Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Bridget Jones's diary door Helen Fielding

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Bridget Jones's diary
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 907 woorden
  • 1 juli 2008
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
19 keer beoordeeld

Boekcover Bridget Jones's diary
Shadow

A dazzling urban satire of modern human relations? An ironic, tragic insight into the demise of the nuclear family? or the confused ramblings of a pissed thirty-something?

A dazzling urban satire of modern human relations? An ironic, tragic insight into the demise of the nuclear family? or the confused ramblings of a pissed thirty-something?

A dazzling urban satire of modern human relations? An ironic, tragic insight into the demise of the nuclear family? or the confused ramblings of a pissed thirty-something?

Bridget Jones's diary door Helen Fielding
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Schrijver: Helen Fielding
Titel: Het dagboek van Bridget Jones, 59 kilo (vertaling van “Bridget Jones’s Diary”)
Jaar van uitgave: 1997, Uitgeverij Prometheus
Mening: Ik vind het boek ‘Het dagboek van Bridget Jones, 59 kilo’ een erg leuk en grappig boek. Ik vind dagboek verhalen leuk en daarom spreekt dit boek me wel aan. Het is erg grappig omdat Bridget Jones een beetje onhandig is en het niet zo perfect gaat in de liefde. Omdat dat ook herkenbaar is bij mensen, de onzekerheid of mensen je wel leuk vinden en je uiterlijk. Het is leuk om over al haar belevenissen te lezen met de spanning of Mark en Bridget of Daniel en Bridget elkaar krijgen. Ik zou het boek zeker aanraden als je van dagboek verhalen houdt.

Samenvatting: Bridget Jones is een vrouw van begin 30 die nog vrijgezel is. Het feit dat ze vrijgezel is zit haar heel erg dwars en doet er alles aan om een vriend te krijgen. Bridget is nogal geobsedeerd door haar gewicht en schrijft daarom op hoeveel ze weegt, hoeveel ze rookt, drinkt en hoeveel calorieën ze binnen krijgt op een dag. Als ze met haar ouders met Nieuwjaar naar het kalkoen buffet gaat bij vrienden van haar ouders komt ze Mark Darcy tegen. Beide moeders doen er alles aan om ze te koppelen, maar het heeft geen effect. Volgens Mark is Bridget een zuipende leeghoofd en volgens Bridget is Mark een nerd. Op een dag krijgt ze flirterig mailtje van haar baas Daniël Cleaver. Bridget stuurt er een terug en uiteindelijk belanden ze samen in bed. Bridget denkt dat Daniël en zij nu een stel zijn, maar jammer genoeg voor haar denkt Daniël er niet zo over. Op een avond betrapt ze hem in bed met een vrouw die zijn verloofde schijnt te zijn. Om alles nog wat erger te maken verlaat Bridget's moeder haar vader, omdat ze vindt dat hij geen respect voor haar heeft. Bridget vindt dit heel erg omdat ze het vreselijk vindt om haar vader zo verdrietig te zien. Wat haar ook dwars zit is dat haar moeder alweer uit gaat met een nieuwe vriend, genaamd Julio. Het zit haar niet lekker dat haar moeder wel makkelijk een vriend kan krijgen maar zij niet. Ze vindt het ook erg omdat haar ouders haar grote voorbeeld zijn van hoe een relatie er uit zou moeten zien. Aan het eind komen haar ouders toch weer bij elkaar.

Op een feestje van vrienden van haar ouders komt ze Mark Darcy weer tegen. Bridget en Mark kunnen helemaal niet goed opschieten met elkaar. Het zou ook niks kunnen worden tussen hun omdat Mark op dat moment al een vriendin heeft.
Nadat de relatie van Mark weer uit is komen ze elkaar weer tegen. Ze komen erachter dat ze toch niet zo nerd-achtig en leeghoofdig zijn als dat ze van elkaar hadden gedacht. Ze worden goede vrienden en langzaam aan worden ze verliefd op elkaar. Door dit beseft Bridget dat ze niet hoeft af te vallen om mooi gevonden te worden, en stopt daarom met het opschrijven van haar gewicht. Daniel Cleaver kan het niet uitstaan dat Bridget verliefd wordt op Mark en probeert steeds de opbloeiende liefde tussen Mark en Bridget te saboteren. Bijvoorbeeld door onuitgenodigd op haar verjaardag te komen. Maar aan het eind van het verhaal komt alles goed en vraagt Mark Bridget ten huwelijk, waarop zij ja zegt.

Ruimte: Er zijn veel verschillende ruimtes in het verhaal. De belangrijkste ruimtes zijn het huis van Bridget, haar werkplek en de pub waar ze vaak met haar vrienden afspreekt (Alles in Londen, Engeland). Thuis hangt er meestal een sombere sfeer, dit komt doordat ze zich dan ellendig voelt omdat het niet goed gaat in haar liefdes leven en tussen haar ouders, maar ook omdat ze zich niet aan haar voornemens kan houden. Bijvoorbeeld haar gewicht, het aantal sigaretten en haar alcohol gebruik. Op haar werk hangt meestal een leuke sfeer, dit komt omdat ze tijdens haar werk veel e-mailt met haar baas, Daniël Cleaver, die ze erg leuk vindt. In de pub hangt meestal ook wel een gezellige sfeer, omdat ze daar met een drankje en haar vrienden zit. Er hangt soms ook een niet zo gezellige sfeer omdat Bridget en haar vrienden veel praten over hun liefdes leven en andere problemen in de pub. De meest romantische ruimte is aan het eind van het verhaal voor haar huis, waar ze in haar ondergoed achter Mark aan rent in de sneeuw en waar hij haar ten huwelijk vraagt.

Tijd: Het boek is chronologisch geschreven. Het is een dagboek dus je leest van dag tot dag wat Bridget meemaakt. Soms wordt er wel gebruik gemaakt van versnelling, dan slaat de schrijfster een paar dagen over. Je gaat dan bijvoorbeeld van 15 naar 19 april. Het heeft niet zoveel effect op het lezen van het boek. Ik vind het een goede techniek van de schrijfster omdat het verhaal anders te lang zou worden.

Perspectief: Het verhaal wordt verteld vanuit de ik-persoon. De schrijfster heeft voor Bridget als ik-persoon gekozen omdat zij de hoofdpersoon is. Door gebruik te maken van dit perspectief krijg je een goed beeld van Bridget en haar gevoelens. Het verhaal zou niet uit een ander perspectief verteld kunnen worden omdat het verhaal over de belevenissen van Bridget Jones gaat. Het past anders ook niet in de vorm van het dagboek. Een dagboek gaat altijd uit van de eigenaar van het dagboek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bridget Jones's diary door Helen Fielding"