Examenkandidaten gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

26 mei 2021

Woordenboek sleept vmbo'ers door examen Duits

De dag om 9.00u 's ochtends beginnen met een twee uur durend examen Duits: er zijn leukere dingen in het leven. Toch moest een grote groep vmbo'ers er vanochtend aan geloven. De reacties zijn gemengd. 

Yoel van der Veen (15) was lang bezig met het examen. "Normaal ben ik ruim voor de eindtijd klaar, maar vandaag heb ik de volle twee uur gebruikt. Ik had graag meer tijd gehad om het nog even rustig na te kunnen lezen." 

Docent Tiffany Roggenthien snapt dat Yoel tot het einde bezig was. "Ik denk dat ze het examen wel aan zouden moeten kunnen, maar ik vond het wel vrij lang. Zeker met deze omstandigheden waarbij leerlingen niet optimaal les hebben gehad, kan dat wel pittig zijn geweest."

Woordenboek

Dat Yoel relatief lang bezig was met het examen, kwam onder andere doordat hij veel woorden moest opzoeken. "Ik heb veel gebruikgemaakt van mijn woordenboek. Er stonden veel woorden in die ik niet kende." Ook Ryan Mol (16) geeft aan dat het woordenboek geen overbodige luxe was. "Ik vond dat er vooral moeilijke woorden in de vragen stonden."

Een tekst waar Yoel moeite mee had, ging over een buddy-programma op een school in Engeland. "Ik vond de vragen raar. Als je de tekst wel begrijpt maar niet snapt wat er gevraagd wordt, wordt het moeilijk. Het was ook het einde van de toets, dus ik was echt kapot."

Het is jammer dat de vraagstelling vaak lastig is.

Ook hier kan docent Tiffany zich in vinden. "Het is jammer dat de vraagstelling vaak lastig is. Bij de tekst over dat buddy-programma waren de vragen heel lang en dan stond er vaak ook nog van ieder antwoord wel íets in de tekst. Bij vraag 34 stond in een van de antwoorden dat de directrice spullen geeft aan leerlingen om zichzelf populair te maken. Dat eerste stond in de tekst, maar dat laatste niet. Dat zet leerlingen op het verkeerde been en dat vind ik altijd lullig." 

Slaapverwekkend

Een van de moeilijkere teksten van het examen kwam meteen aan het begin. Israa Doufika (16): "Die tekst ging over een man die werd gezocht. Daarbij viel ik bijna in slaap." Ook Ryan had hier moeite mee. "De tekst ging over tekeningen die worden gemaakt van verdachten. Getuigen moeten dan vertellen hoe iemand eruitzag zodat de politie de dader kan vinden. De vragen over die tekst waren wel pittig."

Yoel vond dit juist wel een leuke tekst. "Het was een geniepige tekst, maar wel te doen. Ik vond het interessant om te lezen hoe dat proces in zijn werk gaat, dus dat helpt ook mee." Docente Tiffany vond dit ook een boeiende tekst, maar snapt wel dat het lastig is om zo'n tekst te begrijpen als daar je interesse niet ligt. "Dan staan er vaak ook begrippen in waar je niet thuis in bent en dat maakt het een stuk moeilijker."

Inkopper

Gelukkig stonden er ook inkoppers in het examen. "De tekst over de lantaarnpaal was lekker kort en makkelijk", zegt Israa. "Je moest drie functies noemen die speciaal waren aan de paal. Het antwoord was dat er wifi beschikbaar was, dat je je auto kon opladen en nog iets met parkeerplaatsen, volgens mij. Dat was makkelijk uit de tekst te halen." Ook Ryan vond deze goed te doen. "Ik denk dat ik die drie punten wel binnen heb." 

Al met al vonden de kandidaten de teksten in het examen wel interessant. Ryan: "Als het onderwerp je boeit, is de tekst ook makkelijker te begrijpen. Ik vond het examen in ieder geval leuker dan de meeste oefenexamens." Yoel voegt hieraan toe: "Ik heb wel eens een saaiere toets Duits gehad." 

Gepubliceerd op 26 mei 2021


Alles over de examens in je timeline?