Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Vlaggen voor dummies

Door Joca

Hoera, de vlag kan weer uit! Het wachten op de uitslag was zenuwslopend, maar het nu kan het eindelijk. Tijd dus om die vlag uit de mottenballen te halen en op te hangen.

In mijn dromen ging het allemaal heel makkelijk en kon ik heel heldhaftig de vlaggenmast in de houder planten. Op de achtergrond speelde epische filmmuziek en... nou ja, het blijkt in het echt toch wat moeilijker. Daarom hieronder drie tips om je in achterhoofd te houden bij het vlaggen:

1. Heb je de vlag nog?

Achttien jaar geleden kochten mijn ouders al een vlag, mast en vlaggenmasthouder. Dat leek ze wel een goed idee voor die ene glorieuze dag in de toekomst. Tussendoor was het trouwens ook wel handig, voor Koninginnedag.

Er kwam helemaal niks terecht van dat plan: jarenlang hebben we niks gedaan met de vlaggenset en nu is-'ie kwijt, verdwenen in de berg spullen op zolder. Niet dat we er iets mee hadden gekund, want de betonboor en de elektrische schroevendraaier zijn namelijk ook kwijt.

Kortom, een goeie tip: check tijdig even of die vlag er nog wel is, voordat je radeloos het huis overhoop moet halen en 'n nieuwe moet kopen bij de bouwmarkt. Als kersvers gediplomeerd scholier heb je immers wel wat beters te doen.

2. Natuurlijke vijanden

Nadat je een nieuwe vlag en mast hebt gekocht moet het wel goedkomen, toch? Was dat maar waar, want nu komen de natuurlijke vijanden aan bod. Die bestrijdt je niet 'eventjes' met die geleende boormachine van de buren.

De plek waar de vlag moet hangen, is namelijk vaak overwoekerd met klimplanten. Als je die wegsnoeit, blijk je per ongeluk de favoriete hangplek van een groep vogeltjes te hebben vernietigd. Oeps. De arme beestjes nemen natuurlijk wraak en poepen de gevel van je huis onder. Hoe vervelend ook, er valt hier weinig aan te doen. Bij het ophangen van vlaggen geldt de wet van de jungle naast de officiële vlaginstructie. 

3. De vlaginstructie

Een officiële vlaginstructie, bestaat dat echt? Ja, het hijsen van een vlag is namelijk een heel ritueel dat bij zonsopgang moet gebeuren, terwijl je zachtjes het Wilhelmus of het Koningslied neuriet. Bij zonsondergang moet de vlag weer gestreken worden, terwijl je klompen draagt.

Voor mensen met meerdere nationaliteiten en meerdere vlaggen: de Nederlandse vlag hangt altijd rechts. Wel een dilemma: is dat vanaf het perspectief van de straat of vanaf de gevel? Door al die moeilijke instructies zou je bijna vergeten om die schooltas ook aan de mast te hangen. Gelukkig is de koning geen protocolfetisjist en mag je een foutje maken.

Geniet van je rust

Als je geslaagd bent: gefeliciteerd en succes met ophangen en het vechten tegen kwijtgeraakte spullen, natuurlijke vijanden en rare vlaginstructies. Als je gezakt bent: geniet dan van die rust. Vergeleken met de rompslomp van het vlaggen vallen de examens nog bijna mee.

Gepubliceerd op 13 juni 2013


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?