Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

23 mei 2019

Havo-examens Fries en Russisch geen zware kluif op laatste examendag

Eindelijk hebben de havisten met Russisch en Fries ook vakantie. Als een van de weinige eindexamenkandidaten moesten zij vanochtend nog opdraven voor de examens van die vakken. Jannie Dijkstra (17) maakte het examen Fries met 26 anderen in Nederland en vond het goed gaan. "Het ging prima. Het was niet te moeilijk en niet te makkelijk.

De geboren en getogen Friezin heeft het vak gekozen toen ze van vwo naar havo ging. "Vakken die ik op het vwo had, kon ik niet op de havo doen. Ik kon ook economie of m&o kiezen, maar daar ben ik heel slecht in. Fries leek me wel leuk."

Interessante teksten

De teksten in het examen vond Jannie interessant. "Het waren maar twee teksten. Dat is minder dan normaal. De ene ging over het geven en ontvangen van cadeautjes en de andere over slaaptekort. Ik vond ze interessant, best makkelijk en actueel." Jannie voegt toe dat ook de vragen prima te doen waren. "Het waren niet veel verbandsvragen. Ze gingen vooral over de inhoud van de tekst zelf, dus dat was fijn."

Alleen in de laatste tekst over slaaptekort zat een vraag waar Jannie wat meer moeite mee had. "Bij die vraag moesten we tegenstellingen geven. Het ging over een best groot stuk van de tekst, dus ik vond het lastig om ze te vinden."

Jannie is blij dat ze eindelijk klaar is. "Het zit erop. Nu lekker vakantie. Ik denk dat het wel goed gaat komen met de uitslag."

Russisch

Ondertussen maakten in totaal tien havisten in Nederland het examen Russisch. Maryna Chorna (17) was een van hen. "Het ging goed. Mijn ouders zijn allebei Russisch en ik heb tot mijn twaalfde in Oekraïne gewoond, dus ik spreek eigenlijk beter Russisch dan Nederlands."

De teksten waren goed te doen volgens de haviste. "Een paar woorden moest ik wel opzoeken. Als ik het woord in het Nederlands dan ook niet begreep, had ik ook nog een Nederlands woordenboek bij me, dus ik was goed voorbereid. Volgens mij is het examen ook best goed gegaan bij mensen die geen Russische roots hebben."

Woordenboek

Docente Jeanette Bron vond het havo-examen Russisch inderdaad prima te doen. "Er werd veel opgezocht in de woordenboeken, maar iedereen was op tijd klaar." De teksten vond de docente inderdaad goed gekozen. "De tekst over een jonge scholier die op jonge leeftijd al bij een groot techbedrijf ging werken was leuk. Daar kan je je als jongere wel in inleven." 

Toen Maryna in de derde klas Russisch kon kiezen, leek haar dat een mooie gelegenheid om vakken waar ze minder goed in is te compenseren. "Wiskunde en natuurkunde vind ik moeilijk. Vooral mijn examen wiskunde B is niet zo goed gegaan, dus hopelijk kan ik mijn examen Russisch gebruiken om dat te compenseren."

Schoolfeest

Hoewel ze een van de weinigen was die vandaag nog de examenzaal in moest, vond ze dat niet vervelend. "Ik heb er zelf voor gekozen." Wel was het een beetje onhandig gepland, want gisteren had ze een schoolfeest. "Ik ben de enige op mijn school die vandaag nog een examen had. Ik ben wel wat eerder naar huis gegaan."

In haar welverdiende vakantie gaat Maryna familie opzoeken in Oekraïne. 

 

Gepubliceerd op 23 mei 2019


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?