Een paar dagen vóór het uitlekken van het eindexamen Frans meldden we nog dat de 'geheimhouding bij examens nog nooit geschonden was'. Inmiddels een achterhaalde uitspraak. Maar hoe werkt dat nou met die geheimhouding? Wat zijn de procedures en hoe zit het met die verzegeling?
De examens liggen al een paar weken van te voren op school, in de kluis. Logisch, zou je zeggen. Weet je niet waar die kluis is? Zoek eens een bordje met 'archief'. Hier liggen ook je gemaakte schoolexamens, die de school in bewaring moet houden voor het geval ze de cijfers kwijt zouden raken.
Veiligheid voor alles
Vaak zijn er maar een paar sleutels van die kluis en is het dus praktisch onmogelijk om erin te komen, tenzij je dus wat sleutels kwijtraakt. In het officiële eindexamenprotocol van de VO-Raad en het CvE staat bovendien dat de directeur een logboek bij moet houden van alle handelingen die voorafgaand aan het examen verricht worden met de eindexamens. Hierin tekenen betrokken medewerkers geheimhouding en wordt exact beschreven wát er gedaan wordt. Vakdocenten mogen sowieso nooit in de buurt komen van de examens.
Verzegeling
"Als dan de enveloppen door de directeur een paar minuten vóór het examen naar de examenlocatie worden overgebracht vanuit de kluis, worden deze voorin de zaal voor het oog van iedereen en in het bijzijn van de examensecretaris en een leerling ontdaan van het zegel", weet Marijn Verspeek, pr- en communicatiemedewerker van het Pius X-college in Bladel te vertellen. Jammer genoeg is dat niet zo'n ouderwetse rode lakzegel, but hey, it does the job.
Leerlingen zouden dus al kunnen zien dat de envelop te vroeg is opengemaakt en dat er dus mogelijke fraude is gepleegd. Een envelop met een digitaal bestand mag alleen geopend worden als één of meerdere kandidaten dit bestand mag gebruiken.
Onderzoek
De VO-raad heeft aan ons laten weten dat de hierboven beschreven procedure inderdaad de enige juiste manier is. "Als het examen gestolen is, zal de verzegeling dus al verbroken zijn bij aanvang van het examen", zegt een woordvoerder van de VO-raad. Zij zijn dan ook erg nieuwsgierig naar de uitkomst van het onderzoek van de Onderwijsinspectie naar de gang van zaken bij het Ibn Ghaldoun.
En dan?
Nadat de examens gemaakt zijn, mogen ze weer terug in de beruchte kluis voor een periode van ten minste zes maanden. De rector moet zorgen voor minstens één stel opgaven, zoals dat is vastgelegd in het 'Examenbesluit VO'.
Meer weten over de examendiefstal? In ons nieuwsdossier uitgelekte examens kun je alles nog eens rustig nalezen.
Reacties Reacties
5💜 Lucht je hart, help elkaar en blijf respectvol 💜
Lees onze volledige Communityregels
A.
A.
A.
..
Als de verzegeling al verbroken is dan moet de docent die ze uitdeelt dat zien. En je zou ook denken dat een docent dit dan meldt.
@Anoniem^
En waarom zou een leerling niet melden dat de verzegeling verbroken is?
Wat heb je liever een nieuw examen aan het einde van het 1ste tijdvak, of terugkomen in het 2de?
A.
F.
Ik las dat er namelijk tentamens bij de verdachten thuis gevonden waren, al was onduidelijk of dit kopieën of originelen waren.