Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Chinese taal

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 2e klas vwo | 372 woorden
  • 10 februari 2004
  • 60 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
60 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. De Chinese taal Voor het ontstaan van de Chinese karakter moeten we terug naar de 14e eeuw V.Chr toen in China de zieners of waarzeggers hun adviezen naar de Chinese ambtenaren opschreven of liever krasten in dierlijke botten of in schilden van schildpadden. Dit deden ze in de vorm van kleine pictogrammen. Onder pictogrammen verstaan we afbeeldingen die, zij het vaak gestileerd, direct een weergave zijn van wat er bedoeld wordt. In 221 v.Chr, onder keizer Ch’in, kwam ere en zekere standaarisatie en in de loop van de tijd ontwikkelden zich ook verschillende stijlen. De oorspronkelijke pictogrammen werden in de loop van de tijd iets vereenvoudigd waarbij de kenmerkende vormen naar voren kwam en men ging ze combineren omdat er meerdere en ingewikkelder zaken mee verbeeld moesten worden. Deze noemt men ideogrammen. Een ideogram is eigenlijk ontstaan door combinatie van pictogrammen. Ook heeft men er vaak nog een fonetisch symbool of klankkarakter aan toegevoegd. Deze "combinatie-karakters" noemt men wel semantisch-fonetisch. Het semantische deel geeft een indicatie over de betekenis en het fonetische deel een indicatie over de uitspraak. Omdat semantische symbolen ook wel logogrammen worden genoemd en de fonetische symbolen fonogrammen zouden we de gecombineerde karakters bijv. lofogrammen kunnen noemen. Van de Chinese tekens bestaat ongeveer 90% uit deze semantisch-fonetische lofogrammen maar dit betekent dus niet dat er geen oorspronkelijke pictogrammen meer gebruikt worden. De karakters voor bijv. zon, maan, berg en boom zijn nog de, weliswaar gestileerde, simpele pictogrammen. Deze 'basispictogrammen' worden wel radicalen genoemd. Ook is niet altijd een fonetisch deel toegevoegd. Het teken voor huis bestaat uit twee radicalen en kent geen fonetisch symbool en is dus een ideogram. Het bovenste radicaal had als betekenis 'dak' terwijl het onderste radicaal de betekenis 'varken' had en heeft. Letterlijk betekent dit dus "een plek waar varkens een dak hebben". Een mooi voorbeeld van een combinatiekarakter is dat van brug. Links zien we het radicaal voor boom of hout, terwijl we rechts twee tekens boven elkaar zien staan. Het bovendeel van dit teken had in het Chinees de betekenis "gebogen". Gecombineerd met het radicaal voor hout krijgen we de betekenis van "iets dat van hout is en gebogen". Hier doelde men dus op een "brug". zon maan berg boom huis brug

REACTIES

S.

S.

winj vinden dit egt een goede site voor werkstukken en boekverslagen wij vinden het super

groetjes:mnr hamdad&samet

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.