Feitelijke gegevens
- 1e druk, 2013
- 333 pagina's
- Uitgeverij: Cargo
Flaptekst
Eind oktober 2004. Als informant van de AIVD rapporteert de jonge Nederlandse Marokkaan Hamid Mansur aan zijn superieur De Wolf dat de Hofstadgroep een aanslag beraamt op een bekende Nederlander. Wanneer De Wolf kort daarop wordt vermoord, is Hamid hoofdverdachte. Op de vlucht voor zowel Justitie als de Hofstadgroep kan hij niet anders dan wanhopig achter de waarheid zien te komen. Dan ontvangt misdaadverslaggeefster Puck Labrie een intrigerend anoniem bericht waarin staat dat de dood van De Wolf niets met Hamid of de Hofstadgroep te maken heeft maar alles met de moord op Pim Fortuyn, ruim twee jaar eerder. Tegelijkertijd wil Theo van Gogh in Amsterdam bewijzen dat de dood van zijn vriend Fortuyn een complot was om de aankoop van de JSF veilig te stellen. Wanneer Puck en Hamid, onder levensgevaarlijke omstandigheden, achter de identiteit van de bekende Nederlander komen, is het de vroege ochtend van de tweede november.
Eerste zin
‘Verdelg het ongedierte dat Allah ontkent en betreed het paradijs dat Hij voor zijn dienaren heeft toebereid die als martelaren voor Hem zijn gestorven.’ De nasale stem van de imam spuugt het Arabisch uit alsof het varkensvlees is.Samenvatting
22 oktober 2004
Hamid Mansur, een jonge Marokkaan (26), student maar ook stiekem in dienst bij de AIVD, heeft informatie voor zijn opdrachtgever De Wolf. Via een speciale 2-euromunt heeft hij enkele leden van de Hofstadgroep afgeluisterd. Deze informatie staat op een kleine USB-stick en luidt dat er een politicus op 2 november a.s. op straat zal worden vermoord. De leidinggevende wil de informatie aan zijn collega Van Dijk doorgeven. Het is extra informatie die Mansur heeft, en hij zou een extra beloning moeten hebben. Een dagje Terschelling met zijn vriendin Inge, die hem echter na deze avond niet meer wil binnenlaten. Ze schreeuwt dat hij vreemd gaat, omdat hij weer eens te laat is.
De Wolf, die in werkelijkheid Hans Noordhoek heet (een Ado-fan die in zijn eerste huwelijk een zoontje Aadje heeft verloren), verlaat het pand van de AIVD, wordt gevolgd en de volgende dag in de Vliet bij Rijswijk dood aangetroffen. Hij rijdt motor en er is een roofoverval op hem gepleegd. Hans is 50 geworden en zijn tweede vrouw Selma (van joodse afkomst) is nog maar 38 jaar. Ze wacht tevergeefs op hem.
In Dallas wordt een man met zijn minnares vermoord: het is de oud-politicus Nico Schouten.
In Amsterdam belt iemand Hamid Mansur op: hij moet naar een hotel aan de ringweg naar Amsterdam gaan. Het lijkt erop alsof hij wordt verdacht van de moord op Noordhoek. Hij wordt gezien als lid van de Hofstadgroep. De volgende morgen wordt hij opgepakt door twee mannen (de bokser en de balletdanser) die hem in een busje afvoeren en hem hardhandig ondervragen. Daarna wordt hij weer vervoerd, maar bij een benzinestation nabij Purmerend wordt er een aanslag op het busje gepleegd. Hamid weet echter te ontsnappen, zich zwemmend in veiligheid te brengen. Hij neemt later de goederentrein naar Amsterdam.
We maken vervolgens kennis met Puck Labrie, misdaadverslaggeefster bij de Telegraaf (ook 26 jaar, mooi en intelligent). Ze heeft een relatie met Charles, een advocaat op het kantoor van Bram Moskowitcz. Ze hoort van de aanslag op Noordhoek en de dood van Nico Schouten in Dallas en ze wordt erg nieuwsgierig naar de daders en de samenhang tussen de moorden. Ze begrijpt ook dat Hamid Mansur verdachte nummer 1 is bij de dood van Noordhoek. Ze krijgt echter een envelop met een 2-euromunt die een afluisterapparaat is en tips over de aanslag op Noordhoek (van Gerard Vrolijk). Ze wil dat best allemaal onderzoeken. Ze laat de Arabische tekst op de munt door een schoonmaker van haar onderzoeken en ze hoort ook dat er op 2 november a.s. een moord zal worden gepleegd op een politicus.
Op het kantoor van de AIVD werkt Paul van Dijk. De dienst heeft twee jaar daarvoor een blunder begaan met de moord op Pim Fortuyn. Er waren tips dat hij zou worden vermoord en ze hebben het laten begaan, omdat er zo een belangrijke politieke tegenstander met een politieke kleur werd opgeruimd. Mat Herben speelde hierbij ook een rol, o.a. door zijn rol in de omkoopaffaire met de JSF. Van Gogh wist daar ook van. Nu zijn twee personen die een rol daarbij speelden in hetzelfde weekend vermoord: Schouten en Noordhoek. Het komt hun goed uit Hamid als de mogelijke dader te bestempelen. Hamid zoekt contact met Gerard Vrolijk en hij volgt hem ook als die op bezoek gaat bij de eerste vrouw en zoon van de vermoorde Nico Schouten. Die moeten informatie voorhanden hebben van hun vermoorde ex-man en vader. Deze informatie (een boek over Troje met zes geluidscassettes) wordt overhandigd aan Vrolijk. Helaas wordt Hamid bij de tuin van de Schoutens herkend en hij moet vluchten. Hij vlucht het AMC in, hoort zijn ex-vriendin Inge seks hebben met haar eerste partner (een arts), doet zichzelf voor als arts en hij vlucht bovendien in de Volvo van de arts. Hamid maakt een afspraak met Gerard Vrolijk op de dag van de begrafenis van Noordhoek en dat doet Puck Labrie ook. Ze komen beiden bij een speeltuintje in de buurt van de begraafplaats en dan blijkt dat Gerard Vrolijk aan een schommel hangt (zelfmoord of moord). Hamid redt Puck net op tijd van de bokser en de balletdanser die ook weer ter plaatse zijn en waarschijnlijk Vrolijk hebben omgebracht. Ze vluchten samen weg en gaan in de trein naar Harlingen. Puck heeft met haar vriend een vakantiewoning op Terschelling, maar als ze bij de boot staan komt haar vriend Charles net met zijn ex van de boot gereden; ze kussen elkaar. Puck is woedend, maar ze gaan toch door naar de vakantiewoning. Omdat ze herkend is, krijgen ze al snel politiebezoek , maar ze laat eerst Hamid ontvluchten voordat ze de deur opendoet. Ze beginnen warme gevoelens voor elkaar te koesteren, voelen ze beiden.
Hamid vlucht in een boot, krijgt daar ook bezoek van de AIVD’er, de bokser, maar die valt overboord met zijn hoofd in de schroef en is meteen dood. Daarna rijdt hij met de auto van een vriend Jan Teulings mee naar Amsterdam. Puck zoekt daar weer contact met Hamid. Ze vermoeden dat Gerard Vrolijk het pakketje van Schouten op de begraafplaats van Hans Noordhoek heeft begraven, maar ze kunnen er niet bij, omdat politie het kerkhof bewaakt. Dan proberen ze via Selma Noordhoek iets te bereiken, maar ze worden in Delft opgewacht door de balletdanser. Na een intens gevecht valt die ongelukkig in een spijker en sterft ook later. Selma die verdrietig is, wil echter wel meewerken, haar zus is getrouwd met Roel Peters die Hamid goed kent, waardoor ze hem vertrouwt. Ze gaat het pakje ophalen op de begraafplaats. Daarin zitten namelijk enkele cassettes waarop staat hoe de samenzweerders van de AIVD de moord op Pim Fortuyn gewoon hebben laten begaan. Er waren politieke belangen mee gemoeid. Het is een belangrijk bandje voor De Telegraaf, maar Puck mag er van haar hoofdredacteur toch niets over publiceren. Ook Selma wordt steeds meer duidelijk: haar collega-stewardess Kadira zit met haar vriendje Mohammed B(ouyeri) ook bij de AIVD. Maar ze zijn ook deel van de Hofstadgroep. Puck doet onderzoek in Amsterdam en ziet een aantal Marokkanen tegenover het huis van Theo van Gogh. Wanneer ze de cassettes afluisteren, heeft ze ineens door wat er aan de hand is en wie er vermoord gaat worden op 2 november. Ze beseft dat het niet een politicus maar Theo van Gogh is. Ze rijden als razende Roeltje naar Amsterdam en komen net op tijd om te kunnen zien dat Mohammed Bouyeri Theo van Gogh vermoordt op straat. Van Dijk neemt hen mee. Mohammed B. wordt opgepakt. Hij zat in een dubbelrol: medewerker van de AIVD maar ook lid van de Hofstadgroep. Puck Labrie en Hamid Mansur die nu echt verliefd op elkaar zijn geworden, besluiten het bijltje erbij neer te gooien. De machten die boven hen staan, hebben gewoon te veel invloed.
Personages
Hamid Mansur
Hamid Mansur is 26 jaar, student en medewerker van de AIVD, binnengehaald door zijn professor Roel Peters. Hij is slim, heeft leden van de Hofstadgroep afgeluisterd en speelt de informatie door aan de AIVD. Daar begint de ellende voor Hamid, want hij wordt meteen verdacht van de moord op de man die hij het laatst informatie geeft gegeven. Toch weet hij alles te doorstaan, met slimheid en kracht. Hij komt in aanraking met Puck Labrie, wordt verliefd op haar en weet de gewenste informatie los te krijgen. Maar ze zijn te laat en Theo van Gogh wordt toch vermoord onder hun ogen. Ze beseffen ook dat ze niet tegen de hogere machten zijn opgewassen. In zijn privéleven wordt hij bedrogen door Inge die hij ook meteen verkettert. In dezelfde week krijgt hij al weer een relatie met Puck.
Puck Labrie
Puck Labrie is 26 jaar, geen dom blondje, maar slim en misdaadverslaggeefster van de Telegraaf, die grote bekendheid geniet, want ze wordt vrijwel overal herkend. Ze zit op het spoor van misdadige Marokkanen en is geïnteresseerd inde zaak van Hamid. Ze krijgt informatie van Gerard Vrolijk en gaat als journalist op pad. Ze wordt gered door Hamid als Gerard wordt vermoord en gaat samen met hem naar Terschelling. Daar redt ze hem weer en ze gaan samen op zoek naar de verborgen cassettes waarop het geheim van de moord op Fortuyn staat. Ze beseft dat ze bedrogen wordt door Charles, de advocaat, en wordt in dezelfde week verliefd op Hamid. Zij is de eerste die begrijpt dat de moord niet op een politicus zal worden begaan, maar op Theo van Gogh.
Selma Noordhoek
Selma Noordhoek is 38 jaar, de tweede vrouw van Hans Noordhoek die door de AIVD wordt vermoord. Ze is rustig en neemt de moord op haar man gelaten op. Ze helpt het tweetal Hamid en Puck bij het terugvinden van de cassettes op de begraafplaats van haar man en helpt zo mee aan de oplossing van het raadsel van de moord op Fortuyn en de aanwijzing op de moord op Theo van Gogh. Sympathiek personage.
Paul van Dijk
Paul van Dijk (de man met het steenrode gezicht - hij wordt vijf keer zo aangeduid) is een onsympathiek personage dat als de grote man in het complet tegen Van Gogh en Fortuyn kan worden gezien. Doet zich als vriend van Hans Noordhoek voor, maar is de opdrachtgever voor zijn liquidatie, net als die van Nico Schouten en Gerard Vrolijk. Is altijd op de een of andere manier vlak in de buurt. Stuurt de bokser en de balletdanser op Hamid af die eigenlijk ook uit de weg moet worden geruimd, omdat hij teveel weet. Laat Mohammed B. ook opdraaien voor de door hem begane moord en komt blijkbaar niet zijn belofte na die hij aan Mohammed B. heeft gedaan.
Quotes
"Inge kent hij net een jaar. Hij heeft haar in het vu ontmoet toen hij er ’s nachts met een acute blindedarmontsteking binnen was gebracht. Ze is twee jaar ouder dan hij, mooi, sexy met lang blond haar en helblauwe ogen. En fantastisch in bed. Al is het daar de laatste tijd niet veel van gekomen." Bladzijde 52-53
"Twee politieagenten vonden hem in de Vliet. Ze dachten eerst dat hij was verdronken. Maar een nachtwaker op een bouwterrein daar had schoten gehoord op de andere oever. Ik heb de recherche zojuist maar kort gesproken, maar hij zag een motorrijder met een auto achter zich aan van waaruit werd geschoten. Hij kon helaas niet zien wat voor auto. De motorrijder reed het water in, mogelijk omdat ze een band kapot hadden geschoten." Bladzijde 68
"Ze is tegenover hem in slaap gevallen. Haar hoofd deint zachtjes mee op haar jack dat ze tegen het raampje heeft gepropt, haar mond hangt een beetje open, wat hij ondanks zijn nervositeit wel erotisch vindt. Een mooie meid. Ze lijkt wel wat op Anouk, al heeft ze haar haar opgestoken. Puck Labrie naar wie ze in het studentenhuis altijd keken en niet vanwege het nieuws van Amsterdam en omstreken." Bladzijde 254
"Het ging niet om Schouten maar om Theo van Gogh.’ ‘Wat?’ Ze knikt heftig, inhaleert en hoest. ‘Ze houden zijn huis in de gaten. Die jongen van de Hofstadgroep en een meisje keken naar een dvd of een video waarop zijn huis staat. En Van Gogh zelf, al moet je dat weten. Rokend achter de vitrage. Aan de telefoon, zwaaiend naar een dikke jongen met een rugzak op de fiets.’" Bladzijde 351
Thematiek
Misdaad: whodunitDe thriller gaat erover wie achter de moord op de bekende publicist Theo van Gogh schuilgaat. Complotdenker Tomas Ross houdt het er op dat de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh verband met elkaar houden en dat ze met medewerking van de AIVD zijn vermoord door resp. Volkert van der G. en Mohammed B.
Motieven
Moord
Het gaat in deze thriller indirect op de moord op Pim Fortuyn en direct op de leden van het genootschap die zich met deze moord bezig hielden: Hans Noordhoek, Gerard Vrolijk, Nico Schouten. Daarnaast sterven nog twee handlangers van de mannen: de bokser en de balletdanser. In beide laatste gevallen is Hamid erbij betrokken.
Leugens en bedrog
Alles draait natuurlijk om de leugens de die hogere machten willen verspreiden over de moord op de beide in het openbaar vermoorde populisten Fortuyn en Van Gogh. Ross vermoedt een complot tegen hen dat o.a. zijn roots heeft in de LPF en waarin commerciële belangen als de aankoop van de JSF-straaljager voor defensie een rol hebben gespeeld.
Liefdesrelatie: problemen/echtscheiding
Geen thriller zonder liefdesrelaties: Hans en Selma Noordhoek, wreed verstoord door de moord op Hans. Nico Schouten en Patricia Zuiverloon, idem verstoord door moord Hamid Mansur en Inge zijn verpleegster, verbroken vanwege overspel van Inge, Puck Labrie en advocaat Charles, verbroken vanwege overspel van Charles. Puck Labrie en Hamid Mansur, dat belooft een stel een voor de toekomst
Overspel
Zie hierboven.
Motto
Er zijn drie motto’s: citaten van Theo van Gogh en de politicus Mat Herben.
‘Ik zal sterven op straat, hoewel zulks oncomfortabel is.’
Theo van Gogh in ‘De ideale vrouw’,
Allah weet het beter (2003) ‘Ik ben vereerd dat ik door sommigen word gezien als superspion King Kong die in opdracht van de inlichtingendiensten straaljagers koopt.’
Mat Herben in de Volkskrant,
27 juni 2002 ‘Zulke mensen wil ik er niet op [op de kandidatenlijst van Leefbaar Nederland].’ – Pim Fortuyn over Mat Herben, januari 2002
Opdracht
Voor Theo van Gogh (1957-2004)
Trivia
Tomas Ross schrijft een boek dat als genre meekrijgt “factie” (een woordcombinatie van facts- feiten- en fictie). Hij schrijft graag complotten die geënt zijn op een historisch feit en verzint er dan zelf graag een complot bij. Hij is eigenlijk een echte complotdenker. De moord op Theo van Gogh leidde tot de thriller “De tweede november” en de moord op Pim Fortuyn tot “De zesde mei”.
In de thriller komt het motief voor van de liefde voor je voetbalclub. Het gaat om Ajax (020) tegen ADO Den Haag. Hoewel het lijkt alsof Ross er veel van af weet (de overleden Haagse voetballer Aadje Mansveld komt vaak in de tekst voor), maakt hij voor een voetbalkenner essentiële fouten. Hij laat een bekerwedstrijd 020 - ADO op zondag spelen: bekervoetval wordt in Nederland nooit op zondag gespeeld, maar doordeweeks. Een week later ziet hij Hamid naar een televisiescherm kijken. Rood-wit tegen geel-zwart. Ajax-Nec, denkt de voetballiefhebber Hamid. Nee hoor, in geel-zwart speelt in Nederland NAC.
Titelverklaring
Op 2 november 2004 werd de cineast/presentator Theo van Gogh in koelen bloede vermoord op straat. Tomas Ross geeft een kijkje achter de schermen zoals hij de moord op Van Gogh ziet.
Structuur & perspectief
De roman is opgebouwd uit lange hoofdstukken waarboven staat aangegeven welke dag en datum het is en waar het hoofdstuk zich afspeelt. In die hoofdstukken wisselt het perspectief. Er wordt o.a. verteld vanuit Hamid Mansur, Selma Noordhoek, Puck Labrie. Op dat moment lijkt het alsof er van binnenuit wordt verteld, waardoor je een personale verteller hebt. Maar je kan evengoed spreken van een onzichtbare alwetende verteller. Het grootste deel van de thriller wordt verteld in de o.t.t. wat de spanning natuurlijk vergroot.
Decor
De tijd en de plaatsen zijn heel nauwkeurig in deze thriller opgeschreven. Het verhaal begint op vrijdag 22 oktober 2004 en het eindigt op dinsdag 2 november 2004 (het moment dat Theo van Gogh door Mohammed B. wordt vermoord). Er verstrijkt dus een kleine anderhalve week waarin Ross zijn visie geeft op wat er met van Gogh is gebeurd en welke mensen achter de aanslag zaten.
Het decor is wisselend, maar Amsterdam speelt een belangrijke rol (woonplaats van Theo van Gogh, werkplaats van Puck Labrie), evenals Den Haag / Leidschendam (Hamid Mansur/AIVD) en Delft (Hans en Selma Noordhoek).
Stijl
De stijl van Ross is niet altijd even fraai. Maar hij wordt gekenmerkt door een hoog verteltempo en aansprekende dialogen. Daardoor zal een lezer de neiging hebben het boek achter elkaar uit te lezen.
Slotzin
Pardon, wilt u iets drinken?’ Een donkere stewardess kijkt hen vragend aan. ‘Graag, een rode wijn,’ zegt Puck. ‘Jij?’ Hij ook. ‘Over and out,’ zegt ze. Ze legt de krant weg en kust hem. ‘Heerlijk, lieverd, twee dagen Parijs. Maar weet je echt zeker dat je daarna liever naar Israël wilt dan naar Marokko?’Beoordeling
Tomas Ross is een complot-thrillerschrijver. Hij bouwt meestal een ingewikkeld plot met veel zijwegen om een herkenbaar strafbaar feit (corruptie, moord op Fortuyn, moord op van Gogh, Het meisje uit Buenos Aires – Maxima, enzovoort). In “De tweede november” wordt echter al snel duidelijk dat de AIVD ook achter de moord op Theo van Gogh zit en dat betekent wel een aanmerkelijk minder spannend verhaal dan andere boeken die ik van Tomas Ross las. Niettemin vormt hij met René Appel en Charles den Tex de top-drie van het Nederlandse thrillerwereldje. Wie interesse heeft voor de moord op Theo van Gogh kan dit boek met veel plezier lezen. Het is geschikt voor havo en vwo-eindexamenkandidaten; er zijn geen gruwelijke scènes in het boek. Het heeft ook een hoog verteltempo, wat maakt dat je het boek achter elkaar wilt uitlezen.
Recensies
"Ross stopt zijn boek vol met talloze feiten en feitjes, ook als die er niet toe doen, kennelijk om de lezer ervan te overtuigen dat het werkelijkheidsgehalte heel hoog is. Maar te veel werkelijkheid kan een verhaal lelijk in de weg zitten. In het nawoord vraagt hij: ‘Mag een auteur die zijn roman baseert op historische feiten en personages afwijken van de werkelijkheid?’ " http://www.vn.nl/Boeken/R...vember.htm
"De tweede november is vlot geschreven en bevat een aantal mooie karakters, maar het onwaarschijnlijke complot en de ingewikkelde kuiperijen irriteren. Net als de vele toevalligheden in het boek, zoals de journaliste van De Telegraaf die door iedere passant herkend wordt, zelfs als ze met een pruik en zonnebril de straat op gaat." http://www.nrclux.nl/de-t...t/1143285/
"Dat wil niet zeggen dat ik in het werkelijke leven echt geloof hecht aan het verhaal van De tweede november. Ik denk ook niet dat dit de bedoeling van Ross is – hij schept een literair genre waarin ingenieuze alternatieve werelden worden geschapen die helemaal compatibel zijn met wat wij over onze wereld weten. Maar het heeft een intrigerend boek opgeleverd, een waar monument voor de dikke man die die negen jaar geleden zomaar overhoop gestoken werd." http://marc-las.blogspot....ember.html
"Het is spijtig dat Ross een nodeloos ingewikkeld verhaal heeft geconstrueerd waarin hij zijn stelling probeert hard te maken. Daardoor wordt dit boek nooit echt spannend. \'De tweede november\' is zeker niet het definitieve boek over de moord op Van Gogh." http://www.cobra.be/cm/co...denovember
Geschreven door Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Leraar Nederlands zijn vond ik veel leuker dan directielid spelen. De laatste jaren was ik conrector. In 2004 begon ik aan mijn eerste boekverslag voor scholieren.com. Dat is dus ruim twintig jaar geleden.
Ik vond het destijds mijn 'missie' om de vaak verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met onbekende en / of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk gewoon leuk zijn. Het is de taak van een docent om het lezen te stimuleren.
Docenten kunnen je met het aanprijzen van aantrekkelijke en/of spannende boeken enthousiast maken. Passages die interessant zijn, kun je voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat, kan ook een stimulans voor je keuze zijn. En vergeet niet dat je van je medeleerlingen ook kunt horen welk boek ze (erg) leuk gevonden hebben. Dat is vaak de beste manieren om te weten te komen of een boek aantrekkelijk is. Hoewel smaken altijd blijven verschillen..
Ik heb tot nu ( 1 maart 2025) 1513 boekverslagen gemaakt, waarvan vrijwel de meeste Zeker-Weten-Goed-verslagen zijn. Er staan de laatste jaren aan het einde van het verslag vragen over de inhoud en de structuur, zodat je kunt controleren of je je het boek in grote lijnen begrepen hebt.
Bij Scholieren.com probeer ik zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Elke maand ontvang ik boeken van diverse uitgeverijen die hun schrijvers uit 'hun fonds' onder de aandacht van de lezer willen brengen.
Ik hoop altijd dat de 'leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende of zelfs beginnende schrijvers op de leeslijst te accepteren.
Lezen kan leuk zijn, maar boekverslagen maken doe je meestal niet voor je lol. Ikzelf vond dat vroeger namelijk helemaal niet leuk. Ik kocht in die tijd daarom ook alle uittrekselboeken van alle talen. (Bijvoorbeeld Literama (Ne), Aperçu (Fa), Survey (En), Der Rote Faden (Du). En als ik heel eerlijk ben, heb ik ook wel eens uit tijdgebrek alleen met een boekverslag een mondeling tentamen gedaan. Maar dan voelde je je toch niet altijd op je gemak. Nu maak ik zelf al jaren boekverslagen voor scholieren.com.
Nog een welgemeend advies: wees verstandig en lees altijd het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek echt niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com aanlevert. Daar is natuurlijk helemaal niks mee.
REACTIES
1 seconde geleden