Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

30 mei 2022

Veel woordenboekgeblader tijdens lang examen

Terwijl bijna alle eindexamenkandidaten al genieten van hun welverdiende vakantie, maakten precies veertig vwo'ers vanochtend hun examen Russisch. Een beladen vak in deze tijd? Dat valt volgens hen wel mee.

"Ik vind het nu juist fijn dat ik Russisch kan en veel over Rusland weet, daardoor begrijp ik het nieuws en de mensen daar ook beter", legt Aymon Cutileiro (18) uit. Dasha Makar (17), zelf half Oekraïens, half Russisch: "Je hebt daar mooie boeken en een mooie cultuur. Ik geniet daar alsnog van."

Docent Jeanette Bron vindt het desondanks "niet meevallen." Zij vertelt: "Wat er nu gebeurt, laat me niet los. Maar dat zal iedereen hebben die veel met Russisch bezig is. Ik vind het nu moeilijk dat ik dit vak geef, maar besteed ook in mijn lessen aandacht aan de oorlog. Uiteindelijk kan het Russisch de sleutel zijn tot meer begrip en contact met elkaar."

Moeilijke woorden

Maar goed, het examen is nu achter de rug. Hoe verliep dat? Dasha vond het - niet heel gek - erg makkelijk. "Van tevoren moesten we veel opdrachten maken, zoals boeken en gedichten lezen, het examen vond ik echt het makkelijkste gedeelte. Russisch is mijn moedertaal, dus ik heb er niet voor hoeven leren. Alleen vragen waarin ze over gevoelens vragen, waren wat lastig. Ook waren er leuke teksten, ik denk dat ik wel een negen heb. Ik was al met een uur klaar en heb ook maar één woordje hoeven opzoeken."

"Ik heb best veel woorden moeten opzoeken", vertelt Aymon daarentegen. "Het Russisch woordenboek werkt ook iets anders, dus dat was ook wennen. Ik vond het examen pittig, ik heb wel iedere minuut nodig gehad. Ik heb het net aan afgekregen. Ik heb er gelukkig wel een goed gevoel over."

Docent

Volgens Bron was het examen niet zó moeilijk. "Ik vond het wel leuk, er stonden gevarieerde teksten in. Van een vrouwelijke motorcrosser tot een vogel die zorgde voor duur sms-verkeer, er zat van alles in."

"Er waren tien teksten, dat is meestal zo. Eerst kwam er een opwarmertje, daarna kwamen de langere teksten. Mijn Nederlandse leerlingen waren - in tegenstelling tot de Russische - wel druk aan het bladeren in het woordenboek. Bijna iedereen had alle tijd nodig. Leuk ook dat er een fotovraag in stond, dat maakt het examen even visueel. Het was goed op niveau, ik heb er een fijn gevoel bij." En dan nu: vakantie.

Gepubliceerd op 30 mei 2022


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?