Waarom er meer feminisme in het onderwijs moet komen.

Beoordeling 0
Foto van Silke
  • Betoog door Silke
  • 4e klas vwo | 1195 woorden
  • 5 maart 2025
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Feminisme in het onderwijs: het heeft meer aandacht nodig!

Bij de geschiedenisles blader ik graag door mijn kenmerkende aspecten boekje om te zien wat er de komende jaren nog gaat komen. Ik zie allemaal grote namen en gebeurtenissen, van de renaissance tot Lodewijk XIV tot de tweede wereldoorlog. Maar ergens richting het einde als we leren over emancipatiebewegingen en alles in die richting, zien we acht zinnen over feminisme. Acht zinnen. Dat is het. En dat is veel te weinig.

Daarom zal ik in dit betoog de volgende stelling behandelen: er moet meer feminisme komen in het onderwijs! Dit is belangrijk, omdat we in de maatschappij nog te veel genderongelijkheid, seksisme, seksueel geweld en ongelijkheid in de zorg ervaren. Zonder goed onderwijs over het onderwerp kunnen we deze problemen nooit uit de wereld werken. Ik heb hiervoor drie argumenten.

Ten eerste: Feminisme wordt te vaak verkeerd begrepen en gedemoniseerd door te weinig onderwijs.                                                                                                      In het Nederlandse onderwijs leren we, zoals ik al eerder heb genoemd, zeer weinig over feminisme en wat het nu precies inhoudt. Veel mensen denken dat feminisme inhoud dat vrouwen mannen haten en dat wij vinden dat we meer zijn dan mannen, maar dat is helemaal niet zo! Door juist meer les te krijgen over feministische bewegingen en het behandelen van inspirerende figuren (zoals Malala Yousafzai, Aletta Jacobs en Rosa Parks), leren leerlingen dat feministen juist staan voor inclusie, gelijkheid en rechtvaardigheid. Zo leren we dan dat feminisme belangrijk is voor een gelijkwaardige maatschappij. Bijvoorbeeld: tijdens de les vraagt de docent aan de klas wat zij denken dat feminisme inhoud, de klas geeft vooral stereotyperende antwoorden over dat vrouwen mannen haten etc. Maar dan kijken ze een filmpje over Malala Yousafzai, waarin ze vertelt over de strijd om wereldwijde toegang te krijgen tot onderwijs voor meisjes. Daarna wordt de vraag opnieuw gesteld. Leerlingen die eerst negatieve associaties hadden, realiseren zich waar feminisme nou echt voor staat. Zo zie je maar dat een simpele les veel kan veranderen.

Ten tweede: Leren over de vergeten vrouwen van onze geschiedenis heeft een positieve invloed op de persoonsvorming van meisjes.                                               Al heel lang leren we bij geschiedenis en andere vakken vaak alleen over wat mannen hebben bereikt, zelfs in 2025 nog. Veel jonge meisjes leren dan niet hoeveel vrouwen hebben bereikt en hoe hard ze daarvoor hebben gevochten. Zo gaan meisjes en jongens denken dat vrouwen vroeger alleen maar met rijke mannen trouwde en kinderen baarde en gaan ze geloven dat dit ook hun rol wordt in de maatschappij. Zo worden de vrouwen die wel veel hebben bereikt vergeten, bijvoorbeeld Jeanne d’ Arc, een vrouw die samen met haar leger een Franse victorie heeft behaald in de 100-jarige oorlog, wanneer leren we ooit over haar? Een onderzoek aan de Universiteit Gent, genaamd ‘De representatie van vrouwen in geschiedenislesmateriaal’, suggereert dat eenzijdige representatie kan bijdragen aan het in stand houden van genderstereotypen, maar als we dit veranderen we ervoor kunnen zorgen dat meisjes positiever kijken naar hun toekomst. Meisjes en jongens studeren dan over de vele belangrijke dingen die vrouwen hebben gedaan en zullen daardoor leren dat vrouwen ook veel hebben bijgedragen. Bijvoorbeeld: vroeger dacht ik altijd dat vrouwen in de geschiedenis alleen maar trouwden en kinderen kregen en dat dit mijn toekomst ook zou worden. Maar toen ik zelf onderzoek ging doen kwam ik erachter dat dit helemaal niet zo was en dat ik veel meer kan doen. Als we dit nou ook doen in het onderwijs, zullen we zo veel meer meisjes leren dat zij ook van alles kunnen bereiken!

Ten derde: meer feminisme in het onderwijs helpt maatschappelijke ongelijkheden en problemen aan te pakken.                                                                  In de maatschappij zijn er veel ongelijkheden en problemen die we moeten aanpakken. Ongelijkheden tussen mannen en vrouwen, ongelijkheden op basis van huidskleur, ongelijkheden tussen arm en rijk, genderstereotypes etc. er zijn er te veel om allemaal op te noemen. Het lesgeven in feminisme zal leerlingen leren om terug te vechten tegen allerlei soorten ongelijkheden dat ze zullen tegenkomen in hun leven. Dit betekent dat meisjes zich veiliger zullen voelen als ze ’s avonds buiten lopen in wat ze wil en niet bang hoeft te zijn voor seksueel misbruik. Dit betekent dat een jongen kan huilen bij zijn vrienden en zijn emoties kan tonen zonder dat hij erop aangesproken wordt. Dit betekent dat iemand van de LHBTQI+ community uit de kast kan komen in een veilige omgeving en daar niet voor uitgescholden wordt. Het is zelfs nog beter als er intersectionaliteit bij gegeven wordt. Hierdoor worden we bewust van alle ervaringen die vrouwen en mannen van andere culturen meemaken, waardoor we leren hoe we andere problemen als racisme en andere dingen moeten aanpakken. Stel je voor dat er een les gegeven wordt over feminisme, waarin niet alleen vrouwenrechten, maar ook raciale ongelijkheid en rechten van de LHBTQI+ community worden besproken. Ze leren dat feminisme alle vormen van ongelijkheid bestrijdt. Na deze les durft een meisje voor het eerst zich uit te spreken over seksueel misbruik dat ze heeft ervaren op school en een jongen voor het eerst openlijk vertelt over de druk om altijd ‘stoer te zijn’ en dat hij zich daarbij niet goed voelt. Bovendien steunt een andere leerling nu een vriend of vriendin die uit de kast is gekomen, zonder dat er negatieve reacties komen.

Maar, is feminisme niet te controversieel of politiek geladen?                              Nee, gelijkheid is geen controversiële kwestie, het is een mensenrecht. Bovendien is het onderwijs bedoelt om leerlingen kritisch te leren nadenken over maatschappelijke problemen. Daar hoort feminisme ook bij. Het is niet iets waar we raar over moeten doen, alsof het een soort taboe is. Het is niet anders dan economische of politieke kwesties waar we het soms over hebben bij maatschappijwetenschappen.

Wat kunnen we doen?

Ik stel voor dat we op school meer gaan doen voor een feministischer onderwijs. Zo kunnen we op internationale vrouwendag (of de dag daarvoor als het in een weekend valt) een dag vrij nemen van de normale lessen en activiteiten organiseren die in het teken van de vrouw staan, zoals een quiz over de dag (zoals deze: https://www.lessonup.com/nl/lesson/42DFEKc9E3HDdWbK7) en/of workshops. Daarnaast kunnen we meer vrouwelijke schrijvers betrekken in de literatuurlijst, lessen geven over gendergelijkheid en meer schoolopdrachten maken rondom gelijke rechten en feminisme bij maatschappelijke vakken. En bij CKV zouden we vrouwelijke kunstenaars kunnen bespreken, bij geschiedenis meer vrouwelijke rolmodellen presenteren, etc. dit zijn allemaal dingen die we zelf als school kunnen doen. We kunnen natuurlijk ook de overheid betrekken door een brief of mail te sturen.

Dus we hebben meer feministischer onderwijs nodig, omdat het maatschappelijke ongelijkheden en problemen kan oplossen, het heeft een positieve invloed op jonge meisjes en zo wordt het minder vaak gedemoniseerd en verkeerd begrepen. Zo kunnen we zorgen voor een beter onderwijs, en een betere wereld!

Bronvermelding:

https://www.internationale-vrouwendag.nl/inspiratie-voor-het-onderwijs/

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.