Breaking Dawn door Stephenie Meyer

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Breaking Dawn
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 1601 woorden
  • 11 april 2011
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
7 keer beoordeeld

Boekcover Breaking Dawn
Shadow

To be irrevocably in love with a vampire is both fantasy and nightmare woven into a dangerously heightened reality for Bella Swan. Pulled in one direction by her intense passion for Edward Cullen, and in another by her profound connection to werewolf Jacob Black, she has endured a tumultuous year of temptation, loss and strife to reach the ultimate turning point. Her …

To be irrevocably in love with a vampire is both fantasy and nightmare woven into a dangerously heightened reality for Bella Swan. Pulled in one direction by her intense passion fo…

To be irrevocably in love with a vampire is both fantasy and nightmare woven into a dangerously heightened reality for Bella Swan. Pulled in one direction by her intense passion for Edward Cullen, and in another by her profound connection to werewolf Jacob Black, she has endured a tumultuous year of temptation, loss and strife to reach the ultimate turning point. Her imminent choice to either join the dark but seductive world of immortals or pursue a fully human life has become the thread from which the fate of two tribes hangs.

Now that Bella has made her decision, a startling chain of unprecedented events is about to unfold with potentially devastating and unfathomable consequences. Just when the frayed strands of Bella’s life - first discovered in Twlight, then scattered and torn in New Moon and Eclipse - seem ready to heal and knit together, could they be destroyed… Forever?

Breaking Dawn door Stephenie Meyer
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Eerste persoonlijke reactie

Dit boek is het leukst dat ik ooit heb gelezen. Ik heb de eerste drie boeken gelezen en de verfilmd van Twilight- saga ook gekeken. Ik vind de verfilmd niet zo leuk als de boeken omdat veel gebeurtenissen worden samengevat.

Samenvatting van de inhoud

Eindelijk gaat Bella met Edward trouwen. Tijdens de prachtige bruiloft die door Alice geregeld komt Jacob nog eens langs om afscheid te nemen van "menselijk" Bella. Maar zodra weet hij dat zij en Edward een echte huwelijksnacht zullen hebben wordt hij buiten zinnen van de woede en rent meteen weg. Hij is bang dat Edward zich niet kan beheersen en Bella zou vermoorden. Op hun huwelijksreis naar Isle Esmé komt Edward zijn belofte na. Na eerste keer vrijen zit Bella onder de blauwe plekken. Edward heeft zo'n spijt van en dat zorgt voor de ruzie tussen het pasgetrouwde stel. Maar Bella weet Edward over te halen om nog een keer het te proberen. Tussentijd krijgt Bella rare dromen, zij slaapt hele tijd, heeft altijd honger, huilt van ontzinde dingen en moet steeds overgeven. Ineens ontdekt zij dat zij vijf dagen over tijd is, daardoor realiseert zij zich dat zij zwanger is. Edward raakt in paniek, ze nemen het eerstvolgende vliegtuig naar huis. Thuis bevestigt Carlisle dat Bella inderdaad zwanger is. Edward wil het kind weghalen maar Bella beseft ongetwijfeld om het kind te houden. Hiervoor vraagt zij hulp van Rosaline.

Jacob heeft van de anderen in de roedel gehoord dat Bella van de huwelijkreis is teruggekomen en heel erg ziek is. Hij denkt dat Bella in vampier is veranderd. Hij rent naar het vampiers huis om hun uit te dagen. Maar toen ontdekt hij dat Bella zwanger is. De baby doet haar veel te veel pijn en Jacob maakt zich zorgen om haar. Doodat de leden van de weerwolfroedel alle gedachten van elkaar kunnen horen weten ze hoe met Bella is gebeurd. Sam- de alfaleider- vindt de baby te gevaarlijk voor iedereen dus ze willen Bella doden. Jacob kan het niet,hij houdt nog steeds van Bella. Maar hij kan de bevelen van de alfaleider niet ontkomen. Opeens herinnert hij zich dat hij ook zoon van een alfaleider is, en de bevelen kan weigeren. hij keert zijn rug van Sam en zijn roedel af. Hij is vrij en kan Bella besheremen. Seth en Leah volgen hem. De baby hongert Bella uit terwijl zij toch voldoende eet. Maar Jacob bedenkt zich iets: Als de baby meer op Edward lijkt,moet hij ook bloed drinken. Dus krijgt Bella het bloed in plaats van gewoon voedsel. Opeens kan Edward de baby horen en beseft dat hij al van hen houdt. Diezelfde dag vreet de baby zich van binnen uiten dat breekt Bella's bekken en ruggengraat. Bella verliest heel veel bloed en raakt buiten bewust zijn. Om haar te redden spuit Edward zijn gif recht in haar hart en bijt hij overal in haar lichaam. Ondertussen wordt de baby eruit gehaald, ze noemen haar Renesmee. Op eerste blik wordt Jacob met haar ingeprent.



Na 2 dagen wordt Bella wakker als een jonge vampier. Maar niet zoals de verwachtingen heeft zij een ongelofelijke zelfbeheersing. Bij terugkomst van haar eerste jacht mag Bella Renesmee eindelijk zien. Hun dochter- Renesmee- is halfmens en halfvampier. Zij heeft ook een bijzonder gave: Zij kan haar gedachten aan anderen laten zien door hun aan te raken. Zij groeit 2 keer zo snel als gewone baby en iedereen is bang dat zij maar binnen een paar jaar leeft. Wanneer Bella samen met Jacob en Renesmee op jacht gaat ziet zij Irina. Irina denkt dat Renesmee een onsterfelijk kind is en zij wil de Volturi waarschuwen. Alice heeft de toekomst gezien. Zij vertrekt en geeft anderen opdracht om getuigen te verzamelen. Als Alice weg gaat laat zij een adres achter voor Bella, want Bella is de enige die Edward de gedachten niet kan lezen. Dit is adres om vervalste paspoorten te maken zodat Jacob en Renesmee kunnen vluchten als het verkeerd afloopt met Bella en Edward. Ondertussen leert Bella haar gave onder controle te krijgen. Haar kracht is mentaal schild, zo kan zij zichzelf en andere beschermen. Als de Volturi arriveert en de Cullens hun verhaal hebben verteld, twijfelt de Volturi. Caius wil Renesmee niet levend houden maar Aro juist wel, hij vindt haar bijzonder.Net op het moment dat ze Renesmee niet in leven willen houden komen Alice en Jasper terug met Huilen en Nahuel. Nahuel is ook een halfvampier maar hij is wel giftig en Renesmee niet. Dat bewijst dat halfvampiers ongevaarlijk zijn, de Volturi is overtuigd. De rest van de vampiers gaat terug naar huis, eindelijk heeft Bella tijd voor Edward en Renesmee. Bella heeft nog een verassing voor Edward, zij kan haar schild afleggen en Edward kan eindelijk haar gedachten lezen. Hierdoor weet hij hoeveel zij van hem houdt.


Edward Cullen

de echtgenoot van Bella. Hij is een vampier met bijzonder gave dat de gedacht van andere kan lezen.

Renesmee Cullen

De dochter van Bella en Edward. Zij is halfmens-halfvampier. Als haar ouders heeft zij ook bijzonder gaves maar die zijn omgekeerd van hen.

Alice Cullen

Zij kan naar de toekomst kijken. Dankzij haar weten ze dat Renesmee in gevaar is.

De Volturi

De vampiers die de hoogste macht in vampierwereld hebben. Ze beschermen het geheim van de vampiers tegen het menswereld.

Morgenrood is het laatste deel van de "Twilight-saga", het speelt zich in het heden in Forks, de regenachtige stad van Amerika.

Het boek is in drie boeken verdeeld waarbij de eerste en de laatste kijk je vanuit Bella's gedachten en de tweede vanuit Jacob. Het verhaal is verteld in de ik - vertelsituatie. Het verhaal loopt in een chronologische volgorde.

Leeservaringen beschrijven


Het onderwerp van dit verhaal is de liefde en het spreekt mij zeer aan. De liefde hier is niet alleen de liefde van Bella en Edward maar ook de vriendschap van Jacob en Bella, de moederschap van Bella voor haar kind, tussen de familieleden Cullens en ook tussen de weerwolfroedel. Ze kunnen alles doen om de andere gelukkig te zijn. Het onderwerp wordt goed uitgewerkt en het eind is ook wat ik van tevoren verwachtte.

Het verhaal bevat veel gebeurtenissen om mij blijven te boeien. Die heeft mij indrukgemaakt. Van hoe Bella haar kind wil houden en het in de wereld gebracht heeft, en dan hoe Renesmee haar gedachten voor andere laten zien tot de Cullens de Volturi overtuigen dat Renesmee ongevaarlijk is. De gebeurtenissen zijn waarschijnlijk maar allemaal zo origineel wordt geschreven.

De hoofdpersonen zijn wel iemand die voor mij gaan leven doordat heb ik de verfilmd al gezien. Als het kan wil ik toch wel als Bella lijken. Ik vind Charlie(Bella's vader) onbegrijpelijk doordat lijkt hij niets te bezorgen over Bella dat zij zo bleek uitziet.

Het verhaal is ook spannend opgebouwd want je kijkt steeds in andere opzicht van andere persoon naar het verhaal. Het verhaal heeft ook een goed slot dat Bella met haar eigen gezin lang en gelukkig voor eeuwig zou leven.

Ik vind het verhaal makkelijk om te lezen, maar er zijn in het verhaal ook wel veel moeilijke woorden die moet je weten om het kunnen te begrijpen. In het boek bevat veel beschrijvingen en dialogen.

Verwerkingopdracht

Dit is het dagboek van Alice Cullen in drie verschillende momenten:

* Tot nu is Bella een week teruggekomen en zij heeft al een bol op haar buik. Misschien niet zoveel als Edward maar ik weet zelf dat ik ook veel van haar houd. Maar ik kan niet bij haar in de buurt zijn. Toen zij wist dat zij het kind wilde houden werd zij meteen wazig in mijn hoofd. Ik krijg er hoofdpijn van de foetus. Mijn hoofd barst uit elkaar als ik naar hun toekomst kijk. Ik moet toegeven dat het een verademing is als ik bij Jacob in de buurt ben. Ik

vraag me af wat die beide hetzelfde zijn?

* Ik heb het gezien...de Volturi zal hier komen. Wat moet ik nu doen? Aro is altijd mij en Edward in zijn wacht willen hebben. Ik moet vertrekken, ik moet hem niet geven wat hij wil. Maar Aro kan de gedachten van iedereen ook lezen. Dus ze mogen niet weten waar ik heengaan. Als het verkeerd afloopt met mijn gezin, hoe kan ik kleine Renesmee redden? Sowieso zij moet vluchten dus heeft zij een paspoort nodig. Hoe kan ik die voor haar zorgen? Ik heb geen tijd meer. Wacht even...Edward kan het gedacht van Bella niet lezen. Juist,Bella is mijn enige kans!

* Het is bijna een week toen ik met Jasper vertrok. Wij hebben Peter en Charlotte geroepen en ik denk dat ze nu bij ons huis zijn. Maar ik heb een visioen gehad. Ik moet de halfmens-halfvampiers zoeken. Ze wonen ergens in Zuid-Amerika en ze zijn net als Renesmee. Ze zullen ons kunnen helpen om de Volturi te overtuigen. Oh...meer een visioen van Bella!

Zij heeft iets gedacht over Rio de Janero. Maar wat moet ik in vredesnaam van haar in Rio doen?

Informatie over de auteur

Stephenie Morgan Meyer is in 24 december 1973 in Hartford( Connecticut) geboren. Zij is een Amerikaanse jeugdboekschrijfster en heeft Engels aan de Brigham Young universiteit gestudeerd. In juni 2003 kreeg zij een droom over een aantal personages en toen begon zij Twilight-saga (het serie jeugdboeken over de liefde tussen een vampier en een meisje) te schrijven. Stephenie komt uit een gezin van zes kinderen: drie meiden en drie jongens. Toen zij vier jaar was, verhuisde haar familie van Connecticut naar Phoenix, de hoofdstad van Arizona. Zij woont daar nu met haar man en drie zonen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Breaking Dawn door Stephenie Meyer"