Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

'Meer geslaagden dankzij de coronacrisis'

Door Stach

Terwijl de eindexamenkandidaten van 2020 al lang en breed vakantie aan het vieren zijn, druppelen de eerste slagingscijfers van scholen binnen. Uit een rondgang van NOS Stories onder meer dan 200 scholen blijkt, niet geheel verrassend, dat het slagingspercentage hoger ligt dan vorig jaar.

De centrale eindexamens gingen dit jaar niet door en dus telden de resultaten van de schoolexamens opeens voor de diploma's. Voor de meeste eindexamenkandidaten lijkt dit gunstig te hebben uitgepakt. Uit het onderzoek van NOS Stories, de jongerenredactie van de NOS, blijkt dat leerlingen op de havo en het vwo er het meeste voordeel aan hebben gehad. Op het Carmel College, een van de grootste scholenkoepels van Nederland, ligt het slagingspercentage voor de havo 9 procent hoger dan vorige jaar. Voor het vwo is dit 8 procent. Ook vmbo-leerlingen slagen vaker, maar voor die groep geeft de NOS geen concrete percentages.

Schooldirecteur Nol Benders vertelt tegen de NOS dat volgens hem de goede resultaten in coronatijd voor een deel veroorzaakt zijn door het wegvallen van het centraal examen. Hij stelt dat ongeveer 2 procent van de leerlingen er daadwerkelijk profijt van heeft. Het gaat dan vooral om leerlingen met faalangst of examenstress.

Geen stress

Bovendien denkt de directeur ook dat de resultaatverbeteringstoetsen positief hebben bijgedragen aan het slagingspercentage. "Normaal gesproken is er één herexamen. Nu waren er twee of drie resultaatverbeteringstoetsen, dus de kans om te slagen kon bij meer vakken verzilverd worden."

Een combinatie van geen stress en meer mogelijkheden om te slagen heeft dus zeer waarschijnlijk voor hogere slagingspercentages gezorgd. De officiële cijfers worden na de zomervakantie door DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) gepubliceerd. Pas op dat moment zal het ministerie van onderwijs op de cijfers reageren.

Vervolgonderwijs

Ondanks dat Arie Slob, minister van onderwijs, nog niet wil reageren op de cijfers van de NOS, geeft hij wel aan van plan te zijn leerlingen extra in de gaten te gaan houden in het vervolgonderwijs. Hij vindt het vooral belangrijk om te controleren of er dingen zijn waar oud-eindexamenleerlingen extra hulp bij nodig hebben. Hij zegt ook afspraken te hebben gemaakt met het vervolgonderwijs. Hoe de overheid leerlingen precies gaat helpen, is nog niet duidelijk. Daar maakt het ministerie op dit moment plannen over.

Tot slot benadrukt Slob dat een vmbo-, havo- of vwo-diploma gewoon volwaardige toegang tot het vervolgonderwijs biedt. Hij zegt tegen de NOS dat de waarde ervan nog steeds hetzelfde is als de diploma's van de afgelopen jaren. "Dat leerlingen hun diploma in coronatijd hebben gehaald, maakt hun prestatie misschien nog wel indrukwekkender", stelt de minister. 

Gepubliceerd op 3 juli 2020


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?