Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Zo vieren jullie dat de examens erop zitten

Door Roos

Het is zover, voor bijna iedereen zitten de examens er na vandaag op. Na dagen keihard strijden mag je eindelijk ontspannen. Wat gaan jullie allemaal doen in deze langste vakantie van je leven?

Flora (18) heeft een edgy plan: "Ik ga een septum piercing laten zetten in mijn neus om het einde van de examens en mijn verjaardag te vieren."

@user135848348382 Maar nog wel met stres afwachten tot 14 juni🎓 #examen #examenleerling2023 #vakantie #stres ♬ original sound - Enzo

Gala

Sommige scholen organiseren in de periode tussen het einde van de examens en de uitslag al een gala, bijvoorbeeld de school van Lina (16). "We worden in een limousine opgehaald en naar een zaal gebracht. Ik ben wel benieuwd." Verder gaat Lina niet veel doen. "Ik ga vooral werken tot dat ik mijn examenuitslag krijg op 14 juni en op 3 juli heb ik mijn diploma uitreiking, als ik slaag." 

Ook Isa (17) heeft een gala: "Ik heb vanmiddag nog Frans, en daarna ga ik even afscheid nemen van mijn vriend. Die gaat op examenreis. In de tijd dat hij weg is ga ik lekker naar de kapper en m’n nagels laten doen, want volgende week vrijdag hebben we gala."

Zon en zee

Natuurlijk staan er ook veel reisjes op de planning, naar zonnige bestemmingen waar de cocktails rijkelijk vloeien. Mathilde (17): "Ik ga met drie vriendinnen voor een week naar Mallorca heel hard de examens negeren. De eerste paar dagen gaan we volle bak feesten, daarna gaan we wel wat meer van het eiland zien." 

Albufeira is ook nog steeds populair. Maikel (16): "We gaan in totaal met 10 jongens. We hebben een villa geboekt voor een week, we gaan gelijk na onze diploma-uitreiking. En dan natuurlijk goed drinken en feesten daar. En overdag bijkomen bij ons privé zwembad." Dit kost natuurlijk wel wat. "We gaan nu eerst tot we op vakantie gaan nog hard werken op de bloemenveiling, zodat we nu nog even veel geld kunnen verdienen", aldus Maikel. 

@mikkiemouseclubhousee Voor als je het nog niet doorhad: ik ben excited #examens #examens2023 #eindexamens #eindexamen2023 #examenleerlingen #fransexamen #vwo #havo #examenleerlingen2023 #economie2023 #smoothoperator ♬ original sound - Enzo

Niet iedereen kiest voor een strandvakantie. Romy (16): "Ik ga lekker een weekendje naar Eurodisney met m'n moeder, even ertussen uit na al die examens. Ik ben er blij dat het er op zit." 

Niet iedereen is klaar

Helaas is de vakantie nog niet voor iedereen begonnen. Bijvoorbeeld havisten en vwo'ers die Fries, Russisch, Spaans, Arabisch of Turks maken moeten na het weekend nog een dag in actie komen.

En er zijn natuurlijk ook scholieren die staatsexamen doen, zoals Renzo (16). "Ik ga nu even een paar daagjes bijkomen en met school naar Antwerpen, maar daarna moet ik gewoon weer naar school om te leren voor alle mondelinge examens in juli, dat heb je met die staatsexamens." 

Voor iedereen die nog niet klaar is, wij denken aan jullie. Hou nog even vol, de zomer komt eraan! 💪🏼 En op de uitslagdag, 14 juni, staan wij voor jullie klaar met ons liveblog en super handige tools om je cijfers te berekenen en te checken of je geslaagd bent. 

Gepubliceerd op 26 mei 2023


Alles over de examens in je timeline?