Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Examenupdate dag 9: feestjes en gratis punten

Door Kim

Terwijl de allereerste examenfeestjes al gevierd worden, bedacht het College van Examens vandaag nog een maatregel om verkeerd uitgedeelde examens te voorkomen. Ook deelden ze twee gratis punten uit voor elke vwo'er met Natuurkunde. Tijd voor een update!

Eerste examenfeestjes

Door heel Nederland echode vandaag massaal gejuich van scholieren die nu al hun laatste examen hebben afgerond. Van onze redacteur Luuk bijvoorbeeld, die zelfs gisteren al z'n pen neer mocht leggen: "Ik ga eerst even keihard gamen en daarna een hele hoop feestjes vieren," liet-ie weten.

Redacteur Renske is vanmidag na haar laatste examen (Engels) meteen naar de kroeg gesjeesd. "Dit voelt echt super, ik ben echt helemaal blij! Nee, natuurlijk wacht ik niet op de uitslag. Er valt nu toch niets meer aan te doen, en ik weet wel redelijk zeker dat ik geslaagd ben."

Examenenvelop van tevoren controleren

Nadat maar liefst drie keer massaal het verkeerde examen is uitgedeeld, heeft het CvE eindelijk maatregelen genomen. "Eerst mocht de envelop met alle examenblaadjes pas ná het startsein van het examen worden geopend, maar we verzoeken de scholen om voortaan een half uur van tevoren al te checken of er wel de juiste papieren inzetten," vertelt woordvoerdster Mirjam van Kapelle aan Scholieren.com. "Als er iets ontbreekt of fout is, kan dat nog op tijd opgelost worden."

Een eenvoudige oplossing, maar daar is het CvE wel een beetje laat mee. Hoe kon het uitdelen sowieso zo ontzettend vaak fout gaan? Op internet gonzen al geruchten over een nieuwe drukker die voor geen meter oplet. "We weten niet of het echt daaraan ligt. Pas na afloop van de examens gaan we de distributie evaluleren."

Herkansing TeHaTex vervroegd

Alweer ophef over het het rampzalige  vwo-examen TeHaTex (te vroeg uitgedeeld, vragen uitgelekt, tweede versie gemaakt, door scholieren te makkelijk bevonden): het CvE heeft vandaag de herkansing vervroegd.

Omdat er sowieso al zeven scholen zijn waarop iedereen de toets moet herkansen (vanwege die verkeerde bijlage), zijn er veel meer herkansers dan verwacht. En dat betekent dus ook veel meer nakijkwerk. Om die arme schepsels van correctors te ontzien, is besloten het examen drie dagen te vervroegen. Herkansers moeten nu dus op dinsdag 21 juni van 9 tot half 12 aan de bak.

Iedereen twee punten bij vwo Natuurkunde

Elke vwo-examenkandidaat Natuurkunde krijgt een krul en twee punten voor z'n antwoord bij vraag 4. Daar werd namelijk naar de effecten van verschillende soorten straling gevraagd, maar dat bleek helemaal geen leerstof te zijn. De 300 klachten die het LAKS hierover ontving, trokken het CvE over de streep om deze twee  volle punten dan maar aan iedereen cadeau te geven.

Vmbo: Muziek en Nask1

Vandaag was voor de meeste vmbo'ers de laatste examendag, omdat er morgen alleen nog maar Arabisch, Turks, Spaans en Russich geëxamineerd wordt. De bb'ers hadden Wiskunde, Duits, Frans en Maatschappijleer 2, de tl'ers Muziek en NaSk1. 

De tl'ers blijken erg tevreden over hun laatste examens en hebben amper geklaagd bij het LAKS. NaSk leverde er tot nu toe nog geen 300 op en muziek slechts elf. Appeltje-eitje, dus. Die positiviteit was terug te vinden op twitter, zoals bij Manon: "BAM een7 voor nask haha ienemienemutte is een goede oplossing".

Havo: Maatschappijwetenschappen en Natuurkunde

De natuurkundige havisten hadden het duidelijk een heel stuk zwaarder. Slachtoffer Dominick pakte de statistieken er eens bij en deed een schokkende onthulling. "46% van Nederland schijnt een onvoldoende te hebben met een normale normering. Da's niet best". Het LAKS nuanceert dit echter. Chanine: "Dat lijkt me niet logisch. Volgens mij kan hij dat bijna helemaal niet weten joh." Er is dus nog hoop!

Tot nu toe is 't nog een grote verrassing hoe Maatschappijwetenschappen is gegaan. De zesduizend leerlingen die dit vak vorig jaar nog niet hebben afgesloten, zwijgen als het graf. Alleen Jennifer licht een tipje van de sluier op. "Bizar dat ik zoo veel geleerd heb voor zoo weinig kennisvragen."

Vwo: Aardrijkskunde en Engels

Onze redacteur Annemieke vond Aardrijkskunde best lastig. "En dat vond iedereen wel. Je kon er niet  echt voor leren, maar moest alleen maar dingen toepassen. Ik denk niet dat ik er een voldoende voor heb, nee. Ik hoop op een vierenhalf," verzucht ze.

Engels ging gelukkig een stuk beter. "Dat was echt prima, best interessante teksten ook. Ja, die was wel goed te doen." Ook Renske vond 'm goed te doen. En twitteraar Dennis: "Sjalalie Sjalala, 45 punten en dus tussen de 8.0 en de 9.0 voor   :D Was toch niet helemaal voor niks binnen een uur klaar :,)"
 Alleen twitteraar Talitha was minder enthousiast. "Ik kwam het woordje 'grenade' tegen in mijn woordenboek en weg was mijn concentratie. Bruno, wat doe je me aaaan?!"

En morgen?

Morgen en maandag bikkelen de meeste scholieren zich door de laatste loodjes heen. Vooral de vmbo'ers zijn al bijna klaar: alleen een enkeling heeft nog Fries, Arabisch, Spaans of Turks. Havo heeft morgen Muziek en Economie. vwo heeft Latijn en Biologie. Succes!

Scholieren.com publiceert op elke examendag een examenupdate: over de toetsen van de dag, bizarre examenincidenten, de klachtenscore bij 't LAKS and more. Nog meer examennieuwshonger? Slam!FM presenteert elke dag in samenwerking met ons het Eindexamenjournaal van 21:30 tot 22:00 uur. Luisteren dus! Toch gemist? Klik hierrr.

Gepubliceerd op 26 mei 2011


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?