Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

23 mei 2023

'Hoe hard zijn wij wel niet genaaid door wiskunde B?'

Door Roos

Havisten moesten vanmiddag strijden voor het examen wiskunde B. Veel scholieren vinden dat een lastig vak en de zenuwen namen toe toen bleek dat er een vraag van maar liefst 8 punten in het examen zat. Volgens docent Menno Lagerwey was deze vraag gelukkig 'best te doen'. Niet alle scholieren waren dat overigens met hem eens. 

Lees hier alle reacties van scholieren, een docent en het LAKS.

Scholieren

"De toets was makkelijker dan verwacht maar bleef moeilijk. Ik verwacht wel rond een 5,5 🍀.

Ik vond de grote vraag voor 8 punten wel ingewikkeld, aangezien ik niet echt eerder met parabolen heb gewerkt. Gelukkig kwam ik uiteindelijk wel op een logisch antwoord."

- Sem (17)

"Ik had tijd tekort. Ik had alles gemaakt behalve vraag 4 met die 2 cirkels. Pas op het laatste moment snapte ik wat je daar moest doen 😵‍💫. Ik ga wel een klacht indienen over wiskunde B, want het examen was te lang (ik heb normaal nooit tijdsnood bij toetsen en nu wel) en vraag 6 was super onduidelijk wat er van ons verwacht werd."

- Gabriël (17)

"Wie wiskunde B heeft: hoe hard zijn wij wel niet genaaid? Het was meer biologie en natuurkunde. Vooral opgave 4 en 8 waren lastig. Je moest een formule aantonen, terwijl dit alleen bij natuurkunde moet."

- Illias, (17)

"Er zaten echt veel natuurkunde-achtige vragen in en ik heb geen natuurkunde, dus ik kon er niet zoveel van maken. Een vriendin van mij heeft wel natuurkunde en die herkende inderdaad veel natuurkundige elementen, dus die kon er iets meer van maken.

Die vraag met het herleiden van formule 1 naar formule 2 was ook zo vaag. Je had dan een formule voor de straal, met d en h, en dan moest je d herleiden in h, maar zonder getallen of iets. Dat begreep ik niet."

- Lot, leeftijd onbekend

"Er zaten allemaal onderwerpen niet in, die wel in oude examens zaten, zoals minimale of maximale omtrek, oppervlakte. De vragen over ademhaling binnen 1 minuut waren zo onduidelijk. Ik heb er meerdere klasgenoten over gesproken en die waren het er mee eens dat het examen moeilijk was. We hadden meer dan een week geoefend met oude examens, maar dit jaar hebben ze die examen overtroffen door het nog moeilijker te maken."

- Khaaled (18)

En hier gaat de tekst weer verder..

Docent

"Ik vond dit examen best prima, ik ben wel positief. Van tevoren wisten we dat er een aantal hele grote vragen zouden zijn. Bij vraag 2 kon je maar liefst 8 punten scoren, dat is 1,5 punt op je cijfer. Ik had vooraf geprobeerd te voorspellen over welke onderwerp deze zou gaan, maar het was gelukkig een van de makkelijkere onderwerpen. Er zaten meerdere dingen in, differentiëren van een wortelfunctie en een formule van een parabool opstellen. Dit waren wel dingen die leerlingen vaak oefenen.

Verder vond ik het examen beter in balans dan vorig jaar. De grote vragen waren te doen en verder waren er heel veel korte vragen met weinig tekst. Dat was een verschil met het examen van vorig jaar, waar heel veel tekst bij zat. 

Een lastig onderdeel was de op een na laatste context, over de tienkamp. Die was lang en bevatte 3 moeilijke vragen. Een van de vragen hierbij, vraag 15, was ook verrassend. Je moest een uitleg geven bij een formule, in woorden. Dat zie je niet vaak op een havo-examen. Vraag 7 verraste me trouwens ook. Daar moest je een raaklijn aan een grafiek tekenen. Hier waren scholieren die natuurkunde hebben denk ik in het voordeel.  

- Menno Lagerwey, docent wiskunde

In onderstaande video geeft Menno van Math with Menno uitleg over de wiskunde-examens van havo vandaag. 

LAKS

"Tot nu toe (17:00 uur) zijn er bijna 400 klachten binnengekomen voor wiskunde B, dat is nog niet heel veel."

- Rafke Hagenaars, eindexamenklachtenlijncoördinator bij het LAKS

Gepubliceerd op 23 mei 2023


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?