Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

A kiss before dying door Ira Levin

Beoordeling 8
Foto van een scholier
Boekcover A kiss before dying
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 6193 woorden
  • 29 april 2018
  • 28 keer beoordeeld
Cijfer 8
28 keer beoordeeld

Boekcover A kiss before dying
Shadow

Een kus voor je sterft is de fascinerende geschiedenis van een knappe, in wezen zachtmoedige jongeman die zonder veel inspanningen rijk wil worden. Schatrijk liefst.
Hij heeft een groot talent voor intrige en moord, een onweerstaanbare aantrekkingskracht op vrouwen en een totaal gebrek aan geweten. Zijn slachtoffers zijn onschuldige, nietsvermoedende jonge vrou…

Een kus voor je sterft is de fascinerende geschiedenis van een knappe, in wezen zachtmoedige jongeman die zonder veel inspanningen rijk wil worden. Schatrijk liefst.
Hij hee…

Een kus voor je sterft is de fascinerende geschiedenis van een knappe, in wezen zachtmoedige jongeman die zonder veel inspanningen rijk wil worden. Schatrijk liefst.
Hij heeft een groot talent voor intrige en moord, een onweerstaanbare aantrekkingskracht op vrouwen en een totaal gebrek aan geweten. Zijn slachtoffers zijn onschuldige, nietsvermoedende jonge vrouwen, die oprecht van hem houden.
Maar ook hier vindt het recht zijn loop, zij het dan langs geheel onvermoede wegen.

A kiss before dying door Ira Levin
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

A    

Auteur:

Ira Levin

Titel:

A kiss before dying

Plaats van uitgave:

Groningen

Jaar van uitgave (1e druk):

1953

 

 

 

B      Samenvatting

 

Maak zelf een samenvatting of zoek een goede samenvatting op internet of maak (voor Nederlands) gebruik van het naslagwerk dat je kunt vinden op de site van de mediatheek op het netwerk van school. Vermeld je bron. (aantal woorden vermelden)

 

 

Deel 1 – Dorothy
Dorothy Kingschip gaat een relatie aan met Bud Corliss. Tot woede van Bud raakt ze zwanger, waardoor zijn plannen met haar helemaal niet door kunnen gaan. Bud is van oorsprong erg arm en hij wil dan ook graag met Dorothy trouwen omdat zij wel uit een rijk gezin komt.

Als Bud te horen krijgt dat Dorothy zwanger is, krijgt ze wat pillen van hem. Deze pillen moeten ervoor zorgen dat Dorothy een miskraam zal krijgen. De pillen werken echter niet en Bud zit met een probleem: ondertussen houdt ze zoveel van hem dat ze met hem wil trouwen. Bud is er inmiddels al achter dat als ze trouwen hij nooit geld van de vader van Dorothy zal krijgen, dus hij is vastberaden om de relatie te beëindigen.

Op een gegeven moment geeft hij haar pillen waardoor het moet lijken dat ze zelfmoord gepleegd heeft. Bud heeft de zaak zo gepland dat hij zelfs een afscheidsbrief naar Ellen, Dorothy’s zus, stuurt. Deze pillen neemt ze echter niet, waardoor ze niet komt te overlijden. De dag van de trouwerij komt steeds dichter bij en Bud begint het benauwd te krijgen. Uiteindelijk gooit hij Dorothy boven van het dak van het gemeentehuis af, waardoor ze door de val overlijdt. De politie denkt vervolgens dat Dorothy zelfmoord gepleegd heeft.


Deel 2- Ellen
Ellen gelooft niet dat haar zusje zelfmoord gepleegd heeft en vermoedt dan ook dat ze vermoord is. Samen met Dean gaat ze naar de universiteit om te kijken wie de vriend van Dorothy had kunnen zijn. Ze wist wel dat Dorothy een vriend had, maar heeft nooit geweten wie die vriend nou eigenlijk was. Uiteindelijk komt ze op twee namen uit: Gordon Gant en Dwight Powell.

Ellen neemt onmiddellijk contact op met Gordon Gant en samen spreken ze af. Hij geeft haar echter geen reden om hem van een moordzaak te verdenken. Als Gordon en Ellen vervolgens samen naar een hotelkamer gaan en hij een brief vindt die gericht is aan Bud, beseft hij zich ineens waarom Ellen contact heeft opgenomen met hem: Ellen vermoedt dat hij haar zusje vermoord heeft.

Vervolgens spreekt Ellen ook met Dwight Powell af. Ze vermoedt nu dat hij haar zusje vermoord heeft. Ze neemt hem mee naar de plaats op het daar waar Dorothy vanaf gevallen is. Hij vertelt haar dat hij weet dat daar een meisje dat hij kende van af is gevallen. Voor de rest laat hij niks los.
Later vertelt hij haar dat Dorothy een relatie met Bud had. Bud hoort dit gesprek en schiet Dwight vervolgens uit woede neer.

Bud komt vervolgens met het verhaal dat hij Dwight en haar hoorde praten en dat hij bang was dat Dwight haar wilde vermoorden.

Vervolgens neemt Bud haar mee naar een plaats waar ze alleen zijn. Hier vertelt hij haar dat hij Dorothy vermoord heeft waarna hij Ellen ook neerschiet.

Deel 3 - Marion
Vervolgens neemt Bud contact op met Marion: de zus van Dorothy en Ellen. Hij zegt dat hij een vriend van Ellen was en dat hij nog een boek van haar heeft. Hierna beginnen ze elkaar leuk te vinden en bouwen ze een relatie op.

Gordon Gant neem vervolgens contact met de vader van Marion op. Hij zegt dat hij alles niet vertrouwt en dat hij vermoedt dat Bud zowel Dorothy als Ellen vermoord heeft. Omdat Bud inmiddels al voor een lange tijd in de familie is, vertrouwt Mr. Kingship alles nog gewoon. Hij vindt dat Gordon Gant met harde bewijzen moet komen, omdat Bud en Marion inmiddels al trouwplannen hebben.

Uiteindelijk komt Gordon Gant met hard bewijs en kan Mr. Kingship er niet meer omheen. Mr. Kingship gaat met Marion praten en met z’n drieën verzinnen vervolgens een plannetje.

Bud wordt met een vliegtuig naar de fabriek van Mr. Kingship gebracht. Vervolgens laat Mr. Kingship zijn fabriek zien. Als Bud op een trap boven een ton met hete stoffen staat wordt aan hem gevraagd of hij de moordenaar van Ellen en Dorothy is. Hij ontkent alles. Uiteindelijk valt hij in de ton met hete stoffen waarna hij overlijdt.


Bron: https://www.scholieren.com/boek/938/a-kiss-before-dying/zekerwetengoed

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

694 woorden

 

 

 

C      Vorm

 

Beschrijf voor alle onderstaande punten zo objectief mogelijk hoe het werk is geschreven en waaruit dat blijkt. Het zijn objectieve punten over de manier waarop het werk geschreven is.

 

Gebruik het document ‘Boekverslag - extra informatie en literaire begrippen’ om te lezen hoe je onderstaande punten uit moet werken.

 

 

 

 

Uitwerking

1

verhaallijn(en)

(werk de verhaallijn(en) uit)

Er zijn drie verhaallijnen: Bud, Ellen en Marion. Er worden ook een aantal hoofdstukken uit het perspectief van Gordon Gant verteld. Deze is wel iets minder belangrijk en minder aanwezig dan de andere verhaallijnen. Zijn “verhaallijn” komt erop neer dat hij naar de politie gaat omdat Ellen in gevaar is. (Ellen had hem verteld over haar theorie over de moordenaar.) De politieman zegt dat er niks anders valt te doen dan wachten tot ze terugkomt. Ellen wordt vervolgens vermoord door Bud. Gant kan wat er met Ellen is gebeurd maar niet loslaten, dus hij doet zelf ook onderzoek naar de moordenaar. Dit brengt hem uiteindelijk naar Mr Kingship, de vader van Dorothy, Ellen en Marion. Hij verteld Mr Kingship over wat hij gevonden heeft over Bud, dat hij de twee zussen vermoord had. Mr Kingship gelooft er echter niets van, hij moet met harde bewijzen komen. Hij breekt in in het huis van Bud en vind daar een kistje met foto’s en krantenartikelen over de zussen. Hierbij heeft hij een aantal bewijzen waardoor hij Mr Kingship over kon halen. Marion, de oudste en laatste dochter, was ondertussen verloofd met Bud en ze zouden over een tijdje gaan trouwen. Mr Kingship en Gant halen ook Marion over dat Bud een slecht persoon is. Ze gaan met Bud naar de smelterij waar ze hem bedreigen. Ze willen hem naar de politie laten gaan. Bud geeft echter niet toe, ook al is het duidelijk dat zijn verhaal niet klopt. Uiteindelijk laat Bud zich in de hete koper vallen waarna hij overlijdt.


 

Bud
Bud is voornamelijk aan het woord in het eerste deel van het boek, ‘Dorothy’. Het verhaal begint met het moment dat Dorothy net verteld heeft dat ze zwanger is. Dorothy wil met Bud trouwen en samenwonen. Bud ziet dat niet zitten, hij wil niet zijn toekomst weggooien. Hij regelt pillen voor Dorothy om een miskraam op te wekken, hij haalt haar over om ze in te nemen. En als de pillen niet werken, dan belooft Bud aan Dorothy om alsnog te gaan trouwen. De pillen werkten niet. Bud en Dorothy hebben afgesproken om aan het einde van de week, vrijdag, te gaan trouwen. Bud ziet het niet zitten en bedenkt een plan om Dorothy te vermoorden. Hij maakt nieuwe pillen voor zijn vriendin, deze zijn zeer giftig en bedoelt om Dorothy om te brengen. Hij laat haar onbewust een afscheidsbrief schrijven en die stuurt hij naar haar zus, Ellen. Vervolgens haalt hij Dorothy opnieuw over om de pillen in te nemen, zeggend dat hij de vorige keer de verkeerde pillen had gepakt.

Dorothy zei dat ze de pillen had ingenomen, maar dat ze niet werkten. Bud weet dat ze ze gewoon niet ingenomen had. Bud moest snel een ander plan bedenken om Dorothy te vermoorden; hij had de afscheidsbrief naar Ellen immers al gestuurd.

Op vrijdag gaan ze naar het Municipal Building toe waar ze gaan trouwen. Ze gaan naar het dak om “naar het uitzicht te kijken”. Het gebouw is namelijk zeer hoog. Daar duwt hij Dorothy naar beneden wat tot haar dood leidt. Iedereen gelooft dat Dorothy zelfmoord heeft gepleegd.


In het laatste deel van het boek is alleen de laatste dochter van Mr Kingship nog over: Marion. Bud leert haar interesses. Marion is eerst wat afstandelijk, maar daarna lukt het Bud toch om haar te versieren. Na een tijdje zijn ze verloofd. Bud denkt dat hij het helemaal goed voor elkaar heeft aangezien hij met een vrouw van een zeer rijke familie gaat trouwen. Alles lijkt goed te gaan. Op een dag gaat hij samen met Marion, Mr Kingship en een wat onbekende Mr Dettweiler een bezoek plegen aan de kopersmelterij. Bud geniet van de rondleiding en alles wat er om hem heen gebeurd. Bud gaat samen met Mr Kingship en Mr Dettweiler, die zich later bekend maakt als Gordon Gant, op een hoog platform staan. Hij wordt in een hoek gedreven en Mr Kingship en Gant confronteren hem met wat hij gedaan heeft. Ze weten wat Bud gedaan heeft. Op dit moment kan Bud geen mooi verhaal verzinnen om de waarheid te verbergen, hij was zo verbaast, hij wist niet wat hij moest zeggen en versprak zich. Kingship en Gant vroegen hem hoe hij Dorothy haar zelfmoordbrief had laten schrijven. Bud wou niks toegeven. Bud laat zich in de hete koper vallen en overlijdt.

 

Ellen
Er wordt uit het perspectief van Ellen verteld in het tweede deel van het boek. Ellen gelooft niet dat haar zusje zelfmoord gepleegd heeft en vermoedt dan ook dat ze vermoord is. Samen met Dean gaat ze naar de universiteit om te kijken wie de vriend van Dorothy had kunnen zijn. Ze wist wel dat Dorothy een vriend had, maar heeft nooit geweten wie die vriend nou eigenlijk was. Uiteindelijk komt ze op twee namen uit: Gordon Gant en Dwight Powell.

Ellen neemt onmiddellijk contact op met Gordon Gant en samen spreken ze af. Hij geeft haar echter geen reden om hem van een moordzaak te verdenken. Als Gordon en Ellen vervolgens samen naar een hotelkamer gaan en hij een brief vindt die gericht is aan Bud, beseft hij zich ineens waarom Ellen contact heeft opgenomen met hem: Ellen vermoedt dat hij haar zusje vermoord heeft.

Vervolgens spreekt Ellen ook met Dwight Powell af. Ze vermoedt nu dat hij haar zusje vermoord heeft. Ze neemt hem mee naar de plaats op het daar waar Dorothy vanaf gevallen is. Hij vertelt haar dat hij weet dat daar een meisje dat hij kende van af is gevallen. Voor de rest laat hij niks los.
Later vertelt hij haar dat Dorothy een relatie met Bud had. Bud hoort dit gesprek en schiet Dwight vervolgens uit woede neer.

Bud komt vervolgens met het verhaal dat hij Dwight en haar hoorde praten en dat hij bang was dat Dwight haar wilde vermoorden. Vervolgens neemt Bud haar mee naar een plaats waar ze alleen zijn. Hier vertelt hij haar dat hij Dorothy vermoord heeft waarna hij Ellen ook neerschiet.

 

Marion
In het derde gedeelte van het boek neemt Bud contact op met Marion, de andere zus van Dorothy en Ellen. Hij zegt dat hij een vriend van Ellen was en dat hij nog een boek van haar heeft. Marion is eerst nog een beetje voorzichtig, maar wanneer ze ontdekt dat ze dezelfde interesses hebben, begint ze Bud steeds leuker te vinden en bouwen ze een relatie op. Uiteindelijk komt er in de krant te staan dat ze gaan trouwen. Gordon Gant neemt vervolgens contact op met de vader van Marion, mr Kingship. Hij zegt dat hij alles niet vertrouwt en dat hij vermoedt dat Bud Dorothy en Ellen heeft vermoord. Omdat Bud inmiddels al voor een lange tijd in de familie zit, gelooft Leo er niks van. Hij vindt dat Gordon Gant met harde bewijzen moet komen, omdat Bud en Marion al trouwplannen hebben. Uiteindelijk komt Gordon Gant met hard bewijs en kan mr Kingship er niet omheen. Marion wil er eerst niks van geloven. Op een dag gaan Bud, Marion, mr Kingship en Gordon Gant naar de smelterij van Leo toe. Hier krijgt Bud een rondleiding. Als Bud op een trap boven een container met hete koper staat, vragen Leo en Gordon of hij de moordenaar is van Dorothy en Ellen. Eerst ontkent Bud alles, maar dan verspreekt hij zich en bekent hij alles. Uiteindelijk laat Bud zich in de hete koper vallen waarna hij overlijdt.

2

gebruik van tijdsvolgorde

(chronologisch of niet? – voorbeelden)

 

Het verhaal is chronologisch opgebouwd. Er zijn geen flashbacks of flashforwards. Het verhaal loopt logisch. Er zijn echter wel tijdsprongen. Het moment dat Bud bijvoorbeeld van Stoddard naar Caldwell verhuisd, wordt niet omschreven. In het ene deel van het boek is hij in Stoddard, terwijl hij in het tweede deel, Ellen, al lang in Caldwell woont. Bud geeft echter wel aan op het einde van het eerste deel dat hij van plan is naar Caldwell, naar Ellen, te gaan. In het tweede deel woont hij dus al lang in Caldwell én heeft hij ook al een relatie met Ellen.

Er zijn ook terugverwijzingen te vinden in het boek. Hierin wordt het verleden van Bud toegelicht.

“At an early age he became conscious of his good looks. On Sundays guests would come and exclaim over him – the blondness of his haird, the clear blue of his eyes – but his father was always there, shaking his head admonishingly at the guests”


“His father found no reason to be bothered by this, but his mother did. She was a bitter and unhappy woman who had married young, expecting her husband to make more of himself than a mere oiler.”

3

vertelperspectief

(welk perspectief, waar zie je dat aan en wat is het effect)

Er is sprake van een alwetende vertelwijze. Het verhaal wordt vanuit verschillende personages verteld. Deze lijken zich voor te doen als meerdere personale vertellers. Je las echter niet heel veel over de gedachtes en de gevoelens van de personages. Ook wordt er op het laatst redelijk snel gewisseld van perspectief. Dit komt ook vaak voor bij een alwetende vertelwijze. Een alwetende verteller weet alles. Hij kent verleden, heden en toekomst. Hoofdstuk 2 gaat over Bud’s verleden. Van vroeger als klein jongentje, toen hij al geprezen werd voor zijn uiterlijk, tot op het moment dat hij Dorothy ontmoette. Zijn verleden wordt kort en vrij zakelijk samengevat in dit hoofdstuk. Dit past ook bij een alwetende verteller, want je ziet een personage met een personale vertelwijze niet zo snel zo nadenken over zijn hele verleden zoals in dit hoofdstuk. Ook is er in dit hoofdstuk duidelijk geen sprake van een vertellend persoon, dus er is een onzichtbare verteller: de alwetende verteller.

“His marks in school were good, which made his mother glow and even won reluctant praise of his father. His marks became still better when he started sitting next to an unattractive but briljant girl who was so beholden to him for some awkward cloakroom kisses that she neglected to cover het paper during examinations.”

4

titelverklaring

(titel, ondertitel en uitleg)

De titel is ‘A Kiss Before Dying’. Dit slaat op de romantische relaties die Bud met zijn slachtoffers aanging, en ze vervolgens vermoordde. “A kiss” staat gelijk aan de relaties, Bud kuste zijn slachtoffers niet per sé voordat ze werden omgebracht. Bud had een relatie gehad met alle drie de Kingship dochters: Dorothy, Ellen en Marion. Dorothy en Ellen kwamen om terwijl ze een relatie hadden met Bud. Marion overleefde, Marion overleefde Bud. Marion ging niet dood maar een huwelijk met Bud zou waarschijnlijk geen goede dingen brengen. Bud is een moordenaar, dus Bud staat gelijk aan “dying”. Hier werd Marion van gered.
 

5

verteltijd - vertelde tijd

(verhouding tussen beide en belang voor het verhaal)

De verteltijd is 218 bladzijden. De vertelde tijd is ongeveer anderhalf jaar. Dit wordt erg duidelijk gemaakt in het verhaal, er worden veel jaartallen genoemd.
“ ‘Bud Corliss was a transfer student, and he transferred Caldwell in September of 1950, at the beginning of Ellen’s fourth year and after Dorothy’s death. ‘ Kingship frowned. ‘I don’t see what – ‘ ‘We come now to today. December 24, 1951,’ “

Dorothy’s dood was in april 1950 en Bud’s verloving met Ellen was in december 1951. Dus dat maakt anderhalf jaar.
Het verhaal bevatte ook krantenartikelen en brieven waarin zich ook jaartallen bevonden.

Er zijn af en toe wat tijdsprongen en tijdverdichtingen in het verhaal. Er wordt bijvoorbeeld totaal niet uitgebreid besproken hoe Bud de relaties met de zussen opbouwt. Er zijn een aantal dagen in het verhaal die uitgebreid besproken worden en er zijn ook flink wat dagen die gewoon overgeslagen worden. Meestal worden alleen de belangrijke en spannende momenten uitgebreid verteld.

6

hoofdstukindeling

(indeling, titels en belang van deze indeling)

Er zijn 3 delen: Dorothy, Ellen en Marion. Deze titels staan symbool voor de relatie die Bud op dat moment heeft en de moorden die hij pleegt. Hij wil met ze trouwen, omdat hij rijk wil worden. Het loopt echter minder makkelijk voor hem dan verwacht. Uiteindelijk is er nog maar één zus over, maar deze leidt tot zijn eigen dood.

Elk deel bestaat uit 15 hoofdstukken. Deze hoofdstukken hebben geen naam. Dit zijn gewoon getallen.

7

overig

(andere opvallende zaken bijv. taalgebruik)

Er zijn geen andere opvallende zaken.

 

 

D      Inhoud

         

Werk onderstaande punten uitgebreid uit voor het boek dat je gelezen hebt. Dit zijn subjectieve punten die vooral gaan om jouw leeservaring; jouw interpretatie van het verhaal.

 

Gebruik het document ‘Boekverslag - extra informatie en literaire begrippen’ om te lezen hoe je onderstaande punten uit moet werken.

 

 

 

 

Uitwerking

1

belangrijkste personages

(geef uitgebreide karakterbeschrijvingen)

Burton (Bud) Corliss
Bud is de hoofdpersoon van dit boek. Hij kwam uit een arm gezin. Hij was echter gezegend met zijn uiterlijk, waar hij vaak gebruik van maakte. Hij was een excellente leerling en een populair persoon die veel dingen behaald had. Toen Bud klaar was met de middelbare school ging hij het leger in om te vechten in de tweede wereldoorlog. Daar had hij een Jap neergeschoten, dit was de eerste keer dat hij iemand vermoord had. Na zijn dienst in het leger ging hij naar New York, daar had hij vele baantjes gehad, maar niets beviel hem. Hij had ook een tijdje een relatie gehad met een rijke weduwe. Hierna ging hij naar Stoddard om te studeren, en toen begon het verhaal.

Bud is uit op geld. Dit wil hij bereiken om met een rijke vrouw te trouwen. Dit gaat hem echter niet zo makkelijk af als gedacht. Dorothy werd zwanger. Als hij met Dorothy zou trouwen, zou hij nooit goedkeuring(dus geld) van mr Kingship krijgen. Daarom vermoordde Bud Dorothy. Bud vermoordde vervolgens ook Ellen, omdat zij te veel wist over Dorothy’s dood. Uiteindelijk ging hij naar Ellen.

Bud is erg egoïstisch, hij denkt alleen maar aan zijn eigen belangen en totaal niet aan de vrouwen die hij vermoordt. Hij voelt ook geen schuld (gevoelloos). Bud bevat daarnaast veel charisma. Hij kan vrouwen makkelijk om zijn vinger winden en een goede indruk achterlaten. Dit gebruikt hij ook om mensen te overtuigen of zelfs te manipuleren.

“He had discovered that she liked to be called ‘baby’. When he caller her ‘baby’ and held her in his arms he could get her to do practically anything.”

 

Bud is vrij intelligent, plant dingen goed uit en kan goed liegen. Het lukt hem om bijna iedereen te laten geloven dat Dorothy zelfmoord had gepleegd. Hij doet onderzoek naar de interesses van zijn slachtoffers, zo kan hij Ellen en Marion nog beter om zijn vingers winden.


Bud is zeker een onbetrouwbaar persoon. Hij doet zich goed voor, maar ondertussen is hij alleen maar uit op het geld van de zussen en pleegt daar zelfs moorden voor. Dorothy en Ellen vertrouwden Bud, ze hielden van hem, maar Bud had ze beiden zonder gevoel vermoord. Hij is er zelfs trots op.

 

Dorothy Kingship
Dorothy is de jongste dochter van Leo Kingship en in dit verhaal de eerste vriendin, dus het eerste slachtoffer, van Bud. Dorothy is onzeker en volgzaam. Ze doet haast alles wat Bud zegt en laat zich makkelijk beïnvloeden. Vroeger liep ze altijd achter haar grote zus Ellen aan, maar nu ze op verschillende universiteiten zitten, heeft ze Ellen niet meer.

“The two sisters went to the same schools and camps, joined the same clubs and attended the same dances (taking care to return home at the hour designated by their father). When Ellen led, Dorothy followed.”

Dorothy heeft naast Bud nauwelijks vrienden op de universiteit. Ze gelooft alles wat Bud zegt en is daarnaast ook enorm verliefd op hem. Ze gelooft dat het allemaal wel goedkomt met hun en de baby, ze zouden in een woonwagenkamp gaan wonen en stoppen met studeren. Bud had echter andere plannen.


Ellen Kingship
Ellen Kingship is de middelste dochter van de drie zussen en de de tweede vriendin van Bud. Ellen is slim en een doorzetter. Ze weet dat er iets niet klopt met Dorothy’s “zelfmoord”. Zo heeft ze bijvoorbeeld bewijzen kunnen vinden over waarom Dorothy naar het Municipal Building ging en dat Dorothy niet uit was op zelfmoord.

“She wore something old, something new, something borrowed and something blue – poor romantic Dorothy- and she carried her birth certificate with her to prove she was over eighteen.”

Ellen is helemaal zelf op expeditie gegaan om naar de moordenaar opzoek te gaan. Ze maakt zelfs afspraken met de mogelijke moordenaar (terwijl ze de hele tijd een relatie had met de echte moordenaar, Bud) en dat maakt haar dus erg dapper. Ze dacht dat de moordenaar Dwight Powell was. Maar uiteindelijk verteld Dwight over zijn relatie met Dorothy, en blijkt het dat hij niet de moordenaar kan zijn. Ellen is echter te dichtbij wat betreft de moord van Dorothy. Ze vormt een gevaar voor Bud, dus besluit Bud haar te vermoorden. Haar dapperheid heeft niet alleen geleid tot antwoorden maar ook tot haar eigen dood.


Marion Kingship
Marion Kingship is de oudste dochter en de laatste vriendin van Bud. Ze is een volwassen vrouw met een baan die op zichzelf woont. Marion wordt erg beïnvloedt door haar vader, zij lijkt ook de beste band te hebben met haar vader van de drie zussen. Ze is voorzichtig en een beetje onzeker, maar doet uiteindelijk toch vaak haar eigen ding. Haar vader wou bijvoorbeeld niet dat ze op zichzelf ging wonen, maar dat deed ze toch. Als ze Bud ontmoet is ze voorzichtig en weet ze niet wat ze met hem aan moet. Bud had echter haar interesses geleerd en het lukt hem toch om haar interesse te wekken.

Marion is zelfstandig. Ze staat er namelijk op om haar eigen appartement te hebben en ze is niet zo afhankelijk van haar zussen. Dat terwijl Dorothy en Ellen juist heel veel steun in elkaar vonden.


Toen ze erachter kwam dat Bud haar verraden had, was ze verdrietig en somber. Ze was immers wel verliefd op hem. Ze liet echter niets blijken tegenover Bud. Op het einde, als Bud op het punt staat om in de hete koper te vallen, confronteert ze hem nog één keer. Ze moest hem nog één keer in de ogen kijken en wraak nemen voor haar zussen. Dit maakt haar een sterk persoon.
“ ‘I love you! I swear to God I do! I started out thinking about the money, I admit that, but I love you! You know I wasn’t lying about that!’ ‘How do I know?’ she asked. ‘I swear it!’ ‘You swore so many things…’ Her fingers appeared curving over the men’s shoulders; long, white, pink-nailed fingers; they seemed to be pushing.”


Leo Kingship

Leo Kingship is de vader van de drie zussen. Hij is erg rijk, hij heeft een kopersmelterij. Hij heeft zijn dochters vrij streng opgevoed. Leo komt over als een koud persoon. Uiteindelijk geeft hij wel veel om zijn dochters, alleen hij laat bijvoorbeeld niet erge rouw blijken om Ellen en Dorothy (dat is waarschijnlijk grotendeels overgeslagen) in het verhaal.

Je merkt echt dat hij om zijn dochters geeft in het laatste deel, Marion. Hij wil Marion beschermen, maar tegelijk ziet hij dat Bud haar gelukkig maakt dus hij laat Marion haar gang eerst gaan. Als hij erachter komt dat Bud een moordenaar is slaat hij echter alarm. Hij wil de man pakken die zijn dochters vermoord heeft.

Gordon Gant
Gordon Gant is een populair figuur in Stoddard. Hij is disc-jockey. Hij had klassen samen met Dorothy. Qua uiterlijk leek hij erg op wie Dorothy omschreven had (knap, blond, blauwe ogen). Dus Ellen gaat bij hem langs om onderzoek te doen.

Ellen kwam Gordon Gant dus tegen tijdens haar zoektocht naar de moordenaar. Ze informeerde hem over haar intenties en Gant steunde haar daar in en stelde zich behulpzaam op. Hij had haar gewoon met rust kunnen laten, maar hij stond erop om contact met haar te onderhouden. Hij wou Ellen beschermen. Uiteindelijk laat hij zichzelf ook helemaal meetrekken in het verhaal en gaat hij uitvoerig onderzoek uitvoeren om de moordenaar te vinden. Hij moet en zal de moordenaar vinden en is dus vastberaden. Dit zorgt vooral voor een grote gebeurtenis op het einde. Gordon confronteert Leo met wat hij over Bud gevonden heeft en dit verandert de hele situatie. Dankzij Gordon waren de personages achter de ware aard van Bud gekomen en hebben ze Marion van hem kunnen redden.


Andere personages: Bud’s moeder en Dwight Powell

2

belangrijkste gebeurtenissen
(minimaal 2)

(uitgebreid uitwerken)

Dorothy’s dood

Dorothy’s dood is een van de belangrijkste gebeurtenissen in het verhaal. Ze is zwanger, wil met Bud trouwen, maar Bud krijgt daar niks van terug. Mr Kingship zou hun huwelijk afkeuren en het zal waarschijnlijk niet tot rijkdom leiden voor Bud. Daarom besluit Bud om Dorothy te vermoorden, hij moet van haar afkomen. Hij plant het zo dat het op zelfmoord lijkt. Bud duwt Dorothy van het Municipal Building.

Deze gebeurtenis liet Buds ware aard zien en zette ook veel andere gebeurtenissen tot stand. De moord van Ellen is een gevolg op de moord van Dorothy, omdat zij te betrokken raakte in de zaak. Daarnaast zou je ook kunnen zeggen dat Dorothy’s dood tot Buds dood leidt. Dorothy’s dood wordt ook constant weer genoemd in het boek.
 

Gordon Gant gaat naar Leo Kingship
Gordon had onderzoek gedaan naar Bud. Hij ging naar Kingship toe om hem te waarschuwen over Bud. Hij zag namelijk in de krant dat Bud zou gaan trouwen met Marion. Gordon probeert Kingship te overtuigen dat Bud een golddigger en een moordenaar is. Kingship gelooft hem echter niet en zegt dat Gant met harde bewijzen moet komen. Gant breekt in in Buds huis en daar vindt hij een kistje met foto’s en krantenartikelen. Het kistje bevatten oude krantenartikelen van de dood van Dorothy en Ellen. Hij kon zien dat Bud deze voorwerpen al een tijdje had. Ook vond Gant een brief met daarop staande de interesses van Marion. Gant had dus goed bewijs gevonden en ging opnieuw naar Marions vader. Dit keer lukt het hem om Kingship te overtuigen en komen alle personages achter de ware aard van Bud en zijn ze bereid om wraak te nemen.
Dit is een grote gebeurtenis in het boek, omdat hierdoor iedereen (Leo Kingship, Marion Kingship) erachter kwam dat Bud de moordenaar was.

 

3

tijd en ruimte

(waar en wanneer speelt het verhaal en waarom is dat belangrijk)

Het verhaal speelt zich af in de Verenigde Staten in Blue River, New York en Menasset. Ruimtes: klaslokaal, Municipal Building, restaurant, kunstgalerie, park, hotel, kopersmelterij, café, praktikumlokaal en de huizen/kamers van Dorothy, Marion, Leo, Gordon en Bud. Het verhaal bevat veel plekken en dat geeft een realistische indruk. De meeste zijn doodnormale plekken waar je zelf ook komt.

Het verhaal begint in 1949/1950 en eindigt in december 1951. Dat is een aardige tijd geleden, maar je merkt niet heel veel verschil in het normale leven tussen nu en het verhaal. Er zijn vrouwen die naar de universiteit gaan, er bestaat abortus, etc. Je merkt wel dat er wat meer een ouderwetse rolverdeling is tussen man en vrouw, alleen het wordt niet heel duidelijk gemaakt. Dit verhaal zou ook zo in deze tijd kunnen plaatsvinden.

4

Motieven (minimaal 4)

(Uitgebreid uitwerken waarom dit motieven zijn – voorbeelden)

Moord/dood

Moord is een motief in het verhaal, want de gebeurtenissen draaien vooral om de moorden op Dorothy en Ellen. Deze worden constant benoemt. De hoofdpersoon, Bud, is de moordenaar en de personages eromheen zijn de slachtoffers en de mensen die zoeken naar de dader. Een ander motief wat hier dan ook bij hoort is het vinden van de dader. Na de dood van Dorothy duikt Ellen hier helemaal in en ze komt aardig dichtbij. Bud vindt het te gevaarlijk worden en vermoordt haar dan ook. Op het einde is het Bud die vermoord wordt. Marion duwde hem immers, maar of het alleen Marions duw was die hem liet vallen is voor mij onduidelijk. Het leek ook of Bud zichzelf uiteindelijk liet vallen.

Het verhaal begint met een moord. Namelijk de moord op Dorothy, deze zet alle gebeurtenissen op gang, en eindigt met een moord: de moord van Bud.

 

Geld

Buds beweegreden om met een Kingshipdochter te trouwen was geld. Dat was zijn hele doel in het boek: met één van de drie zussen trouwen en rijk worden. Toen dit bij Dorothy lastig begon te worden, aangezien zij zwanger was en ze geen geld van de vader konden verwachten, pleegde hij  een moord. Vervolgens ging hij naar Ellen en tenslotte naar Marion. 

 

Verraad

Bud verraadde zijn vriendinnen. Hij zei dat hij van ze hield en dat alles goed zou komen en dergelijke. Hij was constant aan het liegen en wou alleen maar met ze trouwen om het geld. Toen Dorothy zwanger was zag Bud niet meer in dat hij rijk zou kunnen worden. Dus hij ging met haar naar het dak van het Municipal Building. Dorothy vertrouwde hem en hield van hem, Bud zei ook dat hij van haar hield. Maar Bud duwde haar van het dak af.


Liefde
Bud gebruikt de liefde om zijn doel te bereiken. As hij met een rijke vrouw trouwt wordt hij immers zelf ook rijk. Er is duidelijk veel verliefdheid van de kant van de vrouwen, en daar speelt Bud op in. Daarnaast is er ook andere liefde. Bijvoorbeeld de liefde tussen de zussen. Dat is echte liefde. Buds liefde is niet voor de vrouwen, maar voor het geld dat ze met zich meebrengen.

Jaloezie

Bud komt uit een arm gezin. Hij is jaloers op rijke mensen omdat zei wel geld hebben. Ook Buds moeder had er moeite mee dat ze het niet zo breed hadden thuis, ze had meer van het leven verwacht. Bud is jaloers op de rijke Kingshippers. Ook houdt Bud niet van werken, in New York had hij in een korte tijd velen baantjes gehad die die elk na een paar weken wel weer opzegde. De jaloezie versterkt Buds doel om rijk te worden en de risico’s die hij daarvoor wil nemen alleen maar.

5

symboliek

(uitgebreid uitwerken wat de symboliek is – voorbeelden)

something old, something new, something borrowed, something blue
Dorothy droeg op de dag dat ze zou trouwen iets ouds, iets nieuws, iets geleends en iets blauws. Het oude en het nieuwe voorwerp wat de bruid draagt staat voor het leven dat ze achter zich laat en het nieuwe leven dat ze samen met haar verloofde gaat beginnen. Het geleende voorwerp staat voor alle vrienden en familie om jullie heen. De kleur blauw staat voor trouw en zuiverheid.

 

Buds dood
Bud zijn doel was om rijk te worden, dit wou hij doen om in een rijke familie te trouwen, namelijk de eigenaren van een kopersmelterij. De kopersmelterij staat voor hem gelijk aan rijkdom. Bud viel in hete gesmolten koper wat tot zijn dood leidde. Naar mijn mening is dit wel iets symbolisch. Bud had namelijk op een manier zijn doel bereikt. Hij ligt bedolven tussen de gesmolten koper. Hij zwemt dus in het geld, want koper is geld. Dit is waar hij in zijn leven naar verlangde.


Kingship
De achternaam van de familie van Dorothy, Ellen, Marion en Leo is Kingship. Vertaling: koningschap. Bud wou graag rijk worden en wou “in koningschap” trouwen. Bij Koningschap hoort geld en macht, waar Bud naar streefde. De achternaam zou je dus als iets symbolisch kunnen zien.

 

6

motto

(citeer het motto en leg uit waarom de auteur het heeft gekozen)

Er is geen motto.

7

eind

(beschrijf het einde van het boek – open, gesloten, passend?)

In het einde van het boek vindt Gordon Gant bewijs dat Bud de dader is. Hij gaat naar Leo Kingship en samen halen zij Marion over dat Bud de moordenaar is. Kingship en Gant bedenken een plan. Een paar dagen later gaan ze naar de kopersmelterij om Bud een rondleiding te geven. Daar brengen ze hem naar een hoog platform vlakbij de hete gesmolten koper. Ze sluiten hem en in bedreigen hem om de waarheid op de biechten. Bud had dit totaal niet verwacht en verraad zichzelf(hij verspreek zich). Marion komt er bij staan en duwt Bud van het platform af, in de hete koper.


Ik vind het wel een passend einde, want Bud had eindelijk zijn verdiende loon gekregen. Dat betekent ook dat het wel een gesloten einde is. Er zijn geen vragen meer over me moordenaar na de tijd. Alle personages weten Buds ware aard. Uiteindelijk is alles toch nog “goed” gekomen. De zaak is opgelost.

 

8

overig

(andere opvallende zaken)

Naast het gewone verhaal zijn er ook nog brieven tussen een aantal personages te vinden. Voornamelijk die van de Kingshipfamilie. Daarin bespreken zij de moord. Ook zijn er krantenartikelen over de moord te vinden en over te verloving van Bud en Marion. Deze artikelen en brieven waren denk ik in het boek geplaats om de tijd wat te verdichten, maar de lezer tóch van veel informatie te voorzien.

 

 

E      Beoordeling

 

Geef je persoonlijke beoordeling in 140 tot 160 woorden. Gebruik minimaal vier verschillende beoordelingswoorden en werk deze voldoende uit met behulp van de inhoud van het boek. (aantal woorden vermelden)

 

De beoordelingswoorden vind je ook in het document ‘Boekverslag - extra informatie en literaire begrippen’

 

 

Ik vond het een spannend boek, aangezien het boek over moord ging en dat brengt spannende momenten met zich mee. De lezer weet constant wie de moordenaar is, alleen de personages weten dat niet. Ik vond het wel wat een voorspelbaar boek, aangezien de titels ‘Dorothy’, ‘Ellen’ en ‘Marion’ waren. Het leek een soort lijstje dat afgestreept werd. Het was na Dorothy al vrij duidelijk, dat Ellen het ook niet zou gaan redden. Deze titelverdeling maakt het echter wel eenvoudig. Wat ook hielp was dat het verhaal chronologisch was en dat er dus geen ingewikkelde sprongen waren tussen tijd. Ik vond de personages wat oppervlakkig beschreven, en dan bedoel ik vooral de drie zussen. Er wordt alleen over hen verteld wat betrekking had op Bud. Weinig anders. Daardoor kreeg ik niet echt enorm veel sympathie of een band met het personage (al viel Ellen nog wel iets mee). Je kent ze namelijk helemaal niet goed.

 

155 woorden

155 woorden

 

F       Thema en uitleg

 

Omschrijf, los van het verhaal, het thema van het boek (de centrale gedachte, de dieper liggende idee).

Leg vervolgens uit waarom denkt dat dit het thema is. Bij die uitleg mag je wel gebruik maken van de inhoud. Gebruik 80 tot 120 woorden. (aantal woorden vermelden)

 

Ik denk dat het thema van het boek is ‘Hoever ga je om je doel te bereiken’.
Buds levensdoel was om rijk te worden. Hij kwam uit een arm gezin en wou met een dochter van de rijke familie Kingship trouwen om zijn doel te bereiken. Er waren echter wat obstakels: Dorothy’s zwangerschap en Ellens vermoedens en inzicht. Daarom vermoordde hij de twee dames. Hij gaat dus enorm ver voor geld. Té ver. Op het einde wordt dat symbolisch weergegeven als hij dood in de hete gesmolten koper ligt. Hij wou koper, hij wou rijkdom, dat kreeg hij. Het heeft hem echter de kop gekost en hij heeft de straf gekregen voor zijn daden.

 

114 woorden

5

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "A kiss before dying door Ira Levin"