Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Mannenhatende heksen? We hebben juist veel te danken aan feministen!

Mannenhatende heksen? We hebben juist veel te danken aan feministen!

Feministen haten mannen. Ze zijn boos, hysterisch, strijden tegen het huwelijk. Ze zijn heksen. Het gaat hun alleen om macht. Ze willen beter zijn dan mannen. Het feminisme is een nieuw soort nazisme. Het feminisme is al lang niet meer nodig; het is iets uit het verleden. Dit zijn slechts enkele vooroordelen die je maar al te vaak hoort rondom de term ‘feminisme’. Een mooi moment om deze vandaag, op Internationale Vrouwendag, uit de weg te helpen.

De definitie van feminisme is: ‘’Het streven naar gelijke rechten en gelijke behandeling voor vrouwen’’. Klinkt niet slecht, toch? Toch kijkt men je vaak raar aan als je zegt dat je een feminist bent. Waarom roept het woord ‘feminisme’ een negatief gevoel op? Voor een deel is dat misschien begrijpelijk. Er zijn inderdaad tweets van vrouwen met dingen als ‘men are trash’. De vraag is alleen in hoeverre dat nog te scharen is onder het begrip feminisme. Is iemand die mannen uitscheldt echt een feminist? En kun je zo’n opmerking überhaupt wel gelijk stellen aan de manier waarop vrouwen al eeuwenlang zijn behandeld?

Hieronder een lijstje met een paar dingen waar we de feministische bewegingen in het verleden voor kunnen bedanken:

Vrouwen werken nu

Als je vroeger, als vrouw, kinderen kreeg, werd je ontslagen. Door het feminisme is deze verplichting nu veranderd in een keuze. De vrouw is nu meer dan een moeder. Dat is voordelig voor de vrouw én voor de economie.

Vrouwen mogen stemmen

Dit wist je waarschijnlijk al, maar dit betekent echt ontzettend veel. Vroeger maakte het gewoon niet uit wat vrouwen vonden. Hun stem was niet belangrijk. Is het niet gek dat de mening van een vrouw als onbelangrijk werd gezien, alleen omdat ze vrouw was? Gelukkig is dat veranderd.

Vrouwen mogen met de trein

Vroeger mochten vrouwen niet met de trein. Mannen waren bang dat hun baarmoeder er uit zou vliegen. Echt waar!

Vrouwen mogen in de rechtbank zitten

In Amerika wordt een deel van de beslissingen in een rechtszaak gemaakt door het volk. Dat gebeurt in een jury. Omdat vrouwen werden gezien als zwak, mochten zij niet in deze rechtszaal aanwezig zijn tot 1979. Ze zouden alle details over de misdaden niet aankunnen.

Meisjes mogen naar school!

Vroeger mochten vrouwen niet eens leren. Ik kan dat oprecht niet geloven. Want hoe erg ik ook op school haat, het zou echt verschrikkelijk zijn als ik niet naar school kón. Gewoon omdat andere mensen dat oplegden. Hoewel wij het ons niet meer kunnen voorstellen dat meisjes niet naar school mogen, is dit nog steeds een realiteit voor veel meisjes in landen als Nigeria, Pakistan en Jemen.

Vrouwen mogen broeken dragen

Zonder feminisme droeg jij nu lange rokken, die helemaal tot je enkel moesten reiken. Vrouwen mochten niet kiezen wat ze wilden dragen. Ik denk dat dat ook, in a way, de essentie van het feminisme is: de keuze kunnen maken. We hoeven niet te werken, te stemmen, of broeken te dragen. Maar de keuze ligt bij ons, niet bij anderen.

We hebben dus al heel wat voor elkaar gekregen, maar we zijn er nog lang niet. Vrouwen krijgen nog altijd minder betaald dan mannen en worden vaker afgewezen voor een baan wanneer ze ouder zijn dan 45. Een op de vijf vrouwen wordt ten minste een keer in haar leven slachtoffer van seksueel misbruik, tegenover een op de twintig mannen. Vrouwen worden veel strenger beoordeeld op hun uiterlijk en moeten harder werken om even serieus genomen te worden. In veel landen zijn uithuwelijking en vrouwenbesnijdenis bovendien nog steeds aan de orde van de dag. Kortom, werk aan de winkel, vrouwen én mannen!

 

Gepubliceerd op 8 maart 2019
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.