Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Schoolleiding: "We hebben niets gezien"

Hidde

\"Get
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

Geen van de personeelsleden van de scholengemeenschap Ibn Ghaldoun, waar 24 examens zijn gestolen, heeft iets gemerkt van de diefstal. Dat zei Ayhan Tonca, bestuursvoorzitter van de school, woensdagavond bij Knevel & Van den Brink.

"Dat is de grote vraag die wij onszelf hebben gesteld. Hebben wij wat gezien? En iedereen heeft gezegd: we hebben niets gezien."

''Netjes in de kluis"

Eerder schreven wij dat de examendieven mogelijk via een dakraam in de kluiskamer zijn gekomen. Die berichten zijn nooit bevestigd of ontkracht door het Openbaar Ministerie, maar volgens rector Bart Renders (die ook niet weet hoe ze binnen zijn gekomen) heeft de politie wel uitvoerig onderzoek gedaan op het dak. Aan de kluisdeur ligt het in ieder geval niet, zegt hij.

De rector ontkent dat de school wist dat de pakketjes reeds geopend waren. De procedure zou keurig zijn gevolgd. "Alle pakketjes lagen op het moment dat het examen begon netjes in de kluis. We hebben daar niets gemist." Het folie zat er gewoon nog omheen, zegt hij. "De politie moet echt uitsluitsel geven hoe dit heeft kunnen gebeuren."

In opspraak

De Rotterdamse scholengemeenschap kwam al eerder in opspraak: in 2007 zou er 200.000 euro zijn besteed aan reizen naar Saudi-Arabië die, volgens de Inspectie, geen 'educatief karakter' hadden.

Daarnaast stonden er twee imams op de loonlijst die helemaal geen werkzaamheden op de school uitvoerden en zouden er bij de correctie in 2010 van examens teveel punten worden toegekend aan leerlingen.

Dat laatste bevestigde de rector woensdagavond bij Knevel & Van den Brink. "Voor mijn gevoel staat dat hier helemaal los van. Het was een actie van twee docenten. Gelukkig is dat ontdekt en zijn er maatregelen genomen." Sinds 2010 is het dan ook niet meer voorgekomen, zegt de rector. "Dat weet ik nagenoeg 100 procent zeker."

Maar volgens Renders komt fraude van docenten op meer scholen voor: "Dat komt ieder jaar bij herhaling voor, kan ik je verzekeren. Maar dat wordt niet gepubliceerd. " 

'Stemmingmakerij'

Over de toekomst van het Ibn Ghaldoun wil Tonca weinig kwijt. Onder andere de Rotterdamse wethouder van Onderwijs De Jonge (CDA) had eerder vraagtekens gezet bij het voortbestaan van de scholengemeenschap. Daar gaat Tonca niet op in: "dat is stemmingmakerij."

"Mijn eerste zorg zijn de vijfhonderd leerlingen die gewoon nog les hebben op deze school, en de 150 die volgende week en in augustus examen moeten doen."

Meer weten over de examendiefstal? In ons nieuwsdossier uitgelekte examens kun je alles nog eens rustig nalezen.

Gepubliceerd op 13 juni 2013


Alles over de examens in je timeline?