Nog even strijden: herkansingsweek in volle gang

Terwijl een groot deel van de eindexamenkandidaten al lang en breed aan het genieten is van de zomervakantie, moet een aantal nog aan de bak deze week. Gisteren is het tweede tijdvak begonnen. Een spannende periode, want het is voor veel scholieren de laatste kans om alsnog dat diploma binnen te slepen. 

In het tweede tijdvak krijgen scholieren die net een te laag cijfer hebben gehaald voor een vak om te kunnen slagen, de mogelijkheid om dat vak te herkansen. Hoeveel leerlingen hier precies gebruik van maken, is onbekend. Er zijn bovendien natuurlijk ook fanatieke examenkandidaten die gewoon hun cijferlijst wat willen opkrikken. 

Gestolen examens

Scholieren die in ieder geval aan de bak moeten, zijn 36 leerlingen van het Rythovius College in Eersel en 18 leerlingen van het Thomas A Kempis College in Arnhem. Van die eerste groep is een postzak met daarin de vwo-examens wiskunde A en geschiedenis gestolen. Die waren al nagekeken en onderweg naar de tweede corrector, maar daar kwamen ze nooit aan.

Van de 18 leerlingen in Arnhem waren de havo-examens Frans gestolen uit de auto van de docente. Niet iedereen was daar heel rouwig om, want de meesten vonden dat een heel pittig examen. "Het examen Frans was echt heel moeilijk en veel denken dat ze het niet goed hebben gemaakt, dus we zijn wel blij met de extra kans", vertelde Marguerite Kroon (17) eerder aan ons. Deze herkansing was vanmiddag om 13.30 uur. Als de kandidaten dit examen alsnog slecht hebben gemaakt, krijgen ze nog een herkansing in het derde tijdvak.

Ook op het Calvijn College ging er van alles mis. 68 scholieren kregen daar te horen dat ze bepaalde onderdelen van het schoolexamen nog moeten inhalen, door een fout van de school. Het Centraal Examen blijft wel geldig, maar zal opnieuw worden nagekeken.  

Herexamen Nederlands

Het herexamen Nederlands van het vwo dat gisteren plaatsvond, werd best pittig gevonden. Docent Susanne Oudejans vond over het algemeen dit examen moeilijker dan het eerste examen en dat lag vooral aan de teksten. "De teksten waren wat abstracter en daardoor best lastig. De vragen waren wel vergelijkbaar."

Vrijdag is de laatste dag van de herkansingen. Op 28 juni horen de herkansers of ze het gehaald hebben. 

Gepubliceerd op 18 juni 2019


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Jon

Jon

fiets

3 maanden geleden

Antwoorden

gast

gast

Jon

Jon

dingo

3 maanden geleden

Antwoorden

gast

gast