Geen bijzonderheden in havo-examen aardrijkskunde

Door Roos

Voor veel van de 22.514 havisten die aardrijkskunde maakten vanochtend was het hun laatste examen. Het is wel merkbaar dat de kandidaten inmiddels moegestreden zijn, want de eerste reacties zijn een beetje mat. "Het ging wel oké, het was minder moeilijk dan ik dacht", vertelt Louk van Loon (17).

"Het examen was eigenlijk niks bijzonders, er is niks wat me echt is opgevallen. Als je de begrippen goed geleerd had, kon je een aantal vragen zo invullen", voegt Louk toe. Hij denkt op dit moment vooral aan zijn vakantie, die net begonnen is. Ook Renante Smetsers (17) ging snel door het examen heen. "Ik vond 'm goed te doen, ik heb denk ik wel een voldoende gehaald." Hij is nog niet van de examens af, vanmiddag komt hij nog één keer in actie voor scheikunde: "Dat wordt lastiger denk ik."

Zowel Louk als Renante waren op tijd klaar. "Ik kon het zelfs nog helemaal nakijken", zegt Louk. Dit gold ook voor Julia van den Wijngaard (17). "Ik was zo snel klaar dat ik me afvroeg 'klopt dit wel, heb ik alles wel goed gedaan?'" Volgens docent David Pijpaert hoeven de leerlingen zich daar geen zorgen om te maken. "Ook bij mij in de klas waren veel leerlingen ruimschoots op tijd klaar."

Lekker begin

Pijpaert heeft het examen net doorgebladerd en komt ook tot de conclusie dat het examen best wel te doen was. "Er zaten geen gekke dingen in, over elk domein werd iets gevraagd." Hij benadrukt dat het examen ook fijn begon: "Met een makkelijke vraag over Hawaii. Scholieren herkennen als het goed is meteen dat dat een hotspot is. Het is lekker om met zo'n vraag te beginnen, dan wordt het geen worsteling en heb je meteen het idee dat het wel loopt."

Anouar El Mayzani (17) vond het examen niet 'pittig pittig', alleen met vraag 9 had hij moeite. "Je moest twee argumenten geven waarom Groot-Brittannië ontwikkelingshulp moest stopzetten. Daar heb ik echt poep opgeschreven." Pijpaert kan dit begrijpen: "Eén argument moeten scholieren nog wel kunnen bedenken, maar ik snap dat ze misschien moeite hadden met een tweede argument."

Bijlage bij de atlas

Julia viel het op dat er een vraag in zat over Inditex, het kledingbedrijf waar bijvoorbeeld Zara en Pull & Bear onder vallen. "Je moest beantwoorden waarom er een filiaal van de Zara in New York geopend bleef. Dat vond ik wel leuk, want ik had al eens over dat bedrijf gelezen. Daardoor had ik al een beetje voorkennis." En ook de vragen over de achterstandswijken in Utrecht pasten in haar straatje. "Ik woon vlakbij Utrecht, dus ik kende die wijken wel."

Pijpaert voegt over die laatste vraag nog toe dat scholieren veel baat konden hebben bij de bijlage. "Scholieren gebruikten dit jaar de 55e druk van de Bosatlas, maar daar stonden nog niet alle kaarten in die nodig waren op het examen. Je kreeg dus een extra bijlage. Die bijlage bevatte handige informatie om de vragen over Utrecht te beantwoorden. Het zou kunnen dat niet alle scholieren dit gezien hebben."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

AK HAVO #teameindexamen @kjelldegroot

Een bericht gedeeld door EINDEXAMEN MEMES 2019 (@eindexamenmemes2019.nl) op

 

Bij de klachtenlijn van het LAKS zijn tot op heden pas 315 klachten gemeld. Afgaande op de reacties, zal het examen geen klachtentopper worden. Overigens lijkt uit de reacties op onze poll een iets ander beeld te ontstaan: 50 procent geeft aan dat ze het 'echt moeilijk' vonden. 

 

  • {{ option.percentage }}%
    {{ option.option }}

{{ survey.votes }} stemmen

Gepubliceerd op 21 mei 2019


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Hoe neem je netjes ontslag bij je bijbaantje?

Je vindt je bijbaantje niet meer leuk of je hebt iets anders gevonden, maar hoe neem je dan netjes ontslag? Je leest alle tips over het nemen van ontslag op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check de tips van Youngpwr!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.