Breaking Dawn door Stephenie Meyer

Beoordeling 9
Foto van een scholier
Boekcover Breaking Dawn
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1166 woorden
  • 9 november 2015
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 9
5 keer beoordeeld

Boekcover Breaking Dawn
Shadow

To be irrevocably in love with a vampire is both fantasy and nightmare woven into a dangerously heightened reality for Bella Swan. Pulled in one direction by her intense passion for Edward Cullen, and in another by her profound connection to werewolf Jacob Black, she has endured a tumultuous year of temptation, loss and strife to reach the ultimate turning point. Her …

To be irrevocably in love with a vampire is both fantasy and nightmare woven into a dangerously heightened reality for Bella Swan. Pulled in one direction by her intense passion fo…

To be irrevocably in love with a vampire is both fantasy and nightmare woven into a dangerously heightened reality for Bella Swan. Pulled in one direction by her intense passion for Edward Cullen, and in another by her profound connection to werewolf Jacob Black, she has endured a tumultuous year of temptation, loss and strife to reach the ultimate turning point. Her imminent choice to either join the dark but seductive world of immortals or pursue a fully human life has become the thread from which the fate of two tribes hangs.

Now that Bella has made her decision, a startling chain of unprecedented events is about to unfold with potentially devastating and unfathomable consequences. Just when the frayed strands of Bella’s life - first discovered in Twlight, then scattered and torn in New Moon and Eclipse - seem ready to heal and knit together, could they be destroyed… Forever?

Breaking Dawn door Stephenie Meyer
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Ik heb gekozen voor het boek ‘Morgenrood’, geschreven door Stephenie Meyer. ‘Morgenrood’ is het afsluitende boek van de ‘Twilight Saga’, het helpt dus om  ‘Twilight’, ‘Nieuwe Maan’, en ‘Eclips’ te lezen voordat je aan dit boek begint. ‘Morgenrood’ is opgedeeld in drie delen.         

Deel 1: Bella
                                                                                                                                    Deel 2: Jacob
                                                                                                                                    Deel3: Bella

“Bella Swan heeft een roerig jaar vol verleidingen, verlies en strijd achter de rug en staat nu voor het ultieme keerpunt. Ze wordt verscheurd door haar intense passie voor Edward enerzijds en haar grote vriendschap met Jacob anderzijds. Kiest ze voor de duistere maar verleidelijke wereld van de onsterfelijken, of besluit ze toch een volledig menselijk en dus sterfelijk leven te leiden? Bella is de schakel geworden in het eeuwigdurende conflict tussen de weerwolven en de vampiers. Haar keuze bepaalt het lot van beide stammen. Morgenrood is het verbazingwekkende slot van het passionele en meeslepende liefdesverhaal van Bella en Edward, dat begon met Twilight, Nieuwe maan en Eclips. In Morgenrood worden de geheimen en mysteries van deze adembenemende serie eindelijk onthuld.”

Het hoofdpersonage in dit boek, net als in de overige drie boeken, is Bella Swan. Bella viel voor de vampier Edward tijdens de duur van het eerste boek  en trouwt met hem in ‘Morgenrood’. De geliefden staan echter voor een verassing, want op de huwelijksreis blijkt dat ze zwanger is van hem. Ze hadden dit niet voor mogelijk gehouden aangezien Edward een vampier is en Bella mens. Als Carlisle Cullen, de vaderfiguur van de Cullens en dokter, Bella aanraadt om het kind te laten verwijderen houdt ze vol aangezien zij altijd het beste voor heeft met de mensen en vampiers die haar omringen. Dit kind, Renesmee, speelt een belangrijke rol in het verhaal.

Er zijn velen tegen het kind. De weerwolven beschouwen haar als gevaar aangezien zij deels mens en deels vampier is. Volgens de leiders van de Volturi: Aro, Caius en Marcus, is ze gecreëerd door een beet. Dit is ten strengste verboden en wordt met de dood van de maker, als die van het kind bestraft. Als blijkt dat dit niet zo is willen ze Bella en de andere vampiers van de Cullen clan alsnog vernietigen.

De belangrijkste relatie die Bella heeft is Edward. Edward is al geruime tijd een vampier en vanaf het moment dat hij Bella kende stond hij erop dat ze menselijk bleef en niet in een monster veranderd zou worden, terwijl zij blijft aandringen. Edward stelt als ultimatum hun huwelijk. Bella twijfelt, maar stapt uiteindelijk toch in het huwelijksbootje.
Een andere relatie die Bella koestert is die met Jacob, aangezien ze bevriend zijn sinds hun kindertijd. Jacob heeft de gave om zich te veranderen in een wolf. Jacob heeft er moeite mee dat Bella met Edward trouwt aangezien hij al jaren een oogje heeft op haar .
De relaties in het boek verlopen niet altijd rooskleurig, er zijn hobbels op de weg en dit maakt het des te geloofwaardiger.

De personages die ik persoonlijk het sympathiekst vind zijn Edward en Alice. Ze zijn het niet altijd eens met Bella, maar steunen haar desalniettemin door dik en dun waar ze dat kunnen.
En hoewel Rosalie het goed bedoelt vind ik haar een van de minder sympathieke karakters. Ze steunt Bella, maar zet haar ook op tegen Edward en Jacob.
Zelf moet je praktisch niets invullen over het innerlijk van de personages  waardoor je gedachteloos zit te lezen en geen echte connectie kunt creëren met de personages. Ik heb het daar een beetje moeilijk
mee, er komt geen verbeelding meer aan te pas.

Het verhaal speelt zich af in onze eigen tijd en dat is belangrijk aangezien Bella de normen en waarden van onze tijd heeft terwijl de meeste vampiers nog in het verleden leven. Hierdoor bijt Bella van zich af en deinst ze niet snel terug voor problemen, maar nog belangrijker is dat de Cullens gebruik maken van de moderne technologieën waardoor ze perfect tussen de mensen kunnen leven en ook makkelijk verhuizen door simpelweg een andere naam aan te nemen.
Het verhaal speelt zich af in het stadje Forks, Washington, maar zou zich even goed in Europa hebben kunnen afspelen zonder het verhaal drastisch te moeten veranderen.

Persoonlijk vind ik het absoluut geen moeilijk boek om te lezen. Meyer schrijft heel vlot en het is makkelijk te begrijpen. De schrijfster focust zich, volgens mij, vooral op de gedachten en gevoelens van de personages. Met name vooral op de gevoelens en gedachten van Bella aangezien het vanuit haar standpunt verteld wordt. Dialoog en beschrijving spelen natuurlijk ook een rol, maar zijn minder vertegenwoordigd in het boek. Er is zeker niet te veel van het ene om het andere te overschaduwen.

De manier van vertellen is vanuit een belevende ik en naar mijn mening is dit een van de spannendste manieren om iets te vertellen. Je weet nooit meer dan het personage en gaat samen op onderzoek uit om antwoorden te vinden. Het is zeker niet omslachtig want alles wordt verteld zoals het is, hoewel ik af en toe wel vond dat Meyer lang bij bepaalde dingen bleef stil staan waardoor je rapper de neiging hebt om het boek even neer te leggen en iets anders te gaan doen.

Het taalgebruik past in zekere zin bij de personages. Edward is geboren in 1901, dat maakt hem 114 jaar oud, zijn woordkeuze is daarom ‘ouder’, woorden die op de dag van vandaag niet zo vaak meer gebruikt worden zijn voor hem iets doodnormaal. Zijn taalgebruik past zeker bij het onderwerp aangezien hij een Vampier is. Bella gebruikt aan de andere kant vaak dezelfde woorden en dat wordt snel vervelend.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Breaking Dawn door Stephenie Meyer"