Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

25 mei 2022

'Ik denk dat de leerlingen wel steunen en kreunen'

Nog even en dan is het tijd voor de langste zomervakantie van je leven. Maar eerst moesten 15.095 vwo'ers vanmiddag het examen Frans nog maken. Docent Swannet van den Akker is niet heel positief: "Ik ben niet echt in een juichstemming, wat een taai begin."

"Over de gehele linie is er veel moeilijk vocabulaire in dit examen", zo valt haar op. "Leerlingen zullen veel woorden moeten hebben opgezocht en dat kost tijd. Onderwerpen als kunstmatige intelligentie en schaken zijn al in een vorig examen uitgebreid aan bod gekomen, dus die terminologie zouden ze kunnen herkennen."

"Ook ging het examen over onder meer de streek Carmargue, de politieke kant van het Frans en een militaire school. Dat kan lastig zijn, dat zijn geen onderwerpen die de jeugd interessant. Maar de teksten over toerisme, eetcultuur en cultuur, die waren wel goed te doen en zijn ook herkenbaar."

Naaktheid

"Er waren veel afwisselende onderwerpen, dat was heel fijn", voegt Yorik Nijhoff (17) toe. "Sommige teksten waren wel vaag, vooral die over toerisme en de Franse taal. Soms begreep ik de de vragen daarbij ook niet, wat het niet makkelijker maakte. Maar ik heb waarschijnlijk wel een voldoende."

Femke de Jong (16) raakte wel een beetje van haar apropos door een van de teksten. "Die ging over naaktheid als protest, ik dacht: wat is dit nou? Ik moest ook veel in mijn woordenboek opzoeken, maar ik heb mijn Frans ook niet goed onderhouden. Verder vond ik het examen meevallen, ik ben hartstikke blij met hoe het is gegaan."

Geen negen of tien

"Ik ben gewend negens en tienen te halen op leestoetsen van Frans, maar ik weet niet of dat nu gelukt is", geeft Rixt Hofenk (18) eerlijk toe. "Aan het begin van de examenperiode was dit een prima examen geweest, maar nu ging het minder door de vermoeidheid. En de Camargue, daar ga ik nu dus nooit meer naartoe op vakantie. Die tekst vond ik maar niks."

Via onze Instagram DM krijgen we - uiteraard - ook wat negatieve reacties binnen over het examen. Zo schrijven scholieren "super lang", "alles gegokt", je suis depri van dit examen", "wat een ellende", "drama" en "c'était une catastrophe." Docent Charlotte Goulmy denkt dat het examen "op zich wel te doen was". Maar: "Niemand is eerder uit de examenzaal gegaan."

Vakantie!

"Ik denk dat de leerlingen wel steunen en kreunen, hoor", besluit Van den Akker. Beide docenten zijn benieuwd hoe de examens zijn gemaakt. Maar nu eindelijk: vakantie.

Gepubliceerd op 25 mei 2022


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?