Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

Scholieren starten petitie voor afblazen eindexamens

Eindexamen doen terwijl je weken geen les hebt gehad. Veel eindexamenkandidaten zien dit totaal niet zitten. Een eindexamenkandidaat heeft een petitie gestart, waarin hij ervoor pleit dat de examens helemaal afgeblazen worden. De petitie is nu, op donderdagmiddag, bijna 800 keer ondertekend. Toch zijn er ook scholieren die de examens liever door zien gaan.

Als argument draagt initatiefnemer Akshay Bharos aan dat de eindtoets voor groep 8'ers al is afgeblazen en dat ook studenten geen tentamens meer hoeven te maken. "Door de schorsing van de lessen op alle scholen binnen Nederland is er geen mogelijkheid op uitleg en oefening", aldus Akshay op de petitiepagina. Hierdoor kunnen de eindexamenkandidaten zich niet voldoende voorbereiden op het eindexamen, vindt hij. "Het is oneerlijk om leerlingen in het examenjaar te forceren een examen te maken terwijl er niet voldoende voorbereiding voor is geweest."

Of je wel of niet slaagt, zou in dit scenario dus afhangen van de resultaten van je schoolexamens. Wij vroegen op ons instagramkanaal @eindexamens wat andere eindexamenkandidaten hiervan vinden. De meningen zijn verdeeld.

Slecht idee

Manon, eindexamenkandidaat op het vwo, zegt in een reactie dat het haar niet zo'n strak plan lijkt de examens te cancelen. "Hoeveel is je diploma dan echt waard, is dan de vraag. Eindtermen versoepelen is beter." 

Ook Imane, die examen doet op de havo, ziet het cancelen van de eindexamens niet zitten. "We zijn ons nu al meer dan een jaar aan het voorbereiden op het examen. Als het gecanceld wordt, is al dat werk, vooral in de laatste maanden, voor niets geweest. Dat zou zonde zijn." Bovendien vindt ze het oneerlijk voor de scholieren die er nu niet goed voor staan. "Er zijn leerlingen die voor hun schoolexamens net op het randje zitten en hun cijfers mooi konden afronden met het centraal examen."

Goed idee

Sarah (vwo 6) vindt het juist wel een goed idee. "Persoonlijk voel ik me echt ontregeld door de situatie", legt ze uit. "Allebei mijn ouders werken in de zorg, moeten extra werken en is gewoon veel onrust. Ik heb totaal geen motivatie om te leren. Wij krijgen pas 30 maart online les en misschien wordt de datum dat we weer naar school kunnen nog verder uitgesteld." Mochten de examens toch doorgaan, dan hoopt Sarah dat er in ieder geval een regeling komt met de n-termen.

Amy (havo 5), heeft de petitie ook ondertekend. "Ik wil heel graag slagen. Door de sluiting van de school hebben wij veel onzekerheid over waar we aan toe zijn. Dit geeft mij en mijn klasgenoten veel stress. Ik merk dat ik hierdoor ook minder lesstof verwerk. In mijn hoofd ben ik met andere dingen bezig."

Ook vertelt Amy dat het online leren niet helemaal vlekkeloos gaat omdat veel scholen tegelijk met dezelfde programma's werken. "Wij werken met Itslearning, alleen de site ligt er steeds uit omdat die niet zoveel bezoekers tegelijk aankan. We krijgen alleen opdrachten en geen uitleg. Docenten gaan ervan uit dat wij dit allemaal zonder uitleg kunnen. Soms is dat ook zo, maar vaak merk ik dat ik toch uitleg mis en hierdoor niet optimaal ben voorbereid. Ik zou het daarom fijn vinden als de examens geschrapt worden."

Vertrouwen

Een woordvoerder van het College voor Toetsen en Examens (CvTE) drukt eindexamenkandidaten op het hart niet op de zaken vooruit te lopen. "Op dit moment geldt wat de minister heeft aangegeven: vooralsnog gaan de examens door en uiterlijk 6 april komt er uitsluitsel over." Ze vertelt dat het CvTE druk is met het uitwerken van verschillende scenario's, maar om geen verwarring te veroorzaken, gaat ze daar niet op in. "Scholen zijn heel hard bezig de schoolexamens af te ronden. Het is nu belangrijk dat scholieren daar op focussen en vertrouwen op hun docenten." 

Gepubliceerd op 19 maart 2020


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.