebruikt (uiteraard “1984”van Orwell) en van de boeken die geïnteresseerden over dit onderwerp zouden kunnen lezen.

Gebruikt perspectief

Het verhaal wordt verteld door Marcus Yallow, een 17-jarige whizzkid, die heel slim is op het gebied van computers. Wanneer hij per ongeluk na een aanslag op de verkeerde plek is, wordt hij opgepakt en na zijn onterechte arrestatie en zijn vrijlating, merkt hij dat hij do een geheime dienst in de gaten wordt gehouden. Hij is vast van plan wraak te nemen op de organisatie die hem heeft vastgehouden. Door middel van zijn internetkennis richt hij een tegenbeweging op, waarbij hij bovendien nog eens verliefd kan worden op zijn eigen engeltje (Angela)
Marcus die in het boek ook nog wee internetschuilnamen gebruikt “WIn5t0n “en “M1lk3y”vertelt het gehele verhaal in de onvoltooid verleden tijd. Dat houdt natuurlijk wel in dat de lezer van tevoren al zou kunnen weten dat hij de strijd zal overleven. In enkele passages gebruikt hij de aanspreekvorm “je”, waardoor hij suggereert dat hij het verhaal een aan overigens afwezige toehoorder vertelt, een verteltechniek die wel meer wordt gehanteerd.

De tijd van het verhaal

Het is niet duidelijk in welk jaar de roman speelt. In ieder geval wordt 9/11 genoemd, waardoor de handeling in de 21e eeuw is gesitueerd. Doctorow heeft het verhaal volgens zijn nawoord bedacht in 2006. Is het een vreemde gedachte om het verhaal in 2004 te laten spelen (20 jaar na “1984”) Er is nog een gegeven dat doet denken aan de actuele tijd. De vrouw achter de het Department of Homeland Security (Streng kapsel) wordt naar Irak gestuurd en dat betekent dat Amerika nog in dat land aan de touwtjes trekt.

De plaats van handeling

Over de plaats van handeling bestaat minder twijfel. Het gehele verhaal speelt zich af in San Francisco (Californië) waar in het begin van de handeling een aanslag wordt gepleegd. Belangrijke plaatsen zijn de school van Marcus en het eiland in de baai van San Francisco waar de gevangenen worden vastgehouden.

Samenvatting van de inhoud

Opmerking vooraf: in het verhaal worden vrij veel technische handelingen beschreven die voor internetgebruikers misschien gesneden koek zijn, maar ee4n computerleek misschien wat lastiger te volgen zijn. Voor whizzkids zal alles wel herkenbaar zijn, maar er zijn toch ook vrij technische details die door mij buiten dit leesverslag zullen worden gehouden. (Ook een beetje met de vrees dat ik anders misschien grote fouten zou kunnen opschrijven)

Wanneer het verhaal begint, zit de 17-jarige Marcus Yallow op de middelbare school. Hij wordt door de directeur opgeroepen omdat hij ervan verdacht wordt de beveiligingssystemen van de school te saboteren door middel van computermisbruik. Het is meteen duidelijk dat Marcus (WIn5t0n met zijn bijnaam) een freak is. Hij krijgt een berichtje dat hij kan deelnemen aan een update versie van een Japans spel en wil dan meteen zijn andere vrienden Darryl, Vanessa en Jolu waarschuwen. Maar hij moet dan wel ongemerkt de school uit komen ( ze hebben een systeem met loopherkenning) Hij kan het omzeilen door steentjes in zijn schoen te doen, waardor hij anders gaat lopen. Overal in de school hangen camera’s. Buiten de school ontmoet hij zijn vrienden. Hij gaat op zoek naar aanwijzingen om het spel te spelen. Dan lijkt er ineens een aardbeving te komen. Ze worden door middel van helikopters gesommeerd om naar de schuilkelders te gaan, maar in het gedrang dat ontstaat wordt Darryl neergestoken, en de vrienden willen zich om hem bekommeren: hij moet naar het ziekenhuis, vinden ze. Maar ineens krijgt Marcus een zak over zijn hoofd en wordt hij opgepakt. Hij is op het verkeerde moment op de verkeerde plaats.

Bij het eerste verhoor doet hij nogal bijdehand en brutaal tegen zijn ondervragers. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een terroristische aanslag die op één van de bruggen is gepleegd. Er zijn veel slachtoffers gevallen.
De vrouw die hem verhoort, noemt hij naar haar uiterlijk “Streng Kapsel.” Ze maakt deel uit van het Department of Homeland Security. (DHS) en maakt hem duidelijk dat er geen sprake is van grappen en grollen. Hij wordt geblinddoekt over water vervoerd en later weer streng verhoord. Om uit de situatie te komen, geeft hij zijn inlognaam en zijn wachtwoord van zijn mobiele telefoon en daarna werkt hij met tegenzin mee. Als hij een verklaring ondertekent, (hij mag niets vertellen over wat er gebeurd is) mag hij vrij.

Thuis zijn ze erg ongerust, omdat hij enkele dagen is weggeweest. Tegen Van (Vanessa) zegt hij dat hij wraak zal nemen op de organisatie van DHS. Wanneer hij thuis zijn laptop aanzet, merkt hij dat er mee geknoeid is. Hij gaat nadenken over wat hij kan bereiken tegen DHS.
Hij zet dan een anoniem internetnetwerk op dat hij Xnet noemt. Daarmee kun je vrij over het internet surfen. Hij verspreidt het systeem onder zijn vrienden door middel van dvd’s. Op een dag merkt hij dat achtervolgd wordt. Zo wordt o.a. zijn metrogebruik nagegaan en daarover worden vragen gesteld, maar de politie kan hem nog niets maken. Iedereen wordt steeds meer aangehouden. Marcus baalt ervan, maar zijn vader vindt het wel goed (die is bang voor terrorisme) Marcus bedenkt met zijn Xnetters een systeem waarmee hij al die controlepasjes (elke persoonskaart betekent dat ze weten waar je bent) kan ontregelen. Hij ontwerpt een kloonapparaat waardoor je in het voorbijgaan pasjes van andere mensen ongemerkt kunt kopiëren. Daardoor vertoont heel San Francisco verdacht gedrag en wordt elke inwoner per dag een aantal keren aangehouden. Dat gebeurt ook met de vader van Marcus. Marcus zelf merkt dat hij steeds meer beloerd wordt en dat er spionnen op zijn Xnet zitten. Zijn vriend Jolu wil afhaken in de strijd tegen DHS. Die vindt het allemaal te risicovol. Ze verzinnen daarom weer een nieuw systeem waarmee ze alleen mensen die ze vertrouwen een sleutel geven waarmee ze toegang hebben tot het Xnet. Daarvoor zijn bepaalde sleutelcodes nodig, die ze via een mobiele telefoon fotograferen etc. Dat is een vrij ingewikkeld verhaal waarin de schrijver uitvoerig details geeft (interessant voor een whizzkid, voor normale romanlezers gaat dit wel erg ver)

Intussen heeft Marcus een meisje ontmoet via dit netwerk dat hij erg aantrekkelijk vindt. Ze heet Angela en blijkt later ook Vanessa en Darryl te kennen. Vanessa en Angela liggen elkaar niet zo erg Op school woont hij een interessante les maatschappijleer bij waarin gediscussieerd wordt tussen voorstanders van het nieuwe systeem (de onsympathieke leerling Charles) en de tegenstanders ( Marcus) De lerares zit op de toer van Marcus en vertelt hem ook nog over de hippietijd van de zestiger jaren. Het is belangrijk dat mensen tegen zaken in opstand komen (bijv. tegen de Vietnamoorlog) Maar ja, een dag later is ze vervangen en krijgt Marcus les van een lerares die het nieuwe systeem aanhangt.

Angela en Marcus organiseren via hun netwerk in een groot park een soort protestbijeenkomst met muziek. Ze gaan ernaar toe en met hen vele duizenden liefhebbers. Angela en Marcus trekken zich terug en willen met elkaar gaan vrijen, maar dan grijpt het Department of Homeland Security in en zet helikopters in die peperspray verspreiden. Maar er zijn beelden van het protest gemaakt en via het Xnet komen ze terecht in de buitenlandse media. Dat geschiedt uiteraard niet met instemming van het DNS. Zij vader die nogal plichtsgetrouw is, wijst de acties van Xnet daarom af en verbiedt Marcus daar aan deel te nemen. Hij weet niet dat Marcus degene is die alles heeft opgezet. Het wordt nog erger wanneer Marcus tegen de indoctrinatie van de nieuwe docente maatschappijleer ingaat (uitgelokt door de verrader Charles) Hij moet naar de directeur die hem voor een week schorst. Zijn ouders zijn heel boos en Marcus zoekt zijn heil voorlopig bij Angela en haar moeder. Die weet hem aan te zetten tot een interview via het Xnet omdat de wereldpers belangstelling heeft gekregen voor de acties. Maar door de publiciteit zijn er ook enkele negatieve gevolgen. Veel Xnetters worden opgepakt en Marcus besluit op dat moment de strijd te steken: hij vindt dat hij die prijs niet moet betalen. Angela wordt daarover boos en ze zien elkaar enkele dagen niet.

Enkele dagen na zijn schorsing botst Marcus tegen een zwerver[ Keb] aan. Thuis blijkt dat er een briefje in zijn zak is gestopt. De zwerver heeft gevangen gezeten bij Darryl. Die blijkt dus nog te leven. Er is ene soort Guantanomay-Bay aan de gang in San Francisco. Marcus breekt en besluit zijn ouders in te lichten. Die ziet nu zijn stommiteit in en is woedend. Via Darryls vader gaan ze naar een bevriende wetenschapsjournaliste Barbara Stratford. Die is bereid naar hem, te luisteren en een publicatie te schrijven wanneer ze alles onderzocht heeft. Angela zoekt Marcus nu weer op en ze hebben voor de eerste keer seks (met condoom!) Ze gaat ook een keer mee naar het interview met Barbara, Daarna gaan ze het Xnet op en Marcus krijgt een bericht van een vrouw die zijn nieuwe bijnaam (M1lk3y) weet. Ze geeft aan dat ze enerzijds voor het Department of Homeland Security werkt ( was ook na de aanslag opgepakt) en dat ze ook tot zijn vertrouwensnetwerk behoort. Hij wil deze Masha wel ontmoeten , want ze doet hem een voorstel om samen te werken en eventueel weg te vluchten.

Marcus organiseert een groot vampierfeest voor zijn X-netters, maar het Department of Homeland Security komt hem opnieuw op het spoor en grijpt in de demonstratie weer in. In de ontstane chaos pakt Masha hem op en met haar politiepenning loodst ze hem door de vijandelijke linies. Ook kan Marcus nog tussendoor wraak nemen op zijn verraderlijke klasgenoot Charles. Maar Angela is ook verdwenen en waarschijnlijk opgepakt door DHS. Hij is verliefd op haar en daarom wil hij eigenlijk niet meewerken met Masha die hem voorstelt om er samen vandoor te gaan. Hij weet haar kwijt te raken en ziet later in de kranten dat Barbara een artikel heeft kunnen schrijver over DHS. Maar in het artikel staan foto’s van hem en zijn vrienden die hij bij zijn arrestatie had gemaakt. Hij loopt nu nog meer gevaar. Hij zoekt weer contact via Xnet met Zeb en vraagt of die weer contact wil zoeken met Van. Die komt ook opdagen, maar ineens wordt Marcus weer gearresteerd.
Opnieuw komt hij met Streng Kapsel in aanraking en deze keer niet zo zachtzinnig. Hij krijgt een watermarteling die hem doet poepen en kotsen. Maar ineens staan er geharnaste mensen in de kamer. Barbara heeft bewerkstelligd dat de politie van San Francisco ingrijpt. Haar publicaties hebben voor een ommekeer in Californië gezorgd. De gouverneur heeft het Department of Homeland Security verboden. In de gevangenis in de baai (waar ook Marcus vast zat) gaan ze op zoek naar Angela (gedrogeerd) en Darryl (getraumatiseerd). Een rechter beslist dat ze op borgtocht vrij mogen. Ze zullen zich later wel moeten verantwoorden voor wat ze hebben gedaan.

In de epiloog vertelt Barbara dat Streng Kapsel in de landelijke politiek vrij uit gaat. Ze wordt naar Irak gestuurd (“daar zijn ze klaar mee”, denkt Marcus) Als ultieme wraak maakt hij een video van zijn arrestaties, zijn martelingen en van een geheime vergadering waar de regering slecht af komt. Hij zet die beelden op het internet. Zijn stichting zal voortaan waken over de vrijheid van de mensen. Angela en Marcus hebben intussen een liefdesrelatie net als Darryl (die moeizaam opkrabbelt) en Vanessa. Hij krijgt een mail dat Keb (de zwerver ) en Masha (de infiltrante) elkaar hebben gevonden.

Daarna volgen nog twee nawoorden.
Een deskundige hacker (wetenschapper) legt uit wat de bedoelingen van hackers zijn. Juist de zwakheden in een systeem opsporen betekent meer veiligheid voor de gebruikers creëren. Er is namelijk veel schijnveiligheid en wanneer een hacker ergens in kan binnendringen, moet het systeem veiliger gemaakt worden.
Een beveiligingsdeskundige schrijft daarna dat eigenlijk elk systeem gehackt kan worden en dat we in de wereld een groot aantal maatregelen nemen (zoals de vliegtuigcontrole) die alleen schijnveiligheid suggereren, maar door echte terroristen gemakkelijk kunnen worden gekraakt. Intussen krijgen steeds meer gewone mensen een gevoel van onveiligheid. Daarom is het advies van beiden: strijd voor de vrijheid en geniet van je vrijheid.
Cory Doctorow bespreekt daarna de bronnen die hij heeft gebruikt en adviseert de lezer een aantal boeken te lezen (waaronder natuurlijk “1984” dat model heeft gestaan voor zijn “Little Brother”)

Titelverklaring

“Little brother” is een prima titel. Hij verwijst naar de bekende slogan uit “1984” (“Big Brother is watching you) Er is in dat boek sprake van een communistisch regime met een mogelijkheid waarbij iedereen in de gaten wordt gehouden. Orwell schreef dat boek over 1984 al in 1948, maar het geld nog steeds als één van de beste boeken op dit gebied. Omdat in het San Francisco van de 21e eeuw de bevolking ook zo in de gaten wordt gehouden, is de titel toepasselijk. Bovendien is de hoofdfiguur die de strijdbijl tegen het Department of Homeland Security oppakt, een 17-jarige jongen (een little brother dus) Het is bovendien niet denkbeeldig dat Doctorow uit eerbied voor Orwell zijn eigen boek Little Brother heeft genoemd.

Thematiek en interpretatie

De thematiek van deze jongerenroman is duidelijk. De verteller Marcus verzet zich tegen de beperking van de vrijheid in doen en laten en in beperking van de vrijheid van meningsuiting. Van nature verzet hij zich tegen het indoctrinerende beleid van zijn school: hij manipuleert de schoolcomputers, hij ontloopt de overal aanwezige camera’s en hij verzet zich in de les tegen de indoctrinatie. Daar moet hij natuurlijk voor boeten (hij krijgt waarschuwingen en later een schorsing) maar dat neemt hij op de koop toe.

Het wordt pas erg wanneer hij na een terroristische aanslag op de verkeerde plek is. Na zijn onterechte arrestatie en de spoorloze verdwijning van zijn vriend Darryl besluit hij wraak te zweren tegen het Department of Homeland Security, gepersonifieerd in de figuur van Streng Kapsel. Dat is natuurlijk de strijd van de Big Brother tegenover de Little Brother oftewel van de Bijbelse David en Goliath. Maar ook David weet tenslotte de reus te verslaan. Het is weliswaar een ongelijke strijd en hoewel Marcus even dreigt af te haken, omdat hij nadelige kanten aan zijn verzet bespeurt (andere Xnetters worden opgepakt) gaat hij na het nieuwe bericht over zijn vriend Darryl weer verder. Hij krijgt in die strijd de steun van de aantrekkelijke Angela, die zich als een engel voor hem voordoet en hem bovendien in het paradijs der seks introduceert. Marcus beschikt verder over een bovenmatige kennis van het internet en bestrijdt de organisatie van het Department of Homeland Security met eigen middelen door het oprichten van een Xnet en het uitvinden van kloonapparaten waardoor alles en iedereen verdacht wordt en het Big Brothersysteem vastloopt. Ook weet hij allerlei spionnen te ontmaskeren en diverse verleidingen te weerstaan. Daardoor kan hij tenslotte zegevieren, zij het dat hij de hulp nodig heeft van de journaliste Barbara. Die redt hem op het allerlaatste moment met haar publicatie.

Er zit natuurlijk ook veel kritiek in het boek op het eigen Amerikaanse systeem (bijv. zoals dat nu ook na 09/11 draait) Bovendien gaat de grote vrouw achter het Department of Homeland Security later nog eens vrijuit. Degenen die aan de touwtjes trekken, gaan bijna altijd vrij uit.
Een derde motief is de initiatie van Marcus in de wereld der volwassenen. Hij raakt verliefd op zijn eerste meisje met wie hij seks heeft.
Een aantal motieven nog eens op een rijtje voor je leesdossier:
- Big Brother is watching you
- Beperking van je vrijheid van meningsuiting
- List en bedrog
- Macht en Corruptie
- Terrorisme
- Vriendschap
- Eerste verliefdheid
- Inwijding
- Seksualiteit
- David tegen Goliath

Beoordeling scholieren.com

De Engelse versie van de roman is vorig jaar in Canada en Amerika een bestseller geworden. Juist ook In Amerika op welk land de schrijver behoorlijke kritiek uit. De lijn naar “1984” is natuurlijk ook een oorzaak voor het succes. Bovendien is het hacken van programma’s op internet een actueel gegeven dat bij de jongere generatie goed aanslaat.
Het boek is als thriller best spannend, hoewel het eigenlijk heel eenvoudig is opgebouwd: het wordt strikt chronologisch verteld. Dat leest dus wel gemakkelijk. Bovendien zijn de hoofdfiguren jonge mensen met wie jonge lezers zich gemakkelijk kunnen identificeren. Vooral voor scholieren die veel van computers en internet afweten , kan dit een aantrekkelijke roman zijn. Ik schat wel in dat je dit boek minstens op havoniveau moet kunnen lezen. Voor wie minder thuis is in die wereld, is het nog steeds een goed boek om te lezen en je kunt de wat lastige passages over de internetingrepen ook wel overslaan. Ik hoefde zelf al die details niet te weten. Voor docenten Engels geldt ook dat ze met dit een aantrekkelijke vergelijking kunnen maken met “1984” . Er is bovendien gratis een internetversie van deze roman te downloaden.

De literaire waarde van deze roman zet ik op 3 punten. De amusementswaarde van het boek zal sterk afhangen van de interesse van de lezers. Ik schat dat een internetgeneratie wel een waardering van een 8 zal geven.

Relevante recensies
Op de site van CJP wordt het boek besproken. De conclusie van de auteur is: Toch is Little Brother een heel aangenaam boek om te lezen. Het siert Doctorow bijvoorbeeld dat hij de technische kant van het hele online-gebeuren in een verstaanbare lekentaal weet om te zetten. Hier en daar schiet hij wel een beetje te ver door in het hoe en waarom van een bepaalde handeling, maar dit komt slechts een enkele keer voor. De plot is spannend en weet je als lezer heel het boek door geboeid te houden, ondanks de minpunten. Little Brother is zeker een aanrader als je op zoek bent naar een fijn weglezende jeugdroman, maar voor een politieke thriller is het beestje toch wat te mager.

Wie de hele recensie wil lezen, klikt op de volgende link: http://cjp.be/recensie/2009/06/03/little-brother-watching-you

Ook op de site van Kennisland is een recensie van Paul Keller verschenen. Voor lezers met veel kennis op dit gebied komt dit her en der belerend over, maar voor de doelgroep van dit boek zal dit een van de meest spannende manieren zijn om zich te realiseren dat technologie uiteindelijk een doorslaggevende tool voor het bereiken van de meest verschillende doelstellingen kan zijn. Bijna alle in 'Little Brother' beschreven technologieën (en de manieren om die te omzeilen) zijn bestaande technieken en 'hacks'. Voor veel van de beschreven hacks zijn op Doctorow’s website zelfs handleidingen te vinden. Kortom, Little Brother is een zeer relevant jongerenboek en een van de beste cadeaus voor jongeren met veel te veel zomervakantie. Dat wil niet zeggen dat het voor volwassenen ongeschikt is...

De gehele recensie is beschikbaar op het internet.
http://www.kennisland.nl/nl/publicaties/boeken/D-F/Doctorow--C.html

Over de schrijver en eerder gepubliceerde werk

Bron: website uitgever
Cory Doctorow (Canada, 1971) is co-editor van Boing Boing, een van de populairste blogs ter wereld. Hij won de Campbell Award en de Prometheus Award en wordt gezien als een “ Young Global Leader “van het web.

Bijlage

Drie redenen van Doctorow om zijn boek on line te zetten.
Interessante materie van Cory Doctorow, sciencefictionschrijver, blogger en copyrightactivist. Hij geeft drie redenen om, naast het verkopen van fysieke boeken in de boekwinkel, je werk ook gratis online te verspreiden:
1. “The first is that publishing has always been in this kind of churn and flux—who gets published, how they get paid, what the economic structure is of the publishers, where the publishers are, all of that stuff has changed all of the time. And it’s just hubris that makes us think that this particular change—the computer change—is the one that’s going to destroy publishing and that it must be prevented at all costs. We’ll adapt. If we need to adapt, we’ll adapt. And today, the way that we adapt is by giving away e-books and selling p-books. So that’s the economic reason.”
2. “But then there is the artistic reason: we live in a century in which copying is only going to get easier. It’s the 21st century, there’s not going to be a year in which it’s harder to copy than this year; there’s not going to be a day in which it’s harder to copy than this day; from now on. Right? If copying gets harder, it’s because of a nuclear holocaust. There’s nothing else that’s going to make copying harder from now on. And so, if your business model and your aesthetic effect in your literature and your work is intended not to be copied, you’re fundamentally not making art for the 21st century. It might be quaint, it might be interesting, but it’s not particularly contemporary to produce art that demands these constraints from a bygone era. You might as well be writing 15-hour Ring Cycle knock-offs and hoping that they’ll be performed at the local opera. I mean, yes, there’s a tiny market for that, but it’s hardly what you’d call contemporary art.”
3. Finally, there’s the ethical reason. And the ethical reason is that the alternative is that we chide, criminalize, sue, damn our readers for doing what readers have always done, which is sharing books they love—only now they’re doing it electronically. You know, there’s no solution that arises from telling people to stop using computers in the way that computers were intended to be used. They’re copying machines. So telling the audience for art, telling 70 million American file-sharers that they’re all crooks, and none of them have the right to due process, none of them have the right to privacy, we need to wire-tap all of them, we need to shut down their network connections without notice in order to preserve the anti-copying business model: that’s a deeply unethical position. It puts us in a world in which we are criminalizing average people for participating in their culture.”

Boekenquiz 12 vragen

Nieuw! Open vragen worden nagekeken door AI
Wat was de reden dat Marcus van school werd geroepen aan het begin van het verhaal?
Hoe lukt het Marcus om ongemerkt de school uit te komen?
Wat was de gebeurtenis die leidde tot de arrestatie van Marcus?
Wat is de Xnet?
Hoe verspreidde Marcus de Xnet onder zijn vrienden?
Wat heeft Marcus ontworpen om ontregelen de controlepasjes?
Wat was de reactie van de vader van Marcus op het nieuwe controle systeem?
Wat was de oplossing die Marcus en zijn vrienden bedachten toen ze merkten dat er spionnen op hun Xnet waren?
Wie is Angela in het verhaal?
Waar staat DHS voor?
Wat wordt bedoeld met een kloonapparaat in het verhaal?
Waarom is Darryl aan het begin van het verhaal neergestoken?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.