Meer feminisme in het onderwijs!

Meer feminisme in het onderwijs!

Door Lotte

Als ik door mijn geschiedenisboek blader, zie ik veel grote namen en gebeurtenissen staan. Van de Eerste Wereldoorlog tot de Verlichting, het staat er allemaal in. Ergens aan het eind van mijn boek - we zitten nu rond de jaren zestig - zie ik een klein kopje over het feminisme staan. Dat is het. Ik vind dit veel te weinig. 

Als je aangeeft een feminist zijn, krijg je vaak de reactie: ‘Oh, dus jij haat mannen?’ Nee. Dat is niet waar het feminisme voor staat. Het  feminisme wil gelijke rechten voor mannen en vrouwen. De vrouw is gelijkwaardig aan de man. We kunnen dit soort misstanden voorkomen door kinderen en jongeren meer te leren over het feminisme. Wat het betekent, hoe het ontstaan is, waarom het nodig is en welke dingen vrouwen hebben moeten doorstaan. 

Vergeten vrouwen

Naast het feit dat er veel te weinig les wordt gegeven over het feminisme, valt het mij op dat er sowieso weinig vrouwen in mijn geschiedenisboek voorkomen. Eén blik op de portrettengalerij (een bladzijde die is gevuld met belangrijke personen) en je ziet dat deze wordt gedomineerd door mannen. Het klopt dat vrouwen heel lang niets te zeggen hadden over bijvoorbeeld politiek. Maar toch ontbreken er belangrijke vrouwen zoals Judith Leyster en Marie du Moulin - als je ze net zoals ik niet eens kende, google ze eens. Om een duidelijk beeld van de geschiedenis te schetsen, moeten deze vrouwen, een vele anderen, worden toegevoegd aan ons geschiedenisprogramma. 

Daarnaast is het belangrijk dat vrouwen niet alleen maar worden beschreven als ‘de vrouw van’. Er hebben zoveel vrouwen op deze planeet rondgelopen die een plek verdienen in ons onderwijs, die het verdienen gehoord te worden, die het verdienen om een rolmodel te zijn voor de meisjes, jongens, vrouwen en mannen die op dit moment op onze planeet rondlopen.

‘Wij zijn nu toch allemaal gelijk?’

Een ander voorbeeld is dat het feminisme vandaag de dag niet meer relevant zou zijn. We hebben toch al gelijke rechten? Niet helemaal waar. Mannen krijgen over het algemeen nog steeds meer betaald en domineren de politiek. Vrouwen werken nog steeds vaker parttime en is er maar een klein aantal vrouwelijke Kamerleden en hoogleraren. Een op de vijf Nederlandse vrouwen krijgt te maken met seksueel geweld en 11 procent van de vrouwen is verkracht, tegenover 1 procent van de mannen.

Om deze redenen zijn er nog steeds bewegingen als #MeToo nodig. Het is belachelijk dat zo’n grote groep mensen wordt beperkt door hun geslacht. Door het uitgebreider over het feminisme te hebben, verklein je de kans dat in de toekomst deze misstanden worden doorgezet. De jeugd is immers de toekomst. De toekomstige politici, beleidsmakers en onderwijzers. Door hen te vertellen hoe het echt zit, kunnen we ongelijkheid van seksen verminderen, en op een dag allemaal écht gelijk zijn.

Lees ook
Mannenhatende heksen? We hebben juist veel te danken aan feministen!

Gepubliceerd op 14 december 2021
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.