Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

21 mei 2021

Maarten van Rossem geeft VWO'ers geschiedenisles bij examen Nederlands

Door Pleun

Vrijdagmiddag sloten VWO'ers de eerste examenweek af met het examen Nederlands. Al hadden sommige leerlingen het gevoel dat ze bij een geschiedenis of economie examen zaten. 

Het examen Nederlands bestond uit drie teksten. De eerste en derde tekst gingen voornamelijk over geschiedenis. De tweede tekst ging over het basisinkomen. Daarnaast merkten de meeste leerlingen op dat het examen erg lang was. Zo ook Janneke Curiston (17): "Vooral die eerste tekst was zo lang! Ik denk wel 3 of 4 A4'tjes." De eerste tekst werd door niemand minder geschreven dan Maarten van Rossem. Hij wist de leerlingen met maar liefst 24 van de 40 vragen bezig te houden. "Als we het over historische analogieën hebben, ben ik net Julius Caesar. Want jemig, wat ben ik afgeslacht!", aldus Janneke. 

Redacteur Wieke belde op zaterdagmiddag even met Maarten zelf, om hem te vragen wat hij vond van het feit dat zijn tekst op het examen gebruikt werd én om te checken of hij de vragen zelf wel kon beantwoorden. Dat lees je hier. 

Ik ben net Julius Caesar. Jemig, wat ben ik afgeslacht!

Alejandra Snippen (17) zegt dat ze geluk had dat ze geschiedenis heeft. "Ik weet bijvoorbeeld wat de Weimarrepubliek is, dan heb je wel een voordeel." Veel leerlingen vonden de tekst wel interessant, maar struikelden over de open vraag waarbij ze zelf op een stijlmiddel moesten komen. "Ik schrok wel", vertelt Alejandra, "Maar gelukkig was de vraag maar een punt waard." 

Ik had het idee dat iemand van economie per ongeluk bij de vergadering van het Nederlands examen is gaan zitten.

Voorspelbaar

Docent Nederlands Robert Chamalaun snapt dat het voor leerlingen pittig kon zijn. "Maar verder vond ik het een voorspelbaar examen. Dat economie en geschiedenis erin voorkomt, is wel vaker zo. Al kan ik me voorstellen dat leerlingen zonder economie het wel lastig vonden." Janneke vond het examen hierdoor niet goed te doen. "Ik denk dat iemand van de economie examens tijdens de voorbereidingen verdwaald was en per ongeluk bij de vergadering van het Nederlands examen is gaan zitten, want dit was echt heel raar."

Tijmen van Veen (17) vond het examen juist wel te doen. "Ik vond de teksten ook wel leuk. Het sloot goed aan bij m'n interesses." Het enige wat Tijmen wel opviel, is dat er werd gevraagd om maar liefst zeven aanbevelingen te vinden in  slechts twee alinea's. "Ik heb het idee dat ze de 5 en de 7 per ongeluk hebben omgedraaid." Tijmen was niet de enige. Veel leerlingen vonden het raar dat er zoveel aanbevelingen gevonden moesten worden in zo weinig alinea's. Toch hebben de meeste leerlingen wel het idee dat er een voldoende in zit. 

Gepubliceerd op 21 mei 2021


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?