Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

Breaking Dawn door Stephenie Meyer

Beoordeling 8.1
Foto van een scholier
Boekcover Breaking Dawn
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 3814 woorden
  • 21 februari 2011
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 8.1
33 keer beoordeeld

Boekcover Breaking Dawn
Shadow

To be irrevocably in love with a vampire is both fantasy and nightmare woven into a dangerously heightened reality for Bella Swan. Pulled in one direction by her intense passion for Edward Cullen, and in another by her profound connection to werewolf Jacob Black, she has endured a tumultuous year of temptation, loss and strife to reach the ultimate turning point. Her …

To be irrevocably in love with a vampire is both fantasy and nightmare woven into a dangerously heightened reality for Bella Swan. Pulled in one direction by her intense passion fo…

To be irrevocably in love with a vampire is both fantasy and nightmare woven into a dangerously heightened reality for Bella Swan. Pulled in one direction by her intense passion for Edward Cullen, and in another by her profound connection to werewolf Jacob Black, she has endured a tumultuous year of temptation, loss and strife to reach the ultimate turning point. Her imminent choice to either join the dark but seductive world of immortals or pursue a fully human life has become the thread from which the fate of two tribes hangs.

Now that Bella has made her decision, a startling chain of unprecedented events is about to unfold with potentially devastating and unfathomable consequences. Just when the frayed strands of Bella’s life - first discovered in Twlight, then scattered and torn in New Moon and Eclipse - seem ready to heal and knit together, could they be destroyed… Forever?

Breaking Dawn door Stephenie Meyer
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Eerste persoonlijke reactie:
Ik heb dit boek gekozen, omdat het mijn lievelingsboek is. Morgenrood is het laatste deel van de vierdelige serie ‘Twilight’. Ik heb heel lang uitgekeken naar de dag dat dit boek eindelijk was uitgekomen. In het laatste deel van de serie gebeurt alles wat in de voorafgaande boeken was aangekondigd. Bijvoorbeeld de bruiloft van Bella en Edward, en dat Bella eindelijk vampier wordt. Dat maakt het boek extra leuk en spannend, eindelijk komt alles uit waar je zo lang op gewacht hebt. Ik vind dit boek het ontroerendst van de 4. Bijvoorbeeld wanneer Bella zwanger wordt. Dat vond ik toch wel even ontroerend. Ook is het boek spannend, en vol actie. Een spannend moment vond ik wanneer het blijkt dat Renesmee misschien moet worden weggehaald bij Edward en Bella. Maar het boek is zeker niet realistisch, vampiers en weerwolven bestaan immers niet. Ook is dit boek anders dan de voorafgaande delen. In Morgenrood wordt tweederde geschreven vanuit Bella’s perspectief, en een derde vanuit het perspectief van Jacob, Bella’s beste vriend.


Ik hou van de originaliteit van het boek. Een onmogelijke liefde tussen een doodgewoon meisje en een vampier, is een nogal ongebruikelijk onderwerp.Informatie over de hoofdpersoon:
De hoofdpersoon in Morgenrood, en ook in de rest van de serie, is Bella. Bella is een achttienjarige jongvolwassene, die in deel één haar grote liefde Edward heeft ontmoet. Vanaf het begin is haar relatie al riskant, immers, Edward is levensgevaarlijk. Hij is namelijk een vampier. Maar hun liefde overleeft al die gevaren. Ook voor Edward is Bella het belangrijkste in zijn leven (dat al 109 jaar duurt).

Maar doordat Bella het toppunt van onhandigheid is, speelt ze het altijd klaar om de gevaren op haar af te laten komen. Dit is ook een reden waarom Edward zo beschermend is over haar. In het tweede deel heeft Edward haar verlaten, omdat hij haar een veilig leven gunde, want met een hele familie vampiers in de buurt, zou dat nooit lukken volgens hem. De familie Cullen drinkt dan wel geen mensenbloed, maar ook voor hen blijft het lastig om de onweerstaanbare mensengeur van Bella te weerstaan. Toen Edward haar verliet, stortte Bella in.

In die moeilijke tijd heeft ze vriendschap gesloten met Jacob Black. Hij was als een zon voor haar in haar, en wanneer ze bij hem was, voelde ze het ‘gat in haar borstkas’, waar Edward voor gezorgd had, niet meer zo zeer.

Maar ook Jacob blijkt niet ongevaarlijk te zijn. In het tweede deel komt hij tot de ontdekking dat hij tot een eeuwenoude stam toebehoort, de Quileutes, en Jacob is een weerwolf. Dit zorgt voor een tal van moeilijkheden.

Bella is verantwoordelijk, en heeft altijd het beste met iedereen voor, waardoor ze zich vaak opoffert.

Ze voelt zich altijd onzeker over haar uiterlijk als ze bij Edward in de buurt is, omdat hij zo onbeschrijfelijk mooi is. Maar eigenlijk is ze even mooi als hij, alleen beseft ze dat zelf niet.De belangrijkste andere personen:
Edward Cullen
Edward Cullen werd in 1901 geboren in Chicago. Hij leed op zijn zeventiende aan de Spaanse griep, en hij overleed bijna in het ziekenhuis. Zijn leven werd gered door Carlisle Cullen, een dokter in hetzelfde ziekenhuis. Carlisle was vampier, en door zijn beet redde hij Edward’s leven. Nadat Edward eerst een tiental jaar alleen als nomade heeft geleefd, heeft hij zich bij de familie Cullen gevoegd, die al snel werd uitgebreid. Wanneer hij Bella ontmoet, is hij meteen verliefd. Maar die liefde schijnt eerst onmogelijk, en Edward doet zijn grootste best Bella te negeren, ook om haar te beschermen. Maar uiteindelijk geeft hij toe, en worden Bella en Edward een stel. Bella’s veiligheid gaat hem boven alles. Edward vindt zichzelf een monster omdat hij bloed drinkt, maar Bella praat hem dit zo goed als het kan uit zijn hoofd, in haar ogen is hij dat helemaal niet.

Edward is charmant, romantisch, maar ook heel koppig. Zijn speciale gave als vampier is dat hij gedachten kan lezen, maar om de een of andere reden kan hij dit niet bij Bella. Edward’s grote passie is muziek, hij speelt dan ook heel goed piano.


Jacob Black
Jacob Black is een vriend van de familie, hij is de zoon van Billy, een vriend van Bella’s vader, Charlie. Hij is iets jonger dan Bella, maar zijn uiterlijk laat dat niet zien. Hij wordt pas meer bevriend in het tweede boek, Nieuwe Maan. Als Edward Bella verlaten heeft, zoekt Bella steun bij hem. Jacob is haar persoonlijke zon, hij is altijd optimistisch en ziet alles positief in. Maar dan gebeurt er iets met hem. Jacob krijgt eindelijk bewijs dat de Quileute-mythe realistisch is. Hij wordt toegelaten tot de stam, de Quileute-stam. Jacob Black is een weerwolf. Omdat hij dit aan niemand mag vertellen, verbreekt hij het contact met Bella. Hij is heel onzeker over zichzelf geworden. Maar gelukkig krijgt hij steun van de rest van het roedel, zijn vrienden, die al eerder zijn getransformeerd. Wanneer Jacob heel boos wordt, transformeert hij automatisch tot weerwolf. Uiteindelijk komt Bella er wel achter wat Jacob echt is, en hij voelt zich daardoor een stuk beter.

Maar langzaamaan wordt Jacob verliefd op Bella. En net op het moment dat Bella ook bijna verliefd op hem wordt, is Edward terug, en Bella is weer bij Edward. Om deze reden kan Jacob niet overweg met Edward, hij is jaloers op hem, dat hij wel met Bella is.Samenvatting:

Toelichting deel 1:
Toen Bella 16 was, is ze verhuisd naar Forks, waar haar vader woont. Ze maakte op haar eerste schooldag al kennis met de mysterieuze familie Cullen. Jasper, Alice, Rosalie, Emmett en Edward Cullen zijn de mooiste mensen die Bella ooit heeft gezien, maar ook de meest vreemde. Ze zonderen zich in de pauzes af van de rest van de menigte, en ze geven een beetje de indruk dat ze met niemand iets te maken willen hebben. Ook hun huidskleur en oogkleur is opvallend, alle vijf hebben ze een huid als marmer: krijtwit en ijskoud, en ze hebben gouden ogen. Het is liefde op het eerste gezicht wanneer Bella Edward ziet, de twee zijn al meteen verliefd op elkaar. Maar Bella realiseert niet dat ze haar leven nu ernstig in gevaar brengt, want de familie Cullen is en blijft een vampierfamilie. En vampiers hebben behoefte aan bloed. Het zijn dan wel ‘vegetarische vampiers’, dat wil zeggen dat ze alleen dierenbloed drinken, maar het blijft voor ieder van hen moeilijk Bella’s overheerlijke geur te weerstaan.

Vampiers in Twilight zijn niet de standaard ‘in-doodskist-slapende-vampiers met scherpe hoektanden’, maar het zijn de moderne vampiers.

Dat wil zeggen: iedere vampier heeft een gave, ze zijn stuk voor stuk de mooiste mensen die je ooit hebt gezien, ze eten niet, en ze slapen niet, en zijn ongelooflijk snel en sterk. En de vreemdste eigenschap van een vampier is: wanneer ze in het zonlicht komen, lijkt het alsof er allerlei kleine diamantjes glinsteren op hun huid. Dat is de enige vampier-eigenschap die in stand is gebleven; vampiers komen niet in daglicht.

Maar Bella en Edward blijven bij elkaar, hun liefde is te sterk om verbroken te worden door de verschillen tussen sterfelijk- en onsterfelijke mensen.

Morgenrood is het vierde en laatste deel van de ‘Twilight-saga’. Morgenrood speelt zich in deze tijd af in Forks, een regenachtig plaatsje in Amerika. Het verhaal over de liefde tussen vampier Edward en sterfelijk mens Bella en haar vriendschap met weerwolf Jacob Black wordt verder beschreven. Al vanaf dat Bella Edward ontmoette, was haar grote wens vampier te worden, zodat ze voor altijd bij Edward kan blijven. Maar Edward heeft dit nooit een goed idee gevonden, hij wil haar niet beroven van haar mensenleven, haar sterfelijkheid, en haar ziel. Maar toch sluit hij en compromis aan.

Als Bella met hem trouwt, zal hij haar transformeren. Bella gaat akkoord, tot groot verdriet van haar beste vriend Jacob. Want wanneer ze eindelijk vampier is, zal ze Jacob niet meer kunnen zien. Jonge vampiers, oftewel ‘New-borns’, zijn gevaarlijk en enkel uit op bloed, en ze zal zichzelf en Jacob alleen maar meer in gevaar brengen, als ze in zijn buurt is. Maar dat betekent dus ook dat ze haar familie een lange poos niet zal zien, totdat ze niet meer zo gevaarlijk is.

Edward en Bella hebben een prachtige bruiloft, die te danken is aan het overenthousiaste zusje van Edward, Alice. ’s Avonds op de bruilof, na de plechtigheid, komt Jacob nog één keer langs om afscheid te nemen van Bella. Maar ze krijgen ruzie, wanneer Jacob erachter komt dat Bella en Edward een échte huwelijksnacht gaan hebben. Jacob is bang dat Edward haar zal vermoorden met zijn kracht, en hij rent weg.

Op de huwelijksreis naar Isle Esmé komt Edward zijn belofte na om Bella een heuse huwelijksnacht te geven. Maar de volgende morgen krijgt het pasgetrouwde stel ruzie, omdat Edward zo’n spijt heeft van wat hij die nacht heeft gedaan. Bella zit namelijk helemaal onder de blauwe plekken.

Maar Bella zegt nergens last van te hebben, en weet Edward over te halen om nog eens met haar te vrijen. Ondertussen voelt Bella zich steeds vermoeider. Ze denkt dat het komt door het warme weer, en omdat ze de hele dag bezig zijn met snorkelen en zwemmen. Ze merkt dat ze ook steeds meer honger heeft. De volgende ochtend wordt Bella vroeg wakker, en moet ze ineens overgeven.

Dan realiseert ze ineens iets. Ze is vijf dagen over tijd. Eindelijk ziet ze de link tussen die honger, de vermoeidheid en het overgeven, en ze realiseert zich dat ze zwanger is.

Ze nemen meteen het eerstvolgende vliegtuig terug naar Forks, en daar bevestigt Carlisle dat Bella inderdaad zwanger is. Nu is het de vraag: abortus laten plegen, of de baby houden? Maar Bella denkt er nog niet over om abortus te laten plegen, ze zegt nu al van de baby te houden.

Maar niemand heeft ook maar enige informatie over een half-vampier-half-mens-baby. Hoe wordt die baby dan? Een vampier of een mens? Maar de baby groeit sneller en sneller. Na 17 dagen is er al een bolling te zien op Bella’s buik, dat is niet normaal bij een gewone zwangerschap! Het is dus toch een bijzondere baby. Maar de baby blijft maar doorgroeien. Hij doet Bella pijn, hij wordt te groot voor Bella’s kleine lijf. Hij hongert haar uit, en het gaat steeds slechter met haar, en ook Edward gaat kapot van de spijt, hij neemt alle schuld op zich.

Ook Jacob komt een paar keer langs, om te kijken hoe het met Bella gaat. Hij is heel bezorgd om haar. Doordat de rest van Jacob’s roedel elkaars gedachten kunnen horen, krijgen ook zij mee hoe Bella eraan toe is. Sam, de alfaleider van het roedel, vindt dat de baby veel te gevaarlijk is, en omdat hij denkt zijn roedel altijd iedereen moet beschermen, besluit hij dat de baby gedood moet worden. Maar omdat Bella nog niet bevallen is van het kindje, moet zij ook dood. Jacob wil niet akkoord gaan met Sam’s bevel, maar hij moet wel, aan een bevel van de alfaleider is niet te ontkomen.

Maar dan realiseert hij zich dat hij ook zoon van een alfaleider is, en wel degelijk de bevelen kan weigeren. Jacob keert zijn rug toe naar Sam en zijn roedel, en rent weg het bos in. Nu is hij vrij, en kan hij de Cullens waarschuwen voor Sam’s vreselijke plan. Als hij daar is, ziet hij dat Bella alweer verzwakt is. De baby hongert Bella uit, terwijl ze voldoende eet. Maar dan bedenkt Jacob zich iets: als de baby meer op Edward lijkt dan op Bella, en dus een vampierbaby is, dan moet ‘ie toch ook bloed drinken? Dus krijgt Bella nu bekers met bloed, in plaats van gewoon voedsel. Carlisle ontdekt dat de baby waarschijnlijk één van de weinige half mens half vampiers wordt.

Een dag later gaat het helemaal mis. De baby heeft genoeg van die krappe ruimte waar hij nu in zit, en breekt Bella’s botten met zijn bewegingen. Wanneer Bella zich bukt, vreet hij zich een weg naar buiten, waardoor Bella’s bekken en ruggengraat breken, en ze raakt buiten bewustzijn. Ze wordt met spoed naar de operatietafel van Carlisle (die toch al dokter was) gebracht, en de baby wordt eruit gehaald. Renesmee is geboren. Haar naam is afgeleid van Renée, de moeder van Bella, en Esmé, de moeder van Edward.

Maar de enige manier om Bella nu nog te redden, is om haar te transformeren tot vampier. In een impuls neemt Edward een spuit met zijn eigen vampiergif, en spuit die recht in haar hart. Ook bijt hij haar overal in haar lichaam, zodat het gif goed verspreid wordt.

Ondertussen ziet Jacob de baby wel al, terwijl Bella nog bewusteloos is. Jacob is al meteen helemaal gek op haar, en hij wordt met haar ingeprent. Inprenten is iets dat alleen weerwolven kunnen. Als je met iemand wordt ingeprint, wil je die persoon overmatig beschermen, en alles voor zijn/haar veiligheid doen.

Drie dagen later wordt Bella wakker, en is ze eindelijk vampier. Maar in plaats van dat ze een bloeddorstige new-born is, is ze gezegend met een ongelooflijke zelfbeheersing. Ze mag haar kindje Renesmee eindelijk vasthouden, en ze hebben al meteen een sterke band. Renesmee heeft ook een gave: wanneer zij het gezicht van iemand aanraakt, ziet deze al haar gedachten. Dat is haar manier van communiceren.

Wanneer Bella een keer gaat jagen op dieren, met Renesmee en Jacob, ziet ze Irina, een Denali-vampier. Irina denkt dat Renesmee een vampierbaby is. Een vampierbaby verwekken is het ergste dat je in het vampierrijk kunt doen, en wanneer de Volturi daar achter komt, is je leven ten einde. Want vampierbaby’s zijn kleine new-born’s en ontzettend gevaarlijk, want je kunt ze niks aanleren. Ook kunnen ze het geheim van de vampierwereld doorvertellen. Maar Irina heeft het fout, Renesmee is geen vampierbaby, maar een half mens half vampier-baby.

Omdat Irina wraak wilt nemen op de Cullens om een of andere reden, gaat ze meteen naar de Volturi om te

vertellen dat Edward en Bella een onsterfelijk kind hebben.

Ondertussen blijft Renesmee groeien, ze groeit twee keer zo snel als normale baby’s, en ze kan ook al ontzettend vroeg praten en lopen.

Alice, die in de toekomst kan kijken, ziet dat de Volturi er al binnen een paar weken zijn.

Dus er moeten maatregelen worden genomen. Carlisle bedenkt dat hij al zijn vampiervrienden bij elkaar gaat brengen, zodat deze kunnen getuigen tegen de Volturi, dat Renesmee geen onsterfelijk kind is. Uiteindelijk lukt dat, en er komen van alle omstreken vampiers naar Forks, allemaal om Bella en Edward te helpen hun kind te houden. Bella’s gave is het uitrekken van een mentaal schild over anderen, waarmee ze zich kan beschermen tegen krachten van andere vampiers, zoals die van Volturi-lid Jane, die je met alleen haar blik pijn kan laten lijden.

Als de Volturi is gearriveerd, en de Cullens en de andere vampiers hun verhaal hebben gedaan, twijfelt de Volturi. Caius wil Renesmee niet in leven houden, maar Aro juist wel, hij vindt haar interessant en bijzonder. Net op het moment dat ze hun vonnis vertellen, dat ze Renesmee niet in leven willen houden, komen Alice en Jasper aan, met Huilen en Nahuel, ook halfvampiers. Dat is het bewijs dat halfvampiers volstrekt ongevaarlijk zijn, en de Volturi is overtuigd.

De rest van de vampiers gaat weer terug naar hun huis, en eindelijk is de rust terug.

Als Bella alleen is met Edward, heeft ze een verrassing voor hem. Ze heeft lang geoefend op het afleggen van haar schild, en nu kan Edward eindelijk haar gedachten lezen.

En hierdoor komt hij te weten hoeveel ze van hem houdt.Het probleem van de hoofdpersoon, en hoe dit wordt opgelost:
Het grootste probleem in Morgenrood begint eigenlijk pas achterin het boek.

Na de moeilijke bevalling van Renesmee, het kind van Bella en Edward, zijn ze heel gelukkig. Maar door een ongeldige reden, moet Renesmee worden weggehaald van Edward en Bella.

Dit is een besluit van de Volturi, een machtige eeuwenoude vampierfamilie die eigenlijk een soort van koninklijk huis voorstelt, maar dan van vampiers. De familie Cullen doet er alles aan om Renesmee te beschermen, maar de Volturi is al nabij, en met hen is niet te onderhandelen.

Dan komt Carlisle met het idee om vanuit de hele wereld vrienden van hem, natuurlijk ook vampiers, uit te nodigen in Forks, om te getuigen wanneer de Volturi aankomt, dat Edward en Bella geen fout begaan zijn. Uiteindelijk is er een grote groep vampiers vanuit alle omstreken bijeengekomen, en ze winnen het ‘gevecht’ met de Volturi.De ontwikkeling die de hoofdpersoon doormaakt:
Er zijn wel meerdere ontwikkelingen die Bella doormaakt in dit boek. Maar de belangrijkste is toch wel dat ze eindelijk vampier wordt. Het gebeurt dan wel niet op de manier waarop het gepland was, namelijk, de bedoeling was dat ze na haar eindexamen zou worden getransformeerd. Maar Bella voelde zich er nog niet helemaal zeker over, en ze twijfelde nog een beetje. Uiteindelijk heeft ze er helemaal niks meer van meegekregen dat ze veranderd werd, ze stond immers op het punt om te overlijden. De baby in haar buik had haar bekken en haar ruggengraat al gebroken, en wilde nu eigenhandig haar buik uit. Dus uiteindelijk heeft Edward vampiergif in haar hart gespoten, en haar overal gebeten, en zo werd Bella getransformeerd.Hoe is het verhaal opgebouwd:
Het verhaal is in een geheel chronologische tijdsvolgorde opgebouwd.Bespreking van één verhaalaspect
In het verhaal zaten best veel open plekken. Een grote vraag was: waarom voelt Bella zich nu zo? Wat heeft dat met het verhaal te maken, dat ze veel honger heeft? En toen bleek dat ze zwanger was, viel alles weer op zijn plek. Ook toen Bella zwanger was. Dat was natuurlijk een grote verandering.

Je hebt steeds dezelfde vragen in je hoofd, zoals: ‘Wat voor kind zal het worden? Hoe zou het baby’tje eruit zien? Wat zal het worden, een vampier of een mens?

Ik denk dat er in het boek vooral sprake was van op de toekomst gerichte spanning. Het hele boek was in thema van de bevalling, en het kind van Edward en Bella. Dat is ook iets waar je je het hele boek op verheugt: ‘wanneer is het nu zo ver?’ Dat maakte het boek wel extra leuk. Ook uitstel bevorderde de spanning in het verhaal. Bijvoorbeeld toen Irina Renesmee zag, er werd pas heel laat een gevolg daarvan besproken, dat zij naar de Volturi zou gaan.Leeservaring
Onderwerp
Het onderwerp vampiers wordt heel duidelijk uitgewerkt, dat vind ik zo leuk aan het boek. Alles wordt tot in de details beschreven, dat zorgt er ook voor dat je extra meeleeft met het verhaal.

Het verhaal is aan de ene kant heel verrassend, omdat er dingen gebeuren als dat met de Volturi, en dat ze alle vampiers bij elkaar gaan brengen. En een roman met zo’n bovennatuurlijk tintje als dit, is natuurlijk altijd verrassend en origineel om te lezen. Maar het was ook voorspelbaar, omdat er al zo veel ophef was over het boek, wist ik eigenlijk alles al wat er zou gebeuren. En ook omdat er in het voorafgaande boek zoveel beloftes zijn gedaan, zoals de huwelijksnacht, en de transformatie, wist je eigenlijk al wat er ging gebeuren.Gebeurtenissen
Het verhaal gaat vooral over de gedachten en gevoelens van de personen. Ik vind dat daar echt heel goed op in is gegaan. Ook vind ik dat je extra goed met Jacob mee kunt leven omdat een deel van het boek vanuit zijn perspectief wordt geschreven, en je dus ook kunt snappen hoe hij het allemaal meemaakt. Soms zijn er wel 3 pagina’s over hoe een persoon in het boek zich voelt op dat moment, en dat zorgt ook voor verheldering.

Ja, het verhaal bevat echt genoeg gebeurtenissen. Soms zelfs wat te veel! Dat zorgt soms wel voor verwarring, maar dat wordt dan weer verholpen met die gedachten van de personen.Personages
De gebeurtenissen in het boek zijn over het algemeen niet zo herkenbaar, maar dat komt ook omdat er in deze wereld geen vampiers bestaan. Althans, dat weten we niet. Maar soms kan ik wel heel goed meevoelen met Bella. Over hoe zij over haar relatie met Edward denkt. Omdat ze soms onzeker is. Ik kan mezelf soms herkennen in hoe Bella denkt, en hoe ze dingen aanpakt. Daarin vind ik de gebeurtenissen wel herkenbaar. Als ze echt zou bestaan, zou ze zo mijn vriendin kunnen worden 

De beslissingen die worden genomen door Edward kon ik soms niet helemaal begrijpen. Zoals toen Bella zwanger was, hij was meteen voor abortus. Hij voelde niet mee met Bella, hij zou moeten begrijpen dat het voor haar echt een nee was om het kind te laten verwijderen uit haar buik.Bouw
Het verhaal heeft helemaal geen ingewikkelde bouw. Bij sommige boeken ga je van de ene persoon over op de andere, en dat maakt het vaak wat wazig. Persoonlijk vind ik dat helemaal niet fijn om te lezen, ik vind het dan veel te spannend om weg te gaan van een persoon.

En ik vind het slot echt een geweldig slot. Het is precies zoals het hoort aan een einde van een serie. Dat alles weer opgelost is, en Bella en Edward nog steeds zo verliefd zijn. Ik vind het ook wel leuk dat de spanning zo aan het slot was, dat zorgt dat je extra snel door wilt lezen.Taalgebruik
Het verhaal bevat heel veel beschrijvingen. Dat vind ik wel fijn, zo krijg je een echte indruk van hoe de omgeving eruit ziet, en waar zij leven op dat moment. Dan kom je pas echt in het verhaal.

Soms zitten er te veel dialogen in het verhaal. Zoals vanuit het perspectief van Jacob, als hij een gesprek voerde met weerwolven uit zijn roedel, maar dan via zijn gedachten. Dan vond ik het soms wel een beetje langdradig worden, zulk stuk zou ook weg kunnen worden gelaten, het had niet echt veel toegevoegde waarde, vond ik.


Informatie over de auteur
Stephenie Meyer is geboren op 24 december 1973 in Hartford. Ze heeft 2 zussen en 3 broers; Emily en Heidi, Jacob, Paul en Seth. En het grappige is dat alle namen van haar broers en zussen zijn gebruikt voor personages in Twilight. Ze woont met haar man Christian en haar 3 zonen Gabe, Seth en Eli in Phoenix. Ook de namen van haar zoons zijn gebruikt voor personages.

Ze heeft gestudeerd aan de Brigham Young universiteit en haalde daar haar bachelor Engels. In juni 2003 kreeg ze een droom over wat personages, en daaruit ontstond Twilight.Twilight is ontstaan uit een droom van haar. Toen dat boek in de winkels verscheen, werd ze tot een van de meest veelbelovende nieuwe auteurs van 2005 gekozen in Amerika.

Ook heeft ze een boek voor volwassenen geschreven.

REACTIES

A.

A.

heel erg leuk

12 jaar geleden

A.

A.

ik moet een boekverslag gaan maken alleen heb ik een strege docent die heel erg slim is je mag geen informatie uit het internet halen ander grijg je een 1 wat moet ik doen?
ik hou van vampieren en weerwolven (uit dit boek dan)

12 jaar geleden

S.

S.

ik hou van dit boek echt gewelig en ik hou ook van deze site hier kan ik alles vinden elke boek<3 mijn complimenten hebben jullie zeker te pakken!!! jammer dat er geen verslag is van justin biebers boek

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Breaking Dawn door Stephenie Meyer"