Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Naar de rechter voor alsnog een diploma

Door Wieke

Het is je ergste nachtmerrie: met één fout teveel zakken voor je examens. Het overkwam een jongen van de Rientjes Mavo uit Maarssen. Maar er is nog hoop: de jongen heeft misschien een punt te weinig toegekend gekregen. Daarom stapte hij met zijn vader naar de rechter.

De jongen zakte voor zijn vmbo-tl-examen met een 5,483. Hij heeft een 5,5 nodig om te slagen. Daarom is elk punt belangrijk.

Gelijk gekregen

De nakijkfout zou zitten in het wiskunde-examen, waar de jongen een 6,1 voor haalde. Een examen wordt altijd nagekeken door twee correctoren. Voor een opgave kende de ene corrector één punt toe, maar de andere corrector twee. Uiteindelijk heeft de jongen maar één punt gekregen. 

De rechter gaf de vader en de jongen gelijk en besloot dat een derde corrector de opgave onder de loep moet nemen. Hij zal bepalen of de jongen alsnog het extra punt krijgt en dus kan beginnen aan zijn vervolgopleiding. 

Niet de eerste keer 

Vorig jaar stapte een gezakte leerling ook al naar de rechter om alsnog haar diploma te halen. Zij was gezakt voor haar vwo-examen, omdat ze voor haar examen Frans 0,05 punt tekortkwam. Het vwo-examen Frans van vorig jaar was veel kritiek, omdat er een hoop fouten in zaten. Toch kreeg zij geen gelijk van de rechter en moest ze dit jaar haar examen overdoen.

 

 

Gepubliceerd op 30 augustus 2018


ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Alles over de examens in je timeline?