Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Harry Potter and the Chamber of Secrets door J.K. Rowling

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Harry Potter and the Chamber of Secrets
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2034 woorden
  • 8 mei 2001
  • 202 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
202 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Harry Potter en de Geheime Kamer
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1998
Pagina's
464
Oorspronkelijke taal
Engels
Verfilmd als
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (2000 Genomineerd) , Jonge Jury (2001 Genomineerd) , Jonge Jury (2002 Winnaar)

Boekcover Harry Potter and the Chamber of Secrets
Shadow

Harry Potter is a wizard. He is in his second year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. The three friends, Harry, Ron and Hermione, are immersed in the daily round of Potions, Herbology, Charms, Defence Against the Dark Arts and Quidditch. Then mysterious and scary things start happening. First Harry hears strange voices, and then Ron’s sister, Ginny, …

Harry Potter is a wizard. He is in his second year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. The three friends, Harry, Ron and Hermione, are immersed in the daily round of Pot…

Harry Potter is a wizard. He is in his second year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. The three friends, Harry, Ron and Hermione, are immersed in the daily round of Potions, Herbology, Charms, Defence Against the Dark Arts and Quidditch. Then mysterious and scary things start happening. First Harry hears strange voices, and then Ron’s sister, Ginny, disappears...

Harry Potter and the Chamber of Secrets door J.K. Rowling
Shadow
A. het soort boek: jeugdboek/ volwassenboek

B.Titelverklaring:

Harry en de rest(Ron en hermelien) vinden een geheime kamer in het kasteel Zweinstein

C.Waar en wanneer speelt het verhaal zich af?
Het eerste stuk van het boek speelt het zich af in de Dreuzelwereld (mensenwereld), daarna steeds op het slot Zweinstein, er wordt niet een exacte plaats genoemd.

D.Enkele belangrijke personen( met korte omschrijving)

- Harry Potter: Zijn ouders zijn vermoord door de slechte tovenaar Voldemort, maar wonderlijk genoeg heeft Harry Potter dit overleeft en is Voldemort verdwenen en heeft nooit meer problemen veroorzaakt..Hij woont nu bij de Duffelingen en is super beroemd bij alle tovenaars en heksen. Hij is de hoofdpersoon van dit verhaal, Harry is nu een tweede jaars leerling van Zweinstein.

- Ron Wemel:Harry leert Ron kennen op het station en wordt zijn klasgenoot maar ook zijn beste vriend. Ron heeft 5 broers en 1 zusje: Percy, Fred, George, Bill, Charlie en Ginny Wemel.
- Hermelien Griffel: Dit is een intelligent meisje en weet haast alle toverspreuken uit haar hoofd.Ze is ook Harry’s klasgenoot en word ook zijn vriendin. Ze is een “modderbloedje” dit betekent dat ze een dreuzelkind is( Dreuzel betekent: Iemand die niet kn toveren)
- Draco Malfidus: Al vanaf de ontmoeting op de wegisweg vijanden en zijn vader was in de tijd dat Voldemort(de slechte tovenaar) regeerde voor Voldemort.
- Voldemort: De slechte tovenaar die met behulp van iemand anders de steen der wijzen probeert te stelen, om weer een lichaam te krijgen( want hij is een soort geest)
- Hagrid: De jachtopziener van Zweinstein en een grote vriend van Harry, Hagrid had Harry ook naar de Duffelings gebracht toen hij daar alleen lag in de puin van zijn huis en kocht spullen voor hem op de wegisweg.
- Professor Perkamentus: Hoofd van Zweinstein een prima kerel volgens Hagrid.
- Gladianus Smalhart: Dit is de nieuwe leraar voor verweer tegen zwarte kunsten, het is ook een super ijdeltuit.
- Ginny Wemel: Zusje van Ron, speelt een belangrijke rol in deel 2
- Sneep: hier kan Harry en de rest van Grifoendor het niet mee vinden.

E. Samenvatting:
Harry heeft een vreselijke vakantie gehad bij zijn dreuzel familie, gelukkig komen Ron,Fred en George hem ophalen.
Als ze op perron 9 staan willen Ron en Harry door het hek heen lopen maar ze botsen er gewoon tegen aan!
Ze besluiten om in de vliegende auto (die de vader van Ron heeft behekst) naar Zweinstein te vliegen, dat vliegen gaat moeilijk want ze hebben natuurlijk nog nooit in een auto gereden.Ze proberen de trein te volgen en dat lukt ze, maar als ze proberen te landen botsen ze met de auto tegen een oude beukwilg op, die gaat helemaal tekeer en maakt de auto stuk.
Harry en Ron moeten van Sneep meekomen, maar er gebeurt verder niets.

Tijdens de eerste les verweer tegen de zwarte kunsten merken de kinderen gelijk dat Gladianus Smalhart een opschepper is, alleen Hermelien is helemaal van hem weg, ze tekent hartjes in haar schrift. Er komt ook een duelleerclub die Smalhart en Sneep hebben opgericht, er komt een slang aan en die gaat recht op iemand af, Harry schreewt dat de slang weg moest gaan. De slang ging ook weg maar iedereen in de zaal was verbaast en bang, ze zeiden dat Harry iets zei wat niemand verstond, hij was een sisseltong( iemand die met slangen kan praten)
Op een gegeven moment gebeuren er rare dingen op Zweinstein, er worden allerlei kinderen versteend door iets, Harry, Ron en Hermelien beginnen Hagrid te verdenken omdat hij ook bewaker was van pluisje.Tijdens een zwerkbalwedstrijd raakt Harry geblesseerd, professor Smalhart probeert Harry te genezen, maar zegt de spreuk verkeerd. Harry moet nu echt naar de ziekenzaal want al zijn botten zijn er door die spreuk uit, het duurt een tijdje voordat hij weer beter is. Harry, Ron en Hermelien besluiten om naar Hagrid te gaan(met de onzichtbaarheidmantel) ze willen net wat aan Hagrid vragen, maar dan klopt er iemand op de deur, het zijn professor Sneep en een andere professor, Harry,Ron en Hermelien doen snel de onzichtbaarheidmantel om. Hagrid zei nog net: “de spinnen zeggen toch de waarheid”. Harry besluit om het verboden bos in te gaan om het beest dat iedereen versteend te vinden, maar in plaats daarvan ziet hij een reusachtige spin, die zegt dat Hagrid niets met de verstening te maken heeft. Harry gelooft hem. Harry, Ron en Hermelien besluiten om eens een kijkje te nemen in de bieb, hier vind Harry een dagboek, hij begint erin in te schrijven, maar steeds wanneer hij erin schrijft verdwijnt de tekst. Dan schrijft hij een keer:”mijn naam is Harry Potter” het boek begint terug te schrijven en zo komt Harry steeds meer te weten over de geheime kamer. Hermelien heeft ook een drankje gemaakt waardoor ze een uur iemand anders kunnen zijn, Harry en Ron drinken het op en zo worden ze Korzel en Kwast( want ze proberen er achter te komen of Malfidus het beest steeds loslaat) maar als ze het aan Malfidus vragen zegt hij dat hij het niet is. Een paar dagen later wordt Hermelien ook versteend.Ginny Wemel wordt ontvoerd en niemand weet waar ze is, Ron is er helemaal kapot van.Harry ontdekt dat de ingang van de geheime kamer in de wc is, Smalhart probeerde te vluchten, maar Ron en Harry nemen hem mee naar de ingang. Harry gaat naar de wasbak en praat in het ‘sisseltongs’ tegen de wasbak, de wasbak gaat open en er komt een soort glijbaan. Harry en Ron duwen Smalhart erin en gaan er daarna achteraan.
Harry wil verder gaan, maar Ron en Smalhart blijven daar. Harry gaat toch verder en ziet dan Ginny op de grond liggen, wanneer hij haar wil op pakken komt er een gedaante te voorschijn,Marten Vilijn, Harry vraagt of hij zijn toverstok beet kan houden en dan zou hij Ginny pakken, Marten Vilijn blijft gewoon staan. Hij zegt dat hij Voldemort is. Hij laat de Basilisk op hem af sturen, maar Harry krijgt in een keer een zwaard in de handen, hij slaat en de Basilisk is dood. Voldemort hief zijn toverstok op, maar plotseling kwam er een beest aanvliegen dat hem het dagboek gaf, Harry deed de afgebroken tand van de Basilisk door het hart van het boek en Voldemort verdween.
Later was iedereen die versteend was weer de oude.

F.Beoordeling van het boek:

1.Gebeurtenissen die ik het leukste vond.
Toen Hermelien erachter kwam wat het beest was die iedereen verstijfde
Harry’s vlucht in de auto- dit was spannend, want ze moesten de trein niet uit het zicht houden.
De wisseldrank- Hier praten ze net zoals Korzel en Kwast en moesten ze ook zo doen
De ontmoeting met Voldemort- omdat dit Harry’s aartsrivaal was

2.Gedeelte dat ik het minst mooi vond
Saaie stukjes zoals: Toen Harry in het dagboek schreef en de momenten wanneer er niets gebeurde bijv. tijdens de lessen.

3.Mijn mening over het boek:
Het was een goed boek, maar wel de slechtste uit de series. Dit kwam vooral omdat het niet zo spannend was en er zat niet zo’n leuke verhaallijn in, maar wel een aanrader!


G.Over de auteur:

1.Biografie.
J. K. (Jo) Rowling is geboren in Chipping Sodbury in Groot Brittanië in 1965. Het plaatsje ligt vlak bij Edinburgh.
Jo verhuisde twee keer in haar jeugd. De eerste verhuizing was van Yate (zuidwest-Engeland) naar Winterbourne. Jo, haar zusje en haar vriendjes, speelden vaak buiten in Winterbourne. Twee van haar vriendjes waren een broertje en zusje van wie de achternaam Potter was!
De tweede verhuizing was toen Jo negen jaar was. Ze verhuisde naar Tutshill, vlakbij Chepstow. Ze woonde daar op het platteland. Jo vond het heerlijk om daar te wonen en langs de rivier te wandelen met haar zusje. Het ergste van haar nieuwe woonplaats vond ze de school.
Tutshill Primary School was een kleine en ouderwetse school. In de tafeltjes zaten nog de antieke inktpotjes! De juf van Jo, juf Morgan, maakte haar bang. Op de eerste schooldag moest ze een rekentoets doen die helemaal niet lukte : ze haalde nul van de tien punten.
Het was niet omdat Jo dom was, maar ze had nog nooit breuken gehad. Jo werd vooraan de rij gezet, rechts van de juf. Jo bemerkte dat juf Morgan de kinderen neerzette op grond van hoe slim ze waren:de slimsten zaten links van de juf, en de kinderen die niet zo slim waren zaten rechts. Jo zat dus in de domme rij.
Na de lagere school van Tutshill ging Jo naar Wyedean Comprehensive. Ze was rustig en niet zo goed in sport. Haar favoriete vak was Engels, maar andere talen vond ze ook leuk.
Schrijven vond Jo het leukste om te doen. "Het eerste verhaalt dat ik ooit schreef was toen ik vijf of zes was, en het ging over een konijn dat Rabbit heette. Rabbit kreeg de mazelen en werd opgezocht door verschillende vriendjes, waaronder de reuzenbij Miss Bee. Sinds ik dit verhaaltje schreef wou ik al schrijfster worden, hoewel ik het tegen bijna niemand vertelde. Ik was bang dat ze me zouden zeggen dat dat toch niet zou lukken."
Op school vermaakte Jo haar medescholieren tijdens de lunch met vervolgverhalen. "Ik vertelde de scholieren die net zo rustig en ijverig waren als ik lange vervolgverhalen waarin wij zelf een heldenrol vervulden." Toen ze ouder werd bleef ze schrijven, maar ze liet niemand ooit zien wat ze geschreven had, behalve de grappige verhalen waarin haar vriendinnen de heldinnen waren.

Joanne ging naar de universiteit van Exeter waar ze Frans ging studeren. Haar ouders hoopten dat ze, door talen te gaan studeren, een goede carrière zou krijgen als tweetalig secretaresse. Maar Jo zegt van zichzelf: "Ik ben een van de meest ongeorganiseerde mensen ter wereld, en, zoals ik later heb bewezen, de slechtste secretaresse ooit." Ze zegt dat ze veel te druk was met het neerkrabbelen van ideeën in plaats van het volgen van een vergadering. En dat is lastig als jij degene bent die de notulen moet maken!
Toen Jo 25 was, begon ze met het schrijven van haar derde roman. De voorgaande twee smeet ze weg omdat ze zich bij de derde realiseerde hoe erg die eerste twee waren! Een jaar later vertrok ze naar Portugal om daar Engelse les te gaan geven. Ze werkte 's middags en 's avonds en had dus 's ochtends tijd om te schrijven. Ze had het erg naar haar zin in Portugal. Daar trouwde ze met een Portugese journalist en samen kregen ze een dochtertje. Haar nieuwe roman ging over een jongen die tovenaar was. Toen haar huwelijk mislukte ging ze terug naar Engeland met een koffer vol verhalen over Harry Potter. Ze ging in Edinburgh wonen, vlak bij haar zus Diana, en werkte als lerares Frans. Ze stelde zichzelf als doel het Harry Potter-boek af te maken en het gepubliceerd te krijgen. In 1996, een jaar nadat het eerste boek af was, kocht Bloomsbury Jo's eerste boek, Harry Potter and the Philosopher's Stone.
"Het moment dat ik hoorde dat Harry uitgegeven zou worden, was een van de beste momenten van mijn leven," zegt Jo. Een paar maanden nadat Harry Potter was geaccepteerd voor publicatie in Engeland, kocht een Amerikaanse uitgever de rechten van het boek voor zoveel geld dat Jo haar baan als lerares kon opgeven en zich full-time op het schrijven kon storten.
Bekroningen:
1997 Nestlé Smarties Book Prize 9-11 jaar voor Harry Potter & de steen der wijzen
1998 Nestlé Smarties Book Prize 9-11 jaar voor Harry Potter & de geheime kamer
1999 Nestlé Smarties Book Prize 9-11 jaar voor Harry Potter & de gevangene van Azkaban
1999 Kinderboekwinkelprijs voor Harry Potter & de steen der wijzen
2000 Tip van de Nederlandse Kinderjury, 10 t/m 12 jaar voor Harry Potter & de geheime kamer
2001 Tip van de Jonge Jury voor Harry Potter & de steen der wijzen
2001 Tip van de Jonge Jury voor Harry Potter & de geheime kamer

2.Bibliografie:

Harry Potter en de steen der wijzen 1997
Harry Potter en de geheime kamer 1999
Harry Potter en de gevangene van Azkaban 2000
Harry Potter en de vuurbeker 2000


Volgende boek:
Harry potter and the order of Pheonix( verwacht half 2002)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Harry Potter and the Chamber of Secrets door J.K. Rowling"