Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

'Ik heb blauwe knokkels van het schrijven!'

Voor een deel van de vmbo'ers was het vanmorgen tijd voor het examen geschiedenis. Van de grondwet tot de Koude Oorlog, er kwam van alles voorbij. De meningen over het examen zijn, hoe kan het ook anders, verdeeld. 

"Het ging niet al te best, ik vond het een lastig examen", laat Chris Boersma (16) weten. "Er waren best wel veel jaartallen die je moest kennen voor de toets. Zelfs met goed leren had ik hier moeite mee."

Een groot verschil met Noor Schafraad (15), die enthousiast haar telefoon opneemt. "Het ging echt super goed! Dit had ik echt niet verwacht", roept ze. Voordat ze het examenboekje opensloeg, stalde ze een uitgebreid voedselpakket uit op haar bureau. Ook had ze een hoop geluksbrengers bij zich omdat ze bang was voor het examen. "Ik had een rozenkrans mee, een smurfenpoppetje met een 'good luck'-bordje, en een paar gelukssleutelhangers." Uiteindelijk hebben die haar misschien wel geholpen.

Lange vragen

Over het algemeen wordt er positief gereageerd op de lengte van het examen, hoewel het van Noor ook "best wat vragen minder" hadden mogen zijn. De antwoorden die ze gaf waren vaak uitgebreid. "Mijn knokkels zijn helemaal blauw van het schrijven, ik heb 5,5 kantjes volgeschreven!", lacht ze. 

Mijn knokkels zijn helemaal blauw van het schrijven!

Ook Esmee de Vries (16) kwam niet in tijdnood, maar vond wel dat er een aantal veel te lange vragen in het examen zaten. "Die waren wel moeilijk te beantwoorden", zegt ze. Vooral de vraag over een munt en een staatsgreep vond ze erg lang. "Terwijl die vraag uiteindelijk niet over de hele tekst ging, maar over de munt zelf." 

Chris sluit zich daarbij aan en voegt toe: "Ik vond ook dat sommige vragen heel diep ingingen op een bepaald onderwerp, je moest precies alle details weten." Teuntje Degeling (16) had hier ook moeite mee, maar vond het examen verder wel te doen. "En gelukkig kon je veel antwoorden vinden in het woordenboek!"

Lastige bron

Verder zaten er een aantal lastige vragen in het examen. Esmee had vooral moeite met vraag 25 en 26, door de bron die bij de vraag zat. "Je moest uitleggen wat de bedoeling van het plaatje was, en waarom het propaganda was. Dat was lastig te zien." Noor had minder moeite met die vraag, maar struggelde met het plaatje van Hitler bij de Olympische Spelen. "Ik dacht daarbij echt: wat wil je nou van me? Die snapte ik echt niet."

Moe van volgordes

Noor was daarnaast vooral niet blij met de hoeveelheid volgorde-vragen in het examen, waarbij gebeurtenissen op volgorde gezet moesten worden. "Op een gegeven moment dacht ik: ja, nu weet ik het wel met die volgordes! Ik werd er een beetje moe van", laat ze weten. 

In vergelijking met gisteren was het vanochtend rustig bij de klachtenlijn van het LAKS, zegt coördinator Sarah Broekmeulen. "De klachten dié binnen zijn gekomen gaan vooral over de onduidelijke vraagstelling van sommige vragen." 

Beter dan bio

Voor sommige vmbo-scholieren was dit al het tweede examen. Gisteren stond biologie op het programma. Over in elk geval één ding waren deze scholieren het vandaag bijna allemaal eens: geschiedenis was een stuk makkelijker dan biologie.

Gepubliceerd op 13 mei 2022


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?