Lastige buiklandingsvragen bij vmbo-examen Nask1

Door Oscar

Om 13:30 vandaag begonnen 20.527 vmbo’ers aan het Nask 1-examen. Voor Kaj Wildenbeest was dit een fijne zit. “Het ging hartstikke goed! Deze was veel makkelijker dan de examens van vorige jaren. Ik ga zeker niet klagen.”

Ryco Tilstra reageert iets ingetogener. “Het ging wel oke. Al stonden er wel wat vragen in die ik te moeilijk vond. Die waren niet op het niveau van de examens van de afgelopen jaren.” Wanneer hem gevraagd wat hij gehaald denkt te hebben zet Ryco laag in. “Ik denk een 4,5. Maar dan zonder normering hè.”

Veel opzoekwerk

Docent Vivian Verstappen heeft het examen zelf gemaakt en spreekt van een “goed te maken examen, waar veel standaard rekenwerk in voorkwam.” Volgens Verstappen hadden de kandidaten hun Binas vaak nodig voor opzoekwerk.

Renante Smetsers vond het examen vooral te lang. “Het ging wel goed hoor, maar ik had mijn extra tijd wel nodig. In mijn extra kwartier heb ik nog vier opgaven gemaakt. Vooral vraag 15 en 16 vond ik erg lastig.”

Vraag 15 en 16

Docent Verstappen kan zich voorstellen dat Renante deze vragen noemt. “Deze vragen, over de buiklanding met berekening vrije val afstand en de remkracht, waren wat moeilijker. Hoorde ook van leerlingen dat ze deze vragen moeilijk vonden.”

Kaj noemt deze opgaven niet, maar vond vooral een vraag over theeblaadjes nogal vreemd. “Ik vond het echt een rare vraag. Moest ik gaan zeggen bij wat voor afval de theeblaadjes uit theezakjes horen. Vond ik niet echt bij het vak horen.”

Verkeerde Binas

Sterre Teunissen, klachtencoördinator bij het LAKS, zegt de kritiek op vragen 15 en 16 te herkennen. “De klagers zeggen dat er bij vraag 14 te weinig informatie gegeven werd, waardoor de daaropvolgende vragen moeilijk te beantwoorden waren.” Ook laat zij weten dat één leerling aangaf een verkeerde Binas te hebben gekregen van zijn leraar wat het opzoeken van gegevens een lastig verhaal maakte.

Hoewel Verstappen denkt dat de kandidaten geen reden tot klagen hebben, denkt Ryco daar anders over. “Ik ga wel klagen over de moeilijkheden van de vragen.”

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

Gepubliceerd op 19 mei 2017


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

ADVERTENTIE

Als ik moet kiezen, dan ga ik het liefst:

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.